Porządki na forum leockim

Tu dyskutujemy na wszystkie tematy związane z mikronacjami
Awatar użytkownika
Oswald Baskerville Stempel
Kurator Palatynatu Leocji

Post autor: Oswald Baskerville »

Leoci, Leotki,

Trochę nam się na forum zrobił nieporządek, trzeba coś z tym zrobić. Nie ma tragedii, ale lepiej działać teraz, niż czekać i mieć później więcej gruzu do przerzucenia.

Proponuję przejrzeć każdy dział forum i ocenić wszystkie jego wątki według następującego wzoru:

1. Czy wątek pasuje do działu, w którym się znajduje?
TAK: zostaje.
NIE: szukamy gdzie go przenieść.

2. Czy istnieje dział odpowiedni dla danego wątku?
TAK: przenosimy.
NIE: wpisujemy wątek na listę do dalszej analizy.

3. Lista wątków do dalszej analizy:
- Podzielić wpisane na nią wątki na jakieś grupy tematyczne.
- Zdecydować czy i jakie działu forum tworzymy na tej podstawie.
- Utworzyć działy, wątki przenieść.

Zapraszam wszystkich o oceny powyższego wzoru i zgłaszania spostrzeżeń, opinii lub komentarzy dotyczących funkcjonowania forum. Jeśli już teraz dostrzegacie potrzebę utworzenia jakiegoś nowego działu, poszerzenia istniejącego lub innych ruchów administratorskich, piszcie śmiało.
(—) Oswald Baskerville, Kurator Palatynatu Leocji
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Franklin Garamond Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji

Post autor: Franklin Garamond »

To ja zacznę — wątek-tasiemiec pt. Prokuratoria nowobrzeska. Nie ma dla niego miejsca i wymaga sprzątania, bo już chyba tylko nieliczni wiedzą o co tam chodzi 😆
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) Franklin Garamond
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen Stempel
Generalissima Palatynatu Leocji

Post autor: Anastasia Windsachen »

Franklin Garamond pisze:
28 kwie 2022, 12:21
To ja zacznę — wątek-tasiemiec pt. Prokuratoria nowobrzeska. Nie ma dla niego miejsca i wymaga sprzątania, bo już chyba tylko nieliczni wiedzą o co tam chodzi 😆
A gdyby zrobić to jako osobny dział gdzie wzór wniosku, zasady, wytłumaczenie itd to osobny, zablokowany wątek, a wszelkie wnioski to kompletnie nowe wątki? Porządek w papierologii, miłe dla oczu, można nawet (nie bijcie) pójść dalej i stworzyć zasadę by te wątki ładnie numerować i kodować by dodać temu piękna urzędowego....
(—) Anastasia Windsachen, Generalissima Leocji
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
No bo co ludzie powiedzom!?

W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
Awatar użytkownika

Franklin Garamond pisze:
Widzę dwie drogi: słownikowe LE i prawdziwe LE.

Słownikowe: pozostawić wątek bez zmian, wyedytować post otwierający dla jasności, przenieść do Pałacu Namiestników.

Prawdziwe: otworzyć nowy wątek o podobnej nazwie, wrzucić do niego wzór podania o lokal i napisać, o co chodzi, wypisać w nim wszystkie dotychczasowo nadane lokale w formie decyzji urzędowych, stary wątek zarchiwizować.

Anastasia Windsachen pisze:
28 kwie 2022, 12:25
Franklin Garamond pisze:
A gdyby zrobić to jako osobny dział gdzie wzór wniosku, zasady, wytłumaczenie itd to osobny, zablokowany wątek, a wszelkie wnioski to kompletnie nowe wątki? Porządek w papierologii, miłe dla oczu, można nawet (nie bijcie) pójść dalej i stworzyć zasadę by te wątki ładnie numerować i kodować by dodać temu piękna urzędowego....
Na Matkę Prokrastynację! Pobladłem na myśl o podziale na wiele wątków.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen Stempel
Generalissima Palatynatu Leocji

Post autor: Anastasia Windsachen »

Oswald Baskerville pisze:
28 kwie 2022, 12:27
Franklin Garamond pisze:

Słownikowe: pozostawić wątek bez zmian, wyedytować post otwierający dla jasności, przenieść do Pałacu Namiestników.

