Nie zapominajmy o stali podeutektoidalnej oraz stopach metali nieżelaznych. Nie wyobrażam sobie leockiej gospodarki bez siluminu oraz konstantanu.Helwetyk Romański pisze: ↑03 lut 2021, 20:15Proponowałbym odwrotną kolejność — najpierw tabela, później zgłoszenia. W przeciwnym razie jeden zgłosi żeliwo, stal i żelazostopy, drugi stal surową, a trzeci stal nierdzewną w postaci wlewków lub w pozostałych formach pierwotnych i półwyroby ze stali nierdzewnej (zły przykład, bo hutę stali mamy jedną, i to w budowie, ale chodzi o poziom precyzji…).Ronon Dex pisze: ↑03 lut 2021, 20:09Może powinien powstać "wątek roboczy" by przedsiębiorcy zgłosili swoje PKD? Potem to uporządkujesz w jeden temat z tabelą działalności gospodarczej. Albo po prostu zgłaszajmy to tutaj? Mogę jutro przygotować swoje, jako przykład...Helwetyk Romański pisze: ↑03 lut 2021, 19:47Tak i mnie się wydaje… O ile nikt nie ma ochoty mnie ubiec, w weekend usiadłbym do pierwszej propozycji tabeli. Zakładam tutaj, że może i powinna się przydać pod Pioniera, choćby po tej linii, że przykładowa stal „powinna” wymagać rudy żelaza, węgla, energii elektrycznej, wody…
Budżet Państwa - wątek roboczy...
- Aleksander • Stempel
- Obywatel
(-) Aleksander, r.s.
- Helwetyk Romański • Stempel
- Namiestnik Palatynatu Leocji
No tak, dlatego chciałem za podstawę przyjąć Polską Klasyfikację Wyrobów i Usług — tyle, że w obecnej postaci jest ona zdecydowanie zbyt rozbudowana. W zasadzie jednak Polska Klasyfikacja Działalności też się wydaje dobrym punktem do odniesienia i skracania do oporu.Ronon Dex pisze: ↑03 lut 2021, 20:30No, ale tabela musi z czegoś wynikać... Na własnym przykładzie - otworzyłem przedsiębiorstwa i powinienem zdeklarować czym konkretnie się zajmują czyli jaki jest zakres ich działalności.Helwetyk Romański pisze: ↑03 lut 2021, 20:15Proponowałbym odwrotną kolejność — najpierw tabela, później zgłoszenia.
Tutaj nie chodzi mi o powtarzanie się PKD (całkowicie się zgadzam co do konkurencji), a o to, że możemy operować mniejszym lub większym poziomem precyzji w określaniu obszaru działalności. Jeżeli ktoś poda zbyt precyzyjne PKD, nie ma problemu, pójdzie się w konspekcie o oczko wyżej, ale jeżeli ktoś poda zbyt ogólne, będziemy sobie odbijać biurokratyczną piłeczkę.
Silumin to będzie:Aleksander pisze: ↑03 lut 2021, 20:32Nie wyobrażam sobie leockiej gospodarki bez siluminu oraz konstantanu.
24.42.11.0 Aluminium nieobrobione plastycznie czy
24.10.23.0 Pozostała stal stopowa w postaci wlewków lub w pozostałych formach pierwotnych i półwyroby z pozostałej stali stopowe? 🤔
Jeżeli chodzi o konstantan, bez kozery zgaduję:
24.44.13 Miedź rafinowana i stopy miedzi, nieobrobione plastycznie; stopy wstępne miedzi
Matko Prokrastynacjo, CN to w ogóle rak.
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH
Dyniowy Padawan
Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk@gmail.com
Pod warunkiem totalnego uproszczenia... realne PKD to koszmar, ostatnio w realu weryfikowałem kontrahenta na podstawie PKD i do tego była to S.C. Czyli rozbite na NIP-y i PKD wspólników. Robota głupiego...Helwetyk Romański pisze: ↑03 lut 2021, 20:51W zasadzie jednak Polska Klasyfikacja Działalności też się wydaje dobrym punktem do odniesienia i skracania do oporu.
Ja myślę o czymś totalnie uproszczonym... deklaracja prowadzonej działalności i jej zakresu, co się potem w tabeli przełoży na "ludzki język". Powstanie tabela np. czym się zajmuje Dexon, czym się zajmuje Infradex itd.
- Aleksander • Stempel
- Obywatel
@Helwetyk Romański to trzeba już oceniać mając dany produkt in concreto.
(-) Aleksander, r.s.
Całkowicie się zgadzam co do jak największego stopnia uproszczenia — mnie się tylko wydaje (to niezmienne zastrzeżenie 😉), że łatwiej byłoby wybrać gotowe pozycje niż samemu sporządzać deklarację (zakładając, że do tej pory nie powstała), którą później i tak trzeba byłoby przełożyć na tabelę.
