Tworzenie systemu stopni, oznaczeń itp. - temat roboczy

Zablokowany
Awatar użytkownika
Ludwik Tomović Stempel
Obywatel

Post autor: Ludwik Tomović »

Ostatnia wiadomość z poprzedniej strony wątku

Ronon Dex pisze:
13 kwie 2020, 18:50
[...]
Okej, czyli trzeba służyć w wojsku w realu żeby wypowiedzieć się na temat skojarzenia elementu munduru w mikronacjach z czymś w realu xDDD

Kolego, wyraziłem swoje zdanie pochwaliłem Cię ogólnie, do jednej rzeczy miałem jakieś mini zastrzeżenie, a Ty się do tego podpaliłeś żeby napisać elaborat.

Ale okej, pokazał Kolega właśnie, że nie przyjmie choćby minimum krytyki, będę miał to na uwadze.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

/-/
dr net. ppor. Ludwik Wilhelm diuk Tomović

Gubernator Konfederacji Sclavińskiej
Ana - Konstanz 28
25-257 Ana - Konstanz

Obrazek
Awatar użytkownika
Helwetyk Romański Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji

Post autor: Helwetyk Romański »

Ronon Dex pisze:
13 kwie 2020, 20:08
Kamuflaż uniwersalny nie istnieje... […]
Dziękuję! Jako cywil znajduję tę dyskusję bardzo rozwijającą. 🍻
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH

Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.

IGNATS IK RUTH

Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk​@​gmail.com
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Post autor: Ronon Dex »

Ludwik Tomović pisze:
13 kwie 2020, 20:18
Ale okej, pokazał Kolega właśnie, że nie przyjmie choćby minimum krytyki, będę miał to na uwadze.
Przyjmuję krytykę... parokrotnie w tym temacie zmieniałem elementy, bo inni mieli lepsze pomysły niż ja, tylko że stosowali argumenty. To normalne... że w dyskusji się argumentuje, że się zmienia zdanie i dostosowuje elementy do lepszych (od swoich) pomysłów.

"Uczepiłem" się tylko jednego zdania:
Ludwik Tomović pisze:
13 kwie 2020, 20:18
Bo tak mi się trochę kojarzy z jakimś komunistycznym wojskiem, ale to może tylko moje skrzywienie.
Bo po pierwsze nie rozumiem skąd "skrzywienie" (zrozumiałbym jakieś osobiste złe doświadczenia w takowym wojskiem), a po drugie śmieszy mnie gdy ludzie mało obeznani zarówno z przeszłym systemem polityczno-gospodarczym, jak i ze związaną z tym wojskowością szafują określeniami typu "komunistyczne wojsko"... czyli jakie? Wybacz, ale powiedzenie "komunistyczne" to nie jest "słowo klucz" i nie powoduje, że nie trzeba dalej argumentować.

Jakie "komunistyczne wojsko" stosowało takie kontrasty kolorystyczne? Bo akurat tego tam było dużo mniej niż "na zachodzie". To właśnie armie państw "zachodnich", armie z długimi tradycjami (te "komunistyczne" takich nie miały... bo generalnie nie chciały do nich nawiązywać) w paradnych mundurach stosują elementy kolorystycznie kontrastowe i w sumie ich paradne mundury są bardziej strojne niż te rodem z armii "zdechłych" jakieś 30 lat temu "demoludów". Wystarczy się przyjrzeć temu umundurowaniu... w "demoludach" dominowały stonowane zielenie i brązy (a nadmiar ozdobników to tylko w odznaczeniach bywał), to "zachodnie" armie w paradnych (powtarzam w paradnych czyli galowych) mundurach bez skrępowanie korzystały (i korzystają) z kontrastowych kolorów - niebieskiego, granatu, czerwieni, czerni i bieli. Spotykało się to w "demoludach"?

A te wyłogi są implementowane - jak napisałem wcześniej - wprost z dawnej Luftwaffe, tylko u nas są w czerwieni i dwóch odcieniach niebieskiego, a tam były takie "wściekło-żółte" (no i miały srebrne obszycie, a nie złote jakie ja zastosowałem). Zresztą współczesna Luftwaffe stosuje wyłogi (do munduru galowego) w kolorze pomarańczowym... tyle, że zmienili trochę kształt, że niby oni do dawnej Luftwaffe nie nawiązują, bo... niby nie wypada.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Ludwik Tomović Stempel
Obywatel

Post autor: Ludwik Tomović »

Tak, spotykało/spotyka się czerwone wyłogi w demoludach.

