Zjazd 2026 - 7-9.08.2026 r., Porażyn

Tu dyskutujemy na wszystkie tematy związane z mikronacjami
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Obywatel honorowy

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Ostatnia wiadomość z poprzedniej strony wątku

Orjon Surma pisze:
02 sie 2026, 23:01
Heinz-Werner Grüner pisze:
02 sie 2026, 20:09
Gdyby ktoś potrzebował jakiejś podwózki w godzinach 16-19 w piątek to dajcie znać, może uda mi się tak zorganizować dojazd, żeby kogoś podrzucić.
Mój wstępny plan (tzn. taki, na który kupiłem bilety) zakłada przybycie do Porazyna o 17:29 (w Poznaniu byłbym 16:11). O ile dobrze kojarzę @Alfred Fabian von Tehen-Dżek ląduje w podobnej porze.
Ja nie wiem o której skończę pracę, stąd te widełki... No, ale w razie co będziemy w kontakcie.
(-) bk. Heinz-Werner Grüner
Oberhaupt Edelweiss
Obrazek
Awatar użytkownika
Orjon Surma Stempel
Dyspozytor Palatynatu Leocji

Post autor: Orjon Surma »

Śniadania potwierdzone na 8:30, tak jak można było się spodziewać - szwedzki stół.
Awatar użytkownika
Alfred Fabian von Tehen-Dżek Stempel
Przybysz

Post autor: Alfred Fabian von Tehen-Dżek »

Orjon Surma pisze:
02 sie 2026, 23:01
Heinz-Werner Grüner pisze:
02 sie 2026, 20:09
Gdyby ktoś potrzebował jakiejś podwózki w godzinach 16-19 w piątek to dajcie znać, może uda mi się tak zorganizować dojazd, żeby kogoś podrzucić.
Mój wstępny plan (tzn. taki, na który kupiłem bilety) zakłada przybycie do Porazyna o 17:29 (w Poznaniu byłbym 16:11). O ile dobrze kojarzę @Alfred Fabian von Tehen-Dżek ląduje w podobnej porze.
Tak, w Poznaniu będę trochę później, do Porażyna na pewno jedziemy tym samym pociągiem :P
Awatar użytkownika
Rihanna Stempel
Przybysz

Post autor: Rihanna »

Oj. Ja już będę w Poznaniu w czwartek - jakby ktoś chciał się zgadać to zapraszam :)
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Obywatel honorowy

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Rihanna pisze:
03 sie 2026, 22:15
Oj. Ja już będę w Poznaniu w czwartek - jakby ktoś chciał się zgadać to zapraszam :)
Ja tu mieszkam od "nastu" lat, także... ;)

A tak serio, żona by mnie zabiła, jakbym kolejny dzień poświęcił realowo na "jakieś" mikronacje. ;)
(-) bk. Heinz-Werner Grüner
Oberhaupt Edelweiss
Obrazek
Awatar użytkownika
Orjon Surma Stempel

Orjon Surma pisze:
03 sie 2026, 11:17
Śniadania potwierdzone na 8:30, tak jak można było się spodziewać - szwedzki stół.
Jeszcze informacja uzupełniająca, bo @Alfred Fabian von Tehen-Dżek bardzo słusznie zadał takie pytanie: śniadania będą przez godzinę, czyli do 9:30.
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Post autor: Ronon Dex »

Orjon Surma pisze:
04 sie 2026, 11:08
Jeszcze informacja uzupełniająca, bo @Alfred Fabian von Tehen-Dżek bardzo słusznie zadał takie pytanie: śniadania będą przez godzinę, czyli do 9:30.
Paśnik trwający godzinę? To jeszcze bar powinni otworzyć... 😁
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Rihanna Stempel
Przybysz

Post autor: Rihanna »

Ja niestety w sobotę do około 14 jestem wyłączona - prowadzę kurs, który mi nie przełożyli -_-
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Post autor: Ronon Dex »

Jakby co, to melduję powrót do MSD.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Orjon Surma Stempel

15:33 wróciłem również i ja :)
Relacja będzie potem!
Obrazek
Awatar użytkownika
Orjon Surma Stempel

Słowo się rzekło, pora na relację. W tym roku wróciłem do formy z Torunia 2023, bo w zeszłym roku nie pamiętałem zbyt wielu wątków, więc uznałem, że notowanie "na gorąco" będzie lepsze niż przypominanie sobie zdarzeń po fakcie. Nie będzie też dzielenia relacji na części, tak jak wtedy. Nie będzie też zbyt wielu fotek, gdyż ich (jeszcze) nie mam (a swoim telefonem robiłem ich bardzo niewiele).

14:43 Pora wyruszać na zjazd. Regio do Poznania, gdzie mam przesiadkę, szczęśliwie jedzie (prawie) planowo.
16:27 Odbieram Alfreda z jego pociągu w Poznaniu i zmierzamy na przesiadkę. Po ominięciu zaledwie jednego peronu (za to naszego) trafiliśmy do swojego pociągu!
17:31 Z dwuminutowym opóźnieniem docieramy do Porażyna.
17:33 Po krótkim momencie nieogaru z Alfredem rozpoznaliśmy auto Heinza oraz Rihannę i jedziemy razem do ośrodka.
17:52 Odebranie kubeczka. W tym roku były aż 3 wzory, wszystkie równie piękne!
Obrazek
18:01 kur*a, czemu te wiaty są takie niskie!!!!!!!!!!, czyli rozwieszanie flag.
18:04 Maciej II oficjalnie przejmuje rolę największego paparazzi imprezy. 80% fotek wykonanych podczas tego zjazdu będzie jego autorstwa.
Obrazek
18:05 "łażę sobie po mieście na Dolnym Śląsku, patrzę, a tu logo MBP", czyli przygody podróżnicze dziadka Helwetyka.
Obrazek
18:15 jak można pomylić Garamonda z Khandem?!
18:26 "ten ogrodnik mógłby już skończyć z tą kosiarką"
18:35 przyszła grupa pań uprawiających nordic walking. "Zbiórkę mamy, kije mamy, ale do czego innego" - komentarze zjazdowe.
18:37 pierwsze toasty, za coś związanego z Nordatą (cholera wie za co).
18:46 dyskusje na temat tego, kto mógłby jechać rowerem, ale nie chce, a także dlaczego rowerzyści lubią wkurzać pasażerów autobusów i nie tylko
18:51 Leszek Karakachanow joined the chat.
18:53 ale śliczny pokemon na głowie Leszka!!!!!! (oczywiście nie mam fotki, żeby to pokazać, ale może @Franklin Garamond posłuży pomocą naukową, bo przymierzał).
18:57 zaczęła się już dyskusja o miejscu przyszłorocznego zjazdu pod nieobecność części uczestników. (Kontynuacja na forum).
19:05 "zamieniłeś kubki?" "Nie, przeniosłem mój bliżej" "czyli zamieniłeś".
19:17 Ronon krytykuje współczesne okręty wojenne.
19:18 odblokowano nowe udogodnienie: Strefę Starego Człowieka (made by @Helwetyk Romański), czyli wyższą ławkę z namiotu.
19:31 trwa ogólna alkoholizacja w grupie większej, wytworzyły się też mniejsze grupki, gdzie rozmawiają o nie wiem czym.
19:33 gadają o pociągach, to musiałem przyjść...
19:34 perypetie Macieja II z Deutsche Bahn, czyli dlaczego polska kolej jest lepsza od niemieckiej.
19:43 czy dobrą opcją jest wybranie się z flagą Leocji do Berlina? Tylko złe odpowiedzi!
20:19 czym byłby zjazd bez opowieści z woja autorstwa Ronona?!
20:23 chwalą Bialenię.
20:31 połowa grupy nieco się oddaliła, więc rozmowy są o wszystkim i niczym: jedzenie, League of Legends, spieprzony druk materiałów, domeny, budziki w telefonach, historie z szalonych lat 90...
20:55 szukamy światła, bo zrobiło się dość ciemno. Ekspedycje ruszyły w kilku kierunkach.
21:00 światło odnalezione w zadaszonej, prawdziwej, plastikowej budzie. Przenosimy się więc tam!
Obrazek
(to ten po prawej).
21:14 wracają starzy, przybywają nowi. Wpadli do nas @Prokrustes i @Joachim Cargalho!
21:18 trwają dyskusje, kto z kim i gdzie jutro pojedzie...
21;25 ...a teraz w jednej grupie wspominka prezydenta Dudy (nie kojarzę takiego mikronauty), a w drugiej o ciuchach.
21:29 kto jest prawdziwym rowerzystą: Leszek Karakachanow czy Alojzy Pupka?
21:46 przypominam innym zjazdowiczom o znaczkach, bo wszedłem na Discorda i przypomniałem sobie, że dzisiaj są dwa... Lecą autoryzacje, trwa zażarta rywalizacja o 50 znaczków! (No, nie taka zażarta, bo znaczek zjazdowy wciąż jest dostępny).
21:48 "Ronon, masz do pobrania znaczek jako autor!". "A weź się od........". <Śmiech zbiorowy>
21:52 dyryżable SAL są ZAJEBISTE. Ament.
21:54 - Ronon uparcie się upiera, żeby jednak nie pobrać znaczka swojego autorstwa. Bolą te dwie sztuki dostępne w ŚZF, bolą...
21:57 - Mandragor @Alojzy Pupka sygnalizuje problemy natury zdrowotnej (oczekiwanie na karetkę pogotowia) we Wrześni.
Obrazek
Trzymamy kciuki, żeby nie uciekło mu 40 minut przesiadki w Poznaniu. "Większe auto z automatem ci niestraszne?" - pada pytanie. No właśnie. Nigdy nie prowadziłem auta w automacie xD.
22:03 trwają rozmowy na temat kultury jazdy autem i tego, jak tym automatem jeździć. Śledzenie live pociągu Mandragora nie nastraja optymizmem, stoi wciąż we Wrześni.
22:11 dyskusja o przepisach związanych z oczekiwaniem na karetkę przez pociąg. Pociąg nadal, według śledzenia, stoi.
22:17 pociąg Mandragora Pupki ruszył z 30-minutowym opóźnieniem. Jest nadzieja, że dotrze!
22:39 wspominki różnych wypraw do miejsc bardziej i mniej schludnych, głównie autorstwa Leszka Karakachanowa i @Jezusa Ipanienki .
23:05 @Alfred otrzymał scedowaną na niego przez zwycięzców typera mundialowego nagrodę w postaci pieniędzy na czteropaka, która zostanie zrealizowana w późniejszym terminie. W międzyczasie grono podzieliło się na 3 grupki i - jak zwykle w takiej sytuacji - trudno się zorientować, o czym gadają wszystkie odłamy.
23:06 wyszła delegacja wandejska i nagle cisza przez chwilę nastąpiła...
23:47 towarzysz Pupka dotarł autem wraz ze mną i Joachimem do miejsca noclegowego, i to nawet planowo!
23:55 coś nam szybko się dzisiaj rozlazło towarzystwo, być może dlatego, że zrobiło się dość chłodno. Już nie w wiacie, a w hotelu.

Sobota
0:01 Donoszą nam z tzw. salonów, że doszło do prepodpisania egzemplarza traktatu między Jakąś W Miarę Ustabilizowaną Mikronacją a Zupełnie Nową Mikronacją. Szczegóły wieczorem!
0:25 pozdrawiamy @Krzysztofa Windsora, który nie mógł do nas przybyć ze względu na ważne obowiązki zawodowe (koncert). Mamy nadzieję, że był udany :)
1:08 żegnamy Joachima Cargalho, który wpadł niestety tylko na piątek. Liczymy na więcej za rok!
Ok. 1:25: być może godną rozważenia jest propozycja Alfreda, by za rok nie robić zjazdu, gdyż się "przejadł" (dopisek już nie na żywo - na forum jakoś tej niechęci nie widać). Z jednej strony - to wciąż tylko jeden zjazd rocznie, z drugiej - trochę nam się namnożyło ostatnio mikronacyjnych spotkań...
1:55 pora kończyć relację z pierwszego dnia zjazdu.

8:36 dla bezpieczeństwa uczestników zjazdu lokalizacja śniadania została ukryta nawet przed nimi samymi!
9:28 na stacji, dziś grupka Namiestnikowska + Alfred + Maciej II + Avril + ja jedzie do Świebodzina.
9:41 perypetie Avrila z zakupem biletu (złe dane osobowe) nie przekonały konduktora, który jednak poprosił o nowy bilet.
11:03 obok nas, pod Jezuskiem w Świebodzinie, pojawiła się grupka seniorów z gminy Gozdowo, która poprosiła o wykonanie zdjęcia. Gozdowo leży na Mazowszu. W powiecie SIERPECKIM. Pamiętamy, co tam się kiedyś stało. [*]
11:27 mam wrażenie, że Świebodzin mnie nie zachwyci...
Obrazek
11:30 halo? Sanktuarium w Świebodzinie? Bo tu was szkalują! Porównują do jakiegoś romskiego mieszkania!
12:04 "Panie, to dawny zamek Joannitów!" - Helwetyk. "Ale gówno" - Maciej II. "Zamek jest zamek!".
12:37 cofam deklarację z 11:27. Starówka świebodzińska, mimo że tu i tam widać współczesne bloki, wygląda lepiej niż ta część miasta, do której wybraliśmy się najpierw.
Obrazek
ok. 13:10: Gwiazda Namiestnikowska trafia do lokalu o wdzięcznej nazwie "Jadalnia".
13:33 drodzy Państwo, co waszym zdaniem oznacza ta informacja? Bo zdaniem namiestników to trochę wygląda jak 70 lat przesiedleń.
Obrazek
13:39 audyt grafik stworzonych przez AI, czyli Namiestnik Helwetyk odkręca wrotki.
13:44 na dworcu. Tylko pół godziny czekania na pociąg!
14:27 jak kombinować z przejazdami pociągami regionalnymi za pół darmo z legitymacją honorowego dawcy krwi - wyjaśnia namiestnik Garamond.
14:43 toot toot, czyli parowóz w Zbąszynku!
Obrazek
14:45 leocki audyt leockim audytem musi być, czyli ulica czy plac?
Obrazek
15:00 przesiadka w Zbąszynku się udała, wracamy do ośrodka!
15:59 wszędzie dobrze, ale w pokoju na łóżku na razie najlepiej. Przerwa.
16:35 my z Alfredem wyszliśmy już z przerwy (choć co to za przerwa, jak się poprawia drobne bugi w DSG...), ale inni niekoniecznie. Przerwa Namiestnikowska ponoć trwa aż do 18:00.
16:48 korzystając z tego, że większości osób nie ma, dyskutujemy o mikronacyjnej piłce nożnej z Heinzem. Dziś będzie komentarz na żywo Leocja - Edelweiss!
17:23 kto napisze czatbota analizującego aktywność na grupkach telegramowo-messengerowych i dodającego te wyniki do statystyk ISM???
17:41 Ja: "Romański powoli się budzi" (ze drzemki). "Masz podgląd live?". Nieeee, wcale nie ma tam ukrytej kamery...
17:45 "Ja nie będę siedział na tych gównostołkach dla dzieci" - Leszek Karakachanow.
17:50 "Chodźcie z tego słońca, wy... roślinki". Powolutku przenosimy się do cienia.
17:55 Niektórzy żałują, że nie wybrali się z nami do Świebodzina i nie kupili sobie figurki Jezuska, która świeci w nocy.
18:20 Namiestnik Romański is back!
18:22 A tuz obok analiza pierwszych fotek ze zjazdu autorstwa Macieja. Będą dużo lepsze niż te z telefonów z poprzednich lat...
18:27 przypomniało mi się teraz: JEZUS, GDZIE FLAGA SURMENII?! Miała być!!! (Odpowiedź padła parę godzin później: zapomniał zabrać :( ).
18:33 wyśmiewają Sanktuarium w Świebodzinie, że wieża wygląda jak pewien nowojorski apartamentowiec.
Obrazek
No w sumie...
18:41 Raz dopuścić Helwetyka do audytowania czcionek... Teraz Maciej II, Jezus i Helwetyk porównują różne wersje fontów/czcionek/jaktotamsięnazywa Drogowskazu.
19:06 I po relacjach na żywo z v-Mundialu! Trener Gruner w rozpaczy po przegranej z Leocją 3:1, trener Karakachanow lagodnie uśmiechnięty po remisie z Trizondalem, ja lekko smutny po przegranej z Dreamlandem. BOCIAN, BOCIAN!!!
19:16 trwa ustalanie kalendarza VIII sezonu RMAW! Co, gdzie i kiedy - to się pewnie okaże już w najbliższym czasie :)
19:33 kogo wybiorą na następnego papieża? Leszek Karakachanow liczy na kogoś z kościołów wschodnich, Pupka(?) liczy na Murzyna. A ja się pytam, gdzie konklawe ŚKW?!?!?!
19:41 rewolucyjne zasady jeżdżenia po alkoholu tu słyszymy!
19:45 a teraz także przysłowia, których niektóre partnerki przybyłych na zjazd z jakiegoś powodu nie znają!
19:50 krótki instruktaż, czego nie robić w Inowrocławiu (chodzi o pewną dzielnicę, gdzie rąbią).
20:03 szykuje się kolejny wieczór z wojskiem by Ronon. Nie narzekam, bo opowiada fajnie; choć wojskiem jakoś szczególnie się nie interesuję, to po prostu dobrze się go słucha.
20:27 przybywa król Natanii Patryk I Labacki!
20:32 trwają dyskusje, gdzie wyjdą najlepsze fotki z podpisywania traktatów. "Śmietnik jest najlepszy" - taki zapadł ostatecznie wyrok.
20:49 Rewolucja - padają baterie w aparatach, więc pada genialny pomysł, żeby w ogóle zrezygnować z podpisywania jakichkolwiek traktatów kiedykolwiek!
21:15 Tradycji zjazdowej musiało stać się zadość.
Obrazek
Najbardziej cieszy się pewien książę senior. #pdk
21:16 Radca sarmackiej NIA podbiera obywateli Sarmacji do swojego królestwa. Skhandal.
21:17 A w międzyczasie rozmowy przeszły na tematy wędkarskie. Wykłady na ten temat wygłaszają namiestnik Garamond i Maciej II.
21:26 Pewien inny anonimowy książę senior na pewnym telegramowym placyku w reakcji na fotkę z podpisania (albo i nie) czegoś między Athosem reprezentowanym przez Alfreda oraz Maciejem II, w nawiązaniu do białej togi jednego z podpisujących:
Obrazek
21:33 "Uważam, że zrobienie tej strony zamknięciowej to najważniejsza rzecz, jaką zrobiłem w Sarmacji" - pewien emerytowany, albo i nie, radca NIA.
21:42 Na sarmackim Discordzie dramat. Jak używać forum bez strony? Czemu nie działają serduszka? Dokąd nocą tupta jeż? Kto dostanie prezent od Prefektury jutro o 7 rano? Tyle pytań, tak mało odpowiedzi...
22:07 z jednej strony podróże, z drugiej poważne rozmowy o przyszłości mikronacyjnego projektu diuka Prokrustesa.
22:18 w wyniku prowokacji pewnego Mandragora o mało nie doszło do jego spałowania. Na szczęście sprawa zakończyła się polubownie.
22:25 już niedlugo wróci pewna bardzo wyczekiwana, zwłaszcza wśród Wandejczyków, audycja! (Pierwsza część po reaktywacji pojawiła się już w Wandei Ludu).
22:43 Mandragor Pupka robi performance ze spotu Michała Czarneckiego. Wyszło całkiem dobrze!
22:56 A teraz opowieści motoryzacyjne, głównie o tym, czemu czasem ludzie nie używają światełek w dzień.
23:02 Trwa intensywna debata między Rononem a Leszkiem Karakachanowem i Jezusem Ipanienką o tym, czy i kiedy auta elektryczne staną się sensowne.
23:06 W międzyczasie Alfred przeprowadza sondę uliczną na temat nazwy kontynentu Ijuż.
23:07 W jeszcze międzyczasie na spoczynek udał się namiestnik Romański. Powiedziałbym, że trochę wcześnie.
23:32 Nadrabiając sarmackiego Discorda dowiedziałem się, że:
Obrazek
No nie wiem, kogo Alfred wybrał do ankiety...
23:37 Tradycyjnie już stworzyły się mniejsze grupki i trudno powiedzieć, o czym dyskutują wszyscy, bo jest tego troszkę za dużo. Największa grupa, skupiona wokół Ronona, obecnie skupia się na budownictwie mieszkaniowym, a wcześniej na alertach RCB (a głównie na tym, jak bardzo one nie działają lub działają źle).
23:52 czy jest sens przywrócenia żużlowej drużyny w Warszawie, czyli sekcja "kocham speedway, kocham żużel" pod patronatem Leszka Karakachanowa.
0:14 "nie zapłaciłem za śniadanie, a i tak się zawiodłem" - @Maciej II . Protestuje Leszek Karakachanow, który przez to być może nie miał dziś okazji do skonsumowania parówek.
0:23 Zwijamy się z dworu (jesteśmy w Wielkopolsce, więc nie przyjmuję określenia "z pola"). Dalsze wydarzenia, o ile się wydarzą, już w ośrodku. W przyszłorocznym regulaminie należy zapisać, że każdy sprząta swój bajzel, bo flagi innych państw niż nam zlecone same się nie zaniosły...
0:59 Trochę pobyłem u delegacji wandejskiej i poszedłem do siebie. Nic godnego uwagi się nie działo, nie licząc pytania od Helwetyka, czy u nas też tak głośno słychać "tego kurwę didżeja z parteru" [pałacu, bo Helwetyk jako jedyny z grupy spał właśnie tam - przyp. red.]. W pokoju wandejskim Mandragor Pupka i Rihanna mocno zagłuszali odbiór, u mnie rzeczywiście coś już tam dochodziło z pałacu, więc... łączę się w bólu.

