Nowa Mapa Mikroświata

Tu dyskutujemy na wszystkie tematy związane z mikronacjami
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Joahim von Ribertrop Stempel
Przybysz

Nowa Mapa Mikroświata

Post autor: Joahim von Ribertrop »

Ostatnia wiadomość z poprzedniej strony wątku

Caladea Cousine pisze:
21 cze 2022, 20:33
Južna Avara je Sholandija!
Jak już przyłazicie z pretensjami to przynajmniej mówcie w języku w którym zwykły Voxlandczyk może zrozumieć! Co to w ogóle jest?! Amatorski?! Republikański?! Leocki?! Scholandzki?! AAAAAAAARGH!*

*Przy tej okazji rzucam luźnym "niech ktoś" - może pora na Mikronacyjny Tłumacz Google?
Awatar użytkownika
Caladea Cousine
Przybysz

Nowa Mapa Mikroświata

Post autor: Caladea Cousine »

Joahim von Ribertrop pisze:
21 cze 2022, 20:46
Caladea Cousine pisze:
21 cze 2022, 20:33
Južna Avara je Sholandija!
Jak już przyłazicie z pretensjami to przynajmniej mówcie w języku w którym zwykły Voxlandczyk może zrozumieć! Co to w ogóle jest?! Amatorski?! Republikański?! Leocki?! Scholandzki?! AAAAAAAARGH!*
Slawonijski, oczywiście. Trzeba było słuchać piosenek tow. Tomovića, to i wy byście się go nauczyli.
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Nowa Mapa Mikroświata

Post autor: Ronon Dex »

W związku z pewnymi niezgodnościami wymiarowymi aktualnej mapy mikroświata stworzył się zespół ludzi, którzy chcą tą sprawę doprowadzić do końca i wreszcie te kwestie uporządkować. Finalnie powstanie nowa, kompleksowa mapa w odpowiedniej jakości itd. Na razie to co ja wykonałem w 2019 i potem dalej pociągnął Joahim von Ribertrop potraktujmy jako pewien szkic roboczy...

W tej chwili z inicjatywy Edelweiss jest rozpatrywana kwestia wielkości Orientyki i tutaj sądzę nie będzie problemu - takie czy inne ustalenia nastąpią.

Kontynenty lub duże wyspy, które mają potwierdzoną wielkość i są prawidłowo naniesione na obecną mapę Mikroświata:
- Nordata i przyległości
- Sambafryka
- wyspa dawnej NUPIA
- zapewne Lumeria, bo powstała już po publikacji nowej mapy i na jej bazie.
- Leocja i Oceania
- Hasseland (tworzyłem im mapę jeszcze jak byli niepodlegli to znam rozmiary)
- Kontynent południowo-wschodni (tutaj nie jest w 100-procentach pewny, ale wyjaśnię sprawę do końca)
- kilka innych pomniejszych wysp...

Problem pozostaje Morenika i okolice... czyli w ogóle ten "środek" - niestety stworzone niegdyś mapy KIK narobiły sporo zamieszania w kwestiach wymiarowych. Były niezgodne z tym co było przed nimi i niezgodne z wymiarami uznanymi i publikowanymi przez wiele krajów i kontynentów.

Stąd moje pytanie też tutaj, bo Leocja ma chyba dobre stosunki z Sarmacją, a i może Dreamland się wypowie:

Czy należy dla tych terytoriów zastosować wymiary z map KIK czy może też to się nie zgadza z "wirtualną rzeczywistością" i rozmiar ma być inny? Przy okazji pytanie dotyczy też odseparowanych wysp, które są pod zarządem tych dwóch krajów?

Mamy generalnie 3 możliwości:

1/ Rozmiar tych ziem tak jak na mapach KIK.
2/ Rozmiar taki jak na obecnych mapach (Dex/von Ribertrop), zgodnych w sumie z dawniejszymi mapami (sprzed KIK).
3/ Rozmiar pośredni - jeżeli tak to jaki?

Czy ktoś obeznany w tej materii jest w stanie pomóc?
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
M2.r Stempel
Obywatel

Nowa Mapa Mikroświata

Post autor: M2.r »

Jeżeli chodzi o rozmiary Królestwa, to najlepiej odnosić się do wymiarów map najbardziej najbardziej dokładnych... Obrazek
Awatar użytkownika
M2.r Stempel
Obywatel

Nowa Mapa Mikroświata

Post autor: M2.r »

Obrazek
Awatar użytkownika
Benjamin Stempel

Nowa Mapa Mikroświata

Post autor: Benjamin »

Obrazek
Tworzona w oparciu o skalę Ronona Dexa, która wg. mnie jest skalą najlepszą. Jednakże, na tej mapie są również drogi - nie widać ich, gdyż tak wielka jest wyspa, a Inkscape nie obsługuje tak małych rozmiarów :(

EDIT: Żeby nie być gołosłownym, taka czteropasmówka z pasem zieleni na tej mapie to ok. 0,060px
Benjamin Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek
To ten typ od wszystkich stanowisk, co Fatima się z niego śmieje.
ALFRED FABIAN VON HOHENBURG TEHEN-DŻEK
Awatar użytkownika
Ignats ik Ruth Stempel
Przewodniczący Senatu Palatynatu Leocji

Nowa Mapa Mikroświata

Post autor: Ignats ik Ruth »

Powinnismy podpisac jakas konwencję, że takie wysrywy wyobrazni bez masy krytycznej nie mogą usypywac wysp powyzej ustalonej wielkosci.
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
(—) Ignats Urban ik Ruth
Lᴇᴏᴄᴋᴀ Pᴀʀᴛɪᴀ Fᴀsᴢʏsᴛóᴡ Jᴇ̨ᴢʏᴋᴏᴡʏᴄʜ
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Nowa Mapa Mikroświata

Benji pisze:
28 paź 2022, 14:50
Tworzona w oparciu o skalę Ronona Dexa, która wg. mnie jest skalą najlepszą. Jednakże, na tej mapie są również drogi - nie widać ich, gdyż tak wielka jest wyspa, a Inkscape nie obsługuje tak małych rozmiarów :(
Dziękuję, przyjmuję więc, że ta wyspa jest w skali "mojej" mapy, a raczej mojej próby usystematyzowania lądów mikroświata.

Detale na tym etapie nie są potrzebne, a na mapie zbiorczej dróg nie będzie... chociaż marzy mi się kiedyś, gdy już to ogarniemy, powstanie baza w grafice wektorowej (mamy deklarację wykonawcy) zrobienie pełnej mapy fizycznej naszego wirtualnego świata.

Jak zrobimy bazę mapy (ustalimy wreszcie wszystkie lady i ich wielkości) to "zwalę" na kogoś mapę polityczną (nie lubię takich robić) i zajmę się kompleksową mapą fizyczną na podstawie zbieranych danych. Ale to jeszcze kupa czasu... musimy zacząć od podstaw.
M2.r pisze:
28 paź 2022, 14:27
Jeżeli chodzi o rozmiary Królestwa, to najlepiej odnosić się do wymiarów map najbardziej najbardziej dokładnych...
Również dziękuję, jest to baza do obliczeń reszty... gorzej będzie jak sąsiedzi będą mieli totalnie niezgodne z tym wielkości. Ale jak już napisałem gdzie indziej - wszystko idzie dopasować, tylko trzeba chcieć.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Nowa Mapa Mikroświata

Ignats ik Ruth pisze:
28 paź 2022, 15:01
Powinnismy podpisac jakas konwencję, że takie wysrywy wyobrazni bez masy krytycznej nie mogą usypywac wysp powyzej ustalonej wielkosci.
Spokojnie, przecież ja nie nawołuje do usypywania czegokolwiek... tylko chce ustalić wielkości tego co istnieje.

A jeśli chodzi o pojawianie się nowych lądów to w zasadzie metoda jest sprawdzona - może sobie dany delikwent w swojej wyobraźni i na ekranie swojego kompa usypać co mu się podoba... ale taki ląd tak naprawdę zaistnieje jeżeli "opinia publiczna" go uzna.

Wielu już różne 5-minutowe wyspy usypywało sobie i ktoś je dzisiaj widzi? No i odwrotnie... powstawały nowe lądy, zmieniały się kształty istniejących i efekt tego jest do dzisiaj widoczny. Dlaczego? Bo działalność mikronacyjna w takich miejscach trwała na tyle długo i z efektami, że nawet jak z czasem taka mikronacja upadła, to jej ziemia (już jako OBPP) weszła na stałe do naszego wirtualnego świata.

Tutaj nie pomogą żadne regulacje... nie mają mocy sprawczej. Bo kto mi zabroni coś sobie usypać? Nikt, nawet jeśli tylko ja uznawać będę, że to istnieje. Natomiast taki ląd stanie się faktem dopiero jak zostanie powszechnie zaakceptowany i uznany przez innych.

