Nowa Mapa Mikroświata

Tu dyskutujemy na wszystkie tematy związane z mikronacjami
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Benjamin Stempel

Nowa Mapa Mikroświata

Post autor: Benjamin »

Ostatnia wiadomość z poprzedniej strony wątku

Ignats ik Ruth pisze:
28 paź 2022, 16:01
Ja nie mam do Cienie żadnej pretensji, ani żadnego zarzutu, kjbicuję pomysłowi. Mój komentarz odnosi się tylko i wyłącznie do faktu istnienia tej Felencji, Fenocji czy innego Bornfostu w postaci ogromnego ladu, o ktory nikt nigdy nke zadba... ;)
Tak że to raczej pod adresem Benjego. ;)
Ignats ik Ruth pisze:
28 paź 2022, 15:01
Powinnismy podpisac jakas konwencję, że takie wysrywy wyobrazni bez masy krytycznej nie mogą usypywac wysp powyzej ustalonej wielkosci.
To chciałbym tylko dodać, że Wyspy Gregoriańskie istnieją od paru lat (najprawdopodobniej od 2010 roku). Skoro do tej pory nie zostały usunięte z mapy, to coś za tym stać musiało ;p
Benjamin Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek
To ten typ od wszystkich stanowisk, co Fatima się z niego śmieje.
ALFRED FABIAN VON HOHENBURG TEHEN-DŻEK
Awatar użytkownika
Joahim von Ribertrop Stempel
Przybysz

Nowa Mapa Mikroświata

Post autor: Joahim von Ribertrop »

Ignats ik Ruth pisze:
28 paź 2022, 15:01
Powinnismy podpisac jakas konwencję, że takie wysrywy wyobrazni bez masy krytycznej nie mogą usypywac wysp powyzej ustalonej wielkosci.
Utopić Lumerię?

Znaczy się, y, ten, tego, w sensie, ostatni usyp to jest właśnie Lumeria, więc ten...
Awatar użytkownika
Alfred Fabian von Tehen-Dżek Stempel
Przybysz

Nowa Mapa Mikroświata

Post autor: Alfred Fabian von Tehen-Dżek »

Ale Lumeria na szczęście/niestety ma masę krytyczną
Tannegard
Przybysz

Nowa Mapa Mikroświata

Post autor: Tannegard »

Ronon Dex pisze:
28 paź 2022, 11:10

Problem pozostaje Morenika i okolice... czyli w ogóle ten "środek" - niestety stworzone niegdyś mapy KIK narobiły sporo zamieszania w kwestiach wymiarowych. Były niezgodne z tym co było przed nimi i niezgodne z wymiarami uznanymi i publikowanymi przez wiele krajów i kontynentów.

Stąd moje pytanie też tutaj, bo Leocja ma chyba dobre stosunki z Sarmacją, a i może Dreamland się wypowie:

Czy należy dla tych terytoriów zastosować wymiary z map KIK czy może też to się nie zgadza z "wirtualną rzeczywistością" i rozmiar ma być inny? Przy okazji pytanie dotyczy też odseparowanych wysp, które są pod zarządem tych dwóch krajów?

Mamy generalnie 3 możliwości:

1/ Rozmiar tych ziem tak jak na mapach KIK.
2/ Rozmiar taki jak na obecnych mapach (Dex/von Ribertrop), zgodnych w sumie z dawniejszymi mapami (sprzed KIK).
3/ Rozmiar pośredni - jeżeli tak to jaki?

