Nowe mikronacje — ktokolwiek widział…

Tu dyskutujemy na wszystkie tematy związane z mikronacjami
Awatar użytkownika
Hawert Sroczyński Stempel
Obywatel

Post autor: Hawert Sroczyński »

Ostatnia wiadomość z poprzedniej strony wątku

Ronon Dex pisze:
26 sie 2024, 9:42
Z Kompasem to było tak, że faktycznie chcieli gdzieś go przesunąć, aby nie "przeszkadzał', ale okazało się, że gdzie byśmy go nie przesunęli (no poza "antypodami") to wszędzie jest ktoś komu to nie pasuje, choć też odległości do innych lądów wynosiły ponad 1000 km. Przy okazji Kompasu przekonałem się ile w tym naszym mikroświecie jest marudów, marudzących dla zasady... bo udzielali się negatywnie również tacy, co to działają kilka czy wręcz kilkanaście tysięcy kilometrów od proponowanych lokalizacji Kompasu.
To była forma trollingu, ludzie dobrze wiedzą, że bierzesz wszystkie uwagi i z grzeczności będziesz szukał kompromisu.
Ale w przypadku Kompasu pojawił się sprzeciw dla samego sprzeciwu, obudził się "pies ogrodnika". Niektórzy potupali sobie nóżką dla zasady "nie bo nie, bo mi się kształt nie podoba. Wypierdalajcie stąd". Najbardziej wpadła mi wypowiedź jakiegoś Stanisława w RON:
I co my z tym zrobić możemy? Zawetować? Niby każdy kiedyś był usypany, ale kiedyś jakoś bardziej przykładano uwagę do tworzenia mapy i zasad lokacji. Sam pamiętam, ile my jako Suderland musieliśmy czekać czasu, by umieszczono nas na mapie. Dzisiaj to już byle nacja dostaje wszystko na tacy i to jeszcze bez pytania sąsiadów. Nie podoba mi się to.
Z drugiej strony bardzo dobrze zdaję sobie sprawę, że Arcadia to kloneria ludzi z Suderlandu. Bo jeśli oni musieli czekać X lat (swoją drogą, Osiek też od wczoraj na mapie nie jest), to inni też muszą. Jak to tak? Też już jak poruszyłem wątek kloningu w mikroświecie, to najbardziej mnie bawi udzielanie się pod innymi personaliami, a następnie powoływanie się na dokonanie osiągnięte pod inną v-postacią. xD
Dla mnie to jest robienie debili z ludzi. A że trochę kumaty jestem i w ciemię niebity, to z siebie debila i idioty nie lubię robić.

Też trochę ujawniła się hermetyczność ludzi w mikronacjach. Przyzwyczajeni od 20 lat (a tak jak wspomniałem na forum Bastionu, kiedyś w mikronacjach rozbudowane strony nie były dopuszczalne) do działalności na forum i na stronach internetowych odrzucają inne konwenanse możliwe do realizacji na Naszym Pollinie. A ja uważam, że takie budowanie w Minecrafcie jest bardziej twórcze, niż obecnie generowanie grafik w AI, a ostatnio nawet popularne stało się generowanie treści przez ChatGPT.
Z drugiej strony jest minus - Minecraft cięzej jest zaarchiwizować, więc trwałość czasowo-historyczna jest dużo mniejsza. Ale w sumie, dopóki będzie osoba chętna to utrzymywać, dopóty można z tego korzystać.
dr net. Hawert wicehrabia Sroczyński h. Wiwern, profesor SAN

Obrazek
Awatar użytkownika
Franklin Garamond Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji

Post autor: Franklin Garamond »

HzG pisze:
26 sie 2024, 10:27
Z drugiej strony jest minus - Minecraft cięzej jest zaarchiwizować, więc trwałość czasowo-historyczna jest dużo mniejsza. Ale w sumie, dopóki będzie osoba chętna to utrzymywać, dopóty można z tego korzystać.
Myślę, że tutaj olbrzymie znaczenie może mieć minimalna obecność państw z Kompasu na Bastionie właśnie. Zarówno z uwagi na integrację, ale też właśnie utrwalenie historyczne i przekonanie do siebie naszego skrajnie hermetycznego środowiska. Zwłaszcza dobre rozegranie organizacji Mundialu może mieć bardzo dużą wartość. Tak, żeby pokazać to, co powinno być oczywiste, że to po prostu inny wymiar tej samej zabawy.
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) Franklin Garamond
Awatar użytkownika
piwski Stempel
Przybysz

Post autor: piwski »