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
Tylko, że to zabawa narracyjna, a więc to raczej "władza" powinna "ubrać w słowa" to co dany mieszkaniec Naszego Kraju chcę robić w gospodarce (i określi to własnymi słowami) niż odwrotnie... czyli deklarujemy czym zajmują się nasze firmy, a "system" ubiera to w "fachowe słowa" i "tabelkę".Helwetyk Romański pisze: ↑03 lut 2021, 21:44Całkowicie się zgadzam co do jak największego stopnia uproszczenia — mnie się tylko wydaje (to niezmienne zastrzeżenie 😉), że łatwiej byłoby wybrać gotowe pozycje niż samemu sporządzać deklarację (zakładając, że do tej pory nie powstała), którą później i tak trzeba byłoby przełożyć na tabelę.
Jakaś biurokracja powstanie, ale to władze będą nad nią kombinowały, a nie mieszkaniec, który ma się dobrze bawić.
Tutaj też się całkowicie zgadzam. Na marginesie, dochodzę do wniosku, że we władzach przydałaby się kolejna osoba (dla jasności, Ciebie już w nich uwzględniam, to nie jest próba wrzutki 😉) w celu rozłożenia liczby zadań. Co do tabelki — spróbuję zrobić podejście w oparciu o już istniejące opisy. Niewykluczone, że koniec końców po stronie przedsiębiorców pozostanie tylko napisać „akceptuję”.
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
Przy pierwszym podejściu do LKD — przyznaję całkowitą rację. Skalę najlepiej można odczuć nie z poziomu wyszukiwarek, które ułatwiają życie, a z poziomu jednego dokumentu Wordowskiego (odsyłacz na samym dole podlinkowanej podstrony w serwisie GUS). 50 bitych stron tabelek formatu A4. Próbę uproszczenia klasyfikuję zgodnie z powyższym podkreśleniem.Ronon Dex pisze: ↑03 lut 2021, 21:14Pod warunkiem totalnego uproszczenia... realne PKD to koszmar, ostatnio w realu weryfikowałem kontrahenta na podstawie PKD i do tego była to S.C. Czyli rozbite na NIP-y i PKD wspólników. Robota głupiego...Helwetyk Romański pisze: ↑03 lut 2021, 20:51W zasadzie jednak Polska Klasyfikacja Działalności też się wydaje dobrym punktem do odniesienia i skracania do oporu.
Głośno się zastanawiam, czy amerykańskie Standard Industrial Classification Code (odpowiednik naszego PKD), w wersji z 1941 roku, a do tego w postaci samego spisu treści, nie byłoby poczytalniejsze…

Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
- Aleksander • Stempel
- Obywatel
Gdyby nie obowiązywała mnie starodreamlandzka szkoła dyplomacji, to zapytałbym, czy Czcigodny Namiestnik nie oszalał przypadkiem.Helwetyk Romański pisze: ↑08 lut 2021, 22:22Przy pierwszym podejściu do LKD — przyznaję całkowitą rację. Skalę najlepiej można odczuć nie z poziomu wyszukiwarek, które ułatwiają życie, a z poziomu jednego dokumentu Wordowskiego (odsyłacz na samym dole podlinkowanej podstrony w serwisie GUS). 50 bitych stron tabelek formatu A4. Próbę uproszczenia klasyfikuję zgodnie z powyższym podkreśleniem.
Głośno się zastanawiam, czy amerykańskie Standard Industrial Classification Code (odpowiednik naszego PKD), w wersji z 1941 roku, a do tego w postaci samego spisu treści, nie byłoby poczytalniejsze…
(-) Aleksander, r.s.
Po linii językowej, czy po linii, że nadal zbyt wiele pozycji? Z krótkimi przerwami siedzę w PKD i pokrewnych systematykach od godziny. Poczytalności proszę nie zakładać.Aleksander pisze: ↑08 lut 2021, 22:25Gdyby nie obowiązywała mnie starodreamlandzka szkoła dyplomacji, to zapytałbym, czy Czcigodny Namiestnik nie oszalał przypadkiem.
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
- Aleksander • Stempel
- Obywatel
Po linii rozwoju leockiej biurokracji w kierunku, który jako, jak lubię sobie pochlebiać, mistrz niebieskiej magii, uważam za absolutnie niedorzeczny.Helwetyk Romański pisze: ↑08 lut 2021, 22:27Po linii językowej, czy po linii, że nadal zbyt wiele pozycji? Z krótkimi przerwami siedzę w PKD i pokrewnych systematykach od godziny.Aleksander pisze: ↑08 lut 2021, 22:25Gdyby nie obowiązywała mnie starodreamlandzka szkoła dyplomacji, to zapytałbym, czy Czcigodny Namiestnik nie oszalał przypadkiem.

(-) Aleksander, r.s.