Leocki Związek Sportowy - planowane prace

Tu dyskutujemy na wszystkie tematy związane z mikronacyjnym sportem
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Piotr vel Bocian Stempel
Przybysz

Post autor: Piotr vel Bocian »

Ostatnia wiadomość z poprzedniej strony wątku

Heinz-Werner Grüner pisze:
26 lip 2023, 20:49
Piotr vel Bocian pisze:
26 lip 2023, 13:02

Skąd się wziął tutaj XpertEleven? Na czym miałaby polegać rywalizacja w tej grze - na dotychczasowych reprezentacjach państw w ramach MUP czy stworzeniu nowej ligi?
Tylko i wyłącznie dla bieżących reprezentacji w MUP. Sezon i IO można dopasować.
IO i tak pewnie w tydzień się nie skończy, a mozemy zagrać jeden wyjątkowy sezon raz na jakiś czas.
Dobrze, by było gdyby kilka sezonów wcześniej było wiadomo jakie są plany tj. który sezon jest "tym wyjątkowym", który będzie v-Mistrzostwami, a który "zwykłym" sezonem. Może niektórzy budują drużynę z dnia na dzień, ale niektórzy potrzebują więcej czasu na przygotowania :)
Awatar użytkownika
Oswald Baskerville Stempel
Kurator Palatynatu Leocji

Post autor: Oswald Baskerville »

Piotr vel Bocian pisze:
26 lip 2023, 21:27
Może niektórzy budują drużynę z dnia na dzień, ale niektórzy potrzebują więcej czasu na przygotowania :)
I to jest akurat świetny argument, żeby nie wprowadzać futbolu na igrzyskach.
(—) Oswald Baskerville, Kurator Palatynatu Leocji
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Obywatel honorowy

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Oswald Baskerville pisze:
26 lip 2023, 21:28
Piotr vel Bocian pisze:
26 lip 2023, 21:27
Może niektórzy budują drużynę z dnia na dzień, ale niektórzy potrzebują więcej czasu na przygotowania :)
I to jest akurat świetny argument, żeby nie wprowadzać futbolu na igrzyskach.
Czyli zamiast tego idziemy tylko w haxball?
(-) bk. Heinz-Werner Grüner
Oberhaupt Edelweiss
Obrazek
Awatar użytkownika
Ignats ik Ruth Stempel
Przewodniczący Senatu Palatynatu Leocji

Post autor: Ignats ik Ruth »

Tak sobie jeszcze pomyślałem bez związku z tym, o czym już pisaliśmy wyżej — może by, dla zachowania bardziej igrzyskowego charakteru imprezy, zrobić w niektórych konkurencjach kilka etapów? Myślę tu o takim modelu eliminacyjnym, jaki znamy z realowej lekkiej atletyki. W pn w danej dyscyplinie mielibyśmy 1szą rundę, w następny poniedziałek półfinał, a później — dajmy na to w środę — finał. A dla kogoś, kto by nie wygrał, ale miał najlepszą średnią jakaś dodatkowa nagroda. (Może nawet medal pozłacany? :P).
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
(—) Ignats Urban ik Ruth
Lᴇᴏᴄᴋᴀ Pᴀʀᴛɪᴀ Fᴀsᴢʏsᴛóᴡ Jᴇ̨ᴢʏᴋᴏᴡʏᴄʜ
Awatar użytkownika
Obywatel honorowy

Ignats ik Ruth pisze:
26 lip 2023, 22:02
Tak sobie jeszcze pomyślałem bez związku z tym, o czym już pisaliśmy wyżej — może by, dla zachowania bardziej igrzyskowego charakteru imprezy, zrobić w niektórych konkurencjach kilka etapów? Myślę tu o takim modelu eliminacyjnym, jaki znamy z realowej lekkiej atletyki. W pn w danej dyscyplinie mielibyśmy 1szą rundę, w następny poniedziałek półfinał, a później — dajmy na to w środę — finał. A dla kogoś, kto by nie wygrał, ale miał najlepszą średnią jakaś dodatkowa nagroda. (Może nawet medal pozłacany? :P).
Też o tym myślałem, ale czy jesteśmy w stanie przewidzieć frekwencje? W normalnych warunkach masz zgłoszenia, a w mikro to chyba nie wypali.
Takie 100m z eliminacjami to moje marzenie, ale chyba ściętej głowy... Nie mniej wszystko się okaże.
Oberhaupt Edelweiss
Obrazek
Awatar użytkownika
Damiano Robingren Stempel

Post autor: Damiano Robingren »

Oswald Baskerville pisze:
25 lip 2023, 17:32
3. Igrzyska powinny mieć swoją stronę. Ostatni mundial w Leocji zrealizowaliśmy bez strony i wyszło dobrze, ale ze względu na wymagania techniczne z pkt. 2. igrzyska wymagają własnej platformy. Raz zbudowana platforma może być powielana, a nowi organizatorzy wrzucaliby swoją oprawę graficzną. Platforma oprócz gierek zawierałaby także klasyfikację medalowe i podsumowania wyników poszczególnych dyscyplin. Wielkim ułatwieniem dla uczestników byłaby możliwość wgrywania swoich wyników (skrinszotow) wewnątrz tej strony, bez konieczności wysyłania do organizatorów (może to wodotrysk i może Kustosz wystarczy, ale warto rozważyć).
W sumie mam sporo czasu więc jak realioza nie będzie przeszkadzać to może coś ulepię :D
Obrazek
Damiano Robingren
Prezes firmy BAZTEK, Esperantysta
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
La Esperantismo celas la reciprokan sinkomprenadon kaj
konsekvence ankaŭ estimon kaj amon inter ĉiuj gentoj kaj nacioj.

