Plejkowy wątek kosmiczny
Plejkowy wątek kosmiczny
Na stronie SpaceX pojawiła się nowa zakładka odnosząca do nowego produktu firmy SpaceX. Produkt nazywa się Starshield i z tego co udało mi się wyczytać na stronie jest to satelita przeznaczona dla organizacji rządowych, która bazując na systemie Starlink pozwala tworzyć satelity obserwacyjne lub komunikacyjne, które mogą np. laserowo łączyć się z siecią Starlink. Myślę że już za niedługo oprócz startów Starlinka będziemy oglądali starty Starshielda. I szczerze mam mieszane odczucia co do projektu, ponieważ pozwala on na CZYSTO TEORETYCZNIE skonstruowanie teleskopu szpiegowskiego przesyłającego zdjęcia praktycznie na żywo za pośrednictwem super szybkiej sieci Starlink. A Wy co sądzicie?
Plejkowy wątek kosmiczny
Dzisiejszy spacewalk na ISS trwa już od 11:00 czasu UTC. Astronauci Josh Cassada i Frank Rubio instalują rozwijane panele słoneczne dostarczone przez ostatnią dostawę CRS-26 zorganizowaną przez SpaceX. Spacer kosmiczny ma trwać równo siedem godzin.
- Helwetyk Romański • Stempel
- Namiestnik Palatynatu Leocji
Plejkowy wątek kosmiczny
Co na ten temat sądzą astrologowie? (Bardzo przepraszam…).Damiano Windsachen pisze: ↑01 gru 2022, 21:40W tym miesiącu NASA informuje o dzisiejszym bardzo bliskim ułożeniu się Jowisza względem naszego Księżyca. Dodatkowo kilka dni później Jowisz zakryje Marsa na naszym niebie.
W zasadzie to byłem przekonany o tym, że rządy już od dawna są w stanie nas szpiegować w czasie rzeczywistym. Jako lewak wolałbym raczej, aby produktu nie udostępniono Korporacjom™️.Damiano Windsachen pisze: ↑03 gru 2022, 12:02I szczerze mam mieszane odczucia co do projektu, ponieważ pozwala on na CZYSTO TEORETYCZNIE skonstruowanie teleskopu szpiegowskiego przesyłającego zdjęcia praktycznie na żywo za pośrednictwem super szybkiej sieci Starlink. A Wy co sądzicie?
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH
Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.
IGNATS IK RUTH
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.
IGNATS IK RUTH
Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk@gmail.com
Plejkowy wątek kosmiczny
Trudne pytanie, bo nie jestem astronomem, a tym bardziej astrologiem :DHelwetyk Romański pisze: ↑03 gru 2022, 14:53Co na ten temat sądzą astrologowie? (Bardzo przepraszam…).
No to akurat też prawdaHelwetyk Romański pisze: ↑03 gru 2022, 14:53W zasadzie to byłem przekonany o tym, że rządy już od dawna są w stanie nas szpiegować w czasie rzeczywistym. Jako lewak wolałbym raczej, aby produktu nie udostępniono Korporacjom™️.
- Joahim von Ribertrop • Stempel
- Przybysz
Plejkowy wątek kosmiczny
Chwila, jak Jowisz może zakryć Marsa jak jest dalej od nas niż Mars? To raczej nie powinno na odwrót być?Damiano Windsachen pisze: ↑01 gru 2022, 21:40W tym miesiącu NASA informuje o dzisiejszym bardzo bliskim ułożeniu się Jowisza względem naszego Księżyca. Dodatkowo kilka dni później Jowisz zakryje Marsa na naszym niebie.
Plejkowy wątek kosmiczny
Słuszna uwaga, przepraszam za niedokładnośćJoahim von Ribertrop pisze: ↑03 gru 2022, 20:56Chwila, jak Jowisz może zakryć Marsa jak jest dalej od nas niż Mars? To raczej nie powinno na odwrót być?Damiano Windsachen pisze: ↑01 gru 2022, 21:40W tym miesiącu NASA informuje o dzisiejszym bardzo bliskim ułożeniu się Jowisza względem naszego Księżyca. Dodatkowo kilka dni później Jowisz zakryje Marsa na naszym niebie.
Plejkowy wątek kosmiczny
Zapomniałem wspomnieć że satelita OMOTENASHI (wystrzelona w kosmos wraz z misją Artemis 1) która miała wylądować na powierzchni Księżyca zakończyła swoją misję niepowodzeniem. Po wejściu w niekontrolowany obrót satelita panele fotowoltaiczne utraciły dostęp do Słońca. W krytycznym momencie uruchomiono główny silnik służący do lądowania jednak nie wiele to dało, a napięcie spadło tak nisko, że utracono kontakt z satelitą... Mimo wielu prób wznowienia kontaktu z satelitą kontakt nie został wznowiony. Tym samym najmniejszy zdalny lądownik księżycowy zamiast wylądować to uderzył z olbrzymią prędkością 2500 metrów na sekundę w Księżyc.
A ta misja miała wyglądać mniej więcej tak:

Plejkowy wątek kosmiczny
Po kilku dniach braku jakiejkolwiek aktualizacji ze strony NASA udało mi się znaleźć jedno z ładniejszych zdjęć z Kapsuły Orion (a w zasadzie z europejskiego modułu serwisowego)! Według obietnic NASA 10 grudnia odbędzie się końcowa odprawa lotu, no a 11 grudnia odbędzie się wodowanie Kapsuły Orion na wodach Oceanu Spokojnego u wybrzeży San Diego, a Kapsułę wyłowi okręt transportowy USS Portland.

Plejkowy wątek kosmiczny
Kapsuła Orion przeleciała dziś po raz ostatni i pierwszy raz aż tak blisko powierzchni Księżyca (127 kilometrów od powierzchni)! Tym samym NASA dostarczyła nam bardzo ładny film prezentujący prawdziwą skalę powierzchni Księżyca, którą z Ziemi możemy zaobserwować tylko przy pomocy teleskopu.
Plejkowy wątek kosmiczny
SpaceX oficialnie rozpoczyna sekcję prywatnych lotów załogowych. Jak możemy wyczytać na ich stronie Można w tym momencie zamówić przelot Kapsułą Dragon (albo przelot jeszcze nie zbudowanym Starshipem) na orbitę Ziemi, ISS, Księżyc, oraz Marsa :D

Plejkowy wątek kosmiczny
Kapsuła Orion w trakcie już 19 dnia lotu wykonała drugie selfie wykorzystując europejski moduł serwisowy. Kapsuła Orion (w zasadzie statek, bo nie doszło do rozdzielenia z Europejskim Modułem serwisowym) lecąc na powierzchnię naszej planety.

Podstawowe dane o misji Artemis I i Kapsule Orion (na stan tweeta NASA z 3 godzin):
Czas misji: 20 dni, 3 godziny, 41 minut,
Odległość od powierzchni Księżyca: 76368 km
Prędkość przelotowa: 729 km/h
Czas misji: 20 dni, 3 godziny, 41 minut,
Odległość od powierzchni Księżyca: 76368 km
Prędkość przelotowa: 729 km/h