Plejkowy wątek kosmiczny
Plejkowy wątek kosmiczny
Wspaniały to był rok, nie zapomnę go nigdy. A czego sobie życzę w 25? Tego samego co w 24. W miarę aktywny byłem, dużo na wątku pisałem... Najlepszego <33
Plejkowy wątek kosmiczny
Plejkowy Wątek Kosmiczny
NAJSZYBSZE CODZIENNE! WIADOMOŚCI KOSMICZNE
No siema wracam do was w nowym roku, jednocześnie życzę wszystkiego najlepszego i najcudowniejszego w 2025 roku, no dobra więc jeśli Wasze postanowienie noworoczne to zrozumienie tego mistycznego rocket science to jest ku temu okazja, ponieważ całkiem nie tak dawno opublikowano fanowski schemat najnowszego silnika Raptor 3. Jeśli będziecie oglądać schemat to zacznijcie od ciekłego metanu (który jest paliwem przedstawionym na diagramie kolorem żółtym) i podążajcie za różnymi rurami, gwarantuję że znacznie lepiej zrozumiecie co i jak działa w tym silniku!
Oczywiście istnieje kilka rozbieżności, które nadal nie są całkowicie rozwiązane takie jak chociażby:
Oczywiście istnieje kilka rozbieżności, które nadal nie są całkowicie rozwiązane takie jak chociażby:
- dokładne ustalenie pochodzenie autogenu Ch4 bo aktualnie wiadomo że jest to albo metanowy powerhead tak jak jest to pokazane na schemacie albo jest on przemieszczany przez kolektor hot gas'u, albo jest on po prostu bezpośrednio podłączony do transfer tube'a w górnej części powerheada do LOX'u. Nikt niestety nie dysponuje odpowiednimi zdjęciami więc na razie nie da się tego dokładnie określić
- Nieznany jest również typ zapalnika w preburnerze bo to chyba oczywiste że nie wiadomo jakie dokładnie są wykorzystywane zapalniki w tym silniku. Bazując tylko na sposobie działania tego silnika jest wątpliwe, żeby używał on konwencjonalnych zapalników ale ten zapalnik potrzebuje nadal GOX i Ch4 poprzez specyficzną obecność wlotów
- Nieznana jest także dokładna liczba turbin w każdym powerheadzie chociaż na podstawie szczątków starszych wersji Raptora wydaje się, że w rzeczywistości są dwie turbiny w obu głowicach ale ze względu na rozmiar turboshaftu nie jest to informacja w 100% pewna
Plejkowy wątek kosmiczny
Dla wszystkich którzy sądzą że na tym wątku będę opisywać jakiekolwiek wypowiedzi elona muska dotyczące dowódcy ISS to informuję że nigdy nie będę czegoś takiego tworzyć i tutaj wrzucać, bo elon to j***ny śmieć
dziękuję i nie zachęcam do dyskusji ❤️🥰
dziękuję i nie zachęcam do dyskusji ❤️🥰

Plejkowy wątek kosmiczny
Plejkowy Wątek Kosmiczny
Wielki powrót wątków kosmicznych!! No dzień dobry, trochę mnie nie było... wczoraj miało miejsce chyba można powiedzieć historyczne lądowanie lądownika Blue Ghost, który wylądował na Mare Crisium niedaleko góry Mons Latreille. Jest to pierwsze bezzałogowe lądowanie, które przebiegło bez jakiegokolwiek problemu. Lądownik nie wylądował na boku (IM-1 haha) W przyszłości poniższe zdjęcie z pewnością znajdzie się w podręcznikach od historii.

Lądownik ten należy do firmy Firefly Aerospace (tak to ci sami ludzie co stworzyli Firefly Alpha). Na swoim pokładzie lądownik przetransportował 20 ładunków użytecznych należących do NASA, ponieważ został on sfinansowany z amerykańskiego programu Commercial Lunar Payload Services, który polega na wysyłaniu ładunków użytecznych należących do NASA na Księżyc. Można powiedzieć, że jest to takie księżycowy odpowiednik programu Commercial Orbital Transportation Services, który finansował ładunki użyteczne wynoszone na określoną orbitę okołoziemską.

Lądownik będzie na Księżycu 14 dni, w trakcie których będzie realizować wysłane i sfinansowane eksperymenty. Co ciekawe będzie to pierwszy raz kiedy ludzkość ma realną możliwość obserwacji księżycowego zaćmienia słońca "będąc" na księżycu, co pewnie po 14 marca będzie bardzo zauważalne w mediach społecznościowych bo na ten moment mogliśmy jedynie wyobrażać sobie jak to może wyglądać na Księżycu. W każdym razie po 14 dniach bardzo pracowitej służby zajdzie Słońce co sprawi, że lądownik umrze przez osiągnięcie zbyt niskiej temperatury dla jego komponentów :/
Źródło informacji:
Firefly_Space na 𝕏 (1)
Firefly_Space na 𝕏(2)
Firefly_Space na 𝕏(3)
Plejkowy wątek kosmiczny
obecnie (po raz drugi w historii tego wątku) mogliśmy być świadkami wyścigu księżycowego, powyżej otrzymaliście informację o tym, że lądownik Blue Ghost pomyślnie wylądował na Księżycu w odróżnieniu do lądownika IM-2 (w sumie ten lądownik ma nazwę Athena)...

zdjęcie chyba mówi za siebie XDDDDD, stay tuned na "poważną analizę".
Plejkowy wątek kosmiczny
Plejkowy Wątek Kosmiczny
Możliwe, że mój burnout się dziś skończył. No cóż dzisiaj chciałbym omówić wczorajsze wydarzenie dotyczące lotu Katy Perry w kosmos. Myślę że to całkiem spoko temat do rozpoczęcia ponownego śledzenia realnej astronautyki w mikroświecie. Co sądzicie?

Załoga misji NS-31 w ramach której Perry poleciała w przestrzeń kosmiczną składała się (oprócz samej Katy Perry) także z Aishy Bowe, Amandy Nguyen, Gayly King, Kerianny Flynn oraz Lauren Sánchez.Katy Perry poleciała w kosmos dokładnie 14 kwietnia 2025 roku o godzinie 15:30 czasu polskiego. Załoga misji została wyniesiona na wysokość 106 kilometrów za pomocą rakiety New Shepard należącej do amerykańskiej firmy Blue Origin, której misja NS-31 była ogólnie 31. lotem rakiety New Shepard oraz 11. misją załogową. Sam lot trwał 10 minut i 21 sekund, przy czym załoga przebywała około 4 minut w stanie nieważkości.

Wiem że interesuje Was co Katy Perry robiła w trakcie tych 10 minut i 21 sekund w przestrzeni kosmicznej. Otóż ogólnie Peryy zaśpiewała w przestrzeni kosmicznej fragment utworu Louisa Armstronga „What a Wonderful World” i pokazała stokrotkę oraz kartkę papieru z zapisaną listą utworów na jej nadchodzącą trasę koncertową The Lifetimes Tour.

Kapsuła New Sheparda o ciekawej nazwie RSS Kármán Line bezpiecznie wylądowała na pustyni Chihuahua gdzie założyciel i CEO Blue Origin czyli dobrze Wam znany Jeff Bezos czekał na załogę by móc powitać ją na Ziemi. Co jak co ale była to misja iście historyczna, ponieważ po raz pierwszy od 1963 przeprowadzono misję kosmiczną, której cała załoga składała się wyłącznie z kobiet. Ostatni taki przypadek miał miejsce właśnie w 1963 roku podczas misji Wostok 6, kiedy to radziecka kosmonautka Walentyna Tierieszkowa realizowała 3-dniową misję. Wiem, że nikogo to też nie interesuje ale Aisha Bowe po zakończeniu misji została pierwszą osobą z Bahamów, która poleciała w kosmos XD
Źródło informacji:
space.com
Plejkowy wątek kosmiczny
Plejkowy Wątek Kosmiczny
Wracam do opisywania Starshipowych nowości! Po powrocie z placówki w Massey i po przeprowadzeniu tam dwóch testów kriogenicznych, Booster 17 został przetransportowany do Mega Bay 1, po czym dzisiaj Booster 17 został przetransportowany do Rocket Garden w Starbase. Śledzenie Boostera może być kluczowe bo spekuluje się, że jest to ostatni Booster Block 1, ponieważ na kartce od nowo powstałego Test Tank 17 widoczna była informacja „18.1 FWD Ring Flange" co sugeruje, że Booster 18 będzie pierwszym Boosterem Block 2!

Źródło informacji:
Elisar Priel na 𝕏
- Hawert Sroczyński • Stempel
- Obywatel
Plejkowy wątek kosmiczny
fap fapDamiano Robingren pisze: ↑15 kwie 2025, 23:07Plejkowy Wątek Kosmiczny
Możliwe, że mój burnout się dziś skończył. No cóż dzisiaj chciałbym omówić wczorajsze wydarzenie dotyczące lotu Katy Perry w kosmos. Myślę że to całkiem spoko temat do rozpoczęcia ponownego śledzenia realnej astronautyki w mikroświecie. Co sądzicie?Załoga misji NS-31 w ramach której Perry poleciała w przestrzeń kosmiczną składała się (oprócz samej Katy Perry) także z Aishy Bowe, Amandy Nguyen, Gayly King, Kerianny Flynn oraz Lauren Sánchez.Katy Perry poleciała w kosmos dokładnie 14 kwietnia 2025 roku o godzinie 15:30 czasu polskiego. Załoga misji została wyniesiona na wysokość 106 kilometrów za pomocą rakiety New Shepard należącej do amerykańskiej firmy Blue Origin, której misja NS-31 była ogólnie 31. lotem rakiety New Shepard oraz 11. misją załogową. Sam lot trwał 10 minut i 21 sekund, przy czym załoga przebywała około 4 minut w stanie nieważkości.Wiem że interesuje Was co Katy Perry robiła w trakcie tych 10 minut i 21 sekund w przestrzeni kosmicznej. Otóż ogólnie Peryy zaśpiewała w przestrzeni kosmicznej fragment utworu Louisa Armstronga „What a Wonderful World” i pokazała stokrotkę oraz kartkę papieru z zapisaną listą utworów na jej nadchodzącą trasę koncertową The Lifetimes Tour.Kapsuła New Sheparda o ciekawej nazwie RSS Kármán Line bezpiecznie wylądowała na pustyni Chihuahua gdzie założyciel i CEO Blue Origin czyli dobrze Wam znany Jeff Bezos czekał na załogę by móc powitać ją na Ziemi. Co jak co ale była to misja iście historyczna, ponieważ po raz pierwszy od 1963 przeprowadzono misję kosmiczną, której cała załoga składała się wyłącznie z kobiet. Ostatni taki przypadek miał miejsce właśnie w 1963 roku podczas misji Wostok 6, kiedy to radziecka kosmonautka Walentyna Tierieszkowa realizowała 3-dniową misję. Wiem, że nikogo to też nie interesuje ale Aisha Bowe po zakończeniu misji została pierwszą osobą z Bahamów, która poleciała w kosmos XD
Źródło informacji:
space.com
dr net. Hawert wicehrabia Sroczyński h. Wiwern, profesor SAN

Plejkowy wątek kosmiczny
o cholera dokładnie dwa lata temu odbył się pierwszy testowy lot Starshipa :o
Plejkowy wątek kosmiczny
Plejkowy Wątek Kosmiczny
Wczoraj rano zespoły NASA (a konkretniej Exploration Ground Systems) zakończyły integrację stopnia Interim Cryogenic Propulsion Stage przeznaczonego dla (jedynej) rakiety SLS, która ma zostać wykorzystana w załogowej misji Księżycowej Artemis II, w ramach której trójka astronautów NASA oraz jeden astronauta CSA przelecą nad powierzchnią Księżyca. Interim Cryogenic Propulsion Stage stopień rakietowy SLS'a, który zapewnia napęd dla statku kosmicznego Orion i ma być on wykorzystywany podczas wszystkich misji Artemis.

Jeszcze tak na marginesie zastanawiam się nad rozszerzeniem tego wątku o Królestwo Dreamlandu, więc prawdopodobnie omawianie budżetu NASA i takie krótkie podsumowanie będzie już dostępne także w Dreamlandzie. W sumie jest to nawet śmieszne, bo sam nie tak dawno sądziłem, że w tym roku już ten wątek nie będzie już rozbudowywany, no ale cóż XD
Źródło informacji:
nasa.gov
NASAGroundSys na 𝕏
Plejkowy wątek kosmiczny
Plejkowy Wątek Kosmiczny
Cóż, wstałem dzisiaj rano i zauważyłem, że w głosowaniu zakończonym 3 maja mieszkańcy zagłosowali za utworzeniem miasta Wynik to 212 głosów za i tylko 6 przeciw. Decyzja ta oczywiście była wspierana głównie przez pracowników SpaceX. Ogólnie sama sytuacja mnie nie specjalnie dziwi, bo już w grudniu zeszłego roku SpaceX oficjalnie złożyło wniosek do hrabstwa Cameron o stworzenie miasta o nazwie Starbase, co doprowadziło do właśnie do tych wyborów, które zakończyły się 3 maja 2025 roku. No ogólnie to wynik był niemal pewny, bo 60% uprawnionych do głosowania to pracownicy SpaceX xD

Dzisiaj się zastanawiałem, dlaczego SpaceX aż tak bardzo chciało, aby Starbase uzyskało status miasta. Powód jest bardzo prosty i moje przypuszczenia potwierdza artykuł POLITICO. Ogólnie to w stanach działa to tak, że jako miasto, Starbase może bezpośrednio zarządzać pozwoleniami budowlanymi, co znacznie zmniejszy wszystkie urzędowe opóźnienia. Co ciekawe obecnie tylko hrabstwo mogło zamykać Hwy-4, czyli autostradę łączącą Starbase z placówką Sanchez no i Sanchez z placówką Massey, Teoretycznie status miasta dałby SpaceX kontrolę właśnie nad tą autostradą, co może znacznie przyśpieszyć transport prototypów do poszczególnych placówek.
Źródło informacji:
StarbaseTX na 𝕏
politico.com
cameroncountytx.gov (str. 2)