Czy ktoś obeznany w tej materii jest w stanie pomóc?
KIKowe mapy Witta o ile się nie mylę wywodzą się wprost od map Pel Nandera, ale głownie są efektem próby uzyskania kompromisu jaki próbował wypracować Witt zajmując się tym tematem. Po to mu była cała Konwencja, gdyż w gruncie rzeczy dążył do zaakceptowania przez jak najwiekszą liczbę krajów pewnego standardu. Nie znam dokładnie szczegółów co zmieniał, bo wówczas byłem po stronie tych z którymi próbował uzyskać kompromis. Moja mapa Scholandii przedstawiona przez M2 jest zrobiona przede wszystkim scholandzkich opracowaniach geograficznych i na szkielecie MiB tuż przed tym jak Witt się ujawnił. Istnieje też jej wersja wektorowa, z nową szatą graficzną, podobną do najczęściej używanej przez v-amatorów geografii kolorystyki z najsłynniejszego atlasu Elyden. Nie prezentowałem jej, jak zwykle z powodu braku pewnych detali. W wektorze jest również zrobiona mapa Dreamlandu, a właściwie jego hipsometria, aczkolwiek jeszcze do uszczegółowienia, również na KIKowych wymiarach. To samo się tyczy całej Wirtuazji. Zamierzałem ją dopracować i poprosić narody Wirtuazji o opiniowanie i skorygowanie rzeźby terenu na ich obszarach zanim dokończę. Ale jak zwykle jeszcze nie jestem zadowolony z efektów,a do końca roboty daleko. Jeśli może Wam się to przydać w pracy, to mogę powyciągać wektorową linię brzegową, a prócz tego te mapy są już wpasowane w szkielecie mapy MIB.
Zresztą tak na prawdę jednostki jakich używają poszczególne kraje nie mają żadnego znaczenia. Dla każdego kraju kilometr może oznaczać coś innego, liczą się proporcje mas lądów. Dobrze że ktoś nakreślił jakiś nowszy szkic roboczy, tylko czy to zostanie uznane za standard z którego powinno się wyjść?

Jeśli poważnie ktoś myśli żeby cokolwiek w końcu wypaliło, to trzeba zrobić jakąś platformę geograficzną i zaprosić do niej wyłącznie osoby interesujące się geografią, nie polityków. A na niej publikować materiały aktualnie zaakceptowane i na nich się opierać w dyskusjach i dalszych pracach. Żeby było jakieś jedno miejsce, używanie do tego wątków na forach mija się z celem, te wszystkie mapy i tak giną w gąszczach postów. Nie robić z tego archiwum map. Właśnie po to robię te wektorówki żeby je posklejać Leafletem w jeden spójny serwis, choć może mocno przesadzam z przygotowaniem. Przy okazji jak jest tu ktoś biegły w tej bibliotece to chętnie zamieniłbym z nim parę słów na ten temat ;)
Pozdrawiam
Andy Sky
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen Stempel
Dowódca Gwardii Palatynatu Leocji

Nowa Mapa Mikroświata

Post autor: Anastasia Windsachen »

Aeternus pisze:
28 paź 2022, 21:22
Ronon Dex pisze:
28 paź 2022, 11:10

Problem pozostaje Morenika i okolice... czyli w ogóle ten "środek" - niestety stworzone niegdyś mapy KIK narobiły sporo zamieszania w kwestiach wymiarowych. Były niezgodne z tym co było przed nimi i niezgodne z wymiarami uznanymi i publikowanymi przez wiele krajów i kontynentów.

Stąd moje pytanie też tutaj, bo Leocja ma chyba dobre stosunki z Sarmacją, a i może Dreamland się wypowie:

Czy należy dla tych terytoriów zastosować wymiary z map KIK czy może też to się nie zgadza z "wirtualną rzeczywistością" i rozmiar ma być inny? Przy okazji pytanie dotyczy też odseparowanych wysp, które są pod zarządem tych dwóch krajów?

Mamy generalnie 3 możliwości:

1/ Rozmiar tych ziem tak jak na mapach KIK.
2/ Rozmiar taki jak na obecnych mapach (Dex/von Ribertrop), zgodnych w sumie z dawniejszymi mapami (sprzed KIK).
3/ Rozmiar pośredni - jeżeli tak to jaki?

