W sumie też jestem tego zdania... będzie lepiej komponowała się z różnymi barwami, bo przecież przewiduję jeszcze jakiś kolor dla logistyków (na szczeblu gwardii) np. fiolet czy brąz.
Helwetyk Romański pisze: ↑12 kwie 2020, 15:16
Ronon Dex pisze: ↑12 kwie 2020, 14:49
Jak na razie moim pomysłem jest krawat w "kolorze broni"... co o tym sądzicie?
Czerwony wygląda, moim zdaniem, bardzo dobrze — ale czy w przypadku jasnego błękitu lotnictwa nie pojawi się problem braku kontrastu z koszulą? Tutaj już nie będzie obramowania… (Alternatywnie: konsekwentnie czarny lub ciemnoszary?).
Jak koszula będzie biała to będzie OK. Na białej koszuli w sumie prawie każdy krawat jest wystarczająco kontrastowy.
Trzeba przemyśleć pas galowy, może w pasy podłużne - pasy złote, na przemian z pasem w kolorze broni oraz okrągła klamra z godłem Palatynatu?
Jaki byłby dominujący kolor pasa? Nie wiem, czy sobie dobrze wizualizuję, że chodzi tu o pas umieszczany na kurtce,
jak na tym obrazku? Co do klamry, głośno myślę, czy nie posłużyć się dwoma lwami w okrągłym polu i otoczyć ich dewizą Palatynatu Leocji („Hic habitat felicitas”) lub jakąś inną — mniej w kontekście wojska ironiczną, a bardziej złowrogą.
Pasy miałby lekką przewagę złotego, bo skrajne pasy były złote, dla lepszego kontrastu - czyli pasów złotych byłoby o jeden więcej niż tych w kolorze broni.
Jak masz pomysł na okrągłą klamrę to zrób, a ja ją wkomponuje w pas... na razie zrobię pas z pusta, okrągłą klamrą, wstawimy tam to co wykombinujesz.
Jakieś propozycje innych elementów, może coś na mankiecie rękawa?
Oprócz guzika nic mi nie przychodzi na myśl, ale też i nie wiem, co w przypadku munduru wchodzi w grę w pierwszej kolejności. Nie wiem, czy dobrze widzę, że czasami też umieszcza się na nich oznaki stopni?
Owszem to powszechne przy mundurach marynarskich czy w niektórych krajach mundurach lotniczych. No, ale my mają stopień na naramienniku to powtarzać nie będziemy. Nie wiem... może jakiś złoty galon - cieńszy u podoficerów, grubszy dla oficerów?
Czy kombinujemy sznur galowy (osobiście za tym elementem nie przepadam, ale można wykombinować)
Jeżeli o mnie chodzi, pozostawiam to uznaniu Dowódcy. ;-)
No to zobaczę, subiektywnie nigdy nie lubiłem tego elementu umundurowania... ale się jeszcze zastanowię.
Z rzeczy, które przychodzą mi na myśl — zastanawiam się, czy flaga nie powinna być zawsze umieszczona czarnym pasem ku frontowi.
To zwyczaj amerykański, ale moim zdanie niezbyt mądry... i raczej odosobniony Tak z własnej obserwacji to na mundurach państw mających flagę o podobnym układzie do Palatynatu Leocji (np. Francja czy Belgia) się nie stosuje takiej "odwróconej" flagi na rękawie.
Przy czym zwątpiłem, na jakich typach mundurów się flagę umieszcza, i czy istnieje tu jakiś przyjęty standard. Widzę mundury z flagami, widzę mundury z herbami, widzę mundury bez oznaczeń przynależności państwowej na rękawach…
Bo tutaj nie ma żadnego standardu... wszystko zależy od tego jak sobie to ustalono w poszczególnych państwach, systemy są różne. Osobiście jestem za flagą - jako elementem powszechnie znanym i rozpoznawalnym.
Przykład z reala... w naszej armii przy wyjazdach zagranicznych najpierw (jeszcze w latach 70-tych) stosowano gustowny owal z godłem i napisem POLAND i było to czytelne, potem w latach 90-tych wpadli na pomysł tarczy herbowej z godłem,a le bez napisu. Efekt był taki, ze obcokrajowcy pytali "co oznacza ten chicken?", było to brane raczej za godło jednostki niż oznaczenie państwowe (nieregulaminowo kombinowaliśmy sobie te stare z "Polandem"). Szybko poszli po rozum do głowy i teraz jest po prostu flaga, flagi państwowe są w miarę znane i rozpoznawalne.