Oczywiście zaraz wstawię, akurat już przy klawiaturze siedzę więc łatwiutwkoHelwetyk Romański pisze: ↑25 maja 2022, 14:38Odsyłacze z przykładami, odsyłacze (a najlepiej obrazki)! 🙏🏻Anastasia Windsachen pisze: ↑25 maja 2022, 13:41A gdyby spojrzeć na Skandynawię, z której nasza wyspa pochodzi? Albo Jugosławię (tak określam tak cały tamten region) skoro NB to Dubrovnik? A może USA skoro robiąc tablice zerkamy na nich?
Tablice z nazwami miejscowości
- Anastasia Windsachen • Stempel
- Dowódca Gwardii Palatynatu Leocji
(—) Anastasia Windsachen, Generalissima Leocji
No bo co ludzie powiedzom!?
W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Obywatel honorowy
- Ignats ik Ruth • Stempel
- Przewodniczący Senatu Palatynatu Leocji
Jeśli chodzi o witacze, to moim zdaniem nic nie pobije PRLu. Tylko to raczej nieprzenoszalne en masse, bo witacz musi być unikatowy. Nie wypracujemy tutaj raczej wzorca, co najwyżej możemy się umówić na embargo na te współczesne, wyglądające jak słup ze stacji benzynowej (paliw, jak kto woli). Natomiast, zachęcając dzierżawców i prokuratorów do proponowania własnych witaczy, tablice ograniczyłbym do czystej informacji.

Szwedzkie tablice

Jugosławia/Serbia - tutaj ciekawym jest dla mnie zabieg prezentacji nazw miejscowości w ojczystym, jak i zagranicznym alfabecie. Ciekawym z tego względu, że można by pomyśleć nad alfabetem leockim, a także językiem, co by to ładnie narracyjnie dopieścić może (luźna sugestia i sprawdzenie czy nam się chce literki wymyślać, podstawowe słówka, a co dopiero np. gramatykę...)

No i Uncle Sam ze swoimi oznaczeniami

Nie mogło oczywiście zabraknąć najważniejszego - oznaczeń autostrad
Przypisywałbym to raczej zróżnicowaniu etnicznemu. Język srpskohrvatski Serbowie nazywają serbskim i piszą grażdanką, czy czymś podobnym (nie znam się na tym, niestety), Chorwaci — chorwackim, i piszą łacinką, a Czarnogórcy — czarnogórski, i też piszą łacinką,a le mają nieco inne literki.Anastasia Windsachen pisze: ↑25 maja 2022, 15:36Jugosławia/Serbia - tutaj ciekawym jest dla mnie zabieg prezentacji nazw miejscowości w ojczystym, jak i zagranicznym alfabecie.
Jeszcze dopisałem: Jeżeli znak pochodzi z dawnej Jugosławii, albo obecnie z Republiki Serbskiej (tej w granicach Bośni i Hercegowiny), to dwujęzyczność nie jest w ogóle dziwna.
A gdyby takie coś i u nas wprowadzić? Wiem wiem, roboty tyle i po co to komu, aleeeeeIgnats ik Ruth pisze: ↑25 maja 2022, 15:40Przypisywałbym to raczej zróżnicowaniu etnicznemu. Język srpskohrvatski Serbowie nazywają serbskim i piszą grażdanką, czy czymś podobnym (nie znam się na tym, niestety), Chorwaci — chorwackim, i piszą łacinką, a Czarnogórcy — czarnogórski, i też piszą łacinką,a le mają nieco inne literki.Anastasia Windsachen pisze: ↑25 maja 2022, 15:36Jugosławia/Serbia - tutaj ciekawym jest dla mnie zabieg prezentacji nazw miejscowości w ojczystym, jak i zagranicznym alfabecie.
Jeżeli znak pochodzi z dawnej Jugosławi, albo obecnie z Republiki Serbskiej (też w granicach Bośni i Hercegowiny), to dwujęzyczność nie jest w ogóle dziwna.
Dobra Pni przewinie kilka stron wątku w tył. ;) Tam są propozycje dwujęzyczne dla tych dzierżaw, które maja dwujęzyczne nazwy. (Na przykładzie mojej, zresztą). :PAnastasia Windsachen pisze: ↑25 maja 2022, 15:42A gdyby takie coś i u nas wprowadzić? Wiem wiem, roboty tyle i po co to komu, aleeeee
- Oswald Baskerville • Stempel
- Kurator Palatynatu Leocji
Dwujęzycznośc? Ale jaki język damy jako drugi?Anastasia Windsachen pisze: ↑25 maja 2022, 15:42A gdyby takie coś i u nas wprowadzić? Wiem wiem, roboty tyle i po co to komu, aleeeeeIgnats ik Ruth pisze: ↑25 maja 2022, 15:40Przypisywałbym to raczej zróżnicowaniu etnicznemu. Język srpskohrvatski Serbowie nazywają serbskim i piszą grażdanką, czy czymś podobnym (nie znam się na tym, niestety), Chorwaci — chorwackim, i piszą łacinką, a Czarnogórcy — czarnogórski, i też piszą łacinką,a le mają nieco inne literki.Anastasia Windsachen pisze: ↑25 maja 2022, 15:36Jugosławia/Serbia - tutaj ciekawym jest dla mnie zabieg prezentacji nazw miejscowości w ojczystym, jak i zagranicznym alfabecie.
Jeżeli znak pochodzi z dawnej Jugosławi, albo obecnie z Republiki Serbskiej (też w granicach Bośni i Hercegowiny), to dwujęzyczność nie jest w ogóle dziwna.
(—) Oswald Baskerville, Kurator Palatynatu Leocji

A dobra już widzę i odświeża się wspomnienie, że widziałam dzisiaj z 3 razy. Skleroza... jak się nazywały te tabletki, co mi polecała matematyczka? Kurde nie pamiętam...Ignats ik Ruth pisze: ↑25 maja 2022, 15:43Dobra Pni przewinie kilka stron wątku w tył. ;) Tam są propozycje dwujęzyczne dla tych dzierżaw, które maja dwujęzyczne nazwy. (Na przykładzie mojej, zresztą). :PAnastasia Windsachen pisze: ↑25 maja 2022, 15:42A gdyby takie coś i u nas wprowadzić? Wiem wiem, roboty tyle i po co to komu, aleeeee
Leocki? Tylko to wymaga jego tworzenia. Albo jeżeli powstałyby prokuratorie to... wtedy język regionalny jeżeli różniłby się od standardowego. ALBO każda dzierżawa mogłaby własnyOswald Baskerville pisze: ↑25 maja 2022, 15:44Dwujęzycznośc? Ale jaki język damy jako drugi?Anastasia Windsachen pisze: ↑25 maja 2022, 15:42A gdyby takie coś i u nas wprowadzić? Wiem wiem, roboty tyle i po co to komu, aleeeeeIgnats ik Ruth pisze: ↑25 maja 2022, 15:40
Przypisywałbym to raczej zróżnicowaniu etnicznemu. Język srpskohrvatski Serbowie nazywają serbskim i piszą grażdanką, czy czymś podobnym (nie znam się na tym, niestety), Chorwaci — chorwackim, i piszą łacinką, a Czarnogórcy — czarnogórski, i też piszą łacinką,a le mają nieco inne literki.
Aż tak bym nie szalał, to jednak nie forum dla lingwistów. (Chociaż jeśli ktoś chce i umie to wkomponować w historię wyspy, to proszę bardzo). :D