Nowe mikronacje — ktokolwiek widział…

Tu dyskutujemy na wszystkie tematy związane z mikronacjami
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Post autor: Ronon Dex »

Ostatnia wiadomość z poprzedniej strony wątku

Aktualizacja 26.03.2026

Uwzględnia jedną zmianę:

Przyłączenie się Królestwa Samundy do Republiki Bialeńskiej w charakterze państwa stowarzyszonego (specyficzna forma "terytorium zależnego" o dużej autonomii), podobnie jak wcześniej zrobiła to Federacja Rodecji.

Obrazek

Link do Kustosza.

Link do Bastionu (są tam starsze mapy dla porównania zmian).
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Aktualizacja 12.04.2026

Uwzględnia jedną zmianę:

Muratyka opuściła II Federację Nordacką i ogłosiła niepodległość.

Obrazek

Link do Kustosza.

Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Aktualizacja 1.05.20265

Uwzględnia zmiany:

1/ Powstanie Imperium Helix - utworzone z części terenu Skarlandu i na forum Skarlandu.

2/ Utworzenie państwa o nazwie Tanequetil, które znalazło się na wyspie po dawnym Elderlandzie i działalność rozpoczyna na forum Federacji Nordackiej.

Obrazek

Link do Kustosza.

Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Aktualizacja 19.05.2026

Uwzględnia jedną zmianę:

- Powstanie Królestwa Turedenu - z tego co można wyczytać jest to odbudowa dawnej Turetii w innym miejscu. Miejsce informatyczne: http://tureden.cba.pl/index.php

Obrazek

Link do Kustosza.

Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Aktualizacja 24.05.2026

Uwzględnia jedną zmianę:

- Powstanie Drackiej Republiki Ludowo-Demokratycznej - w sumie Dracja powstała na Nordacie na przełomie kwietnia i maja, ale jakoś to przeoczyłem. Miejsce informatyczne: https://dracja.vnacja.pl/

Obrazek

Link do Kustosza.

Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Aktualizacja 31.05.2026

Zawiera następujące zmiany:

1/ Nabycie przez Dracką Republikę Ludowo-Demokratyczną kawałka terenu zwanego potocznie "Krymem" - od podobnego kształtu do tego realowego terenu.

2/ Lekką korektę granicy RON - w zasadzie przy tej skali mapy ledwo zauważalna - ale chcieli.

3/ Oznaczenie i opisanie jako odrębne twory państwowe:
- Wielkiego Księstwa Antwerpii,
- Wielkiego Księstwa Ankony,
- Wielkiego Księstwa Toskanii,
- Wielkiego Księstwa Oranii.

Zgodnie z przekazanymi informacjami - te elementy występujące na forum Rotrii to podobno odrębne byty państwowe.

4/ Oznaczenie na mapie dwóch elementów, które pojawiły się w tzw. Nordackiej Wspólnocie Informatycznej czyli na forum II Federacji Nordackiej:
- Wyrtlandia (na terenie wyspy po Wurstlandii),
- Koliada - tutaj w sumie sami nie wiedzą chyba jaki jest tego status, bo to niby jakiś teren pod okupacją dwóch państw czyli Estii i Kirianii (która znowu jest elementem II FN) z jakąś "tajną radą". Nie wiem o co tam chodzi, ale chcieli by zaznaczyć jako odrębny byt to zaznaczyłem i opisałem kursywą - bo nie wiem jaki jest status.

Obrazek

Link do Kustosza.

Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Aktualizacja 03.06.2026

1/ Likwidację Imperium Helix i powrót jego dawnych (fajnie brzmi, bo Helix istniał pewnie ze dwa miesiące) terenów do Skarlandu.

2/ Przyłączenie Wysp Przyjaźni (dotychczasowe OBPP) do Królestwa Voxlandu, zgodnie z tym dokumentem.

Obrazek

Link do Kustosza.

Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Aktualizacja 06.06.2026

1/ Powstanie Radioactive Smile (zdaje się pokłosie niedawnej likwidacji Imperium Helix), które umieściło się na Ijużu i ma forum tutaj.

2/ Wygaśnięcie Wysp Szczęścia i Nadziei - taki "zgon śmiercią naturalną", bo było to sobie na Bastionie i zamilkło w zasadzie w październiku zeszłego roku, a ostatni post (napisany przez kogoś spoza tego kraju) pojawił się 31 grudnia. W związku z tym zaarchiwizowałem dział tego kraju, a tym samym utracił on "miejsce informatyczne" czyli byt w mikroświecie. Jak widać nawet archiwizacja pozostała niezauważona, a więc odczekawszy jakiś czas zdejmuję ten kraj z mapy.

Obrazek

Link do Kustosza.

Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Aktualizacja 09.06.2026

1/ Powstanie na forum Republiki Bialeńskiej organizacji o nazwie "Wspólnota Narodów", którą utworzyły następujące kraje:
- Republika Bialeńska
- Federacja Rodecji
- Królestwo Samundy
- Imperium Nan Di

W związku ze zmianą formuły współpracy zaistniała konieczność oznaczenia Rodecji i Samundy ponownie jako niepodległe państwa z adnotacją, że uczestniczą we "Wspólnocie Narodów".

2/ Likwidacja projektu Tanequetil została ogłoszona przez jego założyciela. Co prawda zaraz potem pojawiły się jakieś teksty, że na tym terenie to niby coś innego kombinują, ale dotyczy to II FN i jakiegoś Burka. Nie jestem w wstanie traktować tego poważnie, skoro tenże Burek sam coś gada o trybie "głupkowatości", w jakim się znajduje, a więc zgodnie w wolą twórcy projektu Tanequetil - usuwam projekt z mapy i teren oznaczam jako OBPP. Może to ktoś poważny będzie w stanie wyjaśnić... ja się poddałem.

Obrazek

Link do Kustosza.

Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Aktualizacja 13.06.2026

1/ Zmiana wielkości wyspy na której leży Lumeria i tutaj należy się wyjaśnienie...

Gdy tworzyłem obecną mapę, jeszcze na etapie ustalania wielkości i położenia lądów to z ustaleniem wielkości Lumerii był ogromny problem. Sprawa rozbijała się o schemat w jakiś milach, ale w toku rozmów stwierdzono, że to są "ich mile", a nie mile wzięte z reala.

Prosiłem wtedy aby w jakiś sposób określono wielkość tej wyspy, nawet przedstawiłem im trzy warianty, z których mogli jeden wybrać. Przy kontakt był utrudniony, bo forum Lumerii nie było wtedy otwarte dla wszystkich , a tylko dla mieszkańców. Dyskusje toczyły się więc zewnętrznie i przez osoby trzecie.

W końcu stanęło na tym, że... nic się nie dowiedziałem - bo w Lumerii chyba uznali, że mają to gdzieś. Zostawiłem jeden z wariantów - ten największy i po jakimś czasie były jakieś cykliczne uwagi, że "jest za duży", ale na moje pytania o ile zmniejszyć nie było odpowiedzi. Potem Lumeria sobie zamilkła, to i ja w sumie przestałem drążyć temat i tak sobie to na mapie wisiało... za duże, ale bez informacji jakie być powinno.

Obecnie trwają prace nad jej reaktywacją... no i w związku z tym dawna przywódczyni tego kraju, a obecnie osoba, która zamierza Lumerię przywrócić i działa jako "Pierwszy Konsul" (cokolwiek to oznacza) - zwróciła się do mnie o skorygowanie wielkości Lumerii.

Co uczyniłem... po otrzymaniu na ten temat informacji - choć nie spodziewałem się, że po tych trzech latach uda mi się jeszcze coś z wielkościami na mapie wyjaśnić. :)

Lumeria więc zmieniła swoją wielkość oraz została nieco przesunięta na południowy-wschód (ale jest w granicach tej starej "za dużej" Lumerii)

2/ Oznaczyłem wyspę po "zmarłym" dawno Elederlandzie jako "pod protektoratem Wyrtlandii", bo takie wyrażono życzenie po likwidacji projektu Tanequetil... czyli takie OBPP z ograniczeniem, bo coś tam mają zamiar tworzyć, ale nie będzie chyba obejmowało całej wyspy i do końca nie wiadomo jaki to będzie teren oraz chyba nie ma pewności czy nie skończy się tylko na jakiejś narracji (jak swego czasu narracja Voxlandu na terenie wówczas, nieistniejącej Samundy).

Przyznam, że to zajmowanie kolejnych pikseli przez FN na kolejne "narracyjne państwa" tworzone w sumie w tym samym składzie osobowym (bo to nie wykracza poza forum FN) - nie budzi mojego zachwytu. Teraz wychodzi to już poza Nordatę... ciekawe czy i gdzie się zatrzyma.

Niestety tylko Vaarland utworzył sobie kolegialne ciało decydujące o kształcie i zasiedleniu tego kontynentu, a więc tylko tam jakiekolwiek zmiany robię dopiero po ich zatwierdzeniu przez ichni "Kongres". Inne kontynenty tego nie mają, a więc jak jest OBPP to można je sobie zająć. Czasem działa to na zasadzie kto pierwszy ten lepszy.

Nanoszę więc coś takiego na mapę, choć mi przy tym czasem klawiatura woła o pomstę... :(

No, ale je tu tylko rysuję... kolorki wstawiam - decydentem nie jestem, to zaciskam zęby i robię co muszę.

Obrazek

Link do Kustosza.

Obrazek
Ronon Dex
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rynek w Nowym Brzegu”