Nowa Mapa Mikroświata

Tu dyskutujemy na wszystkie tematy związane z mikronacjami
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Nowa Mapa Mikroświata

Post autor: Ronon Dex »

Ostatnia wiadomość z poprzedniej strony wątku

Dzięki, kształt był znajomy, ale zmyliły mnie te lądy naokoło... oraz sugestia Ignatsa, że ktoś coś usypał. Lądy są dalej i nie powinny się "załapać" na ten arkusz, poza może południowym skrajem, NUPIA, a już na pewno na wschodzie jest to na tyle daleko, ze nie ma szans się zapałać na ten arkusz..

No to Benji ma całkowitą rację... te wyspy istnieją od około 12 lat. Nikt niczego nie "usypał" i Ignats czepia się w tym przypadku bezpodstanie.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Benjamin Stempel

Nowa Mapa Mikroświata

Post autor: Benjamin »

Ronon Dex pisze:
29 paź 2022, 13:22
Dzięki, kształt był znajomy, ale zmyliły mnie te lądy naokoło... oraz sugestia Ignatsa, że ktoś coś usypał. Lądy są dalej i nie powinny się "załapać" na ten arkusz, poza może południowym skrajem, NUPIA, a już na pewno na wschodzie jest to na tyle daleko, ze nie ma szans się zapałać na ten arkusz..

No to Benji ma całkowitą rację... te wyspy istnieją od około 12 lat. Nikt niczego nie "usypał" i Ignats czepia się w tym przypadku bezpodstanie.
Pollin jest kulą, wobec czego uznałem, że lądy, że tak powiem, graniczne, można dodać...
Benjamin Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek
To ten typ od wszystkich stanowisk, co Fatima się z niego śmieje.
ALFRED FABIAN VON HOHENBURG TEHEN-DŻEK
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Nowa Mapa Mikroświata

Benji pisze:
29 paź 2022, 14:07
Pollin jest kulą, wobec czego uznałem, że lądy, że tak powiem, graniczne, można dodać...
O ile na północy i zachodzie w sumie OK - o ile faktycznie sprawdziłeś odległość. Natomiast na wschodzie to jestem odległość jest na tyle duża, że na tym Towim arkuszu jest za mało miejsca by można było je dodać. Tak na szybko szacując na podstawie wielkości wyspy.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
MahoroChan Stempel
Przybysz

Nowa Mapa Mikroświata

Post autor: MahoroChan »

Benji pisze:
Pollin jest kulą
Mylicie się. Pollin jest dodekaedrem.
(-) Mahoro Andou
Bojowy android organizacji VESPER
Awatar użytkownika
Benjamin Stempel

Nowa Mapa Mikroświata

Post autor: Benjamin »

Ronon Dex pisze:
29 paź 2022, 14:34
Benji pisze:
O ile na północy i zachodzie w sumie OK - o ile faktycznie sprawdziłeś odległość. Natomiast na wschodzie to jestem odległość jest na tyle duża, że na tym Towim arkuszu jest za mało miejsca by można było je dodać. Tak na szybko szacując na podstawie wielkości wyspy.
Wszystko jest dokładnie wymierzone na podstawie mapy Joahima, czyli de facto Twojej, a ta raczej się nie myli :p
Benjamin Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek
To ten typ od wszystkich stanowisk, co Fatima się z niego śmieje.
ALFRED FABIAN VON HOHENBURG TEHEN-DŻEK
Awatar użytkownika
Helwetyk Romański Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji

Nowa Mapa Mikroświata

Post autor: Helwetyk Romański »

Ronon Dex pisze:
29 paź 2022, 13:22
Nikt niczego nie "usypał" i Ignats czepia się w tym przypadku bezpodstanie.
Wyspy, faktycznie, istniały wcześniej, ale — abstrahując tu od Felencji i Fenocji oraz Norweglandu i Bornfostu — problem zagospodarowania pozostaje; dotyczy zresztą również ogromnych połaci ziem nazbieranych przez Sarmację (później: Teutonię) i Dreamland na przestrzeni lat.