Niedziela
7:45 "Szybki ten zjazd. Ledwo się zaczyna, a już się kończy" - Alfred. Święte słowa...
7:55 Alfred się pyta, czemu nie było grilla/ogniska. No jak nie odpowiadacie na forum na pytanie postawione wprost, to czego się spodziewacie? :p (No i nie było wiadomo, czy pogoda dopisze...).
8:03 moja krótka recenzja ośrodka: pokój zupełnie przyzwoity, ale łazienka to jednak miała swoje lepsze czasy. Nie jest to z całą pewnością standard z Jedlni czy Puszczykowa. Śniadania (choć to drugie jeszcze nas dziś czeka) całkiem spoko, szwedzki stół, więc do wyboru, do koloru.
9:16 Ważna wskazówka dla osób niebędących jeszcze w związku od Ronona: jak masz dziewczynę, to jak coś mówi, to możesz mieć albo rację, albo spokój. Nic pomiędzy.
9:56 jestem zdziwiony, że rozmowy o kabanosach i wyrobach kabanosopodobnych zaczęły się dopiero teraz. Być może dlatego, że dopiero teraz, gdy skończyła się wałówka, Maciej II ich szukał, a Ronon je znalazł...
10:07 Wydawało się, że pojęcia "polowanie dewizowe" czy "dewizowiec" wyszło z mody z końcem PRL-u, a jednak nie. Kartkę z tym drugim określeniem na recepcji zauważył Leszek Karakachanow.
10:28 Jak bardzo mapy mikroświata są podobne do map realnych? Mamy na przykład, zdaje się, dwie Polski!
10:44 Powoli zaczyna się czas pożegnań. W drogę powrotną udają się Ronon (samochodem), a także Avril oraz namiestnicy Garamond i Romański (na piechotę na stację).
10:58 Spieler prezentuje kolekcję swych najnowszych koszul. Do odebrania za darmo!
11:14 Ekipę opuszcza diuk Prokrustes. Do zobaczenia, oby za rok! Czekamy już w sumie tylko na zrobienie porządków w pokoju ekipy z Placyku Żenady...
11:19 ...albo i nie. Wandejczycy opuszczą ośrodek jako ostatni, a my wyjeżdżamy tuż przed nimi. Zjazd w Porazynie przeszedł więc do historii. Teraz tylko godzinka do Poznania, godzinka czekania w Poznaniu (bo myśląc, że wyjazd będzie później, kupiłem bilet na późniejszy pociąg) i w domu...
12:10 W korespondencyjnym pojedynku pociąg (Avril, Helwetyk, Franklin) vs samochód (ja, Heinz, Alfred, Rihanna) można ogłosić prawie remis. Dojechaliśmy na Dworzec Zachodni w Poznaniu (który, w przeciwieństwie do innych miast, nie jest osobnym dworcem) zaledwie minutę po przyjeździe pociągu z Porażyna!
13:50 Opuszczam Poznań. Ku mojemu ogromnemu zaskoczeniu wagon, w którym jadę do Rawicza, okazał się być niedawno zakupionym wagonem kolei niemieckich. Chcę takich więcej!
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rynek w Nowym Brzegu”