Nowa Mapa Mikroświata

Tu dyskutujemy na wszystkie tematy związane z mikronacjami
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Helwetyk Romański Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji

Nowa Mapa Mikroświata

Post autor: Helwetyk Romański »

Ostatnia wiadomość z poprzedniej strony wątku

Ronon Dex pisze:
31 paź 2022, 13:55
Helwetyk Romański pisze:
31 paź 2022, 12:57
Względem mapy, którą dostałem od Ciebie w maju 2020 roku, na obecnej mapie pojawiły się Lumeria i Jebola, jakby Suderland, zasadniczej zmianie uległ kształt archipelagu, który wklejałem wyżej, wreszcie — umieszczono na niej cały, powiększony Vaarland.
No właśnie... Lumeria. Ktoś ma z nimi kontakt?
Mogę mieć. Zapytam i wrócę, mam nadzieję, z informacją. Do reszty wątku odniosę się wieczorem lub rano — przerwa od ekranu dla resztek równowagi psychicznej.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH

Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.

IGNATS IK RUTH

Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk​@​gmail.com
Awatar użytkownika
Benjamin Stempel

Nowa Mapa Mikroświata

Post autor: Benjamin »

Ronon Dex pisze:
31 paź 2022, 16:11
Tak na szybko bo dzisiaj już na tym siedział nie będę... jutro wolny dzień to jakby co popracuję nad tym dalej.

Obrazek

Rozmiar mapy zmniejszyłem do 6000 x 3000 pxs, ale oryginał robię w 24000 x 12000 pxs, czyli 4 razy większy, co powoduje, ze mozemy potem zrobić same poszczególne kontynenty w innej skali, wyraźniejsze itd.

1/ "Stary Kontynent" w wielkości KIK, na pewno Dreamland to uznaje, co do Sarmacji to nie wiem... może się odezwą. Jednak nie rozstrzygam takich elementów jak Tuolelenkka, na razie w skali KIK,a le jakbym przegiął ze zmniejszaniem to śmiało pisać - poprawię.

2/ Orientyka w wielkości wziętej od realowych Austro-Węgier - na tą chwilę zakładam, że to poprawna wielkość, ale czekamy na powrót z realowego wyjazdu ichniego władcy i jego zdanie w tej materii. W stosunku do mapy D/R zmniejszona do 50% wielkości.

3/ Vaarland... wziąłem rozmiar od realowego południa tego kontynentu - czyli od "włoskiego buta". W stosunku do mapy R/D zmniejszone do 66%.

4/ Wyspy na północy... zostawiłem w spokoju Lumerię, bo nie wiem z jakiej mapy korzystali "usypując swoją wyspę", pozostałe zmniejszone do rozmiarów proporcjonalnych do "macierzy" czyli do skali KIK (zmniejszenie o 2,11 raza w stosunku do mapy R.D).

5/ Nordata - uaktualniona po 'kataklizmie", wielkość pozostawiona bo Nordata od wielu lat miała zarówno opracowaną wielkość, jak i nawet położenie względem równika.

6/ Dawna NUPIA w rozmiarze jakim była, bo jest to rozmiar właściwy, stworzony przez Pel Nandera, który w NUPIA działał. SIłą rzeczy pozostawiłem proporcjonalnie wyspę, gdzie obecnie jest Fenocja... jeśli jej gospodarz zadecyduje inaczej to to zmienię, jak nie to zostawiam jak jest.

Ustawienie lądów nieco zmieniłem, częściowo przesunięcie tylko na wschód w przypadku dawnej NUPIA (odległosc od równika byłą ustalona), pozostałe sutawione trochę "na oko" i wg mojego widizmisia - czekam na uwagi i sugestię poprawek. Wykonam co trzeba.

Czekam na wypowiedzi, sugestie poprawek, doprecyzowanie rozmiarów itd. Ja tylko kartograf... mapa ma być możliwie najbradziej zgodnia z tym co ustaliły sobie poszczególne kraje.
1. Ja ogólnie mam pytanie, dlaczego południk 0° nie jest na środku mapy? Może to być tylko moja omyłka, ale zdaje mi się, że tak powinno być...
2. Rozmiar Gregorii jest zgodny z wieloma, starymi mapami, ale na tle reszty świata wydaje się być odrobinę za duża. Pomyślimy, gdy tylko wrócimy, wiadomo.
3. Nie za dużo tych oceanów...?
Benjamin Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek
To ten typ od wszystkich stanowisk, co Fatima się z niego śmieje.
ALFRED FABIAN VON HOHENBURG TEHEN-DŻEK
Awatar użytkownika
M2.r Stempel
Obywatel

Nowa Mapa Mikroświata

Post autor: M2.r »

Joahim von Ribertrop pisze:
31 paź 2022, 15:45
M2.r pisze:
31 paź 2022, 15:19
Joahim von Ribertrop pisze:
31 paź 2022, 14:18
Ale, jakby, ale, jak chcecie zaprosić coś co nie istnieje bo jest tylko krajem narracyjnym XDDDDDDDDDDD
Dlaczego nie istnieje? Ebola, podobnie jak Krakozja zostały uznane oficjalnie przez Dreamland i Wandystan dawno temu. Zwłaszcza Krakozja, w kontekście swojego istnienia na mapie między Scholandia i Brugia. To, że są to państwa bez forum nie oznacza, ze są bardziej fikcyjne od jakichś Voxow, Tuolonekkek i innych Felencji.
Pokażcie mi Jebolańczyka, to pogadamy. Krakazoja widziałem, Jebola jeszcze nie.
Krakozja ma takich samych mieszkańców jak Ebola. :)

Pokażcie mi mieszkańca Baradu albo Rzymu... Jeżeli czepiamy się o państwa, to ja bym z mapy wpierw odstrzelił, te które wyglądają jak gówno i niczego ciekawego sobą nie przedstawiają. A potem zastanawiał się, czy posiadanie tego czy tamtego konta na forum niesie ze sobą jakieś skutki.

I jeszcze raz, w kontekście Krakozji i Eboli, rozbija się o Państwa, które zostały uznane przez Dreamland, na tej samej zasadzie jak uznajemy Bialeńskie Wyspy Przyjaźni, powstanie dreamlandzkich terytoriów północnych, czy wyrośnięcie Awary pod Scholandzką granicą, także nie rozumiem problemu.