Ostatnia wiadomość z poprzedniej strony wątku

Życzę z całego serca, ale by to się stało, musicie podkręcić mocno wirtualną śrubę.

Taką funkcję, poniekąd, miał sprawować model „PKB”: https://ism.leocja.org/pkb.php. Zwykłe uwzględnianie liczby wypowiedzi (bez pierwiastkowania lub podobnej operacji) wydaje mi się nadmiernie premiować osoby generujące ponadprzeciętną liczbę wypowiedzi. Co jednak mogłem dodać na szybko do tabelki instytutu, dodałem — współczynnik jest dostępny dla zestawień miesięcznych i za okres ostatnich 30 dni.Apolinary Montserrat pisze: ↑15 maja 2020, 16:15A tak na marginesie... Obserwując dziś Instytut Statystyk Międzynarodowych doszedłem do wniosku, że brakuje mi dziennego i miesięcznego współczynnika aktywności, który byłby ilorazem ilości postów przez liczbę mieszkańców, którzy te posty napisali. Taka średnia per capita pokazałaby siłę aktywności danego państwa.
Niestety, nawet piąta (choć niewiele brakowało do czwartej)… Ogólny trend jest, delikatnie pisząc, nienajlepszy, choć jednocześnie uspokaja mojego kaca moralnego.Franklin Garamond pisze: ↑24 maja 2020, 21:16Wpasowujemy się w trend aktywnościowy, więc mimo spadku aktywności w maju - wciąż trzecia lokata.
Nie pierwszy, ale i raczej nie ostatni raz.Guedes de Lima pisze: ↑19 cze 2020, 16:28Słabiutko to wygląda niestety. Wystarczy prześledzić statystyki ISM z ostatnich dni, by stwierdzić, że mikroświat znalazł się na równi pochyłej i nieuchronnie zmierza w stronę czołowego zderzenia z dnem.
Zgadza się. Mimo to jednak nie powinniśmy akceptować takiego stanu rzeczy, a raczej starać się mu zapobiegać. Oczywiście w miarę możliwości. Realioza to coś czego nie przewidzimy. Atakuje bowiem nagle i podstępnie.Helwetyk Romański pisze: ↑21 cze 2020, 14:28Nie pierwszy, ale i raczej nie ostatni raz.Guedes de Lima pisze: ↑19 cze 2020, 16:28Słabiutko to wygląda niestety. Wystarczy prześledzić statystyki ISM z ostatnich dni, by stwierdzić, że mikroświat znalazł się na równi pochyłej i nieuchronnie zmierza w stronę czołowego zderzenia z dnem.