Zjazd 2026 - propozycje miejscówek
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Obywatel honorowy
- Orjon Surma • Stempel
- Dyspozytor Palatynatu Leocji
Póki co nikt nie zaproponował sensownej alternatywy, więc jest duże prawdopodobieństwo, że Porażyn istotnie będzie następną miejscówką, ale jeśli pojawiłoby się coś ciekawego, to jeszcze można nad tym pomyśleć...
Z czasów gimnazjalnych pamiętam jeszcze COS Spała jako miejscówkę do rozpalenia ogniska, przespania się w ok warunkach i w dość przystępnej cenie. Na plus jest bliskość Łodzi, więc wszyscy będą mieć podobnie daleko.
https://spala.cos.pl/
https://spala.cos.pl/
- Helwetyk Romański • Stempel
- Namiestnik Palatynatu Leocji
Odległość jak odległość — dojazd komunikacją zbiorową (Polska B mocno) wydaje się suboptymalny.M2.r pisze: ↑14 sty 2026, 11:16Z czasów gimnazjalnych pamiętam jeszcze COS Spała jako miejscówkę do rozpalenia ogniska, przespania się w ok warunkach i w dość przystępnej cenie. Na plus jest bliskość Łodzi, więc wszyscy będą mieć podobnie daleko. https://spala.cos.pl/
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH
Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.
IGNATS IK RUTH
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.
IGNATS IK RUTH
Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk@gmail.com
- Orjon Surma • Stempel
Ku pamięci, bo mogę zapomnieć:
Jeśli wybierzemy Porażyn, to jest propozycja wypadu (dla chętnych) na Międzyrzecki Rejon Umocniony.
Z racji oddalenia rejonu od ośrodka najlepiej byłoby się tam udać samochodem/ami:

Jako, że mam (relatywnie) niedaleko do Porażyna, to mógłbym się przeboleć i na ten zjazd nie jechać pociągami, tylko autem, co pozwoliłoby zwiększyć liczbę miejsc na wypad na MRU (jest też koncepcja przyjazdu dzień wcześniej i wyjazdu dzień później - to dla zainteresowanych, bliżej zjazdu się wyklaruje). Kolejowo, nad czym ubolewam, niestety nidyrydy - rejon jest za daleko od najbliższej stacji.
Jeśli wybierzemy Porażyn, to jest propozycja wypadu (dla chętnych) na Międzyrzecki Rejon Umocniony.
Z racji oddalenia rejonu od ośrodka najlepiej byłoby się tam udać samochodem/ami:

Jako, że mam (relatywnie) niedaleko do Porażyna, to mógłbym się przeboleć i na ten zjazd nie jechać pociągami, tylko autem, co pozwoliłoby zwiększyć liczbę miejsc na wypad na MRU (jest też koncepcja przyjazdu dzień wcześniej i wyjazdu dzień później - to dla zainteresowanych, bliżej zjazdu się wyklaruje). Kolejowo, nad czym ubolewam, niestety nidyrydy - rejon jest za daleko od najbliższej stacji.
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Obywatel honorowy
Jeśli tylko pojadę, to na pewno autem, także mogę służyć jako "kierownik" kierownicy :)
- Orjon Surma • Stempel
Czy to kierowanie tyczy się również ewentualnego wypadu na bunkry? :)Heinz-Werner Grüner pisze: ↑16 sty 2026, 23:26Jeśli tylko pojadę, to na pewno autem, także mogę służyć jako "kierownik" kierownicy :)
Na innym forum o tematyce realowej organizowaliśmy zlot na MRU - uprzedzam, że możliwe jest wejście tylko z przewodnikiem (i chyba to się nie zmieniło) i takie wycieczki dla grup trzeba załatwiać z wyprzedzeniem. Trasy pewnie są różne... ale taki wypad zajmuje ładne kilka godzin. Jeżeli doliczymy jeszcze po godzinie dojazdu i powrotu to się robi "cały dzień". Na tamtym zlocie to było forum tematyczne (DWS), a więc ta wycieczka była głównym elementem, ale jako dodatek do naszego zlotu moim zdaniem trochę zbyt czasochłone.Orjon Surma pisze: ↑16 sty 2026, 23:12Jeśli wybierzemy Porażyn, to jest propozycja wypadu (dla chętnych) na Międzyrzecki Rejon Umocniony.
- Orjon Surma • Stempel
Dlatego też od razu zrodziła się koncepcja, aby to zrobić dzień przed właściwym "eventem" :)Ronon Dex pisze: ↑17 sty 2026, 6:16Na innym forum o tematyce realowej organizowaliśmy zlot na MRU - uprzedzam, że możliwe jest wejście tylko z przewodnikiem (i chyba to się nie zmieniło) i takie wycieczki dla grup trzeba załatwiać z wyprzedzeniem. Trasy pewnie są różne... ale taki wypad zajmuje ładne kilka godzin. Jeżeli doliczymy jeszcze po godzinie dojazdu i powrotu to się robi "cały dzień". Na tamtym zlocie to było forum tematyczne (DWS), a więc ta wycieczka była głównym elementem, ale jako dodatek do naszego zlotu moim zdaniem trochę zbyt czasochłone.Orjon Surma pisze: ↑16 sty 2026, 23:12Jeśli wybierzemy Porażyn, to jest propozycja wypadu (dla chętnych) na Międzyrzecki Rejon Umocniony.
Ale zobaczymy, jak się wyklaruje:
- miejsce (bo jeśli zwycięży koncepcja inna niż Porażyn lub coś w okolicy, to siłą rzeczy raczej się tam nie wybierzemy),
- termin.
- Orjon Surma • Stempel
Ponieważ w pewnych kręgach stwierdzono, że powyższy post mija się z prawdą pod kątem Polski B, śpieszę z wyjaśnieniem.Helwetyk Romański pisze: ↑14 sty 2026, 12:33Odległość jak odległość — dojazd komunikacją zbiorową (Polska B mocno) wydaje się suboptymalny.M2.r pisze: ↑14 sty 2026, 11:16Z czasów gimnazjalnych pamiętam jeszcze COS Spała jako miejscówkę do rozpalenia ogniska, przespania się w ok warunkach i w dość przystępnej cenie. Na plus jest bliskość Łodzi, więc wszyscy będą mieć podobnie daleko. https://spala.cos.pl/
Do Spały jadą dwie pary pociągów ŁKA (z Łodzi), i to tylko w soboty i niedziele. Nawet zważywszy na to, że w zeszłym roku w wakacyjnym rozkładzie jazdy do Spały z Tomaszowa jechało 5 par pociągów, to i tak nie rozwiązuje to problemu dojazdu w piątek, bo te pociągi też jechały tylko w soboty i niedziele. Ostatni PKS z Tomaszowa w kierunku Spały w piątek odjeżdża o 14:45.

Do Porażyna codziennie jeździ osiemnaście par pociągów KW i PR (z Poznania do Zbąszynka, kursy PR przedłużone do Zielonej Góry). Jasne, trzeba tam dojechać, a niektórzy nienawidzą Chlebaka Głównego, ale jednak mimo, że to trochę zadupie, to można dojechać czymś innym niż autem.
To chyba trochę wyjaśnia temat?
W międzyczasie otrzymałem informację od Leszka Karakachanowa, że do Ostromecka i Gzina, które wcześniej odpuszczaliśmy ze względu na kiepski dojazd (remont linii kolejowej do Chełmży), można już dość sensownie dojechać pociągiem z Bydgoszczy: https://arriva.pl/art/files/2234.
- Kryspin von Lichtenstein
- Przybysz
Dobrze, że już zaczyna się mówić o organizacji.
Jeśli mogę prosić i apelować, najlepiej wybrać miejsce dogodne dojazdowo dla wszystkich.
Właśnie sprawdziłem Porażyn (zachodni blok), daleko dla osób ze wschodu.
Jeśli mogę prosić i apelować, najlepiej wybrać miejsce dogodne dojazdowo dla wszystkich.
Właśnie sprawdziłem Porażyn (zachodni blok), daleko dla osób ze wschodu.
dr net. Kryspin von Lichtenstein