Czy możliwe są jednorazowe emisje pieniądza na wniosek danego państwa?
Na tu i teraz, nie. Gdy (w końcu) moja realioza ustąpi, zorganizuję konferencję MBP — wyciągając wnioski z konferencji ŚZF — i będzie można wtedy dokonać stosownych ustaleń.
Mam bardziej istotne pytanie - czy MBP byłoby w stanie umożliwić Nordacie implementację skryptu pozwalającego dokonać transferu środków pomiędzy jej sytemem monetarnym a MBP po kursie zmiennym określanym przez popyt i podaż? Słyszeliśmy, że Sarmacja przymierza się do realizacji podobnego projektu, ale po kursie stałym...
Zakładając, że nie rozmawiamy tutaj o dodatkowych emisjach, to taka możliwość przecież istnieje (por. API wyżej). Kurs jest wewnętrzną sprawą podmiotu wymieniającego środki.
Ostatnia - możliwość używania kropki na numpadzie.
U mnie działa…?
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan LEOCKA PARTIA FASZYSTÓWJĘZYKOWYCH
Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy. IGNATS IK RUTH
Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk@gmail.com
Plus ewentualne wywołanie API stempla, żeby ustalić ID stempla, choć zakładam, że dałoby się namówić Helwetyka, żeby API MBP przyjmowało parę kraj-id_na_forum.
Można ten rezultat osiągnąć przy użyciu istniejących integracji Stempla i MBP; na moim przykładzie (identyfikator na forum Leocji — 2, kod Leocji — 297, identyfikator w Stemplu — 1000):
Słuszność systemów podatkowych w mikronacjach i zamkniętych obiegów całkowicie przemilczę. Powiem tylko, że z pewnością nie zachęca to do powrotu do działalności, gdy cały majątek zostanie rozebrany przez państwo.
To. Choć, dla biurokratycznego puryzmu, zauważę, że podatek dochodowy w MBP jak najbardziej istnieje i wynosi 50% we wszystkich obszarach walutowych. Tyle, że jest pobierany z chwilą wypłaty wynagrodzenia za aktywność w sposób „niewidoczny” dla podatnika (wyłącznie dlatego „niewidoczny”, żeby nie śmiecić w historiach przelewów).
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy. IGNATS IK RUTH
W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
To ja zgłoszę dwie propozycje. Pierwsza to dodanie identyfikatorów przy osobach fizycznych, co ułatwi robienie przelewów w przypadku rozbieżności danych pomiędzy tymi w MBP a tymi na forum. Druga to możliwość (rozsądnego) debetu na kontach instytucji.
prof. Apolinary Montserrat OL LAN
Przewodniczący Leockiej Akademii Nauk
Dyrektor Centralnego Szpitala Wojskowego
Redaktor naczelny Głosu Leocji
W Leocji rzeczy niemożliwe robimy od ręki,
na cuda trzeba chwilkę poczekać.
To ja zgłoszę dwie propozycje. Pierwsza to dodanie identyfikatorów przy osobach fizycznych, co ułatwi robienie przelewów w przypadku rozbieżności danych pomiędzy tymi w MBP a tymi na forum. Druga to możliwość (rozsądnego) debetu na kontach instytucji.
Najbogatsi mają swoją niszę, mogą oferować kredyty 🫣
Najbogatsi mają swoją niszę, mogą oferować kredyty 🫣
Nie jestem pewny, czy rozumiem dobrze pierwszą propozycję, ale jeżeli dobrze, to: MBP nie posiada informacji o identyfikatorach na forach krajowych. Posiada natomiast informację o identyfikatorach w Stemplu (oraz wewnętrznych identyfikatorach ISM, ale to przypis). Praktycznie wszyscy bez wyjątku aktywni mieszkańcy Leocji są zweryfikowani w Stemplu, więc wystarczy („wystarczy”, jak się wie) kliknąć w odsyłacz do profilu w Stemplu, skąd można bezpośrednio przejść do wykazu rachunków danej osoby w MBP.
Kwestię debetu zostawiłbym w gestii banków krajowych.
Tutaj nie ma banków krajowych. Oczywiście, w teorii możliwe byłoby ograniczenie kredytu (o czym dalej) tylko do rachunków prowadzonych we wskazanych państwach, ale w praktyce niczego by to nie zmieniało, bo i tak pieniądze można swobodnie transferować pomiędzy wszystkimi obszarami walutowymi.
możliwość (rozsądnego) debetu na kontach instytucji.
Debet może i rozsądny, ale oprocentowanie złodziejskie 😎
Tak jak to widzę, kredyt dla sektora publicznego — z kontekstu wnoszę, że mowa tu o instytucjach państwowych — nie miałby większego uzasadnienia. Wedle mojej najlepszej wiedzy, żadne z państw nie boryka się z brakiem płynności. Nad czym można byłoby, dla narracji, się zastanowić, to kredyt dla osób fizycznych. Wyobrażam sobie, że mógłby powstać idealnie przegięty wzór na obliczanie zdolności kredytowej, od której zależne byłoby oprocentowanie oraz maksymalna kwota kredytu, wraz z wprowadzeniem instytucji żyranta oraz czysto narracyjnych kart kredytowych, naturalnie wiążących się z wysokimi opłatami dla patrycjatu. (Od strony technicznej: zdecydowanie nie wprowadzałbym debetu, ujemne salda rachunków to puszka Pandory).
Zatem idąc za ciosem, mocno testuję ostatnio możliwości wykorzystania systemu sprzedażowego (pewnie zauważyliście. Dodaję sobie nowe produkty, ale nie ma jeszcze zbyt wielu chętnych do kupowania ;( ). Chciałabym opisać w tym poście taki system sprzedażowy, który byłby mój wymarzony, ale oczywiście nie spodziewam się, że uda się go zrobić w całości (ani nawet w niewielkiej części) tak, jak bym sobie to Wunschscenario wyobrażała. Tak czy inaczej zapraszam do dyskusji w kwestii tego, co Waszym zdaniem jest praktyczne, wykonalne, potrzebne lub zbędne, trudne itd. Wszelkie opinie mile widziane.
1. Koszty wytwórcze. (dość ważne moim zdaniem)
To jest pewien temat, który ostatnio wciąż krąży mi po głowie. Bo de facto wykonałam na przykład produkty takie jak biżuteria lub stroje ekskluzywne i w zasadzie ogranicza mnie tylko fantazja i to nie jest do końca OK.
W moim idealnym świecie można byłoby w banku Pollinu wybrać "kategorię produktu" w podziale na branże. Ustalamy wysokość procentową ponoszonych kosztów wytwórczych dla różnych produktów. Np. Motoryzacja 20%, Ubrania 5% itd. Zróżnicowanie wynika z tego, że jednak inne ceny ma piwo a inne statek kosmiczny. Koszty naliczałyby się dopiero po sprzedaży, czyli do wystawcy będą trafiać kwoty pomniejszone o ustalone koszty produkcji.
Jeśli to rozwiązanie, które bardziej przywodzi na mysl stawki podatkowe, nie byłoby dość fajne z różnych względów, można też ustalić koszt wystawienia produktu. Czyli wystawca płaci z góry za koszty. I to też jest fajne, bo jednak trzeba by było trochę się najpierw dorobić, by móc coś sprzedawać i zarabiać na tym.
Albo można ustalić podatek dochodowy w jednej stawce pobierany na koniec okresu rozliczeniowego, np. raz w miesiącu. Ryzyko jest takie, że wystawca przeleje kasę zanim podatek zainkasuje się.
2. Dodawanie produktów Potrzebujemy zdecydowanie dodać „Ilość na magazynie”. To ułatwi życie 😊 - moje must have
Fajnie byłoby móc dodać obraz / może być, ale nie musi Potrzeba możliwości edycji towaru po dodaniu. - moje must have
3. Przeglądanie towarów / może być, ale nie musi
Gdyby można było przeglądać towary wystawione w sklepach z możliwością filtrowania po kraju, sklepie oraz kategorii, a także sortowania, byłoby wspaniale 😊Wtedy trzeba by było sklep linkować z forum, żeby można było zgłosić zakup w odpowiednich działach na forum.
4. Kod kreskowy? / tu już włączam fantazję :D
Przyszła mi też na myśl taka rzecz, że można by było linka do towaru przedstawiać w formie obrazka QR kod albo kod kreskowy 😉 Taki gadżet jak z potwierdzeniem płatności.
5. Statystyki sklepu / tu już włączam fantazję :D
Gdyby można było wejść na sklep i zobaczyć statystyki w formie ilości wystawionych produktów, ilośc zakupionych w danym okresie czxasu i listy produktów, to już bym sobie pomyślała: „WOW, Helwetyk jest boski :DDD”