Helwetyk Romański pisze: ↑02 kwie 2020, 0:33
Mam tylko wrażenie, że znak został odbity lustrzanie, tj. górne groty „strzał” są konsekwentnie po prawej, a nie po lewej stronie?
To był szybki test pokazujący jak to wygląda w wirtualnej naturze. Akurat na tym samolocie nie ma problemu z dublowaniem się tekstur w lustrzanym odbiciu... choć niektóre, a w zasadzie ponad połowa podczas teksturowania musi być robiona w lustrzanym odbiciu, aby potem wyświetlała się poprawnie.
Kwestia odpowiedniego ustawienia znaku tak, aby nie był w nietórych miejscach odwrócony jest do dopracowania, tyle że jest to bardziej czasochłonne. Tutaj chodziło mi o pokazanie jak to będzie wyglądało i na ile jest to czytelne - nie bawiłem się w poprawność (poza flagą), czyli faktycznie część znaków jest w lustrzanym odbiciu. Ale na tej maszynie to do skorygowania.
Natomiast jeśli znak pozostanie niesymetryczny (w osi pionowej) to nie da się go poprawnie umieszczać np. na Learjecie bo tam jest jedna tekstura skrzydła, która dla lewego skrzydła jest wyświetlana w lustrzanym odbiciu, a dla prawego normalnie. I w tym momencie nic się nie da zrobić.
Utrzymanie niesymetrycznego znaku utrudnia prace, a niektóre samoloty po prostu eliminuje.