Instytut Kultury Osieckiej

Tu dyskutujemy na wszystkie tematy związane z posiadanymi przedsiębiorstwami
Awatar użytkownika
Helwetyk Romański Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji

Post autor: Helwetyk Romański »

Ostatnia wiadomość z poprzedniej strony wątku

piwski pisze:
11 lis 2022, 21:20
Bo wrzucanie jakichś niedorobionych rzeczy na Kustosza, skoro tego nie usunę i nie sfolderuję to mnie zabije po jakimś tygodniu.
Daję znać o możliwości folderowania. 🗃️
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH

Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.

IGNATS IK RUTH

Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk​@​gmail.com
Awatar użytkownika
piwski Stempel
Przybysz

Post autor: piwski »

Obrazek

OGŁOSZENIE INSTYTUTU KULTURY OSIECKIEJ
Mam przyjemność poinformować, że w ramach działalności Instytutu Kultury Osieckiej, pojawił się dziś nowy artykuł. Do jego napisania zainspirował nas pierwszy numer Przeglądu Naukowego i Literackiego, którego pierwszy numer ukazał się 11 listopada. W artykule pt. "O powstawaniu narodów" przedstawiamy nasz punkt widzenia na powstawanie v-światowych narodów, w szczególności warunków, które umożliwiają zajście takiego procesu. Wszystko na przykładzie procesów, których świadkami byli mieszkańcy Osieka.

Wszystkich zapraszamy serdecznie do lektury. Jeśli byliby Państwo zainteresowani większą ilością informacji na temat Arcybiskupiego Miasta Osieka czy otaczającego go w czasach świetności, krajobrazu politycznego i społecznego, zachęcamy do komentowania. Możecie dokonać tego państwo zarówno pod artykułem, albo tutaj: na leockiej ziemi.

Mam nadzieję, że już niedługo będziemy mieli czas, żeby zająć się załatwieniem siedziby dla leockiej filii Instytutu w Nowym Brzegu. Z ochotą wyeksponujemy tam część obrazów czy maszynopisów, znajdujących się w naszych rękach.

Z wielkimi wyrazami szacunku
(-) Piwski Sroczyński
Prezes IKO
Piwski Sroczyński
Awatar użytkownika

piwski pisze:
13 lis 2022, 0:49
Mam nadzieję, że już niedługo będziemy mieli czas, żeby zająć się załatwieniem siedziby dla leockiej filii Instytutu w Nowym Brzegu.
Lektura już do porannej kawy. Tymczasem, w odpowiedzi na powyższe, czekamy!
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
piwski Stempel
Przybysz

Helwetyk Romański pisze:
13 lis 2022, 0:58
piwski pisze:
13 lis 2022, 0:49
Mam nadzieję, że już niedługo będziemy mieli czas, żeby zająć się załatwieniem siedziby dla leockiej filii Instytutu w Nowym Brzegu.
Lektura już do porannej kawy. Tymczasem, w odpowiedzi na powyższe, czekamy!
Mam nadzieję, że uda się znaleźć w Palatynacie zainteresowanych do wstąpienia w szeregi Instytutu. Bylibyśmy znacznie bardziej zadowoleni, gdyby mógł służyć nie tylko jako przestrzeń ekspozycyjna, ale także stać się miejscem, gdzie będzie się o tym dziedzictwie żywo dyskutować. Będziemy też zaszczyceni, gdyby ktoś z Leocji wybrał się na instytutową wycieczkę do opustoszałego Osieka [do pełnego doświadczenia potrzebny minecraft i discord]. Pragnę zakończyć słowami: Smacznej Kawusi!
Piwski Sroczyński
Awatar użytkownika

Trochę ta poranna kawa zajęła… Przeczytałem z zainteresowaniem. W mikroświecie trudno o „efektywne” wojny domowe, w przeciwieństwie do choćby zamachów stanu (czy, jak kto woli, Schmittowskich stanów wyjątkowych). Przeciwnie zaś, wrogów zewnętrznych było chyba aż zbyt wielu; zresztą także w ramach jednego państwa — Sarmacji — co miało swoją ostatnią kulminację podczas Błękitnego Października w 2020 roku.