Franklin Garamond pisze:
26 sie 2024, 10:43

Myślę, że tutaj olbrzymie znaczenie może mieć minimalna obecność państw z Kompasu na Bastionie właśnie. Zarówno z uwagi na integrację, ale też właśnie utrwalenie historyczne i przekonanie do siebie naszego skrajnie hermetycznego środowiska. Zwłaszcza dobre rozegranie organizacji Mundialu może mieć bardzo dużą wartość. Tak, żeby pokazać to, co powinno być oczywiste, że to po prostu inny wymiar tej samej zabawy.
Jeśli chodzi o zachowanie Kompasu dla przyszłych pokoleń, to tutaj o ile nie padnie discord (czego wykluczyć nie mogę, ale i tego nie zakładam) to sobie będzie to stać bezkosztowo na wieczne czasy. Inaczej ma się sprawa z serwerem. Miałem dostać rachunek za prąd odv@3Rr0rExE404, bo głupio, że to sam ciągnie... Ale wciąż czekam xD

A co do Mundialu, chcemy tutaj włożyć sport wysiłek w budowę fajnego środowisko do otaczania tych meczy narracją. Budowane są stadiony, budowane są hotele, drogi, ośrodki szkoleniowe. Całość postaramy się udostępnić w 3d za pośrednictwem internety, żeby infrastrukturę można było zwiedzać nawet bez minecrafta. Z racji mundialu chcemy rozbudować ALL, określić rozkłady pociągów - stąd zresztą wynikła burza o wielkość Kompasu xD
Piwski Sroczyński
Awatar użytkownika
Franklin Garamond Stempel

Post autor: Franklin Garamond »

piwski pisze:
26 sie 2024, 11:19
A co do Mundialu, chcemy tutaj włożyć sport wysiłek w budowę fajnego środowisko do otaczania tych meczy narracją. Budowane są stadiony, budowane są hotele, drogi, ośrodki szkoleniowe. Całość postaramy się udostępnić w 3d za pośrednictwem internety, żeby infrastrukturę można było zwiedzać nawet bez minecrafta. Z racji mundialu chcemy rozbudować ALL, określić rozkłady pociągów - stąd zresztą wynikła burza o wielkość Kompasu xD
Tylko właśnie - my tego nie widzimy. A tutaj narracja jest wszystkim. I wszystko jest narracją.

Nawet biuletyn informacyjny z budowy byłby bardzo fajnym dodatkiem, który mógłby budować atmosferę oczekiwania na start mundialu. A do tego pokazał ogrom wysiłku włożonego przez organizatorów.
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) Franklin Garamond
Awatar użytkownika
Helwetyk Romański Stempel

Post autor: Helwetyk Romański »

piwski pisze:
Jeśli chodzi o zachowanie Kompasu dla przyszłych pokoleń, to tutaj o ile nie padnie discord (czego wykluczyć nie mogę, ale i tego nie zakładam) to sobie będzie to stać bezkosztowo na wieczne czasy.
Chyba można nadal jakoś pobierać archiwa? (Z gwiazdką, że załączniki, o ile w ogóle można je stosunkowo bezboleśnie archiwizować, mogą swoje ważyć).

piwski pisze:
Inaczej ma się sprawa z serwerem. Miałem dostać rachunek za prąd odv@3Rr0rExE404, bo głupio, że to sam ciągnie... Ale wciąż czekam xD
Rachunki to jedno. Najważniejsze w tym kontekście pytanie brzmi, czy są regularne kopie zapasowe…

piwski pisze:
Z racji mundialu chcemy rozbudować ALL, określić rozkłady pociągów - stąd zresztą wynikła burza o wielkość Kompasu xD
Pociągów? Rozkłady? Zamieniam się w słuch!
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH

Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.

IGNATS IK RUTH

Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk​@​gmail.com
Awatar użytkownika
piwski Stempel
Przybysz

Post autor: piwski »

Helwetyk Romański pisze:
26 sie 2024, 13:38
piwski pisze:
Jeśli chodzi o zachowanie Kompasu dla przyszłych pokoleń, to tutaj o ile nie padnie discord (czego wykluczyć nie mogę, ale i tego nie zakładam) to sobie będzie to stać bezkosztowo na wieczne czasy.
Chyba można nadal jakoś pobierać archiwa? (Z gwiazdką, że załączniki, o ile w ogóle można je stosunkowo bezboleśnie archiwizować, mogą swoje ważyć).

piwski pisze:
Inaczej ma się sprawa z serwerem. Miałem dostać rachunek za prąd odv@3Rr0rExE404, bo głupio, że to sam ciągnie... Ale wciąż czekam xD
Rachunki to jedno. Najważniejsze w tym kontekście pytanie brzmi, czy są regularne kopie zapasowe…

piwski pisze:
Z racji mundialu chcemy rozbudować ALL, określić rozkłady pociągów - stąd zresztą wynikła burza o wielkość Kompasu xD
Pociągów? Rozkłady? Zamieniam się w słuch!
Co do pociągów to tutaj trzeba byłoby spytać się Wikariusza ds. KOLEI ŻELAZNYCH @Archibald Denaturov ,bo wciąż ogarniana jest siatka, która ma oplatać kraj.

