Dziękuję, wszak to tylko na chwilę, tj. do piątego punktu wniosku o debaty... 🤐Helwetyk Romański pisze: ↑28 lis 2021, 11:53Dorobić dorobiłem, ale mam wrażenie, że tu aż bajtów w bazie danych szkoda…Apolinary Montserrat pisze: ↑28 lis 2021, 11:45PS. A te mentiony to nie powinny być na razie pod pierwszą grupą? 🙃
✔️ Lokalizacja gmachu Senatu
Opiekun: Ignats ik Ruth
- Apolinary Montserrat • Stempel
- Przewodniczący Leockiej Akademii Nauk
- Kontakt:
Senat Palatynatu Leocji — sala obrad
prof. Apolinary Montserrat OL LAN
Przewodniczący Leockiej Akademii Nauk
Dyrektor Centralnego Szpitala Wojskowego
Redaktor naczelny Głosu Leocji
Dyrektor Centralnego Szpitala Wojskowego
Redaktor naczelny Głosu Leocji
W Leocji rzeczy niemożliwe robimy od ręki,
na cuda trzeba chwilkę poczekać.
- Ignats ik Ruth • Stempel
- Przewodniczący Senatu Palatynatu Leocji
PT Państwo,
pozwolę sobie wrócić jeszcze kilka postów wstecz, bo przegapiłem niektóre tematy.
Mnie osobiście od zdjęć budynku Senatu najbardziej pasuje budynek nr 173, ale tutaj z kolei lokalizacja taka sobie…
pozwolę sobie wrócić jeszcze kilka postów wstecz, bo przegapiłem niektóre tematy.
Mówiąc szczerze, z tą lokalizacją mam większy problem niż z budynkiem nr 5. Zgadzają się co prawda wymiary budowli, ale zupełnie mi nie pasuje to miejsce do uwiecznionego przez @Apolinary Montserrat wizerunku. Budynek nr 150 jest budynkiem narożnym, co w ogóle nie przystaje do aktualnego wizerunku – na planie mamy z jednej strony pełnoprawną ulicę, z drugiej jakieś podwórze, a na foiach wyzej przytaczanych mamy dwie równoległe alejki. Już łatwiej to obronić przy budynku nr 5, który jest „symetrycznie” otoczony – chociaż i budynki wokół niego są za krótkie. :PHelwetyk Romański pisze: ↑24 lis 2021, 1:59Ewentualnie, z uwagi na kształt budynku, rozważyłbym działkę nr 150 (zaraz na zachód od dwóch oznaczonych na zielono gruntów, również przy Starym Rynku, na południe od palatium).
Mnie osobiście od zdjęć budynku Senatu najbardziej pasuje budynek nr 173, ale tutaj z kolei lokalizacja taka sobie…
Apolinary Montserrat pisze: ↑27 lis 2021, 15:00Przy okazji proponuję, aby przyjąć zasadę przechodzenia do kolejnych punktów z wniosku o debaty i głosowanie nad wszystkimi uchwałami zbiorczo. Do czasu omówienia ostatniego punktu będzie można zgłaszać uwagi do każdego poprzedniego punktu z listy. Wydaje mi się, że to będzie najrozsądniejsza forma uzgodnień, abyśmy nie rozpatrywali i głosowali nad wszystkimi punktami łącznie... 14 tygodni. Jeśli nie będzie zastrzeżeń do tej propozycji - jutro przejdziemy do punktu 2.
Chciałbym tutaj poprosić o osobne wątki, przy przyjętym ciągłym procedowaniu łatwiej coś zgubić, a trudniej się odnieść jeszcze do jakiegoś wcześniejszego punktu. Wniosek przynajmniej do przemyślenia. Nie sądzę po prostu byśmy wszystko załatwiali szybko, a skoro tak, to równoczesne procedowanie nas zabije.Helwetyk Romański pisze: ↑27 lis 2021, 21:25Zdecydowanie. Osobne wątki, być może, byłyby tu dobrym pomysłem?
- Helwetyk Romański • Stempel
- Namiestnik Palatynatu Leocji
W zasadzie żadna z dotychczasowych działek nie oddaje wystarczająco dobrze (jak na moje OCD) fotografii, więc ta nowa — moim zdaniem — ma przynajmniej te zalety, że lepiej oddaje kształt budynku i przynajmniej nawiązuje do ulic po obu stronach gmachu, w przeciwieństwie do pierwotnej, gdzie budynki znajdują się zauważalnie bliżej siebie. Uwagi odnośnie do narożności budynku nie rozumiem — przecież, na planie, nie jest? (Gdzie leży, na Powagę Senatu, 173? Nie mogę namierzyć…).Ignats ik Ruth pisze: ↑29 lis 2021, 1:29Mówiąc szczerze, z tą lokalizacją mam większy problem niż z budynkiem nr 5. […]
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH
Dyniowy Padawan
Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk@gmail.com
Co do pierwszej części zdania — pełna zgoda, co do drugiej — wręcz przeciwnie. :P Chociaż w pierwotnej wersji odstępy między budynkami są małe, to chociaż równomierne (a alejki na zdjęciu są właśnie równe, a nie aż tak szerokie). A wersja druga właśnie nie ma ulic po obu stronach, a tylko po jednej, bo:Helwetyk Romański pisze: ↑29 lis 2021, 12:17W zasadzie żadna z dotychczasowych działek nie oddaje wystarczająco dobrze (jak na moje OCD) fotografii, więc ta nowa — moim zdaniem — ma przynajmniej te zalety, że lepiej oddaje kształt budynku i przynajmniej nawiązuje do ulic po obu stronach gmachu, w przeciwieństwie do pierwotnej, gdzie budynki znajdują się zauważalnie bliżej siebie.Ignats ik Ruth pisze: ↑29 lis 2021, 1:29Mówiąc szczerze, z tą lokalizacją mam większy problem niż z budynkiem nr 5. […]
Helwetyk Romański pisze: ↑29 lis 2021, 12:17Uwagi odnośnie do narożności budynku nie rozumiem — przecież, na planie, nie jest?
Moim zdaniem właśnie jest, co pozwoliłem sobie nakreślić. :P

Helwetyk Romański pisze: ↑29 lis 2021, 12:17(Gdzie leży, na Powagę Senatu, 173? Nie mogę namierzyć…).

(Ponowne 🖤🤍❤️ za rozjaśnienie i wskazanie lokalizacji działki 173).
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Obywatel honorowy
A nie prościej Wam będzie po prostu kształt jednej posesji zmienić na własciwy, odzwierciedlający owalność i położenie według zdjęcia użytego przez Sławetnego Montserrata?
Jest takie magniczne hasło... Remont. ;)
- Oswald Baskerville • Stempel
- Kurator Palatynatu Leocji
Popieram. Zachowajmy miejsce, a kwadracik symbolizujący budynek zamieńmy na owal czy kółko i po kłopocie (oczywiście, jeśli zmiana kształtu nie jest problemem).Heinz-Werner Grüner pisze: ↑30 lis 2021, 9:24A nie prościej Wam będzie po prostu kształt jednej posesji zmienić na własciwy, odzwierciedlający owalność i położenie według zdjęcia użytego przez Sławetnego Montserrata?
Pamiętajmy, że:
a) Leocja nie jest krajem licznym, więc nie potrzebuje gigantycznego Senatu.
b) W przeszłości Leocja była jeszcze mniej liczna — wiadomo, zaludnienie rośnie z czasem.
b) Senat mieści się (jak mniemam) w budynku starym, a więc dostosowanym do wielkości kraju przed laty.
d) Ergo, nie jest to wcale taki wielki gmach, jak można sobie wyobrażać (co wcale nie kłóci się z fotografią).
Co do lokalizacji, to jestem zwolennikiem tej bezpośrednio przy rynku. W końcu nie musimy się aż tak kurczowo trzymać tej fotografii ;)
(—) Oswald Baskerville, Kurator Palatynatu Leocji

Gmach ma średnicę ok. 32 metrów (za Mapami Google), więc po co sobie wyobrażać, skoro można policzyć…Oswald Baskerville pisze: ↑30 lis 2021, 10:23Senat mieści się (jak mniemam) w budynku starym, a więc dostosowanym do wielkości kraju przed laty. Ergo, nie jest to wcale taki wielki gmach, jak można sobie wyobrażać (co wcale nie kłóci się z fotografią).

Oswald Baskerville pisze: ↑30 lis 2021, 10:23W końcu nie musimy się aż tak kurczowo trzymać tej fotografii ;)

Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
- Franklin Garamond • Stempel
Ukryta wiadomość
100 stóp średnicy [1] daje 30,48 m.
[1] https://ericwedwards.wordpress.com/2013 ... -function/
- Oswald Baskerville • Stempel
- Kurator Palatynatu Leocji
Aj tam, nadmierne przywiązanie do detali z Czcigodnego wychodzi. Jak tak mamy podchodzić do sprawy, to rozumiem, że Czcigodny przeliczy i poprawi wszystkie parcele?
A tak już bez naigrywania się, taka propozycja: nieco mniejszy budynek w miejscu dwóch istniejących. Jak dla mnie, to można dać jeszcze mniejszy, niż ten niebieski okrąg.

I jeszcze w odpowiedzi do @Franklin Garamond: błagam, niektórzy oglądają forum w pracy, takie memy są niebezpieczne xD Da się jakoś je ukrywać, jakimś trybem NSFW czy coś?
(—) Oswald Baskerville, Kurator Palatynatu Leocji