Zjazd Mikronautów - Toruń 2023

Tu dyskutujemy na wszystkie tematy związane z mikronacjami
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Helwetyk Romański Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji

Post autor: Helwetyk Romański »

Ostatnia wiadomość z poprzedniej strony wątku

Heinz-Werner Grüner pisze:
07 sie 2023, 20:17
Helwetyk Romański pisze:
07 sie 2023, 19:59
Joahim von Ribertrop pisze:
07 sie 2023, 19:52
Ostatnio robiłem drugie podejście do Portala, więc jak potem czytałem IeSeMy to odruchowo przetłumaczyłem sobie Turetię na Wieżyczkę XD I od tego czasu się śmieję, że to Wieżyczki (dotychczas tylko w głowie, teraz można tego używać na forumie, bo pasuje).
Właśnie mi się nóż w kieszeni otwiera, dziękuję pan Joahim. No to co, czekamy na turecką mapę?
Turetckie podejście jest szokujące, tym bardziej, że to pierwszy sprzeciw względem jego pracy jaki zauważyłem. I to taki "jednomyślny-zbiorowy"... Nic nie sugeruje, ale zadziwiające, prawda? :)
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH

Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.

IGNATS IK RUTH

Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk​@​gmail.com
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Post autor: Ronon Dex »

07 sie 2023, 19:48
Tu o zasadę chodzi, o jechanie po każdym kto chce usypywać nowe piksele, choćby i w ogóle ich na ogólnej mapie widać nie było!
Jeśli chodzi o wspomnianą małą wyspę... której wskazaliśmy miejsce na oceanie (wiem po pijaku i w realu) to są to ludzie, którzy zrobili kraj w w grze Minecraft czy jakoś podobnie. Po realowym kontakcie, obejrzeniu prac (które nie powiem wzbudziły u wielu z nas szacunek) przynajmniej ja uznałem, że powinni mieć swoje miejsce w "naszym mikroświecie". I fajnie jeżeli do nas dołączą, ze swoją pracą i pomysłami...

Joahim von Ribertrop - na forum Turetii pisze:To że kogoś głośniej słychać nie znaczy, że jest go więcej. Przeciwko nowomapie w ten czy inny sposób od pierwszych chwil jej tworzenia wypowiadali się:
-Kulega i Kulega Kartoliński
-Ola Chojnacka
-Moja Żona
-Andy Sky
-Maciej II (?)
-MAP
-W pewnym stopniu Franciszek Leopold (ale tylko w zakresie Orientyki)
To jest 6/7/8 osób. 7 osób, w Mikroświecie liczącym około 120 osób (Stempel podaje 102 osoby wypowiadające się w przeciągu ostatniego miesiąca, ale wiem jakimi fanatykami Stempla są mieszkańcy Vaarlandu). To jest jakieś 6%. Jak 6% to "znaczna część", to chyba uczyliśmy się innej matematyki.
Akurat ta osoba (pogrubione przeze mnie) z Dreamlandu to udostępniła mi od samego początku prac skalowane mapy, a więc chyba nie powie, ze mu coś "zmniejszyłem"
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika

Ronon Dex pisze:
07 sie 2023, 20:20
Tu o zasadę chodzi, o jechanie po każdym kto chce usypywać nowe piksele, choćby i w ogóle ich na ogólnej mapie widać nie było!
Jeśli chodzi o wspomnianą małą wyspę... której wskazaliśmy miejsce na oceanie (wiem po pijaku i w realu) to są to ludzie, którzy zrobili kraj w w grze Minecraft czy jakoś podobnie. Po realowym kontakcie, obejrzeniu prac (które nie powiem wzbudziły u wielu z nas szacunek) przynajmniej ja uznałem, że powinni mieć swoje miejsce w "naszym mikroświecie". I fajnie jeżeli do nas dołączą, ze swoją pracą i pomysłami...
Nie tylko Ty. Moim zdaniem, na bardzo wielu odcinkach Osiek nas (jako cały Pollin) prześciga o parę okrążeń, co jest szalenie inspirujące.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Obywatel honorowy

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Helwetyk Romański pisze:
07 sie 2023, 20:22
Ronon Dex pisze:
Nie tylko Ty. Moim zdaniem, na bardzo wielu odcinkach Osiek nas (jako cały Pollin) prześciga o parę okrążeń, co jest szalenie inspirujące.
No i padło oficjalnie o jakie państwo-miasto chodzi. ;)
(-) bk. Heinz-Werner Grüner
Oberhaupt Edelweiss
Obrazek
Awatar użytkownika

07 sie 2023, 20:25
Helwetyk Romański pisze:
Ronon Dex pisze:
Było wyżej… 😉
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Post autor: Ronon Dex »

Helwetyk Romański pisze:
Moim zdaniem, na bardzo wielu odcinkach Osiek nas (jako cały Pollin) prześciga o parę okrążeń, co jest szalenie inspirujące.
Masz rację... sam zaczynam się zastanawiać w jakiej gierce zrobić coś fajnego (chowa się przy Nich moje malowanie samolotów w MSFS czy robienie kompozycji w Armie3, o malowaniu w GIMP to już nawet nie wspominam) - zacząłem przeglądać Steam'a, bo faktycznie pokazali nam, że można stworzyć naprawdę fajny wirtualny świat w oparciu o różne gry.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Obywatel honorowy

Helwetyk Romański pisze:
07 sie 2023, 20:26
07 sie 2023, 20:25
Helwetyk Romański pisze:
Ronon Dex pisze:
Było wyżej… 😉
Jakoś nie widzę, ale to nie ma znaczenia.

Ronon Dex pisze:
07 sie 2023, 20:27
Helwetyk Romański pisze:
Moim zdaniem, na bardzo wielu odcinkach Osiek nas (jako cały Pollin) prześciga o parę okrążeń, co jest szalenie inspirujące.
Masz rację... sam zaczynam się zastanawiać w jakiej gierce zrobić coś fajnego (chowa się przy Nich moje malowanie samolotów w MSFS czy robienie kompozycji w Armie3, o malowaniu w GIMP to już nawet nie wspominam) - zacząłem przeglądać Steam'a, bo faktycznie pokazali nam, że można stworzyć naprawdę fajny wirtualny świat w oparciu o różne gry.
Wracając do Osieka, to weźmy pod uwagę, że oni bawią się w MC, tam się po prostu buduje. Nie ma innej opcji. Wygląda to bajecznie, bo od lat bawią się tą grą. My możemy co najwyżej przyklasnąć.

Dla każdej mikronacji Cities Skylines się nada. Modów jest od groma i ciut ciut, a za chwilę wyjdzie CS2. Nie mniej nie wiem czy to nie zatraci całej wizualizacji.
Owszem plany miast w tej grze chodzą mi od lat, ale ja mam za słąby sprzęt by mi to "fikało".
Oberhaupt Edelweiss
Obrazek
Awatar użytkownika
Obywatel honorowy

Rozdzielam post, ponieważ chciałem zakomunikować, że wszyscy (no prawie ponieważ 500 palatynów jest do wyrównania, ale jako "bukmacher" mogę wziąć na siebie - zapewne Leszek Karakachanow jeszcze nie przelał).

W puli, głównie dzięki Hewretowi z Gerwenu było aż 55306,37 palatynów. To olbrzmia kwota, jak na warunki mikronacyjne.
I trafi ona do podziału do trzech szczęśliwców, którzy prawidłowo wytypowali zwycięzcę spotkania 2.klasy SLP pomiędzy Kasztelanem Czarnolas a AKS Czarnymi Osiek.
Jak informowałem padł wynik 2:1. A tak właśnie obstawili @Franklin Garamond, @Filip I Gryf i Pierre-Frