Aktualizacja 13.06.2026
Zawiera następujące zmiany:
1/ Zmiana wielkości wyspy na której leży
Lumeria i tutaj należy się wyjaśnienie...
Gdy tworzyłem obecną mapę, jeszcze na etapie ustalania wielkości i położenia lądów to z ustaleniem wielkości Lumerii był ogromny problem. Sprawa rozbijała się o schemat w jakiś milach, ale w toku rozmów stwierdzono, że to są "ich mile", a nie mile wzięte z reala.
Prosiłem wtedy aby w jakiś sposób określono wielkość tej wyspy, nawet przedstawiłem im trzy warianty, z których mogli jeden wybrać. Przy kontakt był utrudniony, bo forum Lumerii nie było wtedy otwarte dla wszystkich , a tylko dla mieszkańców. Dyskusje toczyły się więc zewnętrznie i przez osoby trzecie.
W końcu stanęło na tym, że... nic się nie dowiedziałem - bo w Lumerii chyba uznali, że mają to gdzieś. Zostawiłem jeden z wariantów - ten największy i po jakimś czasie były jakieś cykliczne uwagi, że "jest za duży", ale na moje pytania o ile zmniejszyć nie było odpowiedzi. Potem Lumeria sobie zamilkła, to i ja w sumie przestałem drążyć temat i tak sobie to na mapie wisiało... za duże, ale bez informacji jakie być powinno.
Obecnie trwają prace nad jej reaktywacją... no i w związku z tym dawna przywódczyni tego kraju, a obecnie osoba, która zamierza Lumerię przywrócić i działa jako "Pierwszy Konsul" (cokolwiek to oznacza) - zwróciła się do mnie o skorygowanie wielkości Lumerii.
Co uczyniłem... po otrzymaniu na ten temat informacji - choć nie spodziewałem się, że po tych trzech latach uda mi się jeszcze coś z wielkościami na mapie wyjaśnić. :)
Lumeria więc zmieniła swoją wielkość oraz została nieco przesunięta na południowy-wschód (ale jest w granicach tej starej "za dużej" Lumerii)
2/ Oznaczyłem wyspę po "zmarłym" dawno Elederlandzie jako "
pod protektoratem Wyrtlandii", bo takie wyrażono życzenie po likwidacji projektu Tanequetil... czyli takie OBPP z ograniczeniem, bo coś tam mają zamiar tworzyć, ale nie będzie chyba obejmowało całej wyspy i do końca nie wiadomo jaki to będzie teren oraz chyba nie ma pewności czy nie skończy się tylko na jakiejś narracji (jak swego czasu narracja Voxlandu na terenie wówczas, nieistniejącej Samundy).
Przyznam, że to zajmowanie kolejnych pikseli przez FN na kolejne "narracyjne państwa" tworzone w sumie w tym samym składzie osobowym (bo to nie wykracza poza forum FN) - nie budzi mojego zachwytu. Teraz wychodzi to już poza Nordatę... ciekawe czy i gdzie się zatrzyma.
Niestety tylko Vaarland utworzył sobie kolegialne ciało decydujące o kształcie i zasiedleniu tego kontynentu, a więc tylko tam jakiekolwiek zmiany robię dopiero po ich zatwierdzeniu przez ichni "Kongres". Inne kontynenty tego nie mają, a więc jak jest OBPP to można je sobie zająć. Czasem działa to na zasadzie kto pierwszy ten lepszy.
Nanoszę więc coś takiego na mapę, choć mi przy tym czasem klawiatura woła o pomstę... :(
No, ale je tu tylko rysuję... kolorki wstawiam - decydentem nie jestem, to zaciskam zęby i robię co muszę.
Link do Kustosza.
Link do Bastionu (są tam starsze mapy dla porównania zmian).