Jeżeli czegoś nas historia Pollinu powinna nauczyć to tego, że może i budowanie tożsamości narodowej dzięki posiadaniu wspólnego wroga jest skuteczne, ale w szerszej perspektywie czasowej prowadzi do zamykania się w coraz to węższych gronach, na czym tracą wszystkie strony konfliktu. Nigdy dość powtarzania, że twórcy potrzebują jak najszerszej publiczności. Niestety, inby są angażujące emocjonalnie, a przez to atrakcyjne, w przeciwieństwie do polityki ciepłej wody w kranie. (Aż zacznie lecieć zimna, a w końcu w ogóle ją zakręcą).

piwski pisze:
13 lis 2022, 1:07
Będziemy też zaszczyceni, gdyby ktoś z Leocji wybrał się na instytutową wycieczkę do opustoszałego Osieka [do pełnego doświadczenia potrzebny minecraft i discord].
Kusi zorganizowanie takiej grupowej wycieczki — naturalnie, z przewodnikiem — w składzie co najmniej kilkuosobowym, ale czy udałoby się nam zgrać w tym samym miejscu i czasie… (To nie pytanie tendencyjne, zupełnie serio się zastanawiam).
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
piwski Stempel
Przybysz

Helwetyk Romański pisze:
13 lis 2022, 19:17
Jeżeli czegoś nas historia Pollinu powinna nauczyć to tego, że może i budowanie tożsamości narodowej dzięki posiadaniu wspólnego wroga jest skuteczne, ale w szerszej perspektywie czasowej prowadzi do zamykania się w coraz to węższych gronach, na czym tracą wszystkie strony konfliktu. Nigdy dość powtarzania, że twórcy potrzebują jak najszerszej publiczności.
Na M4P pomimo tego, że Osiek dążył do dialogu z pewnymi środowiskami z Niebieskiej, nie było możliwe pojednanie na poziomie państw i całych narodów, zbyt wiele radykałów po obu stronach (głównie niebieskiej). Ale pomimo tych napięć, działały u nas w mieście przedsiębiorstwa z Królestwa Niebieskiego: FutureTech Industries (popularnie po prostu EfTiAj czy Browary Arcyksiążęce, a w mieście była również jedyna w Czerwonej niebieska placówka konsularna. Stąd mieliśmy wśród czerwonych radykałów łatkę zdrajców... Jej bezsensowność pokazał nasz udział zarówno w łagodzeniu sporów metodami dyplomatycznymi jak i krew przelana w momencie kiedy możliwości dawane przez dyplomację się wyczerpały. Jednak nasza otwartość na ludzi dobrej woli bez względu na pochodzenie zaowocowała kilka miesięcy później, gdy znaczna część uciskanej w niebieskiej pro-pokojowej elity wyemigrowała właśnie do Osieka, znacznie wzmacniając potencjał Miasta.

Helwetyk Romański pisze:
13 lis 2022, 19:17
Kusi zorganizowanie takiej grupowej wycieczki — naturalnie, z przewodnikiem — w składzie co najmniej kilkuosobowym, ale czy udałoby się nam zgrać w tym samym miejscu i czasie… (To nie pytanie tendencyjne, zupełnie serio się zastanawiam).
Jestem otwarty na propozycje, wydaje się, że w najbliższym czasie mam sporo czasu na tego typu inicjatywy, trzeba byłoby sprawdzić jak by to wyglądało ze strony potencjalnych zwiedzających Leotów czy Sarmatów (póki co głównie na tych "teatrach" działam.
Piwski Sroczyński
Awatar użytkownika
piwski Stempel
Przybysz

Obrazek

OGŁOSZENIE INSTYTUTU KULTURY OSIECKIEJ
Mam przyjemność poinformować, że w ramach działalności Instytutu Kultury Osieckiej, od jutra rozpocznie działalność Antykwariat Templum.

Ta nowa jednostka organizacyjna Instytutu Kultury Osieckiej, będzie miała za zadanie, przede wszystkim, rozpowszechnienie dzieł autorstwa Osieczan, wśród prywatnych kolekcji Pollinu. Mamy nadzieję, że dzięki jego działalności kultura osiecka, będzie mogła sprawiać radość, nie tylko zwiedzającym wystawy organizowane przez nasz Instytut, ale także na co dzień. Mamy nadzieję, że w Leocji, jako w krainie gdzie mieszka szczęście, dzieła osieckie w sposób szczególny znajdą zrozumienie.

Chcielibyśmy jednak, żeby Antykwariat, poza sprzedażą dzieł autorów osieckich, zajmował się także obrotem dziełami sztuki, autorstwa osób niezwiązanych z Miastem. Umiłowanie piękna, które jest tak ważnym elementem składowym naszej tożsamości, jest czymś co przekracza wszystkie granice, w tym nawet i te państwowe. Jeśli więc ze strony twórców i posiadaczy dzieł sztuki pojawi się chęć współpracy z Antykwariatem Templum, z radością rozszerzymy działalność i na to pole. Jednak uważamy za stosowne nie tylko przyjmowanie nieosieckich twórców do naszej oferty. Jako organizacja przede wszystkim promująca kulturę osiecką, dla zwiększenia jej zasięgów, mamy nadzieję na współpracę z instytucjami o profilu podobnym do naszego Antykwariatu w innych częściach Pollinu. Mamy tutaj na myśli przede wszystkim Nowobrzeski Dom Aukcyjny, który zainspirował nas do działania.

Inauguracja działalności Antykwariatu nastąpi o godzinie 19:30, w nowej siedzibie Instytutu przy ulicy Starosarmackiej 3 w Angemoncie, w sali numer 12, udział w licytacji, będą mogły również wziąć udział osoby łączące się z nami za pośrednictwem sieci internetowej. Licytować, będzie można komplet dwóch pięknych grafik o tematyce jesiennej. Dodatkowo, od godziny 8:30 do 18:45, dzieła wystawiane na aukcji, będą dostępne w ramach wystawy, dostępnej zupełnie za darmo, nie tylko dla zainteresowanych licytacją, ale także dla mieszkańców Angemontu i okolic, chcących w tym czasie poobcować z pięknem. Z dokładnymi zdjęciami grafik, już teraz można zapoznać się na stronie internetowej Antykwariatu.

Dla obecnych w tym czasie w siedzibie Instytutu, trzydzieści minut przed i po licytacji, przygotowaliśmy również poczęstunek w postaci tradycyjnego śledzia osieckiego z dodatkiem kieliszka oryginalnej wódki Marszałkowskiej, będzie on rozdawany na 30 minut przed i po aukcją. Więcej szczegółów na stronie ANTYKWARITATU TEMPLUM.

Mamy nadzieję, że pomimo tego, że podczas pierwszej aukcji przeprowadzonej przez Antykwariat, dostępna będzie jedynie możliwość płatności Libertami, pośród licytujących znajdą się i Leoci. W najbliższym czasie planujemy emisję Dukata Osieckiego, za pośrednictwem którego można byłoby dokonywać zakupów w Antykwariacie, czy nabyć nieruchomość w mieście, które odbudujemy własnymi rękoma, kamień po kamieniu.
Vivat! Crescat! Floreat!
Z wielkimi wyrazami szacunku
(-) Piwski Sroczyński
Prezes IKO
Piwski Sroczyński
Awatar użytkownika

piwski pisze:
15 lis 2022, 4:14
Mamy nadzieję, że pomimo tego, że podczas pierwszej aukcji przeprowadzonej przez antykwariat, dostępna będzie jedynie możliwość płatności libertami, pośród licytujących znajdą się i Leoci.
Niestety, jeżeli o mnie chodzi, jestem dziadem. W związku z pozbawieniem Złotej Wolności statusu inicjatywy użytecznej społecznie (z punktu widzenia logiki sarmackiego systemu podatkowego, może i słusznej), wszystkie posiadane środki przekazałem Palatynatowi Leocji. Jakkolwiek nie interpretuję traktatu leocko-sarmackiego, nie jestem w stanie podpiąć udziału w licytacji pod cele traktatowe ambasady.

Każda ze Stron otworzy ambasadę na terytorium drugiej Strony w celu upowszechniania swojego dorobku, rozpowszechniania informacji o wydarzeniach z życia kraju, zapraszania do udziału w przedsięwzięciach i uroczystościach o charakterze krajowym i międzynarodowym oraz pogłębiania przyjaznych stosunków między narodami.

Z kolei za posiadane prywatnie 9371,06 Ⱡ nawet znaczka na giełdzie nie kupię… 😩
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
piwski Stempel
Przybysz

Helwetyk Romański pisze:
15 lis 2022, 10:20
Podczas aukcji istnieje chyba potrzeba, żeby wszyscy licytujący operowali na jednych jednostkach. Nie mam pojęcia jak miałoby to inaczej wyglądać. W biegu nie będziemy chyba przeliczać palatynów na liberty, bo nie wiem czy jest jakiś przelicznik, który byłby powszechnie akceptowalny. A nie chciałbym, żeby ktoś z licytujących poczuł się poszkodowany, z powodu takiego a nie innego przelicznika tych dwóch walut, ustanowionego przez IKO i Antykwariat. Musiałbym posiedzieć dłużej nad tym, żeby być pewnym, że kurs jest wyznaczony tak jak należy i że nikt nie będzie miał racjonalnych podstaw dla poczucia pokrzywdzenia.

Może w przyszłości uda się wyeliminować ten problem, czy to przez rozszerzenie MBP, czy to poprzez opracowanie jakiejś sprytnej formuły Dukata Osieckiego, który mógłby służyć do zakupów różnych ciekawych rzeczy od IKO i odrodzonego Osieka.

A tak doraźne, może mógłbym zaproponować sprzedaż części swoich Libertów za Palatyny przed licytacją? Jeśli można byłoby za Palatyny opłacić ekipę do budowy miasta, czy ewentualnie usługi speca od heraldyki, który mógłby pomóc nam odświeżyć symbolikę miejską, to nie widzę do tego przeciwwskazań. Nie zbieram przecież tych libertów, żeby na nich spać, jak smok, tylko żeby je później wydać na usługi mogące pomóc w odbudowie miasta, na hasselandzkiej ziemi. A jeśli wiem, nasze rynki raczej nie są odgrodzone zasiekami, eufemistycznie rzecz ujmując. Jeśli chodzi na kurs, to jestem tutaj niczym dziecko we mgle, więc zdaję się propozycję Czcigodnego Naczelnika.

