Nic więcej nie napiszę, bo nie czuję się należycie umocowany, ale — dostaniecie gotowy kształt do w k l e j e n i a , a w tym przypadku „się nie da” skorzystać z istniejących kontynentów z uwagi na status quo. Ja się z Wami co do zasady zgadzam…Joahim von Ribertrop pisze: ↑07 sie 2023, 14:20Już pomijając fakt, że r y s o w a n i e jest działające wybitnie na nerwy (Morenika khy khy Morenika) to chodzi o to, że w ogóle sam fakt usypywania pikseli jest... No wiadomo. Zresztą nie po to czasem odkopano Hiperboreę, Centrazję i Ijuż żeby nie trzeba było usypywać...?Helwetyk Romański pisze: ↑07 sie 2023, 14:16No przecież piszę, że nie dostaniecie apopleksji! Tym się zajmą najlepsi specjaliści, dostaniecie wszystko ogarnięte zgodnie ze sztuką. (Serio serio).
Zjazd Mikronautów - Toruń 2023
- Helwetyk Romański • Stempel
- Namiestnik Palatynatu Leocji
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH
Dyniowy Padawan
Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk@gmail.com
Wyspa wielkości Leocji, koło Leocji, zachowajcie spokój, wszystko pod kontroląJoahim von Ribertrop pisze: ↑07 sie 2023, 14:14Mutter Prokrastinatia...Helwetyk Romański pisze: ↑07 sie 2023, 14:12Będą nowe wyspy (wyspa?)Joahim von Ribertrop pisze: ↑07 sie 2023, 14:11Zaczynam się obawiać co wyście tam w Stanie Wyższej Świadomości mogliście wykartografić...
No dobra, żeby się Wieżyczki (ani nikt inny) nie burzyły że jestem hipokrytą:VIK informuje, że jest wkurwiony. Na poważnie, nie możecie sobie czegoś skolonizować tylko musicie usypywać?! Czy wy macie w ogóle Rozum I Godność Człowieka?! Wy wiecie ile to roboty jest, ile ja to mierzyć i rysować muszę?! No ja pierdolę.
Piwski Sroczyński
- Karolina von Lichtenstein • Stempel
- Obywatel honorowy
Dlaczego ten T-shirt „Procrastinators Unite” jest też w mojej szafie od kilku lat? To ja podrzuciłam gdzieś inspirację?
(—) Karolina von Lichtenstein-Roumaine
Królowa Seniorka Dreamlandu i Scholandii, Królowa Matka Elderlandu, Dama dreamlandzkiego Orderu Czerwonego Orła, Diuczessa-Wspomożycielka Sarmacji, Diuczessa Tysiąclecia, Matka Karmicielka, Patronka Turystyki Pieszej, była Regentka i Kanclerka Księstwa Sarmacji, diuczessa Heidesheim, markiza Vankinner, baronessa Sarmacji, podporucznik w rezerwie Książęcych Sił Zbrojnych, honorowa obywatelka Królestwa Teutonii, Rzeczpospolitej Sclavińskiej, Gellonii i Starosarmacji, prawie została żoną Piotra Abogarda Scholandzkiego
Królowa Seniorka Dreamlandu i Scholandii, Królowa Matka Elderlandu, Dama dreamlandzkiego Orderu Czerwonego Orła, Diuczessa-Wspomożycielka Sarmacji, Diuczessa Tysiąclecia, Matka Karmicielka, Patronka Turystyki Pieszej, była Regentka i Kanclerka Księstwa Sarmacji, diuczessa Heidesheim, markiza Vankinner, baronessa Sarmacji, podporucznik w rezerwie Książęcych Sił Zbrojnych, honorowa obywatelka Królestwa Teutonii, Rzeczpospolitej Sclavińskiej, Gellonii i Starosarmacji, prawie została żoną Piotra Abogarda Scholandzkiego
- Alfred Fabian von Tehen-Dżek • Stempel