Wolnej powierzchni jeszcze wiele zostało, więc miejsca nam przez lata nie zabraknie, ale prosiłoby się o korzystanie z dostępnych kilometrów kwadratowych z umiarem odpowiednim do stopnia rozwoju państwa. Mam wrażenie, że gdyby powstał Excel z powierzchniami państw, dałoby się wytyczyć trend, zgodnie z którym im mniejsza populacja, tym więcej pikseli.

MahoroChan pisze:
29 paź 2022, 8:33
Nawet nie wiedziałam, że mam z kimś granicę morską, najs
Ja to konflikt o wody międzynarodowe z przyjemnością… 😈

(Ale zupełnie poważnie pisząc, jak popieram podpisanie konwencji o wodach terytorialnych i „wyłącznych strefach ekonomicznych”, to trzymajmy się tutaj poręczy, bo w innym przypadku może nam faktycznie zabraknąć miejsca na Pollinie).
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH

Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.

IGNATS IK RUTH

Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk​@​gmail.com
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen Stempel
Dowódca Gwardii Palatynatu Leocji

Nowa Mapa Mikroświata

Post autor: Anastasia Windsachen »

Helwetyk Romański pisze:
29 paź 2022, 22:54
Mam wrażenie, że gdyby powstał Excel z powierzchniami państw, dałoby się wytyczyć trend, zgodnie z którym im mniejsza populacja, tym więcej pikseli.
Niektórzy, jak nie mogą już niczym innym to sobie pikselami rekompensują...
(—) Anastasia Windsachen, Generalissima Leocji
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
No bo co ludzie powiedzom!?

W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Nowa Mapa Mikroświata

Helwetyk Romański pisze:
Wolnej powierzchni jeszcze wiele zostało, więc miejsca nam przez lata nie zabraknie, ale prosiłoby się o korzystanie z dostępnych kilometrów kwadratowych z umiarem odpowiednim do stopnia rozwoju państwa. Mam wrażenie, że gdyby powstał Excel z powierzchniami państw, dałoby się wytyczyć trend, zgodnie z którym im mniejsza populacja, tym więcej pikseli.
Anastasia Windsachen pisze:
29 paź 2022, 22:55
Niektórzy, jak nie mogą już niczym innym to sobie pikselami rekompensują...
Owszem czasem i tak jest, że zbieranie pikseli jest trochę "bez opamiętania"... inna sprawa, że czasem wynika to też z tego, ze niegdyś coś działało prężnie, a potem podupadło, a tereny zostały.

Problem wielkości jest też czasem wynikły właśnie z błędów wielkościowych na mapach - coć komuś wydaje się mniejsze niż faktycznie tak jest. Stad moim zdaniem dopracowanie tych wielkości lądów i jest sprawą nad którą powinniśmy popracować i wreszcie stworzyć mapę z uzgodnionymi wielkościami.
Helwetyk Romański pisze:
Wyspy, faktycznie, istniały wcześniej, ale — abstrahując tu od Felencji i Fenocji oraz Norweglandu i Bornfostu — problem zagospodarowania pozostaje; dotyczy zresztą również ogromnych połaci ziem nazbieranych przez Sarmację (później: Teutonię) i Dreamland na przestrzeni lat.
Tutaj znowu odniosę się do wielkości... bo jeżeli takie kraje jak Dreamland i Sarmacja uznawały wielkości KIK to te ziemie wcale takie wielkie nie są - szczegółnie, że oba te kraje niegdyś działały z dużą grupą osób w tym uczestniczących.