Prawdziwe: otworzyć nowy wątek o podobnej nazwie, wrzucić do niego wzór podania o lokal i napisać, o co chodzi, wypisać w nim wszystkie dotychczasowo nadane lokale w formie decyzji urzędowych, stary wątek zarchiwizować.

Franklin Garamond pisze:
Toż to nie taki zły pomysł! A jak o wiele bardziej czytelny dla nowicjuszy i uporządkowany, gdy trzeba czegoś szukać
(—) Anastasia Windsachen, Generalissima Leocji
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
No bo co ludzie powiedzom!?

W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
Awatar użytkownika

28 kwie 2022, 12:45
28 kwie 2022, 12:27
Franklin Garamond pisze:

Toż to nie taki zły pomysł! A jak o wiele bardziej czytelny dla nowicjuszy i uporządkowany, gdy trzeba czegoś szukać
Wyczuwam sarmacką tendencję do przerostu formy nad treścią, ale poczekam na opinie @Franklin Garamond, jako piastuna Nowego Brzegu, jak też @Helwetyk Romański, jako odznaczonego Virituti Forumari za szczególne bohaterstwo w bojach z przerostem forum.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Helwetyk Romański Stempel

Post autor: Helwetyk Romański »

Moje trzy grosze brzmią, jak następuje.

Można byłoby pochylić się nad przeniesieniem wątków nowobrzeskich do działu ziemskiego (kto wie, czy, o zgrozo, nie założyć także odrębnego działu dla Nowego Brzegu).

Podział wątków nowobrzeskich jest miejscami niekonsekwentny. Raz znajdują się w tutejszym dziale (Rynku w Nowym Brzegu), raz w Przedsiębiorstwach w Leocji. (Dopisane: część to instytucje kultury, które nie mają „swojego” działu, jak np. Klub Mikronacyjnego Seniora).

Pod rozwagę poddaję, czy nazwa działu „Rynek w Nowym Brzegu” wystarczająco dobrze oddaje jego „ogólny” charakter.

Wszystkie wnioski urzędowe warto byłoby zebrać w jednym miejscu (wnioski portowe, o działki w Nowym Brzegu, o dzierżawy, o rejestrację pojazdów, o rejestrację samolotów, o obywatelstwo). Intuicja mi podpowiada, że ocena @Anastasia Windsachen jest tutaj trafna.

Wydaje się, że Instytut Statystyk Międzynarodowych, Nowiny, Stempel i nowobrzeskie koło Światowego Związku Filatelistycznego powinny być nieco lepiej widoczne.

Na osobiste dzielenie i przenoszenie wątków w żadnym razie się nie piszę, ale z przyjemnością przyznam wszystkim zainteresowanym niezbędne uprawnienia moderatorskie. 😉
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH

Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.

IGNATS IK RUTH

Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk​@​gmail.com
Awatar użytkownika

Helwetyk Romański pisze:
28 kwie 2022, 17:32
Można byłoby pochylić się nad przeniesieniem wątków nowobrzeskich do działu ziemskiego (kto wie, czy, o zgrozo, nie założyć także odrębnego działu dla Nowego Brzegu).

Podział wątków nowobrzeskich jest miejscami niekonsekwentny. Raz znajdują się w tutejszym dziale (Rynku w Nowym Brzegu), raz w Przedsiębiorstwach w Leocji. (Dopisane: część to instytucje kultury, które nie mają „swojego” działu, jak np. Klub Mikronacyjnego Seniora).
Byłbym wdzięczny za wskazanie jakichś przykładów tych wątków nowobrzeskich i kulturalnych. Bo wiecie, to że coś jest "nowobrzeskie", to nie od razu znaczy, że potrzeba nam działu nowobrzeskiego. Przykładowa Prokuratoria to dla mnie wątek urzędowy, do Pałacu Namiestników z nim. Ogólnei skłaniałbym się ku temu, by nowe działy tworzyć tylko w przypadku wyraźnego i długotrwałego trendu w danym kierunku. Dwie czy trzy instytucje kultury to jeszcze nie powód, żeby tworzyć nowy dział, natomiast jeśli okaże się, że mamy tego sporo, działa to w miarę regularnie i już od dłuższego czasu oraz, co najważniejsze, roku dalszym trwaniem, to czemu nie.

Helwetyk Romański pisze:
Wszystkie wnioski urzędowe warto byłoby zebrać w jednym miejscu (wnioski portowe, o działki w Nowym Brzegu, o dzierżawy, o rejestrację pojazdów, o rejestrację samolotów, o obywatelstwo).
Tak.

Helwetyk Romański pisze:
Intuicja mi podpowiada, że ocena @Anastasia Windsachen jest tutaj trafna.
Nie. Proszę.

A już spokojniej, to macie na myśli sytuację, gdy na każdy nowy wniosek tworzy się nowy wątek? Bo moim zdaniem obecny system jest całkiem ok i ma unikalny, leocki charakter. Dla porządku można dany wątek nacechować bardziej urzędowo, a mnie dyskusyjnie (np. wspomniana Prokuratoria, w przypadku której moim zdaniem wystarczyłoby jedynie lekkie zmniejszenie proporcji śmieszków do urzędowości). Chyba że widzicie jakieś ważne przesłanki ku bardziej "sarmackiej formie", której ja się obawiam, bo grozi rozrostem subdziałów forum. Byurokratzya!

Helwetyk Romański pisze:
Wydaje się, że Instytut Statystyk Międzynarodowych, Nowiny, Stempel i nowobrzeskie koło Światowego Związku Filatelistycznego powinny być nieco lepiej widoczne.
To przykłady, ogólnie widoczność takich wątków odpowiednich instytucjom publicznym jest do poprawy.

Helwetyk Romański pisze:
Na osobiste dzielenie i przenoszenie wątków w żadnym razie się nie piszę, ale z przyjemnością przyznam wszystkim zainteresowanym niezbędne uprawnienia moderatorskie. 😉
Obrazek
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Helwetyk Romański Stempel

Post autor: Helwetyk Romański »

29 kwie 2022, 11:02
Helwetyk Romański pisze:

Byłbym wdzięczny za wskazanie jakichś przykładów tych wątków nowobrzeskich i kulturalnych. Bo wiecie, to że coś jest „nowobrzeskie”, to nie od razu znaczy, że potrzeba nam działu nowobrzeskiego.
Z ostatnio aktywnych wątków:
Przykładowa Prokuratoria to dla mnie wątek urzędowy, do Pałacu Namiestników z nim.
Dla mnie niekoniecznie. To raczej wątek zbiorczy, bo i wnioski o działki, i dyskusje ogólne, i komunikaty natury urzędowej.

Dwie czy trzy instytucje kultury to jeszcze nie powód, żeby tworzyć nowy dział, natomiast jeśli okaże się, że mamy tego sporo, działa to w miarę regularnie i już od dłuższego czasu oraz, co najważniejsze, roku dalszym trwaniem, to czemu nie.
Dla jasności — jestem co do zasady (tu jest wiele gwiazdek) przeciwny tworzeniu nowych działów dla instytucji (dopóty, dopóki wystarczają wątki), natomiast zastanawiam się głośno, czy obecny podział jest wystarczająco czytelny dla nowych mieszkańców.

Helwetyk Romański pisze:
Intuicja mi podpowiada, że ocena @Anastasia Windsachen jest tutaj trafna.
Nie. Proszę. A już spokojniej, to macie na myśli sytuację, gdy na każdy nowy wniosek tworzy się nowy wątek? Bo moim zdaniem obecny system jest całkiem ok i ma unikalny, leocki charakter. Dla porządku można dany wątek nacechować bardziej urzędowo, a mnie dyskusyjnie (np. wspomniana Prokuratoria, w przypadku której moim zdaniem wystarczyłoby jedynie lekkie zmniejszenie proporcji śmieszków do urzędowości). Chyba że widzicie jakieś ważne przesłanki ku bardziej „sarmackiej formie”, której ja się obawiam, bo grozi rozrostem subdziałów forum. Byurokratzya!
Tak. Sam wnioski o obywatelstwo połączyłem w jeden, zbiorczy wątek, żeby zmniejszyć liczbę wątków w palatium, ale całkowicie dopuszczam ewentualność, że nie jest to optymalne rozwiązanie. (Nawiasem pisząc, akurat liczba śmieszków przemawia za odrębnymi wątkami, bo ograniczeniu śmieszków jestem programowo przeciwny, a poza tym i tak nie wyjdzie 😜). Dodatkowe działy biurokratyczne specjalnie mi nie przeszkadzają dopóty, dopóki są to działy biurokratyczne, służące temu, żeby administracji i petentom żyło się łatwiej. Jeżeli (jeżeli!) odrębna kategoria wniosków podzielona na działy sprawi, że ludziom będzie łatwiej otrzymać działkę, dzierżawę czy obywatelstwo — jestem na tak.

W tym kontekście najważniejsze jest, na co zwrócił uwagę Czcigodny @Franklin Garamond, zachowanie płaskiej struktury forum, żadnych działów w działach, o ile nie jest to absolutnie niezbędne (tu przykładem: ambasady, tego nie przeskoczymy).

Helwetyk Romański pisze:
To przykłady, ogólnie widoczność takich wątków odpowiednich instytucjom publicznym jest do poprawy.
No i właśnie — to (w kolejności dowolnej) Nowy Brzeg, instytucje publiczne, kultura i sztuka, inicjatywy międzynarodowe?

Helwetyk Romański pisze:
Obrazek
Gratulujemy i powodzenia! W przypadku zainteresowania funkcją do stopki, palatium oczekuje na propozycje.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH

Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.

IGNATS IK RUTH

Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk​@​gmail.com
Awatar użytkownika

Helwetyk Romański pisze:
29 kwie 2022, 11:32
Byłbym wdzięczny za wskazanie jakichś przykładów tych wątków nowobrzeskich i kulturalnych. Bo wiecie, to że coś jest „nowobrzeskie”, to nie od razu znaczy, że potrzeba nam działu nowobrzeskiego. Zaparkowałbym temat na jakiś czas.
Z ostatnio aktywnych wątków:
Poza położeniem geograficznym raczej nie widzę powodu tworzenia nowego działu, ze dwa wątki można przenieść.

Helwetyk Romański pisze:
Dwie czy trzy instytucje kultury to jeszcze nie powód, żeby tworzyć nowy dział, natomiast jeśli okaże się, że mamy tego sporo, działa to w miarę regularnie i już od dłuższego czasu oraz, co najważniejsze, roku dalszym trwaniem, to czemu nie.
Dla jasności — jestem co do zasady (tu jest wiele gwiazdek) przeciwny tworzeniu nowych działów dla instytucji (dopóty, dopóki wystarczają wątki), natomiast zastanawiam się głośno, czy obecny podział jest wystarczająco czytelny dla nowych mieszkańców.
No to się zgadzamy, dobrze rozumiem? :D

Helwetyk Romański pisze:
W tym kontekście najważniejsze jest, na co zwrócił uwagę Czcigodny @Franklin Garamond, zachowanie płaskiej struktury forum, żadnych działów w działach, o ile nie jest to absolutnie niezbędne (tu przykładem: ambasady, tego nie przeskoczymy).
Franklinie Garamondzie, Krynico Mądrości, niechaj Matka Prokrastynacja obdarzy Cię łaską aktywności. Zgadzam się.

Helwetyk Romański pisze:
Helwetyk Romański pisze:
Obrazek
Gratulujemy i powodzenia! W przypadku zainteresowania funkcją do stopki, palatium oczekuje na propozycje.
Kurator Palatynatu Leocji, zdecydowanie.
ObrazekObrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rynek w Nowym Brzegu”