Normy Szczęścia - wątek ogólny

Awatar użytkownika
Helwetyk Romański Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji

Post autor: Helwetyk Romański »

Ostatnia wiadomość z poprzedniej strony wątku

Przepraszając za wypowiedź pod wypowiedzią: epoka historyczna i upływ czasu. „Wiadomo”, że współczesność, ale chętnie bym przedyskutował koncepcję, w myśl której w Leocji nie mamy Internetu, stąd papierowe pisma. Oprócz tego przyklepałbym tradycyjną zasadę „miesiąc w mikronacjach odpowiada realnemu rokowi”, także w kontekście czasu produkcji, o którym mowa w punkcie 6.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH

Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.

IGNATS IK RUTH

Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk​@​gmail.com
Awatar użytkownika

W tym wątku, bo luźno i z komunikacji miejskiej. Parę razy w narracji pojawiła się nam szkoła muzyczna. Hotelu, kawiarni, kiosku, pizzerii i restauracji też nie mamy. Czysto narracyjne, nie realne, przedsiębiorstwa i instytucje. Myślę, że byłoby warto uzupełnić o nie narrację miejską.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
Oswald Baskerville Stempel
Kurator Palatynatu Leocji

Post autor: Oswald Baskerville »

Helwetyk Romański pisze:
30 maja 2022, 10:24
W tym wątku, bo luźno i z komunikacji miejskiej. Parę razy w narracji pojawiła się nam szkoła muzyczna. Hotelu, kawiarni, kiosku, pizzerii i restauracji też nie mamy. Czysto narracyjne, nie realne, przedsiębiorstwa i instytucje. Myślę, że byłoby warto uzupełnić o nie narrację miejską.
Tak, brzmi dobrze i pasuje do tematu [02].
(—) Oswald Baskerville, Kurator Palatynatu Leocji
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Guedes de Lima Stempel
Obywatel

Post autor: Guedes de Lima »

<żart_on>Nie macie jakiejś małej wysepki przypominającej kształtem Sclavinię, która nie jest Wam potrzebna?<żart_off>
GUEDES DE LIMA h. SZACHOWNICA
Ojciec Założyciel - Dumny Sclavińczyk

"Rzeczpospolita Sclavinii i Trizondalu to był najbardziej nieodpowiedzialny projekt w historii mikroświata". - Piotr von Thorn-Cetnarovich, Prezydent Rzeczpospolitej Sclavińskiej.
Awatar użytkownika

Guedes de Lima pisze:
02 cze 2022, 9:41
<żart_on>Nie macie jakiejś małej wysepki przypominającej kształtem Sclavinię, która nie jest Wam potrzebna?<żart_off>
Zupełnie serio odpowiem, że rozważaliśmy aneksję wyspy położonej na północ od Leocji, o powierzchni 36 km². Ogólny kształt się w miarę zgadza.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika

Szanowny @Guedes de Lima, Czcigodny @Helwetyk Romański, przypominam o moderacji wątków tematycznych w Normach Szczęścia. Kwestie luźno związane z danym tematem polecam zamieszczać w wątku ogólnym, gdzie jest przestrzeń na mniej zobowiązujące rozmowy.

[Edit]: po namyśle i za namową Czcigodnego Romańskiego posty przeniosłem.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika

A teraz już merytorycznie. Poszerzenie terenów Leocji z zachowaniem rozumu i godności? Czemu nie. Aneksja? Wiem, że tu nie mowa o innych państwach wirtualnych, ale to słowo w mikronacjach ma taki wydźwięk, że kojarzy się z puszką Pandory, kryjącą w sobie wszystkie plagi trapiące na przestrzeni lat ten jugosłowiański eksperyment, jaki zwykliśmy nazywać Księstwem Sarmacji.

Natomiast jeśli Guedes myśli o jakiejś sclavińskiej diasporze, to czemu nie? Z kolei byłbym przeciwny przenoszeniu Sclavinii do Leocji, bo wiadomo, jak później bywa — wejścia, wyjścia, tarcia, kwestie negocjowania zasad współżycia społecznego (kto ma ustępować?) itp. itd. Być może reaguję na wyrost, ale mówią, że lepiej zapobiegać, niż leczyć.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika

Oswald Baskerville pisze:
02 cze 2022, 10:20
A teraz już merytorycznie. Poszerzenie terenów Leocji z zachowaniem rozumu i godności? Czemu nie.
Tak tylko dopiszę tutaj to, o czym wspominam na różnych Discordach od pewnego czasu. Mnie się marzy porozumienie z Edelweissem i przytulenie do Leocji niewielkiej liczby kilometrów kwadratowych w trójkącie bez przynależności państwowej między Austro-Węgrami, Edelweissem i Slawonią — innymi słowy, leockie Campione d’Italia: posiadanie granic lądowych, gór, ale przede wszystkim zawarcie całkowicie niepotrzebnych, a pięknych narracyjnie porozumień z sąsiadami.