- Przybysz
Myślicie, że w Paincie to tak łatwo?Helwetyk Romański pisze: ↑07 sie 2023, 14:28Nic więcej nie napiszę, bo nie czuję się należycie umocowany, ale — dostaniecie gotowy kształt do w k l e j e n i a , a w tym przypadku „się nie da” skorzystać z istniejących kontynentów z uwagi na status quo. Ja się z Wami co do zasady zgadzam…
Ale Wy teraz żartujecie czy serio mapa VIK powstaje w Paincie?Alfred Fabian von Tehen-Dżek pisze: ↑07 sie 2023, 15:32Myślicie, że w Paincie to tak łatwo?Helwetyk Romański pisze: ↑07 sie 2023, 14:28Nic więcej nie napiszę, bo nie czuję się należycie umocowany, ale — dostaniecie gotowy kształt do w k l e j e n i a , a w tym przypadku „się nie da” skorzystać z istniejących kontynentów z uwagi na status quo. Ja się z Wami co do zasady zgadzam…
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
- Alfred Fabian von Tehen-Dżek • Stempel
- Przybysz
Jeżeli nic się nie zmieniło, to jestem, jak na zjazdowicza nie przystało, śmiertelnie poważnyHelwetyk Romański pisze: ↑07 sie 2023, 15:38Ale Wy teraz żartujecie czy serio mapa VIK powstaje w Paincie?Alfred Fabian von Tehen-Dżek pisze: ↑07 sie 2023, 15:32Myślicie, że w Paincie to tak łatwo?Helwetyk Romański pisze: ↑07 sie 2023, 14:28Nic więcej nie napiszę, bo nie czuję się należycie umocowany, ale — dostaniecie gotowy kształt do w k l e j e n i a , a w tym przypadku „się nie da” skorzystać z istniejących kontynentów z uwagi na status quo. Ja się z Wami co do zasady zgadzam…
- Oswald Baskerville • Stempel
- Kurator Palatynatu Leocji
Jebac warstwy i łatwo edytowalne kształty wektorowe! Jedyna prawdziwa mapa, to bitmapa!
(—) Oswald Baskerville, Kurator Palatynatu Leocji

- Joahim von Ribertrop • Stempel
- Przybysz
Kreski rysuję na warstwach w Paint.necie, koloruję w Paincie (bo wypełnianie kolorem w Paint.net to jedno z większych gówien jakie w życiu widziałem, patrz mapa z czerwca 2022). Aczkolwiek początkowo serio próbowałem rysować mapy tylko w Paincie (jedną nawet mi się udało!), ale przy próbie rysowania Wirtuazji zorientowałem się, jak cholernie ciężko byłoby to wszystko odwzorowywać na oko.Helwetyk Romański pisze: ↑07 sie 2023, 15:38Ale Wy teraz żartujecie czy serio mapa VIK powstaje w Paincie?
Warstwy są jeszcze spoko, ale wektory to jebać!Oswald Baskerville pisze: ↑07 sie 2023, 15:43Jebac warstwy i łatwo edytowalne kształty wektorowe! Jedyna prawdziwa mapa, to bitmapa!
Wyluzuj... chodzi o małą wyspę, wręcz wysepkę na oceanie, która będzie miała w sumie kilka-klikanascie pikseli na ogólnej mapie. Sami im lokalizację zaproponowaliśmy, bo ich wyspa i ich proces tworzenia to robota tysiące razy większa niż nasze namalowanie konturów na mapie. Oni to wszystko zrobili z bloków metr na metr... wyspę, budynki, obiekty etc.Joahim von Ribertrop pisze: ↑07 sie 2023, 14:20...to chodzi o to, że w ogóle sam fakt usypywania pikseli jest... No wiadomo.
A "usypywanie"... kontynentów zgoda, ale malutkie wyspy na wielkich i pustych oceanach? Powiem, że po prostu powinny być.