L.L. ZAMENHOF
Awatar użytkownika
Ignats ik Ruth Stempel

26 lip 2023, 22:12
Też o tym myślałem, ale czy jesteśmy w stanie przewidzieć frekwencje?
To by wymagało zapisów z wyprzedzeniem. Jeśli impreza miałaby być ogromna i dosyć długa*, to może by się to udało. ;P

*I Igrzyska Sarmackie w Ferze i Ciudad de Bravo, organizowane przez moich v-ojców, trwały jakoś ze 4 tygodnie. :P
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
(—) Ignats Urban ik Ruth
Awatar użytkownika
Obywatel honorowy

Ignats ik Ruth pisze:
26 lip 2023, 22:24
26 lip 2023, 22:12
Też o tym myślałem, ale czy jesteśmy w stanie przewidzieć frekwencje?
To by wymagało zapisów z wyprzedzeniem. Jeśli impreza miałaby być ogromna i dosyć długa*, to może by się to udało. ;P

*I Igrzyska Sarmackie w Ferze i Ciudad de Bravo, organizowane przez moich v-ojców, trwały jakoś ze 4 tygodnie. :P
No te 30 dni to właśnie idealny czas na to by spokojnie działać.
Oberhaupt Edelweiss
Obrazek
Awatar użytkownika
Piotr vel Bocian Stempel
Przybysz

Post autor: Piotr vel Bocian »

Poruszona została kwestia frekwencji.
Ja wiem, że trudno teraz zgadywać ile osób weźmie udział, bo to zależy indywidualnie od każdego mieszkańca v-państw, ale jednak rzucając i rozwijając temat, szukając dyscyplin sportowych, każdy musiał mieć w głowie jakąś liczbę osób, dla której to przygotowuje. O jakiej liczbie osób pomyśleliście w rozmowach? 10-20-50 ?
Awatar użytkownika
Ignats ik Ruth Stempel

Ja, mówiąc szczerze, zupełnie o tym nie myślałem. :P
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
(—) Ignats Urban ik Ruth
Awatar użytkownika
Oswald Baskerville Stempel
Kurator Palatynatu Leocji

Post autor: Oswald Baskerville »

Odpowiadając kilku osobom w jednej wiadomość:

@Heinz-Werner Grüner : wydaje mi się, że "rytm życia" MUP jest taki, że nie ma co go zaburzać igrzyskami. Może byłoby fajnie, ale wiemy jak działa X11 i jak trenerzy budują swoje reprezentacje, na co zwrócił uwagę Trener Bocian. W takim wypadku dyscypliny piłkarskiej ograniczyłbym do haxballa (chyba że wpadnie nam w ręce coś fajnego, czego jeszcze nie znamy).

Precyzując kwestię trwania Igrzysk Fer & CIuad de Bravo 2012, o których wspomniał @Ignats ik Ruth: zaplanowane byly na 2-30 września 2012. W praktyce trwały dłużej, bo snooker przedłużył się do okolic 20 października, ale to tylko ten nieszczęsny snookera, reszta w terminie. Wszystko się odbywało ładnie, nie licząc skandalu z wynikami w podnoszeniu ciężarów (wynik braku testów gierek) i słabszej frekwencji w niektórych konkurencjach. Zgadzam się też z Herr Grünerem, że 30 dni to fajny okres - na tyle ambitny, by impreza miała rozmach i prestiż.

Co do liczby potencjalnych uczestników: poniżej 10 uznam za porażkę, 20 uznam jednocześnie za minimalną sensowną liczbę i za wielki sukces. We wspomnianych już Igrzyskach Fer & Ciuad de Bravo 2012 udział wzięły 22 osoby (!). To był GIGANTYCZNY sukces w tamym momencie, a pamiętajmy, że może i były to igrzyska promowane jedynie w Sarmacji, to częścią Księstwa były wówczas (nadal silne i aktywne) Teutonia, Baridas, Wandystan i Sclavinia. Według mojego rzutu okiem na ranking aktywności w Stemplu oraz według ankiet mikroswiatowych, trzon stanu osobowego państw wirtualnych stanowi ok. 50 osób. Dlatego 20 uczestników to powinien być cel, bo wtedy rywalizacja ma sens, a przy okazji to byłoby 2/5 czy 1/3 regularnie aktywnych mikronautów, więc będzie można pić szmapana. Oczywiście 20 osob mam tu na myśli sumarycznie, nie że w każdej konkurencji. Wyobrażam sobie, że w haxballu udział wezmą 4 osoby, a w szachach 16.

Dodam, że kwestia uczestników jest problemem jedynie w szachach, snookerze i haxballu, gdzie trzeba mieć właściwą liczbę, żeby drabinka się ułożyła.
(—) Oswald Baskerville, Kurator Palatynatu Leocji
ObrazekObrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sport w Leocji”