[01] Maksymalna częstotliwość emisji znaczków
- Helwetyk Romański • Stempel
- Namiestnik Palatynatu Leocji
Pierwsza Dyrektywa: celem Światowego Związku Filatelistycznego jest dobra zabawa dla wszystkich: jak najszerszego grona mikronacji, twórców, kolekcjonerów oraz odbiorców.
Jak było i jest: nie rozpoczynaliśmy od żadnych ograniczeń w tym względzie, zdarzyły się nawet trzy emisje jednego dnia (13 grudnia 2020 roku). W toku praktyki przyjęliśmy zasadę nie więcej niż jednej emisji dziennie. Pojawiły się „maratony” — serie wielu emisji dzień po dniu. Zgodnie z głosem Bialenii, zacząłem sugerować emisje co trzeci dzień, ale w mojej ocenie wiele wskazuje na to, że są to emisje zbyt rzadkie jak na potrzeby emitentów (pierwszy wolny termin, zgodnie z tą regułą, przypadałby za ponad miesiąc, 27 lutego).
Propozycja: przyjąłbym zasadę, że emisje mają miejsce nie częściej niż co drugi dzień, z odstępstwem od tej zasady dla ważnych dat krajowych (święta, wydarzenia kulturalne i sportowe). Takim wydarzeniem jest także inauguracja obecności kraju w Światowym Związku Filatelistycznym.
Jak było i jest: nie rozpoczynaliśmy od żadnych ograniczeń w tym względzie, zdarzyły się nawet trzy emisje jednego dnia (13 grudnia 2020 roku). W toku praktyki przyjęliśmy zasadę nie więcej niż jednej emisji dziennie. Pojawiły się „maratony” — serie wielu emisji dzień po dniu. Zgodnie z głosem Bialenii, zacząłem sugerować emisje co trzeci dzień, ale w mojej ocenie wiele wskazuje na to, że są to emisje zbyt rzadkie jak na potrzeby emitentów (pierwszy wolny termin, zgodnie z tą regułą, przypadałby za ponad miesiąc, 27 lutego).
Propozycja: przyjąłbym zasadę, że emisje mają miejsce nie częściej niż co drugi dzień, z odstępstwem od tej zasady dla ważnych dat krajowych (święta, wydarzenia kulturalne i sportowe). Takim wydarzeniem jest także inauguracja obecności kraju w Światowym Związku Filatelistycznym.
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH
Dyniowy Padawan
Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk@gmail.com
- Aleksander • Stempel
- Obywatel
A może bardziej elastycznie - 3 emisje w tygodniu. Wtedy można np. je upakować obok siebie, bo np. dzień po dniu wypadają ważne święta jak np. Dzień Wiewiórki (Dreamland), Dzień Jednosorożca (Sclavinia), Dzień Bez Krawata (ogólnomirkonacyjne), a w razie braku takiej potrzeby, w ramach gentlemen's agreement przyjmiemy, żeby co drugi dzień był wolny.
(-) Aleksander, r.s.
- Karol Medycejski • Stempel
- Przybysz
Obie propozycje, tj. ta JE Helwetyka i JKM Aleksandra wydają się być rozsądne. Zobaczmy zatem, która bardziej się spodoba, bo choć nie chciałoby się wybierać i wiadomo, że najlepiej zabrać obie, no to nie da się.
- Bruno Petrowicz Catalan • Stempel
- Królestwo Santery
Nie ma złotego środka by wszyscy byli zadowoleni. Skłaniam się jednak do propozycji Jego Ekscelencji Namiestnika Romańskiego. Emisja znaczka co drugi dzień pozostawia tyle wolnych dni, że w drodze wyjątku zawsze będzie miejsce na emitowanie znaczków ze specjalnych okazji.
W odniesieniu do trzech emisji w tygodniu zwróciłbym uwagę na dwie kwestie. Pierwsza — w myśl mojej propozycji mamy możliwość emisji w poniedziałek, środę, piątek, niedzielę, a w kolejnym tygodniu: wtorek, czwartek, sobotę (operację powtórzyć), co średnio daje nam trzy i pół emisje tygodniowo. Przy tej liczbie emitentów to zawsze jakaś korzyść z uwagi na szczelnie wypełniony plan emisji. Druga — czysto praktyczna — trzeba dodatkowo weryfikować tygodnie, nie wystarczy rzut okiem na plan. Prędzej czy później ktoś nie ogarnie: albo emitent, albo ja… (raz na zmęczeniu nadpisałem znaczek zamiast dodać i było odtwarzanko).Aleksander pisze: ↑22 sty 2021, 17:00A może bardziej elastycznie - 3 emisje w tygodniu. Wtedy można np. je upakować obok siebie, bo np. dzień po dniu wypadają ważne święta jak np. Dzień Wiewiórki (Dreamland), Dzień Jednosorożca (Sclavinia), Dzień Bez Krawata (ogólnomirkonacyjne), a w razie braku takiej potrzeby, w ramach gentlemen's agreement przyjmiemy, żeby co drugi dzień był wolny.
Przy czym — żadna z powyższych uwag nie jest jakaś szczególnie „krytyczna”. Trzy emisje w tygodniu są również całkowicie w porządku.
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
- Ludwik Tomović • Stempel
- Obywatel
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Obywatel honorowy
Zdaje się, że to będzie(jest) jak na razie za mało. Z tego co liczyłem rano i podawałem w wątku ogólnym to wyemitowano 37 znaczków w 8,5 tygodnia... To ponad 4 znaczki na tydzień. Może więc przyjąć odgórną zasadę 5 znaczków na tydzień(dni mogą być ruchome i decyduje emitent) niezależnie od tego czy to zwykły czy okoliczonościowych, z zastrzeżeniem, że dla okolicznościowych nie ma limitu górnego i jak trafi się święto narodowe trzech państw czy nawet dziesięciu tego samego dnia to wszystkie mają prawo je wydać. Oczywiście w grę wchodzi także rozwaga emitentów, żeby nie tworzyć "świąt okolicznościowych" pod znaczek.
- Daniel January von Tauer-Krak • Stempel
- Przybysz
Ja chciałbym tylko podjąć, że za częste emisje mogą sprawić, iż będzie przesyt. Czy nie lepiej zamiast tego dawkować i wprowadzić limit o którym mówił JKW Aleksander?
-
Sevedro
- Przybysz
Miałem proponować co najwyżej 1 emisję w tygodniu, gdyż dostawanie 2-3 znaczków tygodniowy za przysłowiowy "frajer" nie jest jakoś szczególnie satysfakcjonujące, ale widzę, że mój dość radykalny pogląd na sytuację będzie w mniejszości, więc ograniczę się tylko do marudzenia.
Severin le Droit
Daniel January von Tauer-Krak pisze: ↑22 sty 2021, 22:25Ja chciałbym tylko podjąć, że za częste emisje mogą sprawić, iż będzie przesyt. Czy nie lepiej zamiast tego dawkować i wprowadzić limit o którym mówił JKW Aleksander?
Pierwsza Dyrektywa oznacza wzięcie pod uwagę potrzeb wszystkich kolekcjonerów. Moje prywatne stanowisko jest takie, że 3–4 emisje w tygodniu są optymalne, ale jeżeli uznamy, że wolimy, by było ich mniej — to będzie. Tym samym, jak najbardziej zachęcam do podnoszenia głosów krytycznych. Inaczej nie osiągniemy zgniłego kompromisu znajdziemy złotego środka.Esteladio pisze: ↑23 sty 2021, 10:56Miałem proponować co najwyżej 1 emisję w tygodniu, gdyż dostawanie 2-3 znaczków tygodniowy za przysłowiowy "frajer" nie jest jakoś szczególnie satysfakcjonujące, ale widzę, że mój dość radykalny pogląd na sytuację będzie w mniejszości, więc ograniczę się tylko do marudzenia.
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH