W toku trwają rozmowy w sprawie lokalizacji kosmodromu oraz prace nad projektem kompleksu startowego.

Ronon Dex pisze: ↑29 mar 2021, 16:20Jakbyś potrzebował jakieś rakiety itp. to produkuje je moja firma w Bialenii czyli Ronon Air Tech. Tutaj próbka tego co wytwarzałem na potrzeby Bialeńskiego Programu Kosmicznego, ale możliwości produkcyjne mamy duże i możemy wytwarzać znacznie więcej typów... zarówno odpowiedników realowych, jak i niektóre fikcyjne, ale w podobnej technologii.
Proszę o kilka dni cierpliwości, postaram się w sobotę nadgonić zaległości w pracy naukowej. 🙂Maciej Gerwazy Lisewicz pisze: ↑28 kwie 2021, 21:23@Apolinary Montserrat Prosiłbym o wyznaczenie potencjalnego miejsca do budowy kosmodromu. Z góry dziękuję :-)
Maciej Gerwazy Lisewicz pisze: ↑29 mar 2021, 17:52Znamienity przewodniczący LAN,
@Apolinary Montserrat
Czy byłaby możliwość zbudowania na terenie Palatynatu Leocji kosmodromu dla SpaceLeo? Jeżeli tak, to w którym miejscu mógłby on powstać?
Z góry serdecznie dziękuję

W takim razie proszę o zgodę na budowę kompleksu startowego w drugiej lokalizacji (na naszej wyspie, północny-wschód). Chyba, że jednak kosmodrom powinien powstać na mniejszej wyspie?Apolinary Montserrat pisze: ↑15 maja 2021, 14:53Maciej Gerwazy Lisewicz pisze: ↑29 mar 2021, 17:52Znamienity przewodniczący LAN,
@Apolinary Montserrat
Czy byłaby możliwość zbudowania na terenie Palatynatu Leocji kosmodromu dla SpaceLeo? Jeżeli tak, to w którym miejscu mógłby on powstać?
Z góry serdecznie dziękuję
Przepraszam za opóźnienie w odpowiedzi - już nadrabiam. Najlepszym rozwiązaniem byłoby skorzystanie z mapy w tym wątku, gdzie zostały zaproponowane lokalizacje dla elektrowni atomowej. Są to najbezpieczniejsze miejsca pod względem sejsmicznym i posiadające w miarę łagodne - w porównaniu do innych części wyspy - warunki klimatyczne (różnice są subtelne, ale mogą mieć znaczenie).
Nie wiem na jakim etapie jest budowa, ale warto byłoby porozumieć się z inwestorem i skorzystać z lokalizacji, która nie została wybrana pod budowę elektrowni. Oczywiście z zastrzeżeniem, że trzecia lokalizacja z mapy nie powinna być rozpatrywana pod budowę kosmodromu ze względu na hałas i bliskość siedzib ludzkich oraz parków narodowych.
Mnie się wydaje, że z uwagi na wszelkie kwestie logistyczne najprawdopodobniej raczej zdecydowanie na głównej… Z naciskiem na wydaje, najprawdopodobniej i raczej. 😉Maciej Gerwazy Lisewicz pisze: ↑31 paź 2021, 11:18Chyba, że jednak kosmodrom powinien powstać na mniejszej wyspie?