KAC POLLIN 03 [RimWorld]

Tu dyskutujemy na wszystkie tematy niezwiązane z mikronacjami
Awatar użytkownika
Rumburak Jokerman Stempel
Obywatel

KAC POLLIN 03 [RimWorld]

Post autor: Rumburak Jokerman »

Obrazek

Odcinek 3
Affenschande, czyli złoty deszcz na robaki
15th of Jugust, 5505

Nadeszła fala zimna. Na koniec lata. I to nie takie ochłodzenie pt. no w tym tygodniu deszcze i 15 stopni. Przymroziło na całego. O 7 rano było zaledwie jeden powyżej zera. W efekcie wszsytko co zdążył zasiać Heinz przemarzło...
Orjon pisze:I tak nie lubię warzyw
Obrazek

W nagrodę, że dzielnie znoszą trudy życia na obcej planecie Orjon i Heinz złapali... robaki w jelitach. Może i bolą ich teraz żołądki (Heinza pewnie nie, bo i tak nie kontaktuje), ale za to robią się szybciej głodni.
Obrazek
Obrazek
Isabella pisze:I niby ja mam wam gotować?
A wieczorem nastał krwawy księżyc... NIE PANOWIE, to nie jest poetyckie określenie miesiączki naszej diablicy. Po prostu księżyc ma czerwony kolor. Ładnie... romantycznie... aż Orjon chciał złapać Heinza za rękę. Niestety. Wszystkie rasy wampiropodobne dostąją świra kiedy następuje to zjawisko. Dobra wiadomość? W kolonii ich nie ma. Zła? Mogą przyjść.
Obrazek

1st of Septober, 55055

Krwawy księżyc minął bezboleśnie...
Isabella pisze:POCZEKAJCIE NA MÓJ KRWAWY KSIĘŻYC
... co oznaczało początek nowego miesiąca. Początek jesieni. Tak. Bandzie degeneratów (i Isabelli) udało się przeżyć 15 dni.
Heinz nadal się nie obudził. Orjon pokonał infekcję. Obaj nadal mieli robaki. (A Orjon jeszcze odczuwał skutki zabawy z dragami)

Jak to napisałem... to Heinz wyszedł z katatonii (ma się ten wpływ na ludzi). I co? Złapał swój łuk i poszedł sprzątać szczątki, które walały się po dol... kotlinie od czasów pamiętnej bitwy kosmicznej.
Heinz pisze:Dość pierdoliren, robota czeka!
Obrazek

2nd of Septober, 5505

Nic ciekawego. Orjon zrobił śpiwory, bo od spania na ziemi bolały go plecy i miejsce, gdzie te plecy swą szlachetną nazwę kończą.

Obrazek

Wieczorem spadły kapsuły... z masłem z konopii ;>
Isabella do Orjona pisze:Tylko je dotknij, to nie tylko plecy cię będą boleć!
Obrazek

3rd of Septober

Spokój cisza. Fala zimna minęła. Tylko to jest tajga, więc jesienią i tak są przymrozki. W rolników się już nie pobawią w tym roku.
Heinz postawił Orjonowi szopę pokój badawczy.

Obrazek

Wieczorem skrajem doliny przeszła grupa z Królestwa Hawilandu. Wśród nich była matka Orjona
Heinz pisze:TO TY MASZ MATKĘ? Ja myślałem, ze ciebie to fanden w archiwum między teczkami.
Obrazek

4th of Septober, 5505r
W nocy przyszło lokalne kółko łowieckie z Edelweiss. Wkurzyli jednego z łosi, ale ustrzelili go, zanim wściekłe zwierze ich poturbowało. Potem ruszyli na megaleniwce. Tutaj już było gorzej - jeden Edelek został poważniej uszkodzony. Przyjaciele jak to przyjaciele... go zostawili na pastwę losu.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Orjon pisze:Oberheupta nie ma, to oczywiście standardy upadły
Nasz nocny archiwista marek zabrał go do baraku i opatrzył

Obrazek

5th of Septober, 5505r
W dolinie rozszalały się pożary...
Isabella pisze:TO NIE JA!!! Tym razem...
Tak, tym razem było to spowodowane suchą burzą.
Poza tym nudy. Orjon ogarnął jak obrabiać kamienie na cegły. Może "kiedyś" się ta wiedza przyda.

Obrazek

6th of Septober
No i tyle było pożytku z Heinza... Nad ranem znowu wpadł w katatonię.

Tymczasem Isabella upolowała dwa słonie, które odłączyły się od jakiejś karawany. Mnóstwo mięsa... i przy okazji dorwali się do ich sakw.

Obrazek
Obrazek

Wieczorem... huk. Orjon wyleciał z pokoju badawczego, licząc, że popatrzy na kolejną kosmiczną bitwę.
Napalony Orjon pisze:Ooo znowu będą dziewczyny z nieba spadać!
Niestety, ku jego rozczarowaniu, to nie bitwa tylko deszcz meteorytów. Ze złota, węgla i komponentów.
W nagrodę musiał bawić się w minecrafta i wszystko wykuć.

