Taka bardzo nieuporządkowana myśl łazienkowa. Wpisałem na listę filharmonię, głównie z sentymentu. Myślę, że szanse na to, że ktoś prowadziłby taką inicjatywę w trybie ciągłym są raczej niewielkie. Co wydaje mi się mniej znikome, to pewna zmiana formuły działania: filharmonia (instytucja przykładowa) po prostu istnieje, ale każdy mieszkaniec może, za stosowną opłatą (mecenat) zorganizować jednorazowo koncert, przedstawiając jego program. Szablon odpowiednio powtórzyć dla innych instytucji kulturalnych. Za ewentualne daleko posunięte skróty myślowe (lub „myślowe”) — przepraszam.Franklin Garamond pisze: ↑22 lis 2019, 9:23W zasadzie w tym temacie naszło mnie jedno zasadnicze przemyślenie — bardzo nie chciałbym, żeby jakiekolwiek zadanie w Leocji dla kogokolwiek, wynikające z funkcji, urosło do rangi obowiązku wykonywanego na siłę.
Władze, instytucje i inicjatywy (strategiczne i nie)
- Helwetyk Romański • Stempel
- Namiestnik Palatynatu Leocji
Władze, instytucje i inicjatywy (bardziej lub mniej strategiczne)
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH
Dyniowy Padawan
Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk@gmail.com
- Apolinary Montserrat • Stempel
- Przewodniczący Leockiej Akademii Nauk
- Kontakt:
Bardzo dobry pomysł. Można go też troszkę skomplikować i dla osoby, która chciałaby najbardziej zaangażować się w działalność filharmonii, stworzyć mechanizm Pierwszego (Głównego?, Złotego?) Mecenasa, czyli byłaby to osoba, która zorganizowała najwięcej koncertów, powiedzmy polubionych przez jakąś część społeczeństwa, oraz otrzymywałaby zwrot ww. opłaty. Zyskalibyśmy aktywnego działacza na tym polu, ale bez konieczności okładania tego papierem urzędowym. Analogicznie mógłby funkcjonować również teatr, a w podobnej może jakaś galeria?Helwetyk Romański pisze: ↑24 lis 2019, 13:52Taka bardzo nieuporządkowana myśl łazienkowa. Wpisałem na listę filharmonię, głównie z sentymentu. Myślę, że szanse na to, że ktoś prowadziłby taką inicjatywę w trybie ciągłym są raczej niewielkie. Co wydaje mi się mniej znikome, to pewna zmiana formuły działania: filharmonia (instytucja przykładowa) po prostu istnieje, ale każdy mieszkaniec może, za stosowną opłatą (mecenat) zorganizować jednorazowo koncert, przedstawiając jego program. Szablon odpowiednio powtórzyć dla innych instytucji kulturalnych. Za ewentualne daleko posunięte skróty myślowe (lub „myślowe”) — przepraszam.Franklin Garamond pisze: ↑22 lis 2019, 9:23W zasadzie w tym temacie naszło mnie jedno zasadnicze przemyślenie — bardzo nie chciałbym, żeby jakiekolwiek zadanie w Leocji dla kogokolwiek, wynikające z funkcji, urosło do rangi obowiązku wykonywanego na siłę.
prof. Apolinary Montserrat OL LAN
Przewodniczący Leockiej Akademii Nauk
Dyrektor Centralnego Szpitala Wojskowego
Redaktor naczelny Głosu Leocji
W Leocji rzeczy niemożliwe robimy od ręki,
na cuda trzeba chwilkę poczekać.
BARDZO mi się podoba ta komplikacja! (Nie jestem jedynie przekonany co do zwrotów, wyłącznie na motywie nieustającego w mikronacjach problemu „na co wydawać pieniądze?”). Wystawy w galeriach — zdecydowanie tak; wystarczyłoby odgórnie ustalić wymagania techniczne co do jakości materiałów i znaleźć dobry, tu już raczej bezpłatny, szablon dla serwisu internetowego. Jeśli chodzi o teatr: tu, przyznaję, nie mam pomysłu na to, jak miałby wyglądać w praktyce?Apolinary Montserrat pisze: ↑24 lis 2019, 14:58Bardzo dobry pomysł. Można go też troszkę skomplikować i dla osoby, która chciałaby najbardziej zaangażować się w działalność filharmonii, stworzyć mechanizm Pierwszego (Głównego?, Złotego?) Mecenasa, czyli byłaby to osoba, która zorganizowała najwięcej koncertów, powiedzmy polubionych przez jakąś część społeczeństwa, oraz otrzymywałaby zwrot ww. opłaty. Zyskalibyśmy aktywnego działacza na tym polu, ale bez konieczności okładania tego papierem urzędowym. Analogicznie mógłby funkcjonować również teatr, a w podobnej może jakaś galeria?Helwetyk Romański pisze: ↑24 lis 2019, 13:52Taka bardzo nieuporządkowana myśl łazienkowa. Wpisałem na listę filharmonię, głównie z sentymentu. Myślę, że szanse na to, że ktoś prowadziłby taką inicjatywę w trybie ciągłym są raczej niewielkie. Co wydaje mi się mniej znikome, to pewna zmiana formuły działania: filharmonia (instytucja przykładowa) po prostu istnieje, ale każdy mieszkaniec może, za stosowną opłatą (mecenat) zorganizować jednorazowo koncert, przedstawiając jego program. Szablon odpowiednio powtórzyć dla innych instytucji kulturalnych. Za ewentualne daleko posunięte skróty myślowe (lub „myślowe”) — przepraszam.Franklin Garamond pisze: ↑22 lis 2019, 9:23W zasadzie w tym temacie naszło mnie jedno zasadnicze przemyślenie — bardzo nie chciałbym, żeby jakiekolwiek zadanie w Leocji dla kogokolwiek, wynikające z funkcji, urosło do rangi obowiązku wykonywanego na siłę.
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
- Kontakt:
Może bardziej kino niż teatr, może połączone w jedno. Działanie byłoby pewnie podobne, czyli osadzony materiał np. z YT.Helwetyk Romański pisze: ↑24 lis 2019, 16:05BARDZO mi się podoba ta komplikacja! (Nie jestem jedynie przekonany co do zwrotów, wyłącznie na motywie nieustającego w mikronacjach problemu „na co wydawać pieniądze?”). Wystawy w galeriach — zdecydowanie tak; wystarczyłoby odgórnie ustalić wymagania techniczne co do jakości materiałów i znaleźć dobry, tu już raczej bezpłatny, szablon dla serwisu internetowego. Jeśli chodzi o teatr: tu, przyznaję, nie mam pomysłu na to, jak miałby wyglądać w praktyce?Apolinary Montserrat pisze: ↑24 lis 2019, 14:58Bardzo dobry pomysł. Można go też troszkę skomplikować i dla osoby, która chciałaby najbardziej zaangażować się w działalność filharmonii, stworzyć mechanizm Pierwszego (Głównego?, Złotego?) Mecenasa, czyli byłaby to osoba, która zorganizowała najwięcej koncertów, powiedzmy polubionych przez jakąś część społeczeństwa, oraz otrzymywałaby zwrot ww. opłaty. Zyskalibyśmy aktywnego działacza na tym polu, ale bez konieczności okładania tego papierem urzędowym. Analogicznie mógłby funkcjonować również teatr, a w podobnej może jakaś galeria?Helwetyk Romański pisze: ↑24 lis 2019, 13:52
Taka bardzo nieuporządkowana myśl łazienkowa. Wpisałem na listę filharmonię, głównie z sentymentu. Myślę, że szanse na to, że ktoś prowadziłby taką inicjatywę w trybie ciągłym są raczej niewielkie. Co wydaje mi się mniej znikome, to pewna zmiana formuły działania: filharmonia (instytucja przykładowa) po prostu istnieje, ale każdy mieszkaniec może, za stosowną opłatą (mecenat) zorganizować jednorazowo koncert, przedstawiając jego program. Szablon odpowiednio powtórzyć dla innych instytucji kulturalnych. Za ewentualne daleko posunięte skróty myślowe (lub „myślowe”) — przepraszam.
Wykopując wątek, póki co: https://micropedia.fandom.com/wiki/Palatynat_Leocji.Helwetyk Romański pisze: ↑14 lis 2019, 11:58Uniwersytet lub akademia nauk. Albo w dotychczasowej formule, to jest próby adaptacji realnie istniejących szkół wyższych do warunków mikronacyjnych, albo w formule otwartej akademii nauk. W ramach takiej struktury mogłaby powstać Biblioteka i Galeria Narodowa — zbiór najważniejszych archiwów; można nawet pokusić się o wiki, o ile znajdzie się ktoś, kto dobrze zna ten system.
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
- Franklin Garamond • Stempel
Wspaniale to wygląda!Helwetyk Romański pisze: ↑22 sty 2020, 14:01Wykopując wątek, póki co: https://micropedia.fandom.com/wiki/Palatynat_Leocji.Helwetyk Romański pisze: ↑14 lis 2019, 11:58Uniwersytet lub akademia nauk. Albo w dotychczasowej formule, to jest próby adaptacji realnie istniejących szkół wyższych do warunków mikronacyjnych, albo w formule otwartej akademii nauk. W ramach takiej struktury mogłaby powstać Biblioteka i Galeria Narodowa — zbiór najważniejszych archiwów; można nawet pokusić się o wiki, o ile znajdzie się ktoś, kto dobrze zna ten system.
- Kontakt:
Jeszcze musimy dopisać się do https://micropedia.fandom.com/wiki/List ... mikronacji 😎
Co prawda nie jestem pewny, czy ktokolwiek z administracji jeszcze żyje w mikroświecie, ale skoro wymagane jest istnienie od co najmniej roku, to jeszcze trochę przed nami…Apolinary Montserrat pisze: ↑16 lut 2020, 13:11Jeszcze musimy dopisać się do https://micropedia.fandom.com/wiki/List ... mikronacji 😎
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
- Kontakt:
To tak raczej dla pamięci, bo rok szybko minie. 😎Helwetyk Romański pisze: ↑16 lut 2020, 13:21Co prawda nie jestem pewny, czy ktokolwiek z administracji jeszcze żyje w mikroświecie, ale skoro wymagane jest istnienie od co najmniej roku, to jeszcze trochę przed nami…Apolinary Montserrat pisze: ↑16 lut 2020, 13:11Jeszcze musimy dopisać się do https://micropedia.fandom.com/wiki/List ... mikronacji 😎
Oby, oby nie!Apolinary Montserrat pisze: ↑16 lut 2020, 13:37To tak raczej dla pamięci, bo rok szybko minie. 😎Helwetyk Romański pisze: ↑16 lut 2020, 13:21Co prawda nie jestem pewny, czy ktokolwiek z administracji jeszcze żyje w mikroświecie, ale skoro wymagane jest istnienie od co najmniej roku, to jeszcze trochę przed nami…Apolinary Montserrat pisze: ↑16 lut 2020, 13:11Jeszcze musimy dopisać się do https://micropedia.fandom.com/wiki/List ... mikronacji 😎
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
- Kontakt:
A może coś a la niewidoczny dział techniczny na forum, w którym byłby dwa wątki - jeden dla filharmonii/teatru/kina i drugi dla galerii/muzeum, z których dane byłby pobierane do szablonu strony głównej. W wątku dla kina wrzucenie linka z YT skutkowałoby osadzeniem tego materiału w szablonie strony głównej na podstronie filharmonii/teatru/kina, podobnie wrzucenie do drugiego wątku JPGów lub PNGów (kilka obrazów byłoby publikowane jako jedna wystawa) osadzałoby sformatowane imgsy w dedykowanej podstronie galerii. Odpadałby wtedy problem ręcznego wrzucania materiałów do szablonu strony głównej... 🤓Apolinary Montserrat pisze: ↑24 lis 2019, 16:36Może bardziej kino niż teatr, może połączone w jedno. Działanie byłoby pewnie podobne, czyli osadzony materiał np. z YT.Helwetyk Romański pisze: ↑24 lis 2019, 16:05BARDZO mi się podoba ta komplikacja! (Nie jestem jedynie przekonany co do zwrotów, wyłącznie na motywie nieustającego w mikronacjach problemu „na co wydawać pieniądze?”). Wystawy w galeriach — zdecydowanie tak; wystarczyłoby odgórnie ustalić wymagania techniczne co do jakości materiałów i znaleźć dobry, tu już raczej bezpłatny, szablon dla serwisu internetowego. Jeśli chodzi o teatr: tu, przyznaję, nie mam pomysłu na to, jak miałby wyglądać w praktyce?Apolinary Montserrat pisze: ↑24 lis 2019, 14:58
Bardzo dobry pomysł. Można go też troszkę skomplikować i dla osoby, która chciałaby najbardziej zaangażować się w działalność filharmonii, stworzyć mechanizm Pierwszego (Głównego?, Złotego?) Mecenasa, czyli byłaby to osoba, która zorganizowała najwięcej koncertów, powiedzmy polubionych przez jakąś część społeczeństwa, oraz otrzymywałaby zwrot ww. opłaty. Zyskalibyśmy aktywnego działacza na tym polu, ale bez konieczności okładania tego papierem urzędowym. Analogicznie mógłby funkcjonować również teatr, a w podobnej może jakaś galeria?