Mnie natomiast śmieszy, że Kolega po kilku zdaniach ocenia moje obeznanie z przeszłym systemem polityczno-gospodarczym, jak i ze związaną z tym wojskowością.

Idąc Twoją logiką, gdybym powiedział że obecnie bloki budowane w PRLu kojarzą mi się ze wszechobecną pastelozą, ale to może tylko moje skrzywienie, to dziwiłbyś się skąd "skrzywienie" bo przecież chyba nie byłem w żadnej ekipie budowlanej czy remontowej.

Natomiast Twoja postawa i elaboraty przyczepiając się do jednego zdania, wskazują z kim mam do czynienia, zatem dzięki za pokazanie tego ;)
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

/-/
dr net. ppor. Ludwik Wilhelm diuk Tomović

Gubernator Konfederacji Sclavińskiej
Ana - Konstanz 28
25-257 Ana - Konstanz

Obrazek
Awatar użytkownika
Franklin Garamond Stempel

Post autor: Franklin Garamond »

Proponuję zakończyć tę czczą szturchaninę i zająć się rzeczami wartościowymi.

Co do umundurowania — mi woodland jak najbardziej odpowiada. Wiadomo, że w razie wyjazdu na misje na tereny pustynne trzeba będzie wyposażyć się w inny kamuflaż, ale do działań na terenie Leocji i w innych obszarach leśnych jak najbardziej woodland.

Osobiście zakochany jestem w alpentarn, ale zdaję sobie sprawę, że niezbyt pasuje do naszego terenu, no i trzeba się dostosować do zasobów, jeśli chcemy mieć wizualizacje.
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) Franklin Garamond
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Franklin Garamond pisze:
14 kwie 2020, 11:30
Osobiście zakochany jestem w alpentarn, ale zdaję sobie sprawę, że niezbyt pasuje do naszego terenu, no i trzeba się dostosować do zasobów, jeśli chcemy mieć wizualizacje.
No tak... Szwajcaria to raczej jest słabo reprezentowana w "grach militarnych". Przykro mi...

GPL jako podstawowe umundurowanie będzie używało "woodlanda", poza elementem Żandarmerii, który będzie pełnił rolę policyjną i straży granicznej - oni będą mieli jednolite, zielone mundury. Bo taka formacja w kamuflażu wyglądałaby dziwnie.

Obrazek
Po lewej żołnierz GPL, po prawej "żandarm" GPL pełniący funkcje policyjne.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Franklin Garamond Stempel

Post autor: Franklin Garamond »

Z ciekawości — jest możliwość zmiany koloru munduru jednolitego?
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) Franklin Garamond
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Franklin Garamond pisze:
14 kwie 2020, 21:08
Z ciekawości — jest możliwość zmiany koloru munduru jednolitego?
Niestety niewielka... korzystam w tej grze z gotowych modów, jest ich wiele, ale ich liczba jest ograniczona - zwykle odpadają takie gdzie wprowadzono narodową symbolikę państw z reala.

Może być jeszcze nieco inny kolor... wenezuelski

Obrazek

Tyle, że słaby wybór postaci... i sprzętu. Mundur "olive" ma duży wybór postaci i sprzętu w rękach naszych żandarmów.

Moim zdaniem kolor "olive" całkowicie pasuje... jest to formacja policyjna będąca częścią GPL i część wojskowa w "woodlandzie" i część policyjna w "olive" jak najbardziej się komponuje. Owszem jest spora realowa tradycja mundurowania formacji policyjnych na niebiesko/granatowo, ale z drugiej strony to ma być formacja policyjna gwardii. Coś w rodzaju hiszpańskiej Guardia Civil, a tam zieleń jest obecna. W niektórych wyspiarskich kraikach (w końcu PL to coś takiego) mundury formacji bezpieczeństwa wewnętrznego w kolorze zieleni to też nie taka rzadkość.

