Nowe mikronacje — ktokolwiek widział…

Tu dyskutujemy na wszystkie tematy związane z mikronacjami
Awatar użytkownika
Helwetyk Romański Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji

Post autor: Helwetyk Romański »

Ostatnia wiadomość z poprzedniej strony wątku

Ronon Dex pisze:
12 wrz 2024, 14:31
Wydaje mi się, że miasto opisane jako Deniland jest chyba stolicą... czy tak się dalej nazywa to nie wiem?
Deliland, tak. Z tym, że napisałem nieprecyzyjnie — miałem na myśli cały Pollin. Kusi zebrać koordynaty stolic i dodać je na nową warstwę, oj kusi…
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH

Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.

IGNATS IK RUTH

Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk​@​gmail.com
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Post autor: Ronon Dex »

Helwetyk Romański pisze:
12 wrz 2024, 15:54
Z tym, że napisałem nieprecyzyjnie — miałem na myśli cały Pollin. Kusi zebrać koordynaty stolic i dodać je na nową warstwę, oj kusi…
W tej skali będzie problem z czytelnością mapy... od jakiegoś czasu przymierzam się (tylko czasu brak) do dodatkowych arkuszy, gdzie dało by się osobno kontynenty czy nawet powiększone małe kraje i tam można by coś takiego zrobić.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Helwetyk Romański Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji

Post autor: Helwetyk Romański »

Ronon Dex pisze:
12 wrz 2024, 16:10
Kusi zebrać koordynaty stolic i dodać je na nową warstwę, oj kusi…
W tej skali będzie problem z czytelnością mapy...
Wydaje mi się (ale proszę mnie nie cytować 😉), że z samymi stolicami państw — bez stolic części składowych państw federalnych — powinno się udać, przynajmniej w zdecydowanej większości przypadków. Chyba tylko na Orientyce może pojawić się w dwóch przypadkach konieczność umieszczania kresek jak przy Kompasie.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH

Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.

IGNATS IK RUTH

Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk​@​gmail.com
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Aktualizacja mapy z 21.10.2024...

Obrazek

...która uwzględnia:

1/ Osobne zaznaczenia Osieka i Niebieskiej zgodnie z sugestią zawartą na forum Leocji.

2/ Likwidacja Fenocji - przy czym tymczasowo zaznaczyłem ten teren jako "ograniczony dla osadnictwa", z zapisem, że status zabezpieczenia jest w fazie wyjaśniania.

Domagano się zabezpieczenia przez jakiś "ród", ale coś takiego to luźny/nieformalny związek kilku (trzech jak słyszałem) kolegów-mikronautów. Moim zdaniem to jest przesada by na podstawie takich pomysłów blokować status ziem jako OBPP. Zabezpieczenia moim skromnym zdaniem może dokonać państwo lub grupa państw.

Jednak ze względu na to, że zakusy terytorialne (w tym dotyczące ziem dawnej Fenocji na Nordacie) tego odrodzonego Suderlandu spotkały się ze sporym sprzeciwem wśród państw Nordaty - to pozostawiam to na razie "do wyjaśnienia", bo pewnie jakaś normalna (przyjęta w mikroświecie) forma zabezpieczenia tego terenu może się pojawić niebawem.

Jeżeli się w najbliższym czasie nie pojawi takie zabezpieczenie to w następnej aktualizacji teren zostanie oznaczony jako OBPP.

3/ Korekta granic Edelweiss i Slawonii, związana z "dziurą" na granicy, którą chcą na coś wykorzystać.

Przy czym przy takiej skali mapy "szału nie będzie", bo grubość linii rozgraniczenia jest momentami większa niż "zakola terenu" na dokładnych mapach. No, ale widać, że tam jest jakaś wolna przestrzeń... powinno wystarczyć.

Pewnie w przyszłości trzeba będzie zrobić mapę od nowa, uwzględniając fakt, że poszczególne kraje mają coraz dokładniejsze mapy i niektóre granice wykonywane dawniej (i z dawnych map regionalnych) muszą być trochę dokładniej zaznaczane. Ale to w przyszłości...

Link do kustosza.

Link do Bastionu.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Aktualizacja mapy z 31.10.2024

1/ Powodem aktualizacji jest przyłączenie się Nowej Ordy do Cesarstwa Nan Di, które obecnie stało się Imperium Nan Di. Ze względu na dużą autonomię i formę łączenia się elementów Imperium zastosowałem opis analogiczny do stosowanego dla terenów Federacji Nordackiej czy republik ZKRR.

2/ Przy okazji zlikwidowałem status niewyjaśnionego zabezpieczenia terenów dawnej Fenocji, ponieważ nie dotarły do mnie żadne informacje o tym, że takowego zabezpieczenia dokonało jakieś państwo lub grupa państw.

Obrazek

Link do Kustosza

Link do bastionu
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Aktualizacja mapy z 13.03.2024

Obrazek

Link do Kustosza.

Link do Bastionu.