Przy czym akurat w tym momencie jeżeli chodzi o Benjego i Fenocję to wezmę go w obronę... Owszem miał na początku swoich działań epizod z "usypywaniem" lądów i wtedy został poddany słusznej krytyce, w której sam zresztą o uczestniczyłem. I doskonale pamiętam, że wtedy tłumaczyliśmy mu, żeby sobie darował usypywanie czegokolwiek, a raczej znalazł odpowedni kawałek OBPP i tam sobie próbował utworzyć swój kraj - jeżeli ma taką ochotę i zacięcie do tego.

No to sobie znalazł... czyli jednak wnioski wyciągnął pozytywne. Znalazł coś zapomnianego, dość daleko od innych (nie wlazł nikomu do ogródka) i tam sobie próbuje coś stworzyć. Czy mu to się uda na dłuższą metę to oczywiście nie wiem, bo losy krajów tak tworzonych bywały bardzo różne, a przetrwał dłużej tylko niewielki procent z nich. Jednak zabrał się do tego moim zdaniem całkiem z sensem - zaczął od mapy (i to całkiem przyzwoicie zrobionej - jak na początek) i całkiem estetycznie stworzonego forum, choć pewnych błędów nie uniknął - jak tworzenie niepotrzbnie pustych miast, zamiast zacząć od jednego i dalej to rozbudowywać w miarę jak udałoby mu się "zdobyć" mieszkańców. Ale nie on jeden... tak więc "niech pierwszy rzuci kamieniem..." itd.

Owszem mógł sobie znaleźć mniejszą wyspę... no mógł, ale znalazł sobie bezkonflikową (przynajmniej tak mi się wydaje), bo przyznam, że tych istniejących mniejszych to sam bym się trochę obawiał, bo leżą w takim rejonie, że nie wiadomo kto by się o co upomniał. A będąc sam, to miałby słabe szanse na "obronę", gdyby się na niego "rzucili". Ja tam mu osobiście sznasę daję... niech działa, niech próbuje - a nuż mu się uda przyciągnąć do siebie innych.
Helwetyk Romański pisze:
Ale zupełnie poważnie pisząc, jak popieram podpisanie konwencji o wodach terytorialnych i „wyłącznych strefach ekonomicznych”, to trzymajmy się tutaj poręczy, bo w innym przypadku może nam faktycznie zabraknąć miejsca na Pollinie.
Co do wód terytorialnych to w zasadzie nie powinno być problemu, jeżeli się oprzemy na wielkościach znanych z reala (tam jest 12 Mm) czyli powiedzmy przyjmując np. 25 km (nieco wiecej, ale łatwiej się liczy) to nie powinno byc problemu, o ile da się zapis, że w miejscach gdzie nie ma dwukrotności takiej odległości po prostu dzieli się to po równo "na pół". Natomiast co do tych wyłącznych stref ekonomicznych to sam jestem sceptyczny, poza miajscami gdzie tej wody pomiedzy krajami jest naprawdę mało i tam moze być sens ustalenia czegoś takiego.

Jednak by zabrać się za takie działania to najpierw trzeba zrobić to co jest podstawą tego tematu - wreszcie ostatecznie ustalić wielkości lądów i zakończyć bałagan stworzony przez KIK, w którym nie wiadomo co jaką ma wielkość.
M2.r pisze:
28 paź 2022, 14:27
Jeżeli chodzi o rozmiary Królestwa, to najlepiej odnosić się do wymiarów map najbardziej najbardziej dokładnych... Obrazek
No to wychodzi na to, że Dreamland jest w rozmiarach z map KIK czyli gdyby odnieść się tylko do tego kraju, który zajmuje jednak chyba największy obszar na terenie tzw. "starego mikroświata" to ten rejon powinien być w wersji z map KIK czyli zmniejszony w stosunku do innych lądów na mapie D/R (Dex/Ribentrop) nie jest to co prawda zgodne z mapami sprzed KIK, ale oczywiście nowa mapa nie musi być z tamtymi zgodnia, tak jak i pozostałe obszary, gdzie wielkość jest inna niż ta wymuszona przez KIK (który pewnie odnosił się do "swojego", mając na nic inne ustalenia).

Obrazek

Nasuwają się kolejne pytania:

1. Co z położeniem tego obszaru? Został zmniejszony, ale na razie (zresztą to była moja wersja od 2019 - miałem ten ląd w dwóch wersjach, też w rozmiarach KIK) leży w geometrycznym środku tej większej wersji. Jednak jeżeli będzie w takiej wielkosci to jak należy go przesująć, moim zdaniem nieco na wschód... ale czekam na wypowiedzi w tej materii.

2. Co z wielkością wyspy należącej do Dreamlandu na północy - czy też powinna być proporcjonalnie zmniejszona?

3. Co z Tuolelenkką? Ma gospodarza to niech się wypowie co do wielkości... w wielkości KIK czy w wielkości R/D i co za tym idzie przesunięta na zachód?

4. Co z Lumerią? Jest stosunkow nowa, a więc nie wiem w jakiej wielkości była tworzona... proszę o informacje.

5. Dawny Suderland... tutaj wielkość jest prawidłowa (dane mam "ze źródła"), a w przypadku tych zmniejszeń "starego kontynentu" to po prostu nieco chyba się przesunie.

6. Orientyka - jest to temat odrębny i to ustalą na tym kontynencie z inicjatywy Edelweiss, ale zapewne najważniejsze będzie zdanie MAW, co przy okazji wyjaśni kwestię innych należących do MAW wysp.

7. Fenocja - z tego co się tutaj wypowiedział Benji wyspa jest wielkosci z map R/D, ale jeszcze może zweryfikować swoje zdanie, jak nie to zostaje jak jest, co najwyżej z lekkim przesunięciem na wschód.

8. Dawna NUPIA - wielkość jest prawidłowa, ustalona wg map dawnych jej gospodarzy, co najwyżej pojedzie nieco na wschód wraz z Fenocją.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika

Nowa Mapa Mikroświata

Ronon Dex pisze:
30 paź 2022, 9:06
Owszem czasem i tak jest, że zbieranie pikseli jest trochę „bez opamiętania”…
Nawet nie trochę. Przy czym będę ostatnim, który będzie postulował, aby wszystkie mikronacje obrały drogę leocką, bo myśmy, oczywiście, z premedytacją wybrali drugą skrajność, która zdecydowanie może nie odpowiadać innym narracjom.

Ronon Dex pisze:
…inna sprawa, że czasem wynika to też z tego, ze niegdyś coś działało prężnie, a potem podupadło, a tereny zostały.
To, oczywiście, również — najlepszym przykładem chyba będzie opustoszały Baridas.

Ronon Dex pisze:
Stad moim zdaniem dopracowanie tych wielkości lądów i jest sprawą nad którą powinniśmy popracować i wreszcie stworzyć mapę z uzgodnionymi wielkościami.
Bezapelacyjnie — tak. Korzystając z okazji, pytanie do @Joahim von Ribertrop: czy gdzieś dostępna jest aktualna wersja mapy oraz czy dostępna jest wersja mapy bez nazw krajów?

Ronon Dex pisze:
Helwetyk Romański pisze:
Tutaj znowu odniosę się do wielkości… bo jeżeli takie kraje jak Dreamland i Sarmacja uznawały wielkości KIK to te ziemie wcale takie wielkie nie są — szczególnie, że oba te kraje niegdyś działały z dużą grupą osób w tym uczestniczących.
Tutaj, moim zdaniem, to już nawet kwestia samych proporcji, nie bezwzględnych wartości. Proszę @Benji o zrozumienie, że akurat biorę Fenocję na tapet, ale to dobry przykład.
Obrazek
Brakuje mi tutaj elementu naturalnej ewolucji, rozpoczęcia od mniejszego terytorium i stopniowego rozszerzania granic wraz z rozwojem państwa. Naturalnie, dotyczy to zdecydowanej większości obecnych mikronacji, więc Fenocja nie stanowi tutaj żadnego wyjątku. Wydaje mi się jednak, że dyskutujemy tutaj nie tyle o tym, jak jest, a o tym, jak być powinno.

