Zjazd 2026 - propozycje miejscówek

Tu dyskutujemy na wszystkie tematy związane z mikronacjami
Awatar użytkownika
Orjon Surma Stempel
Dyspozytor Palatynatu Leocji

Post autor: Orjon Surma »

Zgodnie z ustaleniami podaję do wiadomości listę lokalizacji, które były obgadywane pod kątem przyszłorocznego zjazdu:
  • https://oswporazyn.poznan.lasy.gov.pl/noclegi - propozycja rzucona wczoraj przez Namiestnika Romańskiego. Komunikacja jest poczytalna (pociągi Kolei Wielkopolskich i Polregio z Poznania), z dworca 15 minut piechotą do ośrodka, koło dworca jest Żabka. Pewną wadą byłoby oddalenie od Poznania (45 minut jazdy), zaletą - niezwykle niskie ceny noclegu.
  • https://nagorzyce.lodz.lasy.gov.pl - propozycja rzucona raczej przypadkowo przez Namiestnika Garamonda. Komunikacja istnieje (autobusy z Tomaszowa), aczkolwiek komunikacja do Tomaszowa, o ile nie jest się z Łodzi/Krakowa/Bydgoszczy/może Gdańska, wymaga przesiadek. No i ceny są nieco wyższe niż w Porażynie.
  • https://www.milocin.com.pl/noclegi - propozycja rzucona przeze mnie. Dużo przestrzeni, blisko Wrocławia, da się dojechać pociągiem. Wada - trzeba byłoby wszystko ogarniać sporo wcześniej, bo wymagają przedpłaty.
  • https://palaceostromecko.pl/pokoje/, http://www.gzin.com.pl/index.html - rzucam łącznie, bo są blisko siebie. Lokalizacje odrzucone w zeszłym roku ze względu na problemy komunikacyjne w niedziele. Teraz jest trochę lepiej, bo jadą autobusy, więc do tematu można wrócić.
  • https://www.puszczykowo.lasy.gov.pl/ - miejsce zjazdu w 2024, miło wspominane przez tych, którzy tam byli (jedyne, do czego można byłoby się doczepić, to horrendalne ceny ogniska i zasięg sieci komórkowej). Nie mam nic przeciwko powtórce.
  • https://www.campingtramp.pl/ - miejsce zjazdów w 2022 i 2023. W Toruniu większość z nas była, wiemy, jak tam jest, mieliśmy dwa lata przerwy, więc... why not?
  • http://podstodola.pl/ - propozycja rzucona w zeszłym roku przez Izabelę Trotylską, przepadła w głosowaniu. Nie mam nic przeciwko Krakowowi, ale tu bylibyśmy jednak w otoczeniu sąsiadów, którzy niekoniecznie chcieliby słyszeć towarzyszka Pupkę krzyczącego coś na cały regulator. ;) @Femme Mystere zaoferowała pomoc w poszukiwaniu jakiegoś innego miejsca w Krakowie.
Jeśli macie jakieś inne propozycje, to śmiało. Pożądanym byłoby, aby miejsce zjazdowe miało wiatę.
Awatar użytkownika
Franklin Garamond Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji

Post autor: Franklin Garamond »

Warto skonstruować listę rzeczy, które muszą być spełnione, by w ogóle dopuścić miejsce zjazdu do konkursu. Choćby zaplecze gastronomiczne czy dystans od komunikacji zbiorowej, co było już podnoszone po tegorocznym zjeździe.
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) Franklin Garamond
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Post autor: Ronon Dex »

Po dwóch ostatnich zlotach jestem za jakimś kolejnym ośrodkiem lasów państwowych... bo mają pewne sprawdzone zalety:

1/ Umiarkowane ceny (co dla wielu z Was jest jednak ważne).
2/ Sprawdzone obfite śniadania za niewielkie pieniądze, a ciężko je przejeść.
3/ Specyfika obiektów i ich przeznaczenie powoduje, że mają dobre, przygotowane miejsca "biesiadne".
4/ Ich lokalizacja powoduje, że nawet "darcie ryjów" niespecjalnie komuś przeszkadza.
5/ Niespecjalnie się reklamują (w końcu do budżetówka - nie musi), a więc jak dowodzą dwa ostatnie zjazdy miejsca tam nie brakuje nawet w sezonie (oczywiście jak odpuszczamy takie lokalizacje jak Ustka czy Karpacz).

Co do komunikacji to się nie wypowiadam... bo i tak zwykle (no raz w Toruniu mi się udało pociągiem, bo bardzo blisko) dojeżdżam samochodem. Proponowałbym tylko nie wybierać lokalizacji "skrajnych" typu Kraków, Gdańsk, Szczecin i inne miejscowości na skrajach Polski. Chyba lepiej coś w szeroko pojętym środku kraju, bo wtedy generalnie wszystkim w miarę blisko, a w każdym razie nie skrajnie daleko.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Helwetyk Romański Stempel

Post autor: Helwetyk Romański »

Ronon Dex pisze:
04 sie 2025, 9:49
Niespecjalnie się reklamują (w końcu do budżetówka - nie musi), a więc jak dowodzą dwa ostatnie zjazdy miejsca tam nie brakuje nawet w sezonie (oczywiście jak odpuszczamy takie lokalizacje jak Ustka czy Karpacz).
https://czaswlas.pl/ — w razie czego. Zasadniczy minus tej wyszukiwarki jest taki, że nie można od razu odfiltrować lokalizacji, w których dostępnych jest zaledwie kilka miejsc noclegowych.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH

Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.

IGNATS IK RUTH

Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk​@​gmail.com
Awatar użytkownika
Orjon Surma Stempel

Franklin Garamond pisze:
04 sie 2025, 9:14
Warto skonstruować listę rzeczy, które muszą być spełnione, by w ogóle dopuścić miejsce zjazdu do konkursu. Choćby zaplecze gastronomiczne czy dystans od komunikacji zbiorowej, co było już podnoszone po tegorocznym zjeździe.
Po dyskusji w gronie leockim doszliśmy do następujących konkluzji:

WARUNKI KONIECZNE
- oddalenie od większych skupisk ludzkich, aby można było się wykrzyczeć bez groźby interwencji służb porządkowych (okolice dużego miasta bądź miasto też mogą oczywiście być, ale nie w blokowiskach)
- z dowolnego miasta wojewódzkiego (może z wyjątkiem Gorzowa Wielkopolskiego) dojazd do ośrodka nie powinien przekraczać 5 godzin pociągiem, wliczając w to przesiadki (w sytuacjach skrajnych 6, maks. 7 godzin)
- jeśli w pobliżu ośrodka jest stacja kolejowa, to powinna być ona skomunikowana na tyle, że najbliższy pociąg pojawi się w ciągu godziny-dwóch (zarówno w piątek, jak i w niedzielę), analogicznie przystanki komunikacji miejskiej
- dojście z najbliższego dworca bądź przystanku komunikacji miejskiej do ośrodka na piechotę nie powinno trwać dłużej niż 30 minut
- ośrodek powinien mieć parking, najlepiej bezpłatny
- ośrodek powinien mieć wiatę
- ośrodek powinien mieć dostęp do Internetu albo przynajmniej przyzwoity zasięg sieci komórkowej
- jakiś sklep w pobliżu
- ceny noclegu powinny być przystępne
- otoczenie naturalne (las, jezioro, łąki) – pozwalające na spacery, relaks, wycieczki
- sensowne zaplecze gastronomiczne w ośrodku bądź okolicy

WARUNKI OPCJONALNE
- dobrze byłoby mieć miejsce na ognisko
- dobrze byłoby mieć saunę/bilard
Awatar użytkownika
Helwetyk Romański Stempel

Post autor: Helwetyk Romański »

Orjon Surma pisze:
04 sie 2025, 9:04
https://nagorzyce.lodz.lasy.gov.pl - propozycja rzucona raczej przypadkowo przez Namiestnika Garamonda. Komunikacja istnieje (autobusy z Tomaszowa), aczkolwiek komunikacja do Tomaszowa, o ile nie jest się z Łodzi/Krakowa/Bydgoszczy/może Gdańska, wymaga przesiadek. No i ceny są nieco wyższe niż w Porażynie.
Za to atrakcje okolicy… #rozważałbym. Komunikacja miejska Tomaszowa Mazowieckiego wydaje się poczytalna (linia nr 2, przystanek Swolszewice Małe — Borki I).
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH

Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.

IGNATS IK RUTH

Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk​@​gmail.com
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Obywatel honorowy

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Decyzją "Automobildirektion" w trakcie powrotu ze zjazdu padło w zasadzie jedno, bardzo konkretne miejsce. I przyznam byłbym szczerze zdumiony, gdyby ta opcja nie została "przeklikana". Mowa o Porażynie.
Jako osoba z okolic, mogę zadeklarować podwózkę, dla tych z "trudnościami połączeniowymi", z dworca w Poznaniu.
Jak już wspomniałem @Joahim von Ribertrop czy @Joachim Cargalho mogą liczyć na specjalne traktowanie i dostawę z i do domu. :)
(-) bk. Heinz-Werner Grüner
Oberhaupt Edelweiss
Obrazek
Awatar użytkownika
Orjon Surma Stempel

Heinz-Werner Grüner pisze:
05 sie 2025, 9:12
Decyzją "Automobildirektion" w trakcie powrotu ze zjazdu padło w zasadzie jedno, bardzo konkretne miejsce. I przyznam byłbym szczerze zdumiony, gdyby ta opcja nie została "przeklikana". Mowa o Porażynie.
Jako osoba z okolic, mogę zadeklarować podwózkę, dla tych z "trudnościami połączeniowymi", z dworca w Poznaniu.
Jak już wspomniałem @Joahim von Ribertrop czy @Joachim Cargalho mogą liczyć na specjalne traktowanie i dostawę z i do domu. :)
W węższym gronie omawialiśmy temat i rzeczywiście, o ile w piątek Tomaszów wydaje się być sensowną opcją, o tyle w niedzielę jest klapa. Porażyn ma większe szanse :)

Gdyby tylko Gołuchów nie miał absolutnie fatalnych warunków komunikacyjnych, optowałbym za nim. Co prawda nie nocowałem, byłem z dwa razy na wycieczce, ale było bardzo spoko.
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Obywatel honorowy

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Orjon Surma pisze:
05 sie 2025, 9:50
Heinz-Werner Grüner pisze:
05 sie 2025, 9:12
W węższym gronie omawialiśmy temat i rzeczywiście, o ile w piątek Tomaszów wydaje się być sensowną opcją, o tyle w niedzielę jest klapa. Porażyn ma większe szanse :)

Gdyby tylko Gołuchów nie miał absolutnie fatalnych warunków komunikacyjnych, optowałbym za nim. Co prawda nie nocowałem, byłem z dwa razy na wycieczce, ale było bardzo spoko.
Czyli Porażyn. ;)
(-) bk. Heinz-Werner Grüner
Oberhaupt Edelweiss
Obrazek
Awatar użytkownika
MahoroChan Stempel
Przybysz

Post autor: MahoroChan »

A ja pozwolę sobie zadać takie luźne i niepoparte znajomością żadnej lokalizacji pytanie: czemu nie gdzieś za granicę?
(-) Mahoro Andou
Bojowy android organizacji VESPER
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rynek w Nowym Brzegu”