Lenna w Leocji
- Franklin Garamond • Stempel
- Namiestnik Palatynatu Leocji
- Apolinary Montserrat • Stempel
- Przewodniczący Leockiej Akademii Nauk
- Kontakt:
Lenna w Leocji
To ja pozwolę sobie Najczcigodniejszemu drogą mniej oficjalną przedstawić pomysł na małą tenutę. 🙂
prof. Apolinary Montserrat OL LAN
Przewodniczący Leockiej Akademii Nauk
Dyrektor Centralnego Szpitala Wojskowego
Redaktor naczelny Głosu Leocji
W Leocji rzeczy niemożliwe robimy od ręki,
na cuda trzeba chwilkę poczekać.
Lenna w Leocji
Ja tu czekam na opinie odnośnie takiego podejścia i propozycje, a nie na zaklepywanie sobie gruntów 😅
- Kontakt:
Lenna w Leocji
Najczcigodniejszy, absolutnie nie mam uwag, wręcz przeciwnie - wyłącznie wyrazy poparcia dla przedstawionych pomysłów. 🙂Franklin Garamond pisze: ↑06 paź 2020, 13:34Ja tu czekam na opinie odnośnie takiego podejścia i propozycje, a nie na zaklepywanie sobie gruntów 😅
Lenna w Leocji
Postaram się porozumieć w tej materii z Czcigodnym Namiestnikiem Romańskim. W końcu diarchia ;)Apolinary Montserrat pisze: ↑06 paź 2020, 13:39Najczcigodniejszy, absolutnie nie mam uwag, wręcz przeciwnie - wyłącznie wyrazy poparcia dla przedstawionych pomysłów. 🙂Franklin Garamond pisze: ↑06 paź 2020, 13:34Ja tu czekam na opinie odnośnie takiego podejścia i propozycje, a nie na zaklepywanie sobie gruntów 😅
- Kontakt:
Lenna w Leocji
A zatem cierpliwie czekam na decyzję Palatium. 🙂Franklin Garamond pisze: ↑06 paź 2020, 21:35Postaram się porozumieć w tej materii z Czcigodnym Namiestnikiem Romańskim. W końcu diarchia ;)Apolinary Montserrat pisze: ↑06 paź 2020, 13:39Najczcigodniejszy, absolutnie nie mam uwag, wręcz przeciwnie - wyłącznie wyrazy poparcia dla przedstawionych pomysłów. 🙂Franklin Garamond pisze: ↑06 paź 2020, 13:34Ja tu czekam na opinie odnośnie takiego podejścia i propozycje, a nie na zaklepywanie sobie gruntów 😅
- Ametyst Faradobus • Stempel
- Przybysz
Lenna w Leocji
To na czym w końcu stanęło?
PROCESOR DOKTÓR NAUK NET. MAGISTER
Ametyst z rodu Faradobusów
Urlopowany Król Hirschbergii i Weerlandu,
Ponownie Prezydent Republiki Bialeńskiej

Ametyst z rodu Faradobusów
Urlopowany Król Hirschbergii i Weerlandu,
Ponownie Prezydent Republiki Bialeńskiej

- Stanisław Wieniawa • Stempel
- Przybysz
Lenna w Leocji
Stanęło na tym, co pisałem tutaj:
Opcje widzimy trzy:
- prokurator
- rządca
- starosta
Która Waszym zdaniem jest najodpowiedniejsza? Może macie jakieś propozycje?
Czcigodny Namiestnik Romański podziela moją wizję, obecnie trwa dyskusja dot. nomenklatury.Franklin Garamond pisze: ↑03 paź 2020, 14:29Gdy myślę o wytycznych, to nasuwa mi się kilka punktów:No i przede wszystkim — zdrowy rozsądek :)
- „nie od razu Nowy Brzeg zbudowano”, więc raczej dworek nie wyrośnie jak po deszczu
- spójność z narracją centralną - prowadzona narracja jest w zgodzie i nawiązaniu do historii wyspy, a także z lokalizacją na mapie i ogólnymi uwarunkowaniami geograficzno-pogodowymi, a ziemie daleko od Nowego Brzegu raczej są podle skomunikowane
- trzymamy się skali "mikro", jak to Szlachetny Ronon Dex opisał, można powiedzieć, że plan zagospodarowania dopuszcza zabudowę tylko tego rodzaju i formatu, a wszelkie inne wymagają zmiany planu zagospodarowania przez Palatium ;)
Co zaś tyczy się nomenklatury (lenno, bleh :P) — w głowie mam taki konstrukt, że całość wyspy stanowi Ekonomię Nowobrzeską (później może powstaną nowe Ekonomie, gdybyśmy kiedyś dorobili się kolejnych miast), z której na zasadzie dzierżawy Palatium przekazuje wybrane obszary pod czyjąś opiekę.
Taka osoba staje się, zgodnie ze staropolską nomenklaturą dot. królewszczyzn, starostą niegrodowym czy też tenutariuszem. Wówczas taka osoba tytułować mogłaby się... dzierżawcą/tenutariuszem dóbr [przymiotnik utworzony od nazwy osady/kolonii/wsi/miejscowości, która stanowić będzie "stolicę" przydzielonego obszaru, lub nazwy geograficznej], czyli przykładowo:
- tenutariusz dóbr krotnieńskich (zakładając że chodzi o tereny przy Jeziorze Krotło), czy też
- dzierżawca dóbr dywiznieńskich (od hipotetycznej miejscowości Dywiz).
Opcje widzimy trzy:
- prokurator
- rządca
- starosta
Która Waszym zdaniem jest najodpowiedniejsza? Może macie jakieś propozycje?
- Prokrustes
- Przybysz
Lenna w Leocji
Czy istnieje jakieś historyczne lub językowe uzasadnienie broniące prokuratora który zdecydowanie inaczej się kojarzy ?
Mi osobiście pasował "tenutariusz" a z tych trzech to "rządca".
Lenna w Leocji
https://pl.wikipedia.org/wiki/Prokurator_krzy%C5%BCackiProkrustes pisze: ↑08 paź 2020, 13:37Czy istnieje jakieś historyczne lub językowe uzasadnienie broniące prokuratora który zdecydowanie inaczej się kojarzy ?