Ronon Dex pisze:
Jednak zabrał się do tego moim zdaniem całkiem z sensem — zaczął od mapy (i to całkiem przyzwoicie zrobionej — jak na początek).
Powiedziałbym, że nawet nie jak na początek. To dobra mapa, która może z powodzeniem służyć przez lata.

Ronon Dex pisze:
Helwetyk Romański pisze:
Ale zupełnie poważnie pisząc, jak popieram podpisanie konwencji o wodach terytorialnych i „wyłącznych strefach ekonomicznych”, to trzymajmy się tutaj poręczy, bo w innym przypadku może nam faktycznie zabraknąć miejsca na Pollinie.
Co do wód terytorialnych to w zasadzie nie powinno być problemu, jeżeli się oprzemy na wielkościach znanych z reala (tam jest 12 Mm) czyli powiedzmy przyjmując np. 25 km (nieco więcej, ale łatwiej się liczy) to nie powinno być problemu, o ile da się zapis, że w miejscach gdzie nie ma dwukrotności takiej odległości po prostu dzieli się to po równo „na pół”. Natomiast co do tych wyłącznych stref ekonomicznych to sam jestem sceptyczny, poza miejscami gdzie tej wody pomiędzy krajami jest naprawdę mało i tam może być sens ustalenia czegoś takiego.
Wyjaśniam, że „wyłączne strefy ekonomiczne” wziąłem w cudzysłów dlatego, że nie chodzi mi w tym kontekście o jakiekolwiek rybołówstwo czy eksploatację złóż naturalnych, a o wody międzynarodowe oraz obszary bez przynależności państwowej, na których żaden nowy podmiot nie może usypać swojej wyspy bez zgody właściciela. Średnio fortunne określenie, przyznaję.

Chodzi mi jednak o to, aby raz, dla odmiany, zapobiec sytuacji, w której państwo o określonej narracji, historii, kulturze nagle dowiaduje się o tym, że ma sąsiada.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
Joahim von Ribertrop Stempel
Przybysz

Nowa Mapa Mikroświata

Post autor: Joahim von Ribertrop »

Helwetyk Romański pisze:
30 paź 2022, 10:18
Ronon Dex pisze:
Stad moim zdaniem dopracowanie tych wielkości lądów i jest sprawą nad którą powinniśmy popracować i wreszcie stworzyć mapę z uzgodnionymi wielkościami.
Bezapelacyjnie — tak. Korzystając z okazji, pytanie do @Joahim von Ribertrop: czy gdzieś dostępna jest aktualna wersja mapy oraz czy dostępna jest wersja mapy bez nazw krajów?

Prawie Aktualna jest tutaj (z oczywistych względów nie ma tam Felencji), zrobienie Prawdziwie Aktualnej (z Felencją) to roboty na 5 minut. Przy okazji w pakiecie dorzucamy Napierdalankę O Dostęp Do Wewnętrznego Morza Helkar, Co To Go Westland Nie Ma.
Awatar użytkownika

Nowa Mapa Mikroświata

Joahim von Ribertrop pisze:
30 paź 2022, 11:03
Prawie Aktualna jest tutaj (z oczywistych względów nie ma tam Felencji), zrobienie Prawdziwie Aktualnej (z Felencją) to roboty na 5 minut.
Pięknie dziękuję! Co to jest to na południu, co to tego wcześniej nie było, a teraz jest?

Joahim von Ribertrop pisze:
30 paź 2022, 11:03
Przy okazji w pakiecie dorzucamy Napierdalankę O Dostęp Do Wewnętrznego Morza Helkar, Co To Go Westland Nie Ma.
Ale może mieć!
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rynek w Nowym Brzegu”