Czy ktoś obeznany w tej materii jest w stanie pomóc?
KIKowe mapy Witta o ile się nie mylę wywodzą się wprost od map Pel Nandera, ale głownie są efektem próby uzyskania kompromisu jaki próbował wypracować Witt zajmując się tym tematem. Po to mu była cała Konwencja, gdyż w gruncie rzeczy dążył do zaakceptowania przez jak najwiekszą liczbę krajów pewnego standardu. Nie znam dokładnie szczegółów co zmieniał, bo wówczas byłem po stronie tych z którymi próbował uzyskać kompromis. Moja mapa Scholandii przedstawiona przez M2 jest zrobiona przede wszystkim scholandzkich opracowaniach geograficznych i na szkielecie MiB tuż przed tym jak Witt się ujawnił. Istnieje też jej wersja wektorowa, z nową szatą graficzną, podobną do najczęściej używanej przez v-amatorów geografii kolorystyki z najsłynniejszego atlasu Elyden. Nie prezentowałem jej, jak zwykle z powodu braku pewnych detali. W wektorze jest również zrobiona mapa Dreamlandu, a właściwie jego hipsometria, aczkolwiek jeszcze do uszczegółowienia, również na KIKowych wymiarach. To samo się tyczy całej Wirtuazji. Zamierzałem ją dopracować i poprosić narody Wirtuazji o opiniowanie i skorygowanie rzeźby terenu na ich obszarach zanim dokończę. Ale jak zwykle jeszcze nie jestem zadowolony z efektów,a do końca roboty daleko. Jeśli może Wam się to przydać w pracy, to mogę powyciągać wektorową linię brzegową, a prócz tego te mapy są już wpasowane w szkielecie mapy MIB.
Zresztą tak na prawdę jednostki jakich używają poszczególne kraje nie mają żadnego znaczenia. Dla każdego kraju kilometr może oznaczać coś innego, liczą się proporcje mas lądów. Dobrze że ktoś nakreślił jakiś nowszy szkic roboczy, tylko czy to zostanie uznane za standard z którego powinno się wyjść?

Jeśli poważnie ktoś myśli żeby cokolwiek w końcu wypaliło, to trzeba zrobić jakąś platformę geograficzną i zaprosić do niej wyłącznie osoby interesujące się geografią, nie polityków. A na niej publikować materiały aktualnie zaakceptowane i na nich się opierać w dyskusjach i dalszych pracach. Żeby było jakieś jedno miejsce, używanie do tego wątków na forach mija się z celem, te wszystkie mapy i tak giną w gąszczach postów. Nie robić z tego archiwum map. Właśnie po to robię te wektorówki żeby je posklejać Leafletem w jeden spójny serwis, choć może mocno przesadzam z przygotowaniem. Przy okazji jak jest tu ktoś biegły w tej bibliotece to chętnie zamieniłbym z nim parę słów na ten temat ;)
Pozdrawiam
Andy Sky
Fora nie są głupim pomysłem z dwóch powodów - widoczność. Nie każdy od razu trafi na wątek, ale w końcu się przypałęta. Drugi to słupki aktywności. Oczywiście można na jakimś Discordzie czy czymś, ale fora zapewniają też mimo wszystko w 90% gwarancję braku utraty plików. Zawsze się do nich można dokopać, a można też po prostu stworzyć dział specjalnie dla takiego zjazdu. Tutaj napomknę, że razem z @Joahim von Ribertrop myślimy o zorganizowaniu takowego w Voxlandzie jeszcze w tym roku. Głównie właśnie przez wzgląd na Jego udział w tworzeniu map Pollinu.
(—) Anastasia Windsachen, Generalissima Leocji
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
No bo co ludzie powiedzom!?

W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Nowa Mapa Mikroświata

Post autor: Ronon Dex »

Aeternus pisze:
28 paź 2022, 21:22
KIKowe mapy Witta o ile się nie mylę wywodzą się wprost od map Pel Nandera, ale głownie są efektem próby uzyskania kompromisu jaki próbował wypracować Witt zajmując się tym tematem. Po to mu była cała Konwencja, gdyż w gruncie rzeczy dążył do zaakceptowania przez jak najwiekszą liczbę krajów pewnego standardu. Nie znam dokładnie szczegółów co zmieniał, bo wówczas byłem po stronie tych z którymi próbował uzyskać kompromis.
Oczywiście, że bazował na Pel nanderze, zreszt achyba jak mi wszyscy wtedy... Cały problem z de Wittem i KIK polegał na tym, że o ile faktycznie kształty lądów powielił lub coś tam poustalał i zrobił ładne obrazki - to kompletnie pogubił się w kwestiach wymiarowych.

Mapa Pel Nandera miał chyba jeden błąd... nie naniesiono prostej podziałki liniowej. Przy czym nie był to do końca błąd Pel Nandera, bo on opracował to na arkuszu o takiej wielkości, że ustalenie wielkości wystarczyło odnieść do obwodu naszej planety. W przyczyn fizyczno-logicznych ten obwód musi być podobny do realowej Ziemi czyli wynosić ok. 40 tys. km. I na mapie Pel Nandera to się zgadzało (z odchyłem chyba ok. 5-procentowym).

Gdy zacząłem tworzyć mapy dla Bialenii (początek 2014) musiałem określić jej wielkość (bo kształt był już określony - przejęto OBPP) to "udałem się do źródła" czyli właśnie do Pel Nandera. Przedyskutowaliśmy sprawę, policzyliśmy to (jako stosunek do obwodu planety) i o ile pamiętam na jego mapie, z której korzystałem wyszło 1 piksel za 4,5 km.

Tylko, że po jakimś czasie do Witt zrobił ta konwencję to może i chciał jakiegoś kompromisu, ale skupił się chyba bardziej na kwestiach politycznych ustalając co gdzie jest i do kogo należy - całkowicie pominął kwestię wymiarową, albo odniósł się do wartości przyjętem "u siebie". Tym działaniem KIK wprowadził do Mikroświata zamieszanie wymarowe, które ciąży nam do dzisiaj.

Kompromis Witta polegał na tym, że przyjmował to co mu pasowało, a odrzucał to co mu do wizji nie pasowało - kompletnie odrzucając argumentacje innych. Próbowałem z nim rozmawiać... przedstawić argumentację, pokazać ze to się wymiarowo nie zgadza itd. Niestety nie dało się... Oni uznali, ze zrobią nie tylko swoje lądy w wymiarach jakie uznawali za słuszne, ale też narzucą to innnym, którzy mieli te wymiary opracowane, wynikające z wyliczeń itd.

Momentem, w którym zakończyłem wtedy z nimi dyskuję (bo nie było sensu rozmawiac z kimś kto nie przyjmuje do wiadomości argumentów innych) był gdzie wpadli na "genialny" pomysł, że "każdy ma swoje kilometry", on swoje, a inni swoje. W efekcie na mapach KIK mamy planetę wielkości Merkurego i absurdalne wielkości lądów, które nijak nie zgadzały się i nie zgadzają z wieloma ustaleniami lokalnymi.

Tymczasem wyjście z tej sytuacji było bardzo proste (tylko niektórzy byli na nie ślepi i głusi) - można było faktycznie przyjąć wielkości lądów takie jakie uznawały kraje na nich się znajdujące, a wszelkie inne kwestie po prostu dostosować odpowiednio umieszczając te kontynenty na ogromnych połaciach oceanu i regulując ich wielkość.

Ale to okazało się Witt i KIK chyba nadmiernie skomplikowane... przyjęli więc proporcje od Pel Nandera, ale wielkość całości dostosowali do czegoś co uważali za "pępek mikroświata" (Dreamland, Sarmacja itp.). No i wyszła z tego kompeletna bzdura... w stylu jest mapa, ale nic się niej wymiarowo nie zgadza, bo z tym rozpędzie większość innych lądów im zdastycznie skarlała.

Po pewnym czasie podjąłem próbę poprawienie tego wszytskiego... udało mi się ustalić część wielkości, bo były miejsca gdzie do spraw kartograficznych podchodzono dość poważnie. Niestety nie udało się tego dokonać wszędzie, bo niektórzy w ogóle nie przykładali wagi do kwestii wymiarowych. Stąd na mojej mapie, która była i jest tylko próbą naniesienia samych lądów mikroświata (nie bawię się w politykę... kwestia państwowe naniósł Joahim wykorzystując moją bazę lądów) niektóre kwestie nie zostały do końca wyjaśnione i budzą pewne zastrzeżenia.

Tylko, że w przeciwieństwie do Witta nie uważam się za nieomylnego i nie uważam, że moja racja ma być ponad wszytsko. Stąd ten temat, który jest próbą dotarcia do jak najwiekszej liczby mikronautów, zajmujących się lepiej lub gorzej, poważniej lub mniej poważnie kartografią - oraz próbą naprawienia tego wszystkiego co zepsuł KIK czyli opracowania wreszcie prawidłowego wyglądu lądów mikroświata.

Same kształty sa już w zasadzie okracowane i naniesione i tutaj się wszytskio zgadza (no paza tym, że muszę nieco poprawić dla miejsca na Nordacie, gdzie w między czasie zrobili "zalania brzegów"). Problemem są wielkości lądów, bo niektórzy zgłaszają zastrzeżenia. A jeśli tak jest to trzeba to po prostu poprawić...

Poprawa jest w zasadzie prosta, bo ustalony kształ lądu można bez problemu pomniejszyć lub powiększyć (to drugie raczej nie będzie stosowane, bo na razie wszelki zastrzeżenia są na zasadzie "za duże") i co najwyżej nieco przesunąć.

I dlatego popnownie rozpocząłem poszukiwanie danych wymariowych poszczególnych lądó - tych, których w 2019 nie udało mi się ustalić, z braku kontaktu lub braku wiedzy lokalnej. Mikroświat się nieco zmienił od tego czasu - jak widać część "konserwatywnego betonu" (co to my mamy rację "bo tak i już", albo "bo istniejemy od iluś tam lat i co mi tu jakieś yoyonacje się będą wtrącać") po prostu zniknęła, są nowi ludzie, bardziej otwarci na dyskusje na jakimś poziomie sensowności.

Możemy spokojnie dość do prawidłowych wymiarów i to wszystko poprawić.

Do tego mamy Leocję... kraj, który jest przyjazny chyba wszystkim, a przynajmniej nie jest z nikim skonfliktowany. Tutaj mogą się spotkać nawet antagoniści i na neutralnym gruncie wszytsko spokojnie ustalić.

Pomysł by dyskusję toczyć w gronie "kartografów", a nie "polityków" jest akurat bardzo dobry...
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Nowa Mapa Mikroświata

Ignats ik Ruth pisze:
28 paź 2022, 16:01
Ja nie mam do Cienie żadnej pretensji, ani żadnego zarzutu, kjbicuję pomysłowi. Mój komentarz odnosi się tylko i wyłącznie do faktu istnienia tej Felencji, Fenocji czy innego Bornfostu w postaci ogromnego ladu, o ktory nikt nigdy nke zadba... ;)
Tak że to raczej pod adresem Benjego. ;)
Benji pisze:
28 paź 2022, 16:18
To chciałbym tylko dodać, że Wyspy Gregoriańskie istnieją od paru lat (najprawdopodobniej od 2010 roku). Skoro do tej pory nie zostały usunięte z mapy, to coś za tym stać musiało ;p
Nie bardzo rozumiem jakie zarzuty są do Benjego? Oczywiście kartograficzne... w politykę się nie mieszam.

