Zakup towarów i usług w Leocji i mikroświecie

Tu dyskutujemy na wszystkie tematy związane z mikronacjami
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Helwetyk Romański Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji

Post autor: Helwetyk Romański »

Ronon Dex pisze:
26 kwie 2020, 10:44
Skoro powstał rejestr i ustalenia dotyczące numerów rejestracyjnych to mogę zarejestrować wreszcie swój śmigłowiec, bo od tego jeżdżenia po bezdrożach Naszej Wyspy trochę mnie już... nie powiem co boli. 😉
Nie wiem, czy będzie mnie stać (ten nieszczęsny problem pieniądza w mikronacjach i między mikronacjami), ale jeżeli będzie — ostrzę sobie zęby na skromny, prywatny odrzutowiec. W odniesieniu do bezdroży Leocji wybrałbym raczej samochód terenowy, w wersji fachowo określanej „na wypasie”…
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH

Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.

IGNATS IK RUTH

Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk​@​gmail.com
Awatar użytkownika
Ametyst Faradobus Stempel
Przybysz

Rejestr Cywilnych Statków Powietrznych

Post autor: Ametyst Faradobus »

W Rosji jest od tego taki wspaniały wynalazek jak вездеход, dosłownie "wszędołaz".
PROCESOR DOKTÓR NAUK NET. MAGISTER
Ametyst z rodu Faradobusów

Urlopowany Król Hirschbergii i Weerlandu,
Ponownie Prezydent Republiki Bialeńskiej

Obrazek
Awatar użytkownika
Franklin Garamond Stempel

Post autor: Franklin Garamond »

Helwetyk Romański pisze:
26 kwie 2020, 22:03
Ronon Dex pisze:
Skoro powstał rejestr i ustalenia dotyczące numerów rejestracyjnych to mogę zarejestrować wreszcie swój śmigłowiec, bo od tego jeżdżenia po bezdrożach Naszej Wyspy trochę mnie już... nie powiem co boli. 😉
Nie wiem, czy będzie mnie stać (ten nieszczęsny problem pieniądza w mikronacjach i między mikronacjami), ale jeżeli będzie — ostrzę sobie zęby na skromny, prywatny odrzutowiec. W odniesieniu do bezdroży Leocji wybrałbym raczej samochód terenowy, w wersji fachowo określanej „na wypasie”…
Myślę, że z budżetu Palatium wysupłamy jakiś grosz na służbowy odrzutowiec. Chyba już nawet składaliśmy zapytania ofertowe? Na prywatne trzeba będzie chwilę poodkładać. Póki co można uprawiać czartery lotnicze.
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) Franklin Garamond
Awatar użytkownika

Franklin Garamond pisze:
28 kwie 2020, 20:48
Helwetyk Romański pisze:
26 kwie 2020, 22:03
Ronon Dex pisze:
Myślę, że z budżetu Palatium wysupłamy jakiś grosz na służbowy odrzutowiec. Chyba już nawet składaliśmy zapytania ofertowe? Na prywatne trzeba będzie chwilę poodkładać. Póki co można uprawiać czartery lotnicze.
To będzie kolejny wątek do wydzielenia… ale myślę, że powoli możemy się przymierzać do wątku szeroko rozumianej gospodarki finansowej Palatynatu Leocji, ze szczególnym wskazaniem na zagadnienia banku, wynagrodzeń i targu.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Post autor: Ronon Dex »

Pamiętajmy też, że wymiana handlowa nie zawsze musi opierać się nie pieniądzach - taki handel wymienny, też ma moim zdaniem rację bytu w mikronacji.
Franklin Garamond pisze:
28 kwie 2020, 20:48
To będzie kolejny wątek do wydzielenia…
Zdecydowanie... może pozostawmy rejestr dla rejestrowania, a dyskusję przenieśmy gdzie indziej?
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika

Ronon Dex pisze:
28 kwie 2020, 21:37
Pamiętajmy też, że wymiana handlowa nie zawsze musi opierać się nie pieniądzach - taki handel wymienny, też ma moim zdaniem rację bytu w mikronacji.
Jakoby nie musi, ale przyznam, że i z uwagi na czystą narrację, i z uwagi na przekonanie, że nie ma zabawy w mikronacje bez Excela, akurat tego wymiaru mi brakuje. Gdzieś w tyle głowy mam przeświadczenie (nie wykluczam, że błędne), że nawet jeżeli opieramy się na barterze, to i tak wypadałoby w którymś momencie użyć realnych cen tak, żeby było wiadomo, ile ton węgla powinno odpowiadać ilu litrom mleka i dzięki temu można było odpowiednio dopasować resztę. Co do zasady, wyczuwam w handlu międzynarodowym niewykorzystany potencjał.

Ronon Dex pisze:
28 kwie 2020, 21:37
Helwetyk Romański pisze: To będzie kolejny wątek do wydzielenia…
Zdecydowanie... może pozostawmy rejestr dla rejestrowania, a dyskusję przenieśmy gdzie indziej?
Zrobione.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Post autor: Ronon Dex »

Helwetyk Romański pisze:
28 kwie 2020, 21:53
Jakoby nie musi, ale przyznam, że i z uwagi na czystą narrację, i z uwagi na przekonanie, że nie ma zabawy w mikronacje bez Excela, akurat tego wymiaru mi brakuje. Gdzieś w tyle głowy mam przeświadczenie (nie wykluczam, że błędne), że nawet jeżeli opieramy się na barterze, to i tak wypadałoby w którymś momencie użyć realnych cen tak, żeby było wiadomo, ile ton węgla powinno odpowiadać ilu litrom mleka i dzięki temu można było odpowiednio dopasować resztę. Co do zasady, wyczuwam w handlu międzynarodowym niewykorzystany potencjał.
W sumie jestem za... poza jednym elementem. Użycie "realnych cen" nie zadziała, z racji realowych dysproporcji pomiędzy ceną "mleka", a ceną np. samolotu. na produkcji mleka dla kilkudziesięciotysięcznego kraju nawet małego samolotu się nie dorobisz.

Tutaj musiałby to być system opracowany na zasadzie gier komputerowych w stylu np. takiego Age of Empires (wiem, ze to staroć i już zapomniany, ale jestem starej daty i był to przebój biurowy w czasach rozpowszechnienia się komputerów).

Ceny nie mogą być realne, a muszą umożliwiać zakupy tego co służy rozbudowie mikronacji. Musi być to jak w grze gdzie wartość dóbr nie jest realna czy odrealowa, ale ma sprzyjać "grywalności".
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika

Ronon Dex pisze:
28 kwie 2020, 22:16
Helwetyk Romański pisze:
28 kwie 2020, 21:53
W sumie jestem za... poza jednym elementem. Użycie "realnych cen" nie zadziała, z racji realowych dysproporcji pomiędzy ceną "mleka", a ceną np. samolotu. na produkcji mleka dla kilkudziesięciotysięcznego kraju nawet małego samolotu się nie dorobisz.
Upraszczając skrajnie i zakładając, że na litrze mleka można zarobić 50 gr, a średnie roczne zużycie mleka to 250 litrów… przy 50 000 mieszkańców daje to 6 250 000 zł zarobku. Zdziwiłem się, ale matematyczne szanse są nawet przy zahaczeniu o realną narrację (i niezbyt wnikliwym wnikaniu w niuanse rynków, bo jakkolwiek ceny samolotów i statystyki spożycia mleka można ustalić, to możliwą kwotę zarobku na litrze mleka wziąłem z… powietrza). Przykład, ma się rozumieć, był i pozostaje od czapy, bo po co komu w mikronacjach przetwory mleczne, tak jak niżej napisałeś. (Chyba że ktoś postanowiłby pochwalić się swoją wiedzą i pójść w sery).

Ronon Dex pisze:
28 kwie 2020, 22:16
Ceny nie mogą być realne, a muszą umożliwiać zakupy tego co służy rozbudowie mikronacji. Musi być to jak w grze gdzie wartość dóbr nie jest realna czy odrealowa, ale ma sprzyjać "grywalności".
A to się rozumie samo przez się.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rynek w Nowym Brzegu”