Inna sprawa, ze gdybyś chciał to uregulować to kto miałby decydować o tym czy coś jest lub czegoś nie ma? Ty, ja czy kto inny z nas... Jakie mamy do tego prawo? Żadnego... takiego prawa nie mają też v-państwa jako takie. Życie samo to reguluje, albo coś zostanie "społecznie zaakceptowane i uznane", albo nie.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Ignats ik Ruth Stempel
Przewodniczący Senatu Palatynatu Leocji

Nowa Mapa Mikroświata

Post autor: Ignats ik Ruth »

Ronon Dex pisze:
28 paź 2022, 15:42
Ignats ik Ruth pisze:
Spokojnie, przecież ja nie nawołuje do usypywania czegokolwiek... tylko chce ustalić wielkości tego co istnieje.
Ja nie mam do Ciecie żadnej pretensji, ani żadnego zarzutu, kibicuję pomysłowi. Mój komentarz odnosi się tylko i wyłącznie do faktu istnienia tej Felencji, Fenocji czy innego Bornfostu w postaci ogromnego lądu, o który nikt nigdy nie zadba... ;)

Tak że to raczej pod adresem Benjego. ;)
Ronon Dex pisze:
28 paź 2022, 15:42
A jeśli chodzi o pojawianie się nowych lądów to w zasadzie metoda jest sprawdzona - może sobie dany delikwent w swojej wyobraźni i na ekranie swojego kompa usypać co mu się podoba... ale taki ląd tak naprawdę zaistnieje jeżeli "opinia publiczna" go uzna.

Wielu już różne 5-minutowe wyspy usypywało sobie i ktoś je dzisiaj widzi? No i odwrotnie... powstawały nowe lądy, zmieniały się kształty istniejących i efekt tego jest do dzisiaj widoczny. Dlaczego? Bo działalność mikronacyjna w takich miejscach trwała na tyle długo i z efektami, że nawet jak z czasem taka mikronacja upadła, to jej ziemia (już jako OBPP) weszła na stałe do naszego wirtualnego świata.

Tutaj nie pomogą żadne regulacje... nie mają mocy sprawczej. Bo kto mi zabroni coś sobie usypać? Nikt, nawet jeśli tylko ja uznawać będę, że to istnieje. Natomiast taki ląd stanie się faktem dopiero jak zostanie powszechnie zaakceptowany i uznany przez innych.

Inna sprawa, ze gdybyś chciał to uregulować to kto miałby decydować o tym czy coś jest lub czegoś nie ma? Ty, ja czy kto inny z nas... Jakie mamy do tego prawo? Żadnego... takiego prawa nie mają też v-państwa jako takie. Życie samo to reguluje, albo coś zostanie "społecznie zaakceptowane i uznane", albo nie.
W tej argumentacji widzę sprzeczność. Moim zdaniem albo uznajemy, że ktoś jednak może coś efektywnie uznać (a skoro może to robić „społeczność międzynarodowa”, to może to robić tak nieformalnie, jak i formalnie) — i możemy próbować to sformalizować, albo uznajemy: „niech się dzieje wola nieba”, i przyjmujemy każdego dziada z jego dziadostwem. :P
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
(—) Ignats Urban ik Ruth
Lᴇᴏᴄᴋᴀ Pᴀʀᴛɪᴀ Fᴀsᴢʏsᴛóᴡ Jᴇ̨ᴢʏᴋᴏᴡʏᴄʜ
Awatar użytkownika
Benjamin Stempel

Nowa Mapa Mikroświata

Post autor: Benjamin »

Ignats ik Ruth pisze:
28 paź 2022, 16:01
Ja nie mam do Cienie żadnej pretensji, ani żadnego zarzutu, kjbicuję pomysłowi. Mój komentarz odnosi się tylko i wyłącznie do faktu istnienia tej Felencji, Fenocji czy innego Bornfostu w postaci ogromnego ladu, o ktory nikt nigdy nke zadba... ;)
Tak że to raczej pod adresem Benjego. ;)
Ignats ik Ruth pisze:
To chciałbym tylko dodać, że Wyspy Gregoriańskie istnieją od paru lat (najprawdopodobniej od 2010 roku). Skoro do tej pory nie zostały usunięte z mapy, to coś za tym stać musiało ;p
Benjamin Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek
To ten typ od wszystkich stanowisk, co Fatima się z niego śmieje.
ALFRED FABIAN VON HOHENBURG TEHEN-DŻEK
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rynek w Nowym Brzegu”