Przerwa w dostawie Leocji (odwołana)

Tu dyskutujemy na wszystkie tematy związane z mikronacjami
Awatar użytkownika
Hawert Sroczyński Stempel
Obywatel

Post autor: Hawert Sroczyński »

Ostatnia wiadomość z poprzedniej strony wątku

SeoHost to ten hosting ze Śmieszkowem w adresie?
/-/ Hewret z Gerwenu
Awatar użytkownika
Franklin Garamond Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji

Post autor: Franklin Garamond »

Helwetyk Romański pisze:
02 wrz 2024, 12:16
Poznajmy twarze stojące za fakturami oraz komunikatami o planowanych pracach i awariach. 😉
Tak świętują, że chwilę przed zjazdem przysłali maila, że przenieśli nas na lepszy serwer i mamy teraz płacić więcej (97 netto -> 167 netto). Tylko problem jest taki, że przezorny namiestnik opłacił serwer do listopada 2026 😎
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) Franklin Garamond
Awatar użytkownika
Sheldon Anszlus Lovelace Stempel

Post autor: Sheldon Anszlus Lovelace »

Nie ma jakiejś zniżki z racji urodzin? Przydało by się 😂
Ambasador Królestwa Voxlandu
(—) Sheldon Anszlus Lovelace-Robingren
Awatar użytkownika

Sheldon Anszlus Robingren pisze:
02 wrz 2024, 20:45
Nie ma jakiejś zniżki z racji urodzin? Przydało by się 😂
Niestety. Z okazji urodzinek tylko podwyżki.

No ale, jakby ktoś planował założyć mikronację i/lub kupić hosting, to przypominam, że można skorzystać z oferty seohost.pl przez nasz link polecający: https://seohost.pl/?ref=31960, co da nam złotóweczki na późniejsze przedłużenie usług, a do tego można przytulić tłuste rabaciki:
kod rabatowy na 25% na nowe usługi - KOCHAMLEOCJE
kod rabatowy na 15% na przedłużenie usługi - MAMHOROMCURKE
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) Franklin Garamond
Awatar użytkownika
Benjamin Stempel

Post autor: Benjamin »

No i pan Paweł!
(dał mi najepsze wrażenie spośród wszystkich występujących)

A planując założyć mikronację, to warto rozważyć Hostido. Przy tym, że obsługują tylko PHP*. Za to domen (.pl, .org.pl) tańszych niż tutaj nigdzie nie widziałem. Dodam też, że wykupując pakiet przynajmniej NVME 3 (20 GB), można skorzystać z darmowej rejestracji nowej domeny na rok (kontaktując się z supportem przez panel klienta – rejestrują bardzo szybko, odpisują nawet wieczorami).
Naturalnie, kodziki mam, hehe.

Ale ogólnie, jak ostatnio porównywałem, to dobrą ofertę ma też MyDevil (tak, ten od Sarmacji), a także jego młodszy brat – SMALL – gdzie hosting 10 GB jest tańszy o połowę w porównaniu do SeoHost.

* – chociaż udało mi się odpalić Node.JS przez SSH – nie ma go w panelu, bo oficjalnie jest dostępne tylko dla klientów, którzy wykupili je przed usunięciem z oferty; Ruby też jest
Benjamin F. C. P. Robingren
Król Fenocji
Obrazek Obrazek
Obrazek
To ten typ od wszystkich stanowisk, co Fatima się z niego śmieje.
ALFRED FABIAN VON HOHENBURG TEHEN-DŻEK
Awatar użytkownika
Hawert Sroczyński Stempel
Obywatel

Post autor: Hawert Sroczyński »

Imo ostatnio Webh robi dobrą konkurencję.
/-/ Hewret z Gerwenu
Awatar użytkownika
Benjamin Stempel

Hawert Sroczyński pisze:
02 wrz 2024, 22:08
Imo ostatnio Webh robi dobrą konkurencję.
Mocno nie podoba mi się limit jednej domeny i brak dostępu do SSH w przypadku planu Mini... No i chyba też tylko PHP?
Król Fenocji
Obrazek Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika

Benjamin pisze:
02 wrz 2024, 21:41
No i pan Paweł!
(dał mi najepsze wrażenie spośród wszystkich występujących)
Wrażenie robią takie sobie, a do tego Szymon Perski trochę wygląda jak młodsza wersja Kosiniaka (albo Kamysza, zawsze mi się mylą).
Benjamin pisze:
02 wrz 2024, 21:41
A planując założyć mikronację, to warto rozważyć Hostido. Przy tym, że obsługują tylko PHP*. Za to domen (.pl, .org.pl) tańszych niż tutaj nigdzie nie widziałem. Dodam też, że wykupując pakiet przynajmniej NVME 3 (20 GB), można skorzystać z darmowej rejestracji nowej domeny na rok (kontaktując się z supportem przez panel klienta – rejestrują bardzo szybko, odpisują nawet wieczorami).
Naturalnie, kodziki mam, hehe.

Ale ogólnie, jak ostatnio porównywałem, to dobrą ofertę ma też MyDevil (tak, ten od Sarmacji), a także jego młodszy brat – SMALL – gdzie hosting 10 GB jest tańszy o połowę w porównaniu do SeoHost.

* – chociaż udało mi się odpalić Node.JS przez SSH – nie ma go w panelu, bo oficjalnie jest dostępne tylko dla klientów, którzy wykupili je przed usunięciem z oferty; Ruby też jest
Tak, SeoHost po podwyżkach przestał być rozsądną opcją.

Inna sprawa, że wydaje mi się, że praktycznie żadna mikronacja nie potrzebuje hostingu większego niż 10 GB. Zwłaszcza w dobie Kustosza. W Leocji zajmujemy trochę ponad 7 GB, gdzie 3 GB to obrazki na forum z czasów przedkustoszowych, 1,5 GB to potwierdzenia MBP (🥴), a potem to już galerie Barw Wiosny, kilka serwisów, no i generalny bajzel na serwerze, który dałby spokojnie co najmniej 1 GB uzysku po sprzątanku. A większość mikronacji to raczej forum + ew. kilka wordpressów.

Z gwiazdeczką dla Kustosza i Muzeum Historii Mikroświata, które potrzebują mnóstwa gigabajtów.
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) Franklin Garamond
Awatar użytkownika
Benjamin Stempel

Franklin Garamond pisze:
02 wrz 2024, 22:36
1,5 GB to potwierdzenia MBP (🥴)
Mikroświat 2030:
Potrzebny serwer 15 GB na potwierdzenia MBP, tutaj link do zrzuteczki
Król Fenocji
Obrazek Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Orjon Surma Stempel
Dyspozytor Palatynatu Leocji

Post autor: Orjon Surma »

Franklin Garamond pisze:
02 wrz 2024, 22:36
Inna sprawa, że wydaje mi się, że praktycznie żadna mikronacja nie potrzebuje hostingu większego niż 10 GB.
Już chciałem polemizować, ale stwierdziłem, że sprawdzę, jak wygląda sytuacja w Sarmacji.
Obecnie według MyDevila zajmuje ona 47,6 GB. 34 GB to są domeny, około 4,3 GB to "śmieci" na serwerze (głównie zarchiwizowane kopie starych stron), czyli 9 GB to bazy danych.
Muzeum zajmuje 19 GB (tylko pliki), czyli prawie 56% wszystkich plików stricte domenowych. Instytut Magazynowania Grafik, czyli Kustosz 0.5, zajmuje 7 GB. Kolejne 21%. Gdyby przenieść wszystko do Kustosza (co ze względu na to, że wiele grafik dodały tam osoby niemające - z oczywistych względów - konta w Stemplu, jest raczej niemożliwe do wykonania), to zwolniłoby się 77% całych zasobów z FTP. Nadal byłoby to jednak 21 GB danych (ogółem). Skasowanie "śmieci" pozwoliłoby na pozbycie się kolejnych 4,3 GB, czyli byłoby 16,7 GB. Nadal trochę dużo. Gdyby usunąć testowe Forum Centralne (były dwie próby), to jeszcze dałoby się parę giga zwolnić, ale poniżej 10 Sarmacja raczej by nie zeszła.
Awatar użytkownika

Sarmacja wydaje mi się tu pewnym odstępstwem od reguły i państwa raczej już tak nie puchną. Przypuszczam, że sam główny serwis + forum (bez grafik, które chyba do tej pory można uploadować, jak zresztą i u nas), to raczej nie jest dużo.
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) Franklin Garamond
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rynek w Nowym Brzegu”