Jedyny problem jaki mam z tym lądem to brak jego położenia. Benji - poproszę o umiejscowienie tej wyspy na mapie Mikroświata (na Twoim forum nie znalazłem... może źle szukałem), a co do kwestii faktycznego istnienia tego lądu od 2010 to sprawdzę to na zapisanych na dysku starych mapach. Też mogłem coś pominąć, bo za nieomylnego nigdy się nie uważałem.

Ignats - nie popełniaj błędu, jaki popełniali "starzy mikronauci" rodem z Sarmacji czy też uczestniczący we wspomnianym KIK Dreamlandczycy czyli nie ignoruj zdania "młodych mikronautów"... bo czasem się okazuje, że oni miewają rację, a ignorowanie tego doprowadziło właśnie do bałaganu geograficznego i kartograficznego z jakim sie obecnie zmagamy.

Podejdźmy do problemu spokojnie i bez emocji... odstawmy tutaj na bok politykę i antagonizmy v-państwowe oraz skupmy się na geografi i kartografii.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
MahoroChan Stempel
Przybysz

Nowa Mapa Mikroświata

Post autor: MahoroChan »

Benji pisze:
28 paź 2022, 14:50
Obrazek
Tworzona w oparciu o skalę Ronona Dexa, która wg. mnie jest skalą najlepszą. Jednakże, na tej mapie są również drogi - nie widać ich, gdyż tak wielka jest wyspa, a Inkscape nie obsługuje tak małych rozmiarów :(

EDIT: Żeby nie być gołosłownym, taka czteropasmówka z pasem zieleni na tej mapie to ok. 0,060px
Nawet nie wiedziałam, że mam z kimś granicę morską, najs
(-) Mahoro Andou
Bojowy android organizacji VESPER
Awatar użytkownika
Joahim von Ribertrop Stempel
Przybysz

Nowa Mapa Mikroświata

Post autor: Joahim von Ribertrop »

Ronon Dex pisze:
29 paź 2022, 6:52
Jedyny problem jaki mam z tym lądem to brak jego położenia. Benji - poproszę o umiejscowienie tej wyspy na mapie Mikroświata (na Twoim forum nie znalazłem... może źle szukałem), a co do kwestii faktycznego istnienia tego lądu od 2010 to sprawdzę to na zapisanych na dysku starych mapach. Też mogłem coś pominąć, bo za nieomylnego nigdy się nie uważałem.
Pomogę:
Obrazek
https://wiki.mikronacje.info/Wyspy_Gregoria%C5%84skie
https://wiki.mikronacje.info/Wirtualna_ ... a_Gregorii
Awatar użytkownika
Benjamin Stempel

Nowa Mapa Mikroświata

Post autor: Benjamin »

Joahim von Ribertrop pisze:
29 paź 2022, 10:37
Ronon Dex pisze:
29 paź 2022, 6:52
Pomogę:
Obrazek
https://wiki.mikronacje.info/Wyspy_Gregoria%C5%84skie
https://wiki.mikronacje.info/Wirtualna_ ... a_Gregorii
Tak, to ten ląd ^
Benjamin Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek
To ten typ od wszystkich stanowisk, co Fatima się z niego śmieje.
ALFRED FABIAN VON HOHENBURG TEHEN-DŻEK
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Nowa Mapa Mikroświata

Dzięki, kształt był znajomy, ale zmyliły mnie te lądy naokoło... oraz sugestia Ignatsa, że ktoś coś usypał. Lądy są dalej i nie powinny się "załapać" na ten arkusz, poza może południowym skrajem, NUPIA, a już na pewno na wschodzie jest to na tyle daleko, ze nie ma szans się zapałać na ten arkusz..

No to Benji ma całkowitą rację... te wyspy istnieją od około 12 lat. Nikt niczego nie "usypał" i Ignats czepia się w tym przypadku bezpodstanie.
Obrazek
Ronon Dex
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rynek w Nowym Brzegu”