Chylę czoła... poważnie! - za cierpliwość do pracy w tak uproszczonym i nieprzyjaznym narzędziu.Joahim von Ribertrop pisze: ↑07 sie 2023, 16:40Kreski rysuję na warstwach w Paint.necie, koloruję w Paincie (bo wypełnianie kolorem w Paint.net to jedno z większych gówien jakie w życiu widziałem, patrz mapa z czerwca 2022). Aczkolwiek początkowo serio próbowałem rysować mapy tylko w Paincie (jedną nawet mi się udało!), ale przy próbie rysowania Wirtuazji zorientowałem się, jak cholernie ciężko byłoby to wszystko odwzorowywać na oko.Helwetyk Romański pisze: ↑07 sie 2023, 15:38Ale Wy teraz żartujecie czy serio mapa VIK powstaje w Paincie?
- Orjon Surma • Stempel
- Dyspozytor Palatynatu Leocji
Ostatnia część zjazdowej relacji - niedziela.
8:17 Hello everybody!
Okazało się, że z Piwskim odjechali również Filip i Taddeo. "Tacy to pożyją" - mandragor Pupka.
Wspomnienia minionej nocy i tego, co przegapiłem, jak spałem.
Pewien anonimowy trener poprosił Piwskiego o pokazanie włosów na klacie. "Jestem tak pijany, że mogę sobie na to pozwolić!".
Piwski zły na Namiestników za podanie mu pewnej informacji związanej z pewną personą.
Jedna z flag została zwinięta w sposób tak niechlujny, że osoba, która to robiła, została uznana przez Piwskiego za bandytę.
Podziwiam kolekcję piw i kiełbas przyniesioną z obrad do nas. W większości nie jest nasza. Jestem trochę przerażony, że Alfred spał tylko pół godziny. W sumie jak był do piątej rano...
Pogoda ładniejsza niż miała być. Pozytywne zaskoczenie zjazdowe.
8:47 Alfred wyraził oburzenie, że nikt mu nie przypomniał o znaczku. Cóż, odprowadzał Osobę Spoza Mikronacji, a potem zapomnieliśmy. Dobrze, że jest duży nakład. Rok temu było dużo gorzej.
9:22 Na posterunku Heinz i Ronon. Mile anegdotki wojskowe.
9:57 "Tu się pierdolnie jakąś narrację, tu terytorium zależne, tu Osiek..." - dyskusje o mapach.
10:01 Przybył Helwetyk, bo ktoś odjeżdża o 11, "o normalnej porze". Ktoś odjeżdża, ale o 11:25. "To mógłbym jeszcze godzinkę pospać, tak?" - głęboki zawód Namiestnika.
10:04 O Microsoft Flight Simulator:
"Bez mocnej grafiki, procka i dużej ilości RAMu to Ci nie pójdzie, bo się zadusi."
"No to zostają tylko szachy."
Alfred triggered.
10:07 Kto będzie odsypiać zjazd? Tylko złe odpowiedzi.
"No spać na zjeździe? Kto to widział?"
10:29 Pakowania czas. Rozstajemy się z domkiem. Źle nie było, chociaż jak to w opcji ekonomicznej nie było ogrzewania. Wiedzieliśmy, za co płaciliśmy, ale nie wiem, czy następnym razem nie wybiorę jednak pokoju. W takim chłodzie bałem się ubierać moją krotką piżamę...
10:34 Podczas zjazdu miała być szkolenie trenerów xperteleven, prowadzone przez Helmuta Walterycza. No właśnie. Miało.
10:39 Organizator nawalił, więc przypomniałem. Trwa skrócony kurs.

10:55 "Jak można zrobić kibel na kartę w zamkniętym ośrodku?"
"Trzeba być Toruniem."
11:04 Pole zjazdowe opuszczają Oswald i Heinz. Chwilę potem Alfred.
11:08 Pada deszcz.
"Z cukru nie jesteśmy."
"Jesteśmy z glukozy."
Żegnamy się z Rononem i Hewretem, udając się na miasto. Leocja nie zapomni Strażnikowi Kluczy zasług w udostępnieniu przestrzeni magazynowej. Nie musimy dźwigać bagażu. Jeden z Namiestników złośliwie stwierdził, że Leocja nigdy nie zapamięta. Niewdzięcznik! Sam wkładał swój bagaż! A mógł stać na tym deszczu...
11:33 Spektakularny sukces lumeryjskiej myśli technicznej: w restauracji, do której szliśmy, nie ma już wolnych stolików. Na szczęście były w lokalu obok.
11:47 Osoba Spoza Mikronacji zadowolona ze zjazdu. Miło słyszeć takie wieści!
12:36 Już po obiadku. Na dokładkę piwo. Niektórzy z niektórych wyrażają dezaprobatę wobec niektórych gatunków krajowego piwa.
13:21 Za godzinę pociąg. Trwają negocjacje, czy zamawiać Ubera, czy iść na piechotę. Po drodze trzeba bowiem odebrać bagaże.
13:27 Żegnamy Alojzego i zmierzamy ostatni raz do ośrodka. Większość jednak na piechotę.
14:25 Papa, Toruniu!! Trzeba wracać... Czemu tak krótko?!

Było bardzo dobrze. Frekwencja - niesamowita. W sumie na zjeździe pojawiło się 21 osób, w tym jedna spoza mikronacji. Więcej niż rok temu. Ogromny sukces!
Wydarzenia, jak widać po długości relacji, również dopisały. Nie wiem, czym zasłużyłem sobie na tak liczne uściski dłoni na koniec, ale dziękuję. Oby za rok było jeszcze lepiej!
Nie żeby coś, bardzo szanuję Toruń i w ogóle, ale za rok proszę o jakąś inną lokalizację, bo już nie będę w ogóle wiedzieć, jak wytłumaczyć, czemu jadę z tymi samymi kolegami do tego samego Torunia :P
8:17 Hello everybody!
Okazało się, że z Piwskim odjechali również Filip i Taddeo. "Tacy to pożyją" - mandragor Pupka.
Wspomnienia minionej nocy i tego, co przegapiłem, jak spałem.
Pewien anonimowy trener poprosił Piwskiego o pokazanie włosów na klacie. "Jestem tak pijany, że mogę sobie na to pozwolić!".
Piwski zły na Namiestników za podanie mu pewnej informacji związanej z pewną personą.
Jedna z flag została zwinięta w sposób tak niechlujny, że osoba, która to robiła, została uznana przez Piwskiego za bandytę.
Podziwiam kolekcję piw i kiełbas przyniesioną z obrad do nas. W większości nie jest nasza. Jestem trochę przerażony, że Alfred spał tylko pół godziny. W sumie jak był do piątej rano...
Pogoda ładniejsza niż miała być. Pozytywne zaskoczenie zjazdowe.
8:47 Alfred wyraził oburzenie, że nikt mu nie przypomniał o znaczku. Cóż, odprowadzał Osobę Spoza Mikronacji, a potem zapomnieliśmy. Dobrze, że jest duży nakład. Rok temu było dużo gorzej.
9:22 Na posterunku Heinz i Ronon. Mile anegdotki wojskowe.
9:57 "Tu się pierdolnie jakąś narrację, tu terytorium zależne, tu Osiek..." - dyskusje o mapach.
10:01 Przybył Helwetyk, bo ktoś odjeżdża o 11, "o normalnej porze". Ktoś odjeżdża, ale o 11:25. "To mógłbym jeszcze godzinkę pospać, tak?" - głęboki zawód Namiestnika.
10:04 O Microsoft Flight Simulator:
"Bez mocnej grafiki, procka i dużej ilości RAMu to Ci nie pójdzie, bo się zadusi."
"No to zostają tylko szachy."
Alfred triggered.
10:07 Kto będzie odsypiać zjazd? Tylko złe odpowiedzi.
"No spać na zjeździe? Kto to widział?"
10:29 Pakowania czas. Rozstajemy się z domkiem. Źle nie było, chociaż jak to w opcji ekonomicznej nie było ogrzewania. Wiedzieliśmy, za co płaciliśmy, ale nie wiem, czy następnym razem nie wybiorę jednak pokoju. W takim chłodzie bałem się ubierać moją krotką piżamę...
10:34 Podczas zjazdu miała być szkolenie trenerów xperteleven, prowadzone przez Helmuta Walterycza. No właśnie. Miało.
10:39 Organizator nawalił, więc przypomniałem. Trwa skrócony kurs.

10:55 "Jak można zrobić kibel na kartę w zamkniętym ośrodku?"
"Trzeba być Toruniem."
11:04 Pole zjazdowe opuszczają Oswald i Heinz. Chwilę potem Alfred.
11:08 Pada deszcz.
"Z cukru nie jesteśmy."
"Jesteśmy z glukozy."
Żegnamy się z Rononem i Hewretem, udając się na miasto. Leocja nie zapomni Strażnikowi Kluczy zasług w udostępnieniu przestrzeni magazynowej. Nie musimy dźwigać bagażu. Jeden z Namiestników złośliwie stwierdził, że Leocja nigdy nie zapamięta. Niewdzięcznik! Sam wkładał swój bagaż! A mógł stać na tym deszczu...
11:33 Spektakularny sukces lumeryjskiej myśli technicznej: w restauracji, do której szliśmy, nie ma już wolnych stolików. Na szczęście były w lokalu obok.
11:47 Osoba Spoza Mikronacji zadowolona ze zjazdu. Miło słyszeć takie wieści!
12:36 Już po obiadku. Na dokładkę piwo. Niektórzy z niektórych wyrażają dezaprobatę wobec niektórych gatunków krajowego piwa.
13:21 Za godzinę pociąg. Trwają negocjacje, czy zamawiać Ubera, czy iść na piechotę. Po drodze trzeba bowiem odebrać bagaże.
13:27 Żegnamy Alojzego i zmierzamy ostatni raz do ośrodka. Większość jednak na piechotę.
14:25 Papa, Toruniu!! Trzeba wracać... Czemu tak krótko?!

Było bardzo dobrze. Frekwencja - niesamowita. W sumie na zjeździe pojawiło się 21 osób, w tym jedna spoza mikronacji. Więcej niż rok temu. Ogromny sukces!
Wydarzenia, jak widać po długości relacji, również dopisały. Nie wiem, czym zasłużyłem sobie na tak liczne uściski dłoni na koniec, ale dziękuję. Oby za rok było jeszcze lepiej!
Nie żeby coś, bardzo szanuję Toruń i w ogóle, ale za rok proszę o jakąś inną lokalizację, bo już nie będę w ogóle wiedzieć, jak wytłumaczyć, czemu jadę z tymi samymi kolegami do tego samego Torunia :P
Chodzi o tradycje kulinarne Morvanu? (Poważnie pytam, nie w pełni pamiętam…).Orjon Surma pisze: ↑07 sie 2023, 18:29Piwski zły na Namiestników za podanie mu pewnej informacji związanej z pewną personą.
Przecież w sobotę k r z y c z a ł e m , że jest?!Orjon Surma pisze: ↑07 sie 2023, 18:29Alfred wyraził oburzenie, że nikt mu nie przypomniał o znaczku. Cóż, odprowadzał Osobę Spoza Mikronacji, a potem zapomnieliśmy. Dobrze, że jest duży nakład. Rok temu było dużo gorzej.
Popieram! (Wyjdzie jak zawsze).Orjon Surma pisze: ↑07 sie 2023, 18:29Nie żeby coś, bardzo szanuję Toruń i w ogóle, ale za rok proszę o jakąś inną lokalizację, bo już nie będę w ogóle wiedzieć, jak wytłumaczyć, czemu jadę z tymi samymi kolegami do tego samego Torunia :P
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH