Celowo nie brałem udziału w dyskusji, żeby potencjalnych chętnych nie zniechęcić. Skoro jednak Najczcigodniejszy nalega...Helwetyk Romański pisze: ↑31 mar 2020, 11:58Namiestnik Romański znacząco spogląda w kierunku @Apolinary Montserrat.Ametyst Faradobus pisze: ↑31 mar 2020, 11:50Ja bym raczej obstawiał za czymś nowym. Przeniesienie materiału, który i tak by trzeba było przerobić i zaktualizować, jest zadaniem o wiele ciekawszym i będzie bardziej wartościowe. Poza tym obecna Micropedia jest niezbyt przyjemna w obsłudze, nie zachęca, więc nie ma co zatrzymywać się w czasie. Potrzeba czegoś ciekawszego, fajniejszego.
Za poprzedniego v-żywota coś tam stworzyłem w Micropedii, ale działanie na tej platformie nie wspominam jako specjalnie prostego i intuicyjnego. Być może jest to kwestia wprawy, ale to wymagałoby dużych nakładów czasowych, które wolę przeznaczyć na praktyczne działania w Leocji.
Mam dwie wątpliwości - po pierwsze czy faktycznie potrzebujemy tworzenia nowej encyklopedii i czy to nie będzie potrzeba chwili. Jak dużo osób się w to przedsięwzięcie zaangażuje, żeby powstało coś na tyle dużego pod względem treści, żeby mogło konkurować z Micropedią i nie było nazywane biedniejszym krewnym.
Druga wątpliwość - czy to nie będzie w pewnym sensie podbieracz aktywności na rodzimych forach? Jak miałaby na przykład działać publikowanie pojęć naukowych - najpierw na forum LAN później w encyklopedii czy tylko w encyklopedii a na forum sygnalizować dodanie nowych informacji? Tutaj wracamy do punktu wyjścia - moim zdaniem, żeby to miało sens trzeba by najpierw stworzyć coś na forum i później wrzucać do encyklopedii stosowne opracowanie, więc będzie to wymagało dużego zaangażowania i czasu.
Oczywiście jeśli inicjatywa doczeka się realizacji to super, efekt na pewno będzie zauważalny w mikroświecie.