Tylko czy Liberta, którego mam na koncie w MBP można uznać za pełnowartościowego Liberta? Nie można nim uiszczać opłat skarbowych za różne ciekawe rzeczy, jak przeniesienie artykuły z Parku Stołecznego do instytucji na przykład. Czy jest on akceptowalny u usługodawców, jak ten w systemie sarmackim? Może nie bardzo rozumiem w jakiej sytuacji obecnie jest "Libert MBP" ale wydaje mi się, że w znacznie gorszej niż Palatyn, bo nie jest głównym środkiem płatniczy na terenie swojego państwa. Niestety nie mam pewności czy pisząc to nie popisałem się całkowitą ignorancją. Ale jeśli tak, to nie byłoby to dalekie od prawdy, nie bardzo zgłębiałem tego jak póki co działa MBP.Helwetyk Romański pisze: ↑15 lis 2022, 11:28Zależy od kursu… 😜 Równie dobrze jednak można po prostu ustalić wartość „liberta w MBP” (całkowicie wymienialnego na palatyny) i ominąć element ręcznej wymiany.
A co do kursu przy takiej ręcznej wymianie, jak mówiłem, jako dziecko we mgle, musiałbym się zdać na wyczucie Czcigodnego Naczelnika. Ufam, że będzie on ustalony, oczywiście w granicach dostępnej Naczelnikowi wiedzy, możliwie uczciwie i z obopólną korzyścią dla obydwu stron.