Liga Piłkarska Palatynatu Leocji - oficjalny wątek ogólny

Liga narodowa w Xpert Eleven
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Oswald Baskerville Stempel
Kurator Palatynatu Leocji

Post autor: Oswald Baskerville »

Ostatnia wiadomość z poprzedniej strony wątku

Vilarte pisze:
20 cze 2022, 0:35
Ale czemu mnie atakujesz? Rzuciłem tylko luźną propozycję. Jeśli tak bardzo nie chcesz, żeby dodawać cokolwiek do Twojej listy, to ją wycofam i tyle...
Sugerujesz coś o nagrodach i kreatywności tuż po Gali, gdzie jakieś wyróżnienia zostały przyznane, więc nie dziw się, że odbieram to jako przytyk. Na Gali była tylko jedna nowość w postaci nagród za aktywność prasową, prawda, ale to dlatego, że żadne inne, które były rozważane, nie miały sensu. Niech nie dziwi Cię również to, że od kogoś, kto siedzi w Lidze wielokrotnie dłużej od pozostałych, oczekiwałbym czegoś więcej niż "luźnych propozycji".

Vilarte pisze:
Tak samo nie rozumiem zarzutu o braku dyskusji. @Franklin Garamond może potwierdzić, że omawiam z nim wszystkie kwestie typowego adminowania.
Cieszy mnie Twoja dobra komunikacja z Franklinem, ale ona nie ma tu żadnego znaczenia. Nie podejmujesz dyskusji z gronem trenerskim, co negatywnie oceniałem już w zeszłym roku i w tym zakresie nic się nie zmieniło. Nie chcesz chyba powiedzieć, że decyzje o LPPL podejmujesz jednoosobowo? Względnie po omówieniu z Franklinem?

Vilarte pisze:
Mam inne zdanie głównie nt. tego podziału ligi, bo pamiętam jak się grało w 5-zespołowej Ivy League i widzę, jak się gra teraz w 8-zespołowej LK. Uważam, że długi sezon daje czas i na walkę o punkty, i na spokojne ogrywanie młodzieżowców, a przy okazji w jakiś sposób wyróżnia LPPL wśród innych lig.
Jeśli mimo wszystko większość trenerów będzie chciała podzielić ligę - spoko, niech demokracja rozstrzygnie:)
Temat wałkujemy już drugi rok. Twoje zdanie nie ma najmniejszego znaczenia. Moje zdanie ma jeszcze mniejsze. Liczy się decyzja grona trenerskiego. Temat powinien już dawno być przedstawiony, przedyskutowany i przegłosowany, a potem powinien być podejmowany co sezon, jeśli występuje choćby najmniejsze podejrzenie, że rozmiar Ligi jest niewygodny.
(—) Oswald Baskerville, Kurator Palatynatu Leocji
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Piotr vel Bocian Stempel
Przybysz

Post autor: Piotr vel Bocian »

Ze względu na szacunek do obydwu kolegów nie chciałbym teraz mieszać się do trwajacej dyskusji, tym bardziej, że przeczytałem ją po łebkach.

Jeśli będzie jakaś ankieta to wezmę udział, a jeśli jakieś pytanie, to postaram się odpowiedzieć.
Vilarte pisze:
Leockie nazwy drużyn - też już pisałem, że jestem za i np. @Piotr vel Bocian może z kolei potwierdzić, że przypominałem mu się na pw, czy chciałby dodać lokację do swojego klubu.
Wywołany potwierdzę słowa i dodam, że rozmowa z @Vilarte pchnęła mnie w końcu do wydzierżawienia terenu, gdzie założyłem Cegonhę Wielką, w której - dla równowagi z pomocą @Oswald Baskerville - trenować i grać będzie mój zespół Czarne Wilki :)
Awatar użytkownika
Vilarte Stempel
Przybysz

Post autor: Vilarte »

Sugerujesz coś o nagrodach i kreatywności tuż po Gali, gdzie jakieś wyróżnienia zostały przyznane, więc nie dziw się, że odbieram to jako przytyk
To nie, ponownie - napisałem to tylko dlatego, że wszedłem na ten wątek po gali, po prostu. Nie miałem i nie mam na myśli żadnych pretensji osobistych do Ciebie.
Nie podejmujesz dyskusji z gronem trenerskim, co negatywnie oceniałem już w zeszłym roku i w tym zakresie nic się nie zmieniło
Owszem, podejmuję. Tak naprawdę jedyna sprawa, która przez ten czas wzbudziła kontrowersje, to przyjmowanie nowych drużyn+ew. leockość ich nazw. Nie mamy nigdzie powiedziane, kto powinien podejmować takie decyzje, więc wzorujemy się na innych ligach, a w innych ligach nowe kluby, trenerów, zmiany nazw zatwierdzają admini. A o to, żeby nazwy nawiązywały do Leocji, jak wyżej, dbam na bieżąco.

Co do podziału ligi - zaprzeczasz sam sobie. Temat był dyskutowany jeszcze przed tym sezonem i wówczas stanęło na tym, że pozostajemy przy jednej lidze. Wczoraj najpierw piszesz, że "koniec dyskusji" a teraz że jest potrzebna. Przedstawiliśmy swoje argumenty, bo po to w końcu jest ten wątek, więc ponownie - jestem za tym, żeby to przegłosować.

