Naturalnie skierowałam oczy ku tej opcji, dlatego się obawiam zarówno o to czy wypada i o mój portfel. Ad rem jednakże.
Czego oczekuję od leockich kolei? Oczekuję, że będą ładnym tłem do narracji i będę mogła wykorzystać je czasem w jakimś poście. Po pierwsze same koleje, a po drugie przewoźnicy. Państwowy przewoźnik to gwarant tego, że coś jeździć będzie, ale skoro są chętni by mieć własne koleje - to nie widzę powodu by to oni nie byli główną siłą. Oczekuję, że kolej będzie spójna tj. ustalamy, że jeździ elektryk albo parowóz, który model lub realny przewoźnik by mieć zdjęcia. Oczywiście to zostawiam raczej w gestii prywatnych przewoźników niż nas tutaj zebranych, ale jeżeli miałyby być jakieś państwowe koleje to wtedy, jak najbardziej pasuje to ustalić. Oczekuję, że w sposób ładnie narracyjnie ubrany będę mogła kupić bilet czy zarezerwować miejsce w wagonie. To daje masę możliwość od prywatnej narracji aż po np. przewóz gwardzistów na jakieś manewry czy coś. Oczywiście zniżki.
Nie oczekuję natomiast, że będę mogła coś więcej robić tj. budować ciągle koleje, sterować nimi etc.
Mam obawy, że temat wraz z poziomem skomplikowania może stać się odpychający dla większości przez wzgląd na poziom wiedzy i orientacji w temacie by się bawić. Dlatego jestem jak najbardziej za tym by np. po ustaleniach generalnych tematem zajęła się osoba mająca chęć i zainteresowanie kolejami by czuwać, ale by miała też wyczucie. Piękne opisy, technikalia i to wszystko, ale obok tego dużymi literami znak ze strzałką w drzwi otoczone czerwonymi migotliwymi lampkami by wszyscy laikowie wiedzieli, że tutaj mają się kierować, jak chcą skorzystać.