Leoci i Leotki, realizacja nakreślonych zadań programowych pomaga w przygotowaniu i realizacji odpowiednich warunków aktywizacji, które wrogie nam ośrodki XXX i skompromitowane do szczętu autorytety bezpardonowo niszczące rynek sztucznych nawozów odcięły się od życiodajnych źródeł tradycji, kultury i pod płaszczykiem modernizacji planują kolejne akty destrukcji.
Swoją drogą a'la nowomowa w moim wykonaniu:
Wasza Książęca Mość,
Wasza Książęca Wysokość,
Czcigodny Panie Burmistrzu,
Drodzy Koledzy Ministrowie,
Szanowni Goście,
Z nieukrywaną radością mam przyjemność powitać Państwa na balu Minister Spraw Wewnętrznych, który już po raz drugi odbywa się w tych ministerialnych przestrzeniach. W tym roku i tej kadencji dodatkowo jeszcze połączono siły z Ministerstwem Kultury, które zaprezentowało nam te przepiękne obrazy. Dzisiejsza uroczystość jest przyjemnym otwarciem nowej kadencji w MSW. Możemy się pobawić, porozmawiać, odpocząć na chwilę do zgiełku polityki, aby następnego dnia wrócić już do pracy na rzecz narodu.
Drodzy, Ministerstwo Spraw Wewnętrznych na czele ze mną ustawiło sobie za cel najwyższy na okres najbliższych trzech miesięcy, pchnięcie Sarmacji do przodu. Wytyczenie jej jasnych i czytelnych kierunków rozwoju na szczeblach administracyjnych i gospodarczych. Reforma rozporządzeń i dotychczasowych zwyczajów, które panowały w urzędach to cel, do którego dążymy. Usprawnienie i uczynienie czytelniejszymi procesów wykonawczych dla obywatelskich wniosków. Nakreślenie kształtu dla nadchodzącej rewolucji finansowo-systemowej, która pobudzi obywateli i mieszkańców Księstwa to coś nad czym Ministerstwo wraz z innymi resortami pracuje do późnych godzin nocnych od najwcześniejszych godzin porannych. Praktyka dnia codziennego dowodzi, że konsultacja z szerokim aktywem spełnia istotną rolę w kształtowaniu dalszych kierunków rozwoju naszego umiłowanego państwa. Dlatego już w najbliższych dniach przedstawiony zostanie zarys i założenia nowego systemu gospodarczego w publicznych konsultacjach. Wasze uwagi zostaną wysłuchane, zanotowane i rozpatrzone. Łącząc razem siły jako obywatele, a nie na zasadzie wyższego stanowiska, jesteśmy w stanie wspólnie nakreślić nową, lepszą i jaśniejszą trasę kursu statku, na którego burcie wyryta złotymi literami jest "Sarmacja". Razem zdołamy więcej niźli w podziałach. Razem ponad podziałami jesteśmy siłą, której żadna przeszkoda nie jest straszna. Dlatego Obywatele i Obywatelki wzywam Was dzisiaj z tej sali do tego byśmy razem stanęli, ramię w ramię i wspólnie chwycili za ster, prowadząc Sarmację ku spokojnym wodom! Mam nadzieję, że pomożecie!
Na sam koniec pragnę podziękować za wyrażone w wyborach poparcie dla mojej osoby, które udowadnia, że linia budowana zarówno przeze mnie, jak i moich rządowych kolegów jest linią znajdującą poparcie pośród Was. A teraz aby dłużej nie przedłużać... Niech zacznie się bal!