Jeśli chodzi o narrację i jakieś opisy wyposażenia to jeśli chodzi o "olive" mogę sporo zilustrować w kwestii oporządzenia z własnej realowej szafy... to też plus przyjęcia "olive" do naszej żandarmerii.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika

Ronon Dex pisze:
14 kwie 2020, 21:00
Po lewej żołnierz GPL, po prawej "żandarm" GPL pełniący funkcje policyjne.
Czy, w odniesieniu do funkcji policyjnych, zakładamy też nieco bardziej „cywilny” (mniej bojowy) wygląd GPL? Moim zdaniem, powołana Guardia Civil ma dość źle wyglądające umundurowanie (jeżeli można koszulkę nazwać mundurem), ale: https://michaelallhoff.com/2019/05/11/1 ... dia-civil/, https://commons.wikimedia.org/wiki/File ... rid_06.jpg.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Helwetyk Romański pisze:
14 kwie 2020, 21:50
Czy, w odniesieniu do funkcji policyjnych, zakładamy też nieco bardziej „cywilny” (mniej bojowy) wygląd GPL? Moim zdaniem, powołana Guardia Civil ma dość źle wyglądające umundurowanie (jeżeli można koszulkę nazwać mundurem)
Nie wiem o jaką "koszulkę" chodzi... postać "olive" ma bluzę mundurową w jednolitym kolorze.

Tak wiem to taki "żandarm" na polowo/bojowo... ale przyznam, że i takich widywałem w realu w "ciepłych krajach", nawet policyjne formacje w "panterkach" .

Generalnie mamy taki problem, że możemy sobie graficznie projektować mundury galowe i inne, ale nie unikniemy sytuacji, że aby zwizualizować działania trzeba użyć jakiejś gry, a te jednak bazują na postaciach "bardziej bojowych".

Ale jakbyśmy spojrzeli "realistycznie" (realistycznie w mikroświecie... fajnie brzmi), to przecie ci nasi żandarmi będą pilnowali "prawa i porządku" na terenach gęsto porośniętych lasami, jeździli po polnych drogach "terenówkami", bo przecież poza Nowym Brzegiem to tylko mamy lasy i niewielkie osady ludzkie - to co mają w koszulach i "pod krawatami" biegać? Trochę tchnie "sadyzmem" i niezrozumieniem dla pracy w takim terenie.

Możemy pójść na kompromis... graficznie zrobimy projekt "miejskiego" mundurka Żandarmerii, ale "w terenie" będą działali w jednolitym "olive", z bronią długą, bo przecież teren jest, jaki jest... jak na razie raczej taki lekko "dziki".
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika

Ronon Dex pisze:
14 kwie 2020, 22:26
Helwetyk Romański pisze:
14 kwie 2020, 21:50
Czy, w odniesieniu do funkcji policyjnych, zakładamy też nieco bardziej „cywilny” (mniej bojowy) wygląd GPL? Moim zdaniem, powołana Guardia Civil ma dość źle wyglądające umundurowanie (jeżeli można koszulkę nazwać mundurem)
Nie wiem o jaką "koszulkę" chodzi... postać "olive" ma bluzę mundurową w jednolitym kolorze.
O tę z pierwszych zdjęć: https://michaelallhoff.com/2019/05/11/1 ... dia-civil/. Moim zdaniem, wygląda to źle (nie buduje autorytetu, trochę jak do niedawna obowiązujący strój polskiej Policji, którego szczerze nie znoszę), ale podałem ją jako przykład tego, że gwardia niekoniecznie występuje w wersji „bojowej”.

Ronon Dex pisze:
14 kwie 2020, 22:26
Możemy pójść na kompromis... graficznie zrobimy projekt "miejskiego" mundurka Żandarmerii, ale "w terenie" będą działali w jednolitym "olive", z bronią długą, bo przecież teren jest, jaki jest... jak na razie raczej taki lekko "dziki".
Tak byłoby idealnie. Pod kątem Nowego Brzegu (i przejść granicznych) wydaje mi się, że lepiej nie byłoby budzić u gości i mieszkańców wrażenia, że znajdują się w strefie działań wojennych. 😉

Co do działań w terenie, rozumie się samo przez się, że strój musi być w pierwszej kolejności praktyczny.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Zablokowany

Wróć do „Archiwum Wojskowe im. Ignatsa Urbana ik Rutha”