Z kolei byłbym przeciwny przenoszeniu Sclavinii do Leocji, bo wiadomo, jak później bywa — wejścia, wyjścia, tarcia, kwestie negocjowania zasad współżycia społecznego (kto ma ustępować?) itp. itd. Być może reaguję na wyrost, ale mówią, że lepiej zapobiegać, niż leczyć.
Nie ukrywam, że na tym punkcie, z chyba oczywistych powodów, jestem wyjątkowo wyczulony, by nie powiedzieć, przeczulony. Straciłem zbyt wiele nerwów i czasu na ruchy odśrodkowe.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Obywatel honorowy

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Helwetyk Romański pisze:
02 cze 2022, 10:38
Tak tylko dopiszę tutaj to, o czym wspominam na różnych Discordach od pewnego czasu. Mnie się marzy porozumienie z Edelweissem i przytulenie do Leocji niewielkiej liczby kilometrów kwadratowych w trójkącie bez przynależności państwowej między Austro-Węgrami, Edelweissem i Slawonią — innymi słowy, leockie Campione d’Italia: posiadanie granic lądowych, gór, ale przede wszystkim zawarcie całkowicie niepotrzebnych, a pięknych narracyjnie porozumień z sąsiadami.
To oficjalnie potwierdzam, że przyjmiemy z uniżeniem i serdecznością. :)
(-) bk. Heinz-Werner Grüner
Oberhaupt Edelweiss
Obrazek
Awatar użytkownika
Guedes de Lima Stempel
Obywatel

Post autor: Guedes de Lima »

Natomiast jeśli Guedes myśli o jakiejś sclavińskiej diasporze, to czemu nie? Z kolei byłbym przeciwny przenoszeniu Sclavinii do Leocji, bo wiadomo, jak później bywa — wejścia, wyjścia, tarcia, kwestie negocjowania zasad współżycia społecznego (kto ma ustępować?) itp. itd. Być może reaguję na wyrost, ale mówią, że lepiej zapobiegać, niż leczyć.
Na nic więcej już liczyć nie mogę. Sclavinia utraciła wszelkie możliwe karty przetargowe do negocjacji. Uważam jednak, że z perspektywy historii nadal może być łakomym kąskiem, by wkomponować ją w narrację aktywnej mikronacji. I serio, najmniej istotnym jest tutaj spór terytorialny z Sarmatami. Dla mnie to już tylko i wyłącznie smaczek do aktywności.
GUEDES DE LIMA h. SZACHOWNICA
Ojciec Założyciel - Dumny Sclavińczyk

"Rzeczpospolita Sclavinii i Trizondalu to był najbardziej nieodpowiedzialny projekt w historii mikroświata". - Piotr von Thorn-Cetnarovich, Prezydent Rzeczpospolitej Sclavińskiej.
Awatar użytkownika

Guedes de Lima pisze:
02 cze 2022, 11:29
Na nic więcej już liczyć nie mogę. Sclavinia utraciła wszelkie możliwe karty przetargowe do negocjacji. Uważam jednak, że z perspektywy historii nadal może być łakomym kąskiem, by wkomponować ją w narrację aktywnej mikronacji. I serio, najmniej istotnym jest tutaj spór terytorialny z Sarmatami. Dla mnie to już tylko i wyłącznie smaczek do aktywności.
W moim odczuciu nie ma najmniejszego problemy, by Sclavinię w jakimś kształcie wkomponować w Leocję, oczywiście z zachowaniem leockich ram narracyjnych, czyli, dla przykładu, bez tworzenia nowego miasta dla Sclavińczyków (lepiej się integrować w Nowym Brzegu, niż izolować :) ). Myślę, że słynna leocka otwartość zadziała tu prawidłowo :)
ObrazekObrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Normy Szczęścia”