PS: Nie mam pewności czy cena licytowanych dziś grafik dobije do poziomu 9 000 Libertów. W związku z tym, czym goręcej zapraszam 💗💛
Piwski Sroczyński
Awatar użytkownika

piwski pisze:
15 lis 2022, 10:51
Helwetyk Romański pisze:
15 lis 2022, 10:20
Podczas aukcji istnieje chyba potrzeba, żeby wszyscy licytujący operowali na jednych jednostkach. Nie mam pojęcia jak miałoby to inaczej wyglądać.
Naturalnie. Przy czym problemem tutaj nie jest to, że licytacja odbywa się w libertach, a to, że nie ma możliwości łatwej wymiany posiadanych środków na liberty (liberty w Międzynarodowym Banku Pollinu mają z nimi tylko wspólną nazwę). Dopóki władze sarmackie nie podejmą stosownych decyzji, pozostaje operowanie w dwóch odrębnych przestrzeniach walutowych.

piwski pisze:
Musiałbym posiedzieć dłużej nad tym, żeby być pewnym, że kurs jest wyznaczony tak jak należy i że nikt nie będzie miał racjonalnych podstaw dla poczucia pokrzywdzenia.
Zupełnie bym się tym nie przejmował. To Dobry Pan najlepiej wie, jak wycenia „liberta w MBP” na potrzeby licytacji.

piwski pisze:
Może w przyszłości uda się wyeliminować ten problem, czy to przez rozszerzenie MBP, czy to poprzez opracowanie jakiejś sprytnej formuły Dukata Osieckiego, który mógłby służyć do zakupów różnych ciekawych rzeczy od IKO i odrodzonego Osieka.
MBP nic z tym nie zrobi, bo nie ma jak. System pieniężny jest suwerenną kompetencją Księstwa Sarmacji. To rząd sarmacki musi zdecydować o możliwości i kursie wymiany. Dobrym punktem odniesienia dla ustalenia kursu byłoby to rozporządzenie, ale nie jestem w stanie się zmusić do opracowania stosownych formuł w Excelu. Kawa dzisiaj nie działa. Dla jednej wypowiedzi dziennie kurs to 1:70, dla większej liczby…

piwski pisze:
A tak doraźne, może mógłbym zaproponować sprzedaż części swoich Libertów za Palatyny przed licytacją?
Zależy od kursu… 😜 Równie dobrze jednak można po prostu ustalić wartość „liberta w MBP” (całkowicie wymienialnego na palatyny) i ominąć element ręcznej wymiany.

piwski pisze:
PS: Nie mam pewności czy cena licytowanych dziś grafik dobije do poziomu 9000 libertów. W związku z tym, czym goręcej zapraszam 💗💛
Ja tę pewność mam… „Rotator” kupowałbym po tej cenie w ciemno.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
piwski Stempel
Przybysz

Helwetyk Romański pisze:
15 lis 2022, 11:28
piwski pisze:
A tak doraźne, może mógłbym zaproponować sprzedaż części swoich Libertów za Palatyny przed licytacją?
Zależy od kursu… 😜 Równie dobrze jednak można po prostu ustalić wartość „liberta w MBP” (całkowicie wymienialnego na palatyny) i ominąć element ręcznej wymiany.
Tylko czy Liberta, którego mam na koncie w MBP można uznać za pełnowartościowego Liberta? Nie można nim uiszczać opłat skarbowych za różne ciekawe rzeczy, jak przeniesienie artykuły z Parku Stołecznego do instytucji na przykład. Czy jest on akceptowalny u usługodawców, jak ten w systemie sarmackim? Może nie bardzo rozumiem w jakiej sytuacji obecnie jest "Libert MBP" ale wydaje mi się, że w znacznie gorszej niż Palatyn, bo nie jest głównym środkiem płatniczy na terenie swojego państwa. Niestety nie mam pewności czy pisząc to nie popisałem się całkowitą ignorancją. Ale jeśli tak, to nie byłoby to dalekie od prawdy, nie bardzo zgłębiałem tego jak póki co działa MBP.

A co do kursu przy takiej ręcznej wymianie, jak mówiłem, jako dziecko we mgle, musiałbym się zdać na wyczucie Czcigodnego Naczelnika. Ufam, że będzie on ustalony, oczywiście w granicach dostępnej Naczelnikowi wiedzy, możliwie uczciwie i z obopólną korzyścią dla obydwu stron.
Piwski Sroczyński
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedsiębiorstwa w Leocji”