Obrazek
Obrazek

9th of Septober, 5505
Heinz się w końcu obudził. Ciekawe na jak długo.
Od razu, póki był przytomny, otrzymał wakujący tytuł Kuratora Leocji. Wygłosił płomienną przemowę. Gdyby nie to, że stali na mrozie i zacinał lekki deszcz to wszyscy by się pospali.
Obrazek
Heinz w czasie przemówienia do robotników fabryki, 1926, rumburakowane, trzy razy przez translator przerzucone pisze:Meine Damen und Towarzyszen!

Staję przed wami jako nowy Kuratoren auf Leocja!

Wiem, że śmierć Romańskiego (na własnen wishen) wstrząsnęła nami, ale nie wolno nam upaść na duchu! Das ist nie koniec! Śmierć Helwetyka obciąża moje sumienie – mogliśmy, ba, powinniśmy byli wznieść mury wcześniej. Wir haben nie budować ściana i przyszło nam za to zapłacić cenę najwyższą. Jednak wierzę głęboko, że każda kropla potu wylana w tej Kotlinie ma sens. Choć dziś nasze statystyki budzą smutek, a realioza kąsa nas bez litości, to w moich oczach Leocja już jest grossen!

Przyjmuję rolę Kuratora z pełną świadomością moich ułomności. Decydowanie pod ostrzałem nie przychodzi mi łatwo, ale mein Doppelherz jest dla Was. Nie spocznę, dopóki ta placówka nie stanie się hausen, o jakim marzyliśmy. To jest cel mojego życia.

Wir haben nadzieja. A teraz, proszę Państwa, wróćmy do pracy. Leocja sama się nie wzniesie!
Pierwszą rzeczą jaką zrobił, było nawrócenie Isabelli na kult Matki Prokrastynacji. Żeby przypadkiem nie szerzyła defetyzmu.
Chociaż dziwna ta metoda nawracania pana Oberhaupta - coś tam gadał o ustach pachnących liliami, że Isabella jest jego wiosną... cóż nauka wiary miała swój koniec wieczorem we wspólnym śpiworze.
Zirytowany Orjon pisze:Ale to ja miałem archiwizować! Dobrze, że w nocy nie jestem w baraku.
Obrazek

10th of Septober, 5505
Zdziwiony Orjon pisze:Ej, co jest kuźwa?! Stara Leocja? Na nas?! Helwetyk się w grobie przewraca.
Jeszcze bardziej zdziwiony Heinz pisze:Ktoś zorganizował rajd? Beze mnie? Toż to Affenschande!
W nocy mieszkańcy gorszej starszej Leocji zaatakowali. Neandertalczycy. Trzech ich było. OCzywiście szli z jakimiś dzidami i nożami. Przeciw łukom to była głupota było wyzwanie. Jednemu Isabella odcięła głowę pazurami. Drugiemu Orjon trafił prosto w serce. Trzeciemu prawie odstrzelili nogi, ale przeżył.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Heinz wyrwany z objęć diablicy pisze:I teraz niby ich mam budować kampf dla tego jeńca w nocy?!
Zbudował.
A od rana zaczął próbował się z nim porozumieć, ale na przeszkodzie stanął brak znajomości języka.

Heinz witający jeńca pisze:Meine frojde. Ich libe dich! Wilkomenn in Leocja zwein comma zero!
Chyba musiał go tym obrazić, bo gość wpadł w szał berserka i rzucił się z pięściami na Grunera. Dostał jednego strzała od Kuratora i się uspokoił. A Orjon musiał nastawić mu szczękę.

Obrazek

Wieczorem przybyła karawana z Królestwa Hawilandu. Heinz obchnął im pałki, maczugi, noże, których sporo się walało w dolinie. Kupił lekarstwa (bo przez robaki wszystkie już zużyli) i przy okazji posłuchał paru plotek (za srerbo oczywiście, bo za darmo to może najazd dostać).
Dowiedział się od ludzi z Hawilandu, że jeden gość ze Skarlandu, powiedział im, że niedaleko przybywa ranny uchodźca.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Heinz w trybie Helwetyka pisze:Może w "bliżej nieokreslonej przyszłości" pójdziemy po niego.

[*]Czy Heinz będzie nadal w trybie Helwetyka?
[*]Czy Orjon wytrzyma jęki w baraku?
[*]Jak zabójczy będzie Krwawy Księżyc Isabelli?
Odpowiedzi na te i inne głupoty - w kolejnym odcinku
Występują:
@Heinz-Werner Grüner
@Orjon Surma
@Isabella Swan

Ku pamięci:
@Helwetyk Romański
Obrazek
Kiedyś może nauczę się rysować...
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Obywatel

Re: KAC POLLIN 03 [RimWorld]