Natomiast zgodzę się co do tego, że nie jestem teraz w stanie poświęcać na LPPL tyle czasu, ile by to było potrzebne, więc później w ciągu dnia wrzucę wątek dot. wyborów nowego admina.
Diana Angemont-dowiedz się więcej:
https://micropedia.fandom.com/wiki/Diana_Angemont
Obrazek
Awatar użytkownika

Vilarte pisze:
20 cze 2022, 9:00
Owszem, podejmuję. Tak naprawdę jedyna sprawa, która przez ten czas wzbudziła kontrowersje, to przyjmowanie nowych drużyn+ew. leockość ich nazw. Nie mamy nigdzie powiedziane, kto powinien podejmować takie decyzje, więc wzorujemy się na innych ligach, a w innych ligach nowe kluby, trenerów, zmiany nazw zatwierdzają admini. A o to, żeby nazwy nawiązywały do Leocji, jak wyżej, dbam na bieżąco.
Jesteś w stanie poprzeć to jakimiś przykładami? Bo ja widzę jedynie przykłady przeczące temu, co napisałeś. Ostatni oficjalny press Administratora Ligi w X11 jest z 8 grudnia 2021. Ostatni otwarty przez Ciebie wątek na forum w X11 jest z sierpnia 2020 r. i dotyczy 2. sezonu LPPL. Niniejszy oficjalny wątek LPPL leżał odłogiem od lipca 2021 do maja 2022, a przed zakończeniem 5. sezonu prawie Cię w nim nie było - raptem dwie wypowiedzi. Jakub Wereszczyński-Bagrat miał więcej, a nawet nie gra w naszej Lidze. W innych wątkach na forum Leocji widzę ostatnio otwarty temat zarządu LPPL i ankietę sprzed zakończonego sezonu dotyczącą dni rozgrywania meczów. Nie za wiele. Na domiar złego w tym samym czasie mogłeś dać admińskie przytaknięcie na dyskusję w zainicjowanym przeze mnie temacie podziału ligi i poddać sprawę pod głosowanie, ale tego nie zrobiłeś. Uznałeś najwyraźniej, że Twoja opinia wystarcza. Nawet jeśli jest słuszna, a przecież argumenty masz, to nie powinno się to odbywać na zasadzie sporu między mną i Tobą oraz Twojej arbitralnej decyzji, a wspólnego wyboru wszystkich członków Ligi.

Co się tyczy podejmowania decyzji, to skoro nie zostało to nigdzie ustalone, może wypadałoby pytać grono trenerskie o zdanie? Skąd Twoja niechęć do gremialnego podejmowania decyzji?

Vilarte pisze:
Co do podziału ligi - zaprzeczasz sam sobie. Temat był dyskutowany jeszcze przed tym sezonem i wówczas stanęło na tym, że pozostajemy przy jednej lidze. Wczoraj najpierw piszesz, że "koniec dyskusji" a teraz że jest potrzebna. Przedstawiliśmy swoje argumenty, bo po to w końcu jest ten wątek, więc ponownie - jestem za tym, żeby to przegłosować.
Co to znaczy "stanęło"? Co to za forma podejmowania decyzji to "stanęło"? Zdania były podzielone, a Ty przeczekałeś, aż dyskusja zdechnie, po czym nic nie zrobiłeś. Nie było głosowania, a teraz niby piszesz, że jesteś za tym, żeby przegłosować. Skoro popierasz głosowanie, to dlaczego czekam na nie tak długo?

O "końcu dyskusji" napisałem, bo już nuży mnie kolejna próba podjęcia tematu, trudno mi kolejny raz czytać Twój sprzeciw. Nie chce mi się dłużej spierać z Tobą na ten temat, pora przedstawić twarde argumenty i przegłosować dostępne opcje. Możesz się ze mną nie zgadzać, a ja mogę się w dodatku mylić, ale skoro zdania są podzielone, to decyzja powinna zapaść w głosowaniu.

Poza tym gdzie Ty widzisz zaprzeczanie samemu sobie? W tym, że ponownie poruszam sprawę, która mi się nie podoba i ponownie reakcją jest argument pt. "bo ja myślę inaczej"? To, że dyskusja sprzed 5. sezonu nie przyniosła zmiany, nie oznacza, że temat jest zamknięty raz na zawsze. Z tego co widzę w archiwach, mecze w LPPL były kiedyś rozgrywane w czwartki i sam ten temat inicjowałeś. Czyli można omawiać ważne sprawy we wspólnym gronie i można wprowadzać zmiany?

