Lenno 2.0 - symulacja wioski

Tu dyskutujemy na wszystkie tematy związane z mikronacjami
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sheldon Anszlus Robingren Stempel

Post autor: Sheldon Anszlus Robingren »

Obrazek
Witajcie Kochani,
Chciałem przedstawić światu zarys projektu, nad którym pracuję.
Tworzę system symulujący zarządzanie własną wioską, poprzez budowanie nowych budynków, z zebranych materiałów oraz przypisywanie pracowników do pracy w konkretnych budynkach.
Jak na razie jestem na wczesnym etapie tworzenia, jednak chciałem dostać jakąś odpowiedź zwrotną, czy takie coś ma w ogóle sens?

Może nawet w przyszłości, jak trochę się rozrośnie, będzie można nadawać w państwach lenna jako wioski w systemie? Kto wie, jak to się rozwinie, całkiem możliwe, że nikt nie będzie tym zainteresowany i projekt odejdzie w zapomnienie.

Jestem również otwarty na sugestie innych, oraz konstruktywną krytykę.

Logowanie odbywa się poprzez system stempel.
Na ten moment można budować 4 podstawowe budynki oraz przypisywać mieszkańców do tyraniej pracy.
Zbiory w magazynie odbywają się co minutę, a wartość, jaka jest dodawana/odejmowana w danym cyklu jest wyświetlana w zakładce magazyn.
Aktualnie to tyle, w przyszłości wprowadzę wymianę towarów między wioskami (handel).

Zapraszam do sprawdzenia, o czym mówię.
(—) Sheldon Anszlus Robingren (Lovelace)
Awatar użytkownika
Benjamin Stempel

Post autor: Benjamin »

A weź idź, nie umiem w to 😂

A na serio: jakas instrukcja dla początkujących? Kliknąłem zbuduj dom x5 i straciłem wszystko...
Benjamin Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek
To ten typ od wszystkich stanowisk, co Fatima się z niego śmieje.
ALFRED FABIAN VON HOHENBURG TEHEN-DŻEK
Awatar użytkownika

Jest to wczesna wersja, więc nie ma żadnego wprowadzenia, jednak w przyszłości będę zmuszony je dodać.

Tak więc na szybko mamy 3 zakładki (Lenno, Magazyn, Pracownicy).
Lenno
W tej zakładce budujemy budynki, za surowce, które mamy w magazynie.
Aktualnie jest to:
Dom: Jest budynkiem, który zwiększa nam populację o jedną jednostkę, dodając nam tym samym pracownika.
Chatka Rybacka: Zwiększa liczbę miejsc pracy o 3, przy łowisku.
Tartak: Zwiększa liczbę miejsc pracy o 1 w tartaku.
Kamieniołom: Zwiększa liczbę miejsc pracy o 1 w kamieniołomie.

Magazyn
Jest to miejsce, które wyświetla nam ilość materiałów, które posiadamy, oraz jaka ilość ich do nas wpływa (ta mniejsza część po lewej).
Pracownicy
Tutaj zarządzamy, w jakich wybudowanych budynkach ma pracować ile pracowników.
Domyślnie pracownicy nieprzydzieleni zbierają drewno i kamień w stosunku
( (liczba wolnych pracowników) * 0,01 ) / 2.
Nieprzydzielony pracownik zbiera 0,01 surowca na minutę, jednak takowy przydzielony na przykład do tartaku, zbiera 0,5 drewna. Czyli dużo szybciej niż nieprzypisani.

Nieprzypisani zbierają surowce, aby uniknąć zablokowania, gdy ktoś przeznaczy na początku wszystkie surowce na budowanie domów. Jednak z czasem, zbierze się dana ilość na resztę budowli.
Awatar użytkownika
Benjamin Stempel

Post autor: Benjamin »

Sheldon Anszlus Lovelace pisze:
31 sty 2022, 21:01
Jest to wczesna wersja, więc nie ma żadnego wprowadzenia, jednak w przyszłości będę zmuszony je dodać.

Tak więc na szybko mamy 3 zakładki (Lenno, Magazyn, Pracownicy).
Lenno
W tej zakładce budujemy budynki, za surowce, które mamy w magazynie.
Aktualnie jest to:
Dom: Jest budynkiem, który zwiększa nam populację o jedną jednostkę, dodając nam tym samym pracownika.
Chatka Rybacka: Zwiększa liczbę miejsc pracy o 3, przy łowisku.
Tartak: Zwiększa liczbę miejsc pracy o 1 w tartaku.
Kamieniołom: Zwiększa liczbę miejsc pracy o 1 w kamieniołomie.

Magazyn
Jest to miejsce, które wyświetla nam ilość materiałów, które posiadamy, oraz jaka ilość ich do nas wpływa (ta mniejsza część po lewej).
Pracownicy
Tutaj zarządzamy, w jakich wybudowanych budynkach ma pracować ile pracowników.
Domyślnie pracownicy nieprzydzieleni zbierają drewno i kamień w stosunku
( (liczba wolnych pracowników) * 0,01 ) / 2.
Nieprzydzielony pracownik zbiera 0,01 surowca na minutę, jednak takowy przydzielony na przykład do tartaku, zbiera 0,5 drewna. Czyli dużo szybciej niż nieprzypisani.

Nieprzypisani zbierają surowce, aby uniknąć zablokowania, gdy ktoś przeznaczy na początku wszystkie surowce na budowanie domów. Jednak z czasem, zbierze się dana ilość na resztę budowli.
Dzięki bardzo!
PS. Wyczekuj wiadomości na Discordzie ;)
Benjamin Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek
To ten typ od wszystkich stanowisk, co Fatima się z niego śmieje.
ALFRED FABIAN VON HOHENBURG TEHEN-DŻEK
Awatar użytkownika
M2.r Stempel
Obywatel

Post autor: M2.r »

Fajne ale:

- do ilości surowców powinienem mieć wgląd cały czas (wchodzenie w magazyn jest mało ergonomiczne)
- zablokowałem się i nie mam tartaku, nie produkuję drewna, więc nie mogę rozwijać wioski, imho: strategiczne budynki powinny być za darmo ew. już zbudowane na podstawowym poziomie.
- polecam http://cosmodream.ga/1255-burgomaster/ do inspiracji, co jeszcze można wdrożyć, projekt jest open sourceowy, więc można również zajrzeć w kod.

Czekam na update, nie ukrywam, że Lenno 2.0 przykuło moją uwagę, jeżeli potrzebujecie ogarnięcia jakichś konkretnych kwestii graficznych to mogę pomóc.
Awatar użytkownika
M2.r Stempel
Obywatel

Ad. 1 - nie produkuję drewna to skrót myślowy ale produkcja 0.01 na minutę daje mi 0.60 w godzinę, żeby uzbierać na tartak potrzebuję 30 kawałków drewna i do tego momentu nie mogę niczego zrobić, 30:0.6 = 50 godzin czekania. Imo - bez sensu.
Awatar użytkownika
Piotr Romanow Stempel

Post autor: Piotr Romanow »

Bardzo ciekawa inicjatywa. Już na Discordzie poparłem jej istnienie i będę dalej przyglądał się rozwojowi sytuacji.

Jako człowiek, który ma swoje wizje na nowy lepszy Pollin wspieram całym sercem tę inicjatywę. Gdy już chwilkę podziałam na tej platformie przedstawię swoje za i przeciw.

Chociaż jedno nasuwa mi się już teraz, a mianowicie system pasujący do monarchii, niestety nie do republik. (Których swoją droga nienawidzę.) Warto by było aby wszystkie monarchie zapoznały się z tym systemem i dawały swoje uwagi. Razem możemy zrobić krok do przodu!
Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych, Książe Aquelii, Hospodar Dehreiny Wschodniej
Awatar użytkownika

M2.r pisze:
31 sty 2022, 23:28
Ad. 1 - nie produkuję drewna to skrót myślowy ale produkcja 0.01 na minutę daje mi 0.60 w godzinę, żeby uzbierać na tartak potrzebuję 30 kawałków drewna i do tego momentu nie mogę niczego zrobić, 30:0.6 = 50 godzin czekania. Imo - bez sensu.
Na ten moment nie ma jeszcze wprowadzenia, w którym będzie trzeba na początku zbudować 2 domy, tartak i kamieniołom. Wtedy gracz się nie zblokuje, jednak na ten moment lepiej poczekać 50h niz zablokować się całkiem.
Nad balansem popracuje, jak dodam więcej budynków.

Docelowo w magazynie ma być więcej surowców niż 4, dlatego wyświetlanie ich cały czas może wydłużyć stronę.
Specjalnie dlatego, na czerwono podkreślone są surowce, których brakuje.
Awatar użytkownika
M2.r Stempel
Obywatel

Rozwiązaniem mógłby być pasek ala plemiona albo train station.

Magazyn mógłby robić za coś bardziej statystycznego - jakieś wykresy, etc.

Na wypadek zablokowania - można zrobić guzik resetu wioski.
Awatar użytkownika

M2.r pisze:
01 lut 2022, 13:57
Rozwiązaniem mógłby być pasek ala plemiona albo train station.

Magazyn mógłby robić za coś bardziej statystycznego - jakieś wykresy, etc.

Na wypadek zablokowania - można zrobić guzik resetu wioski.
Ja rozumiem o co Ci chodzi, najlepiej by było jak w podkomorzym, że wszystkie są surowce są wyświetlone u góry, jednak co w przypadku, gdy surowców będzie 20? Dlatego dałem po prostu kolorki, czy się ma odpowiednią ilość, ewentualnie mogę dać dymek z ilością danego surowca jak się najedzie myszką na koszt?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rynek w Nowym Brzegu”