Zmiany:

1/ Uwzględniłem poprzednią poprawkę Joahima czyli Gamelland i Batyks.

2/ W związku z "wymarciem" Arcadii (forum zarchiwizowałem) została ona z mapy usunięta. Został tylko dawny stan New Olympia, który zaczął funkcjonowania jako niepodległy kraj. Reszta terenu na razie z ograniczeniami osadnictwa bo nie wiem czy to koniec zmian...

3/ Na terenie po dawnej Arcadii została reaktywowana (nie mam danych kiedy "umarła" poprzednio) Bolivaria - miejsce informatyczne ma na Bastionie. Przy okazji odtwarzania Boliwarii wyszedł na jak wcześniejszy błąd w odtwarzaniu Neokontynentu... problemem było niezrozumienie intencji Pel Nandera odnośnie oznaczeń "tnz" i późniejsze wielokrotne kopiowanie tego terenu (jak się robi wielokrotnie ksero, z ksera to jakoś spada i błędy bywają). Kształt kontynentu został poprawiony.

4/ W związku z "wymarciem" SRND (forum zarchiwizowałem) teren zaznaczyłem na razie jako nie do zasiedlenia, ponieważ zgodnie z traktatem pomiędzy dwoma Suderlandami - ten który się ostał ma prawo do tej ziemi, a z rozmów z nimi wiem, że z niego skorzystają (tylko kombinują do tego narrację).

5/ Dokonano poprawki terytorium Nowalu - przez brak wcześniejszych informacji nie była uwzględniono wyspa zwana Tortugą.

6/ Zgodnie z propozycją Joahima von Ribertrop - Kompas został oznaczony jako całość. Nie sposób w przypadku "mikroświata z klocków" na bieżąco to korygować, a do tego informacje są tylko na jakiś discordach. Podobno maja własną mapę, którą na bieżąco korygują. Jeżeli gdzieś to jest umieszczane i dostępne ogółowi to chętnie podam link w legendzie mapy.

Biorąc pod uwagę, że miałem ostatnio trochę przerwy w mikro (ciężka realioza) to pewnie parę spraw mi umknęło, a więc będę bardzo wdzięczny za wszelkie uwagi, sugestie zmian i poprawki.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Dodatkowa informacja dotycząca Kompasu:
Ronon Dex pisze:
13 mar 2025, 19:25
6/ Zgodnie z propozycją Joahima von Ribertrop - Kompas został oznaczony jako całość. Nie sposób w przypadku "mikroświata z klocków" na bieżąco to korygować, a do tego informacje są tylko na jakiś discordach. Podobno maja własną mapę, którą na bieżąco korygują. Jeżeli gdzieś to jest umieszczane i dostępne ogółowi to chętnie podam link w legendzie mapy.
Link do aktualizowanej mapy Kompasu mi udostępniono i jest on umieszczony na stronie Bastionu w formie przycisku pod aktualną mapą.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Daniel January von Tauer-Krak Stempel
Przybysz

Post autor: Daniel January von Tauer-Krak »

Bialenia padła?
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin Stempel
Przybysz
Kontakt:

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Daniel January von Tauer-Krak pisze:
28 mar 2025, 17:30
Bialenia padła?
Republika Bialeńska zakończyła działalność w 2023 roku.
/<3/ Kamiljan de Harlin von Wespucci la Sparasan
Awatar użytkownika
Hawert Sroczyński Stempel
Obywatel

Post autor: Hawert Sroczyński »

Bialenia padła?
Nu
Kamiljan de Harlin pisze:
31 mar 2025, 15:13
Bialenia padła?
Republika Bialeńska zakończyła działalność w 2023 roku.
2 lata zaraz stuknie :o
dr net. Hawert wicehrabia Sroczyński h. Wiwern, profesor SAN

Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Kolejna aktualizacja mapy - stan na na 1.05.2025

Zmiany uwzględniają:

1/ Powstanie Republiki Hazystanu na Hiperborei.

Państwo (głownie narracyjne) zostało zlokalizowane na forum Bastionu i jest to pomysł Pavla van der Gibson, który w tym celu utworzył postać Şahina Zendî. Z tego co mi przekazano jest to dawny projekt, który ileś tam czasu "przeleżał w szufladzie", a teraz ujrzał "światło dzienne".

Trochę dziwnie wyglądająca granica jest efektem dostosowania jej przebiegu do warunków naturalnych (przebiegu pasma górskiego i rzek) dawnego Aryunu - w celu spójności historycznej.

2/ Przekazanie przez Ligę Morską i Kolonialną wyspy Nowej Hirshbergii do Winkulii.

Liga Morska i Kolonialna funkcjonuje obecnie na Bastionie (do niedawna była na forum Winkulii).

3/ Przyłączenie Batyksu do Winkulii.

Obrazek

Link do Kustosza

Link do strony Bastionu
Obrazek
Ronon Dex
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rynek w Nowym Brzegu”