Vilarte pisze:
Natomiast zgodzę się co do tego, że nie jestem teraz w stanie poświęcać na LPPL tyle czasu, ile by to było potrzebne, więc później w ciągu dnia wrzucę wątek dot. wyborów nowego admina.
Braku czasu Ci nie zarzucałem, a jedynie brak chęci do dyskusji i wspólnych decyzji.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Vilarte Stempel
Przybysz

Skoro zdania nt. rozbicia ligi były podzielone, to uznałem że nie ma konsensusu i tym samym nie ma sensu wprowadzać zmiany po myśli jednej grupy trenerów, a przeciwko drugiej. Lepiej jest wypracować kompromis z którego wszyscy (albo zdecydowana większość) będą zadowoleni, bo x11 już teraz zmaga się z odpływem ludzi...
I to nie oznacza, że temat jest "zamknięty raz na zawsze", nie wciskaj mi czegoś, czego nie mówiłem. Jestem jak zawsze otwarty na dyskusję, ale jeśli Ty reagujesz, cytuję
No to tu trzeba zrobić głosowanie i koniec dyskusji. Zaraz założę wątek.
Za chwilę mówisz, że się jednak z nim wstrzymałeś, a teraz się pytasz, gdzie głosowanie, no to...Nie rozumiem.

Tak samo posty adminów na x11 - poprzednio podsumowania sezonów były wrzucane tutaj, więc nie było potrzeby dublować ich tam. Co innego jest np. na Lidze Królewskiej, która nie działa na forum żadnego konkretnego państwa, więc takie podsumowania są tam wrzucane co sezon na stronie gry. Dlatego faktycznie tryb admina u nas był rzadko wykorzystywany.

Jeśli chodzi o to, które decyzje są podejmowane przez adminów vs przez ogół trenerów - jak wspomniałem, wzoruję się na praktyce z innych lig. Np. nie kojarzę, żeby w którejkolwiek lidze ogół trenerów głosował nad przyjęciem kogoś nowego, a przynajmniej tak nie ma w żadnej lidze, w której grałem/gram: LK, SLP, MLK, Ivy, Ekstraklasa, nie mówiąc o oficjalnej. Jeśli chcesz to wszystko skodyfikować, to zgłoś się w wyborach i zrób po swojemu. Ja nie czuję potrzeby kłótni.
Zaraz wrzucam wątek wyborów i osobno głosowanie nad podziałem.
Obrazek
Awatar użytkownika
Fatima Popow-Chojnacka Stempel
Przybysz

Post autor: Fatima Popow-Chojnacka »

Ja się nie chce wtrącać ale może dyskusja lepiej by odbyła się na pw bo inaczej nic nie ustalimy..
( — ) mgr. Fatima Popow-Chojnacka
Obrazek
Awatar użytkownika
Ludwik Tomović Stempel
Obywatel

Post autor: Ludwik Tomović »

Fatima Marcjan-Chojnacka pisze:
20 cze 2022, 21:39
Ja się nie chce wtrącać ale może dyskusja lepiej by odbyła się na pw bo inaczej nic nie ustalimy..
Dlaczego na PW?
Dyskusja publiczna ma tę zaletę, że może się do niej włączyć szersze grono (a o to nam chodzi, aby jak najwięcej osób się wypowiedziało)

Nie widzę również powodu, dlaczego publiczna dyskusja by miała wpłynąć na to że nic nie ustalimy....
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

/-/
dr net. ppor. Ludwik Wilhelm diuk Tomović

Gubernator Konfederacji Sclavińskiej
Ana - Konstanz 28
25-257 Ana - Konstanz

Obrazek
Awatar użytkownika
Vilarte Stempel
Przybysz

Niepotrzebnie się też stała taka emocjonalna, bo faktycznie zbyt szybko chciałem załatwić kwestię daty startu nowego sezonu.
Będziemy mieli już nowego admina i jasność, czy w tym sezonie startujemy na jednym, czy dwóch poziomach, a resztę tematów już mu zostawiam.
Obrazek
Awatar użytkownika
Joahim von Ribertrop Stempel
Przybysz

Post autor: Joahim von Ribertrop »

Fatima Marcjan-Chojnacka pisze:
20 cze 2022, 21:39
To dobra metoda...

...na stworzenie grupy ludzi która się spłacze że wszystko jest ustalane za zamkniętymi drzwiami. I wtedy dopiero nie będzie się dało nic ustalić.

A teraz uciekam i nie przyszkadzam wam w dalszym jakże pokojowym ustalaniu zasad działania LPPL.
Awatar użytkownika

W ramach prac nad historią Ligi przygotowałem wykres pokazujący obecność klubów w LPPL w poszczególnych sezonach. Poniżej wersja prowizoryczna, docelowa znajdzie się zapewne na stronie głównej Leocji i będzie ładniejsza (na pewno nie będzie skrinszotem z Excela).

Obrazek
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Franklin Garamond Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji

Post autor: Franklin Garamond »

Obrazek

Rozumiem, że pewna arbitralność zarządu LPPL budzi emocje, więc może zróbmy coś w kierunku, żeby wyeliminować te emocje, i po prostu rozmawiajmy, i decydujmy wspólnie. Możemy też pokusić się o coś w kształcie guideline'a ligi, żeby pewne ustalenia nam nie uciekły i zawsze można było do nich zajrzeć.
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) Franklin Garamond
Namiestnik Palatynatu Leocji
ODPOWIEDZ

Wróć do „Liga Piłkarska Palatynatu Leocji”