Parę wyjaśnień:
  • Wywaliłem jedną modyfikację i rajdy i karawany zaczeły się od razu pojawiać. Niestety Rim War nie ogarnia osad położonych poza drogami
  • Oberhaupt przeszedł lekki tuning. Wzorowałem się na
Orjon Surma pisze:
03 sie 2025, 17:26
Debata pt. "Jak człowiek nieznający niemieckiego zrobił lepszą mikronację a'la niemiecki niż Austro-Węgry"
Obrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Obywatel honorowy

KAC POLLIN 03 [RimWorld]

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Rumburak Jokerman pisze:
11 sty 2026, 18:11
Parę wyjaśnień:
  • Wywaliłem jedną modyfikację i rajdy i karawany zaczeły się od razu pojawiać. Niestety Rim War nie ogarnia osad położonych poza drogami
  • Oberhaupt przeszedł lekki tuning. Wzorowałem się na
Orjon Surma pisze:
03 sie 2025, 17:26
Debata pt. "Jak człowiek nieznający niemieckiego zrobił lepszą mikronację a'la niemiecki niż Austro-Węgry"
Ogólnie cały KAC POLLIN czytam z wypiekami na twarzy i myslą...byle nie umrzeć w koeljnym odcinku. :)
Co do "Jak człowiek nieznający niemieckiego zrobił lepszą mikronację a'la niemiecki niż Austro-Węgry" - ja po porstu mam talent... (wsześdziernik roku prokrastynacyjnego nr 1566513, stuhrowane Obrazek)
(-) bk. Heinz-Werner Grüner
Oberhaupt Edelweiss
Obrazek
Awatar użytkownika
Obywatel

Heinz-Werner Grüner pisze:
11 sty 2026, 20:28
byle nie umrzeć w koeljnym odcinku
Obrazek

Teraz się dopiero zacznie. Nie żebym specjalnie kazał kopać to złoto z meteorytów... A jeszcze są dwie ładne żyły jadeitu na południu :D
Obrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Orjon Surma Stempel
Dyspozytor Palatynatu Leocji

Post autor: Orjon Surma »

Rumburak Jokerman pisze:
11 sty 2026, 18:06
Meine Damen und To­wa­rzy­szen!

Staję przed wami jako nowy Ku­ra­to­ren auf Le­ocja!
@Oswald Baskerville, kiedy Cię obalili?????
Awatar użytkownika
Obywatel

KAC POLLIN 03 [RimWorld]

Orjon Surma pisze:
11 sty 2026, 21:03
Rumburak Jokerman pisze:

Na zjeździe z rozpędu obalili Oswalda między piątą, a szóstą flaszką
Obrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Obywatel honorowy

KAC POLLIN 03 [RimWorld]

Rumburak Jokerman pisze:
11 sty 2026, 20:48
Heinz-Werner Grüner pisze:
11 sty 2026, 20:28
byle nie umrzeć w koeljnym odcinku
Obrazek

Teraz się dopiero zacznie. Nie żebym specjalnie kazał kopać to złoto z meteorytów... A jeszcze są dwie ładne żyły jadeitu na południu :D
Wyrzuć ten jadeit! Komu to potzrebne! Orjon nie nosi "biżu"! :)

Orjon Surma pisze:
Rumburak Jokerman pisze:

Ja nie, ja naprawdę nie mam z tym nic wspólnego. Ja nawet nie jestem Leotą... No dobra, honorowym, ale to jednak chyba nie to samo.
Rumburak Jokerman pisze:
11 sty 2026, 21:17
Orjon Surma pisze:
Rumburak Jokerman pisze:

Na zjeździe z rozpędu obalili Oswalda między piątą, a szóstą flaszką
Raczej o niego leżacego w progu... ;) Nawet piwa z nim nie wypiłem! Wszystko sam-bez świadków chce. ;)
Oberhaupt Edelweiss
Obrazek
Awatar użytkownika
Franklin Garamond Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji

Post autor: Franklin Garamond »

Rumburak Jokerman pisze:
[*]Jak za­bój­czy bę­dzie Krwa­wy Księ­życ Isa­bel­li?
Obawiam się, że Isabelli zacznie się spóźniać krwawy księżyc.
I jednocześnie liczę na to, że nazwą z Heinzem swojego pierworodnego Chlewetyk, żeby uczcić pamięć o druhu.
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) Franklin Garamond
Namiestnik Palatynatu Leocji
Awatar użytkownika
Obywatel

KAC POLLIN 03 [RimWorld]

Franklin Garamond pisze:
11 sty 2026, 23:51
Rumburak Jokerman pisze:
I jednocześnie liczę na to, że nazwą z Heinzem swojego pierworodnego Chlewetyk, żeby uczcić pamięć o druhu.
Może być z tym problem.
Obrazek
Obrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Obywatel honorowy

KAC POLLIN 03 [RimWorld]

Rumburak Jokerman pisze:
12 sty 2026, 17:53
Franklin Garamond pisze:
11 sty 2026, 23:51
Rumburak Jokerman pisze:
Może być z tym problem.
Obrazek
Dobrze, że nie 146. ;)
Oberhaupt Edelweiss
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Karczma Pod Fortuną”