Budżet Państwa - wątek roboczy...

Tu dyskutujemy na wszystkie tematy związane z mikronacjami
Awatar użytkownika
Aleksander Stempel
Obywatel

Post autor: Aleksander »

Ostatnia wiadomość z poprzedniej strony wątku

Helwetyk Romański pisze:
03 lut 2021, 20:15
Ronon Dex pisze:
03 lut 2021, 20:09
Helwetyk Romański pisze:
03 lut 2021, 19:47
Tak i mnie się wydaje… O ile nikt nie ma ochoty mnie ubiec, w weekend usiadłbym do pierwszej propozycji tabeli. Zakładam tutaj, że może i powinna się przydać pod Pioniera, choćby po tej linii, że przykładowa stal „powinna” wymagać rudy żelaza, węgla, energii elektrycznej, wody…
Może powinien powstać "wątek roboczy" by przedsiębiorcy zgłosili swoje PKD? Potem to uporządkujesz w jeden temat z tabelą działalności gospodarczej. Albo po prostu zgłaszajmy to tutaj? Mogę jutro przygotować swoje, jako przykład...
Proponowałbym odwrotną kolejność — najpierw tabela, później zgłoszenia. W przeciwnym razie jeden zgłosi żeliwo, stal i żelazostopy, drugi stal surową, a trzeci stal nierdzewną w postaci wlewków lub w pozostałych formach pierwotnych i półwyroby ze stali nierdzewnej (zły przykład, bo hutę stali mamy jedną, i to w budowie, ale chodzi o poziom precyzji…).
Nie zapominajmy o stali podeutektoidalnej oraz stopach metali nieżelaznych. Nie wyobrażam sobie leockiej gospodarki bez siluminu oraz konstantanu.
(-) Aleksander, r.s.
Awatar użytkownika
Helwetyk Romański Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji

Post autor: Helwetyk Romański »

Ronon Dex pisze:
03 lut 2021, 20:30
Helwetyk Romański pisze:
03 lut 2021, 20:15
Proponowałbym odwrotną kolejność — najpierw tabela, później zgłoszenia.
No, ale tabela musi z czegoś wynikać... Na własnym przykładzie - otworzyłem przedsiębiorstwa i powinienem zdeklarować czym konkretnie się zajmują czyli jaki jest zakres ich działalności.
No tak, dlatego chciałem za podstawę przyjąć Polską Klasyfikację Wyrobów i Usług — tyle, że w obecnej postaci jest ona zdecydowanie zbyt rozbudowana. W zasadzie jednak Polska Klasyfikacja Działalności też się wydaje dobrym punktem do odniesienia i skracania do oporu.

Ronon Dex pisze:
03 lut 2021, 20:30
Inni powinni zrobić podobnie... moim zdaniem nawet jeżeli PKD się będą powtarzać to nawet dobrze, bo powstanie konkurencja, potencjalny klient będzie mógł wybrać kto wg niego lepiej wykona to czego oczekuje.
Tutaj nie chodzi mi o powtarzanie się PKD (całkowicie się zgadzam co do konkurencji), a o to, że możemy operować mniejszym lub większym poziomem precyzji w określaniu obszaru działalności. Jeżeli ktoś poda zbyt precyzyjne PKD, nie ma problemu, pójdzie się w konspekcie o oczko wyżej, ale jeżeli ktoś poda zbyt ogólne, będziemy sobie odbijać biurokratyczną piłeczkę.

Aleksander pisze:
03 lut 2021, 20:32
Nie wyobrażam sobie leockiej gospodarki bez siluminu oraz konstantanu.
Silumin to będzie:
24.42.11.0 Aluminium nieobrobione plastycznie czy
24.10.23.0 Pozostała stal stopowa w postaci wlewków lub w pozostałych formach pierwotnych i półwyroby z pozostałej stali stopowe? 🤔

Jeżeli chodzi o konstantan, bez kozery zgaduję:
24.44.13 Miedź rafinowana i stopy miedzi, nieobrobione plastycznie; stopy wstępne miedzi

Matko Prokrastynacjo, CN to w ogóle rak.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH

Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.

IGNATS IK RUTH

Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk​@​gmail.com
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Post autor: Ronon Dex »

Helwetyk Romański pisze:
03 lut 2021, 20:51
W zasadzie jednak Polska Klasyfikacja Działalności też się wydaje dobrym punktem do odniesienia i skracania do oporu.
Pod warunkiem totalnego uproszczenia... realne PKD to koszmar, ostatnio w realu weryfikowałem kontrahenta na podstawie PKD i do tego była to S.C. Czyli rozbite na NIP-y i PKD wspólników. Robota głupiego...