Co do kopii zapasowych, tak co tydzień wlatuje
Piwski Sroczyński
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Post autor: Ronon Dex »

Aktualizacja mapy na 27.08.2024.

Uwzględniono zmiany:

1/ Nowy kształt i wielkość Kompasu oraz funkcjonujące tam państwa, które postanowiły dołączyć do Pollinu.
- w przypadku trzech z nich czyli Osiek i Rzeczpospolita Niebieska, Cesarstwo Zielone i i Republika Arawii - podjęli oni decyzję o posiadaniu miejsca informatycznego na forum Bastionu w kategorii Kompas.
- Kiriańskie Terytorium Arktyczne funkcjonuje podobno na forum Federacji Nordackiej.

2/ Przywrócono Nowal jako funkcjonujący kraj, bo choć aktywność jest znikoma to forum funkcjonuje, a jeden z jego obywateli udziela się też zagranicznie.

3/ Przywrócono Suderland w związku z aktualnym ponownym działaniem forum i ogłaszaną odbudową kraju. Co prawda dwie grupy byłych Suderlandczyków robią to w zasadzie równocześnie i niezależnie oraz chyba się ze sobą jakoś nie zgadzają, ale nawet jak sobie tam wojnę domową urządzą to i tak można uznać, że państwo funkcjonuje czyli przestaje być OBPP.

4/ Zmieniono nazewnictwo kolonii Voxlandu, która jest teraz opisana jako Sambana (Voxland) - tak życzyli sobie Voxlandczycy, gdyż uznają to raczej za terytorium zależne/kolonię niż z typowy składnik państwa.

5/ Wprowadzono dwie kategorie OBPP - jedna jak dawniej w kolorze białym jest swobodnym miejscem do osiedlania się, a druga oznaczana na szaro jest pod czyjąś opieką lub z innych względów osiedlanie się tam jest ograniczone czy wymaga jakiejś zgodny innego kraju/grupy itp.

6/ Uzupełnione brakujące elementy Ligi Morskiej I Kolonialnej.

7/ Zmieniono nazwę dawnej RLS na BRD zgodnie ze zmianami nazewniczymi w tym państwie.

Obrazek

Link do Kustosza.

Link do strony Bastionu, gdzie są też poprzednie wersje map - do ewentualnego śledzenia zmian.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Aktualizacja mapy z 12.09.2024, która uwzględnia:

1. Oficjalne powstanie Suderlandzkiej Republiki Narodowo-Demokratycznej (SRND).
- po mojej mediacji i doprowadzeniu do rozmów pokojowych pomiędzy skonfliktowanymi "reaktywatorami" Suderlandu, zostało zawarte porozumienie na mocy którego jedna grupa dalej odtwarza Suderland na bazie jego dawnego forum, a druga uzyskała jedną wyspę, na której utworzyli swój "suderlandzki Taiwan" (mieści się na forum Bastionu).

2. Zmiany wewnętrznego podziału w II Federacji Nordackiej (zanik Westlandu oraz dodanie terytorium Komarchii).

Obrazek

Link do Kustosza.

Link do Bastionu, gdzie są też poprzednie wersje map - do ewentualnego śledzenia zmian
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika

Ronon Dex pisze:
12 wrz 2024, 6:09
Oficjalne powstanie Suderlandzkiej Republiki Narodowo-Demokratycznej (SRND).
Suderland 2. 🤣

Z ciekawości: czy ktokolwiek próbował (nie piszę, że skutecznie, bo gdyby tak było, to zapewne gdzieś by taka mapa krążyła po Pollinie…) umieścić na mapie przynajmniej stolice…?
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Helwetyk Romański pisze:
12 wrz 2024, 14:05
Z ciekawości: czy ktokolwiek próbował (nie piszę, że skutecznie, bo gdyby tak było, to zapewne gdzieś by taka mapa krążyła po Pollinie…) umieścić na mapie przynajmniej stolice…?
Odkąd pamiętam to Suderland używał tej mapy (ta akurat jest z tych negocjacji o wyspie dla "suderlandzkiego Taiwanu"):

Obrazek

Wydaje mi się, że miasto opisane jako Deniland jest chyba stolicą... czy tak się dalej nazywa to nie wiem?
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika

Ronon Dex pisze:
12 wrz 2024, 14:31
Wydaje mi się, że miasto opisane jako Deniland jest chyba stolicą... czy tak się dalej nazywa to nie wiem?
Deliland, tak. Z tym, że napisałem nieprecyzyjnie — miałem na myśli cały Pollin. Kusi zebrać koordynaty stolic i dodać je na nową warstwę, oj kusi…
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rynek w Nowym Brzegu”