Ja myślę o czymś totalnie uproszczonym... deklaracja prowadzonej działalności i jej zakresu, co się potem w tabeli przełoży na "ludzki język". Powstanie tabela np. czym się zajmuje Dexon, czym się zajmuje Infradex itd.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Aleksander Stempel
Obywatel

@Helwetyk Romański to trzeba już oceniać mając dany produkt in concreto.
(-) Aleksander, r.s.
Awatar użytkownika

Ronon Dex pisze:
03 lut 2021, 21:14
Ja myślę o czymś totalnie uproszczonym... deklaracja prowadzonej działalności i jej zakresu, co się potem w tabeli przełoży na "ludzki język". Powstanie tabela np. czym się zajmuje Dexon, czym się zajmuje Infradex itd.
Całkowicie się zgadzam co do jak największego stopnia uproszczenia — mnie się tylko wydaje (to niezmienne zastrzeżenie 😉), że łatwiej byłoby wybrać gotowe pozycje niż samemu sporządzać deklarację (zakładając, że do tej pory nie powstała), którą później i tak trzeba byłoby przełożyć na tabelę.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Post autor: Ronon Dex »

Helwetyk Romański pisze:
03 lut 2021, 21:44
Całkowicie się zgadzam co do jak największego stopnia uproszczenia — mnie się tylko wydaje (to niezmienne zastrzeżenie 😉), że łatwiej byłoby wybrać gotowe pozycje niż samemu sporządzać deklarację (zakładając, że do tej pory nie powstała), którą później i tak trzeba byłoby przełożyć na tabelę.
Tylko, że to zabawa narracyjna, a więc to raczej "władza" powinna "ubrać w słowa" to co dany mieszkaniec Naszego Kraju chcę robić w gospodarce (i określi to własnymi słowami) niż odwrotnie... czyli deklarujemy czym zajmują się nasze firmy, a "system" ubiera to w "fachowe słowa" i "tabelkę".

Jakaś biurokracja powstanie, ale to władze będą nad nią kombinowały, a nie mieszkaniec, który ma się dobrze bawić.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika

Ronon Dex pisze:
03 lut 2021, 22:16
Jakaś biurokracja powstanie, ale to władze będą nad nią kombinowały, a nie mieszkaniec, który ma się dobrze bawić.
Tutaj też się całkowicie zgadzam. Na marginesie, dochodzę do wniosku, że we władzach przydałaby się kolejna osoba (dla jasności, Ciebie już w nich uwzględniam, to nie jest próba wrzutki 😉) w celu rozłożenia liczby zadań. Co do tabelki — spróbuję zrobić podejście w oparciu o już istniejące opisy. Niewykluczone, że koniec końców po stronie przedsiębiorców pozostanie tylko napisać „akceptuję”.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika

Ronon Dex pisze:
03 lut 2021, 21:14
Helwetyk Romański pisze:
03 lut 2021, 20:51
W zasadzie jednak Polska Klasyfikacja Działalności też się wydaje dobrym punktem do odniesienia i skracania do oporu.
Pod warunkiem totalnego uproszczenia... realne PKD to koszmar, ostatnio w realu weryfikowałem kontrahenta na podstawie PKD i do tego była to S.C. Czyli rozbite na NIP-y i PKD wspólników. Robota głupiego...
Przy pierwszym podejściu do LKD — przyznaję całkowitą rację. Skalę najlepiej można odczuć nie z poziomu wyszukiwarek, które ułatwiają życie, a z poziomu jednego dokumentu Wordowskiego (odsyłacz na samym dole podlinkowanej podstrony w serwisie GUS). 50 bitych stron tabelek formatu A4. Próbę uproszczenia klasyfikuję zgodnie z powyższym podkreśleniem.

Głośno się zastanawiam, czy amerykańskie Standard Industrial Classification Code (odpowiednik naszego PKD), w wersji z 1941 roku, a do tego w postaci samego spisu treści, nie byłoby poczytalniejsze…
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
Aleksander Stempel
Obywatel

Helwetyk Romański pisze:
08 lut 2021, 22:22
Przy pierwszym podejściu do LKD — przyznaję całkowitą rację. Skalę najlepiej można odczuć nie z poziomu wyszukiwarek, które ułatwiają życie, a z poziomu jednego dokumentu Wordowskiego (odsyłacz na samym dole podlinkowanej podstrony w serwisie GUS). 50 bitych stron tabelek formatu A4. Próbę uproszczenia klasyfikuję zgodnie z powyższym podkreśleniem.

Głośno się zastanawiam, czy amerykańskie Standard Industrial Classification Code (odpowiednik naszego PKD), w wersji z 1941 roku, a do tego w postaci samego spisu treści, nie byłoby poczytalniejsze…
Gdyby nie obowiązywała mnie starodreamlandzka szkoła dyplomacji, to zapytałbym, czy Czcigodny Namiestnik nie oszalał przypadkiem.
(-) Aleksander, r.s.
Awatar użytkownika

Aleksander pisze:
08 lut 2021, 22:25
Gdyby nie obowiązywała mnie starodreamlandzka szkoła dyplomacji, to zapytałbym, czy Czcigodny Namiestnik nie oszalał przypadkiem.
Po linii językowej, czy po linii, że nadal zbyt wiele pozycji? Z krótkimi przerwami siedzę w PKD i pokrewnych systematykach od godziny. Poczytalności proszę nie zakładać.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
Aleksander Stempel
Obywatel

Helwetyk Romański pisze:
08 lut 2021, 22:27
Aleksander pisze:
08 lut 2021, 22:25
Po linii językowej, czy po linii, że nadal zbyt wiele pozycji? Z krótkimi przerwami siedzę w PKD i pokrewnych systematykach od godziny.
Po linii rozwoju leockiej biurokracji w kierunku, który jako, jak lubię sobie pochlebiać, mistrz niebieskiej magii, uważam za absolutnie niedorzeczny.
Obrazek
(-) Aleksander, r.s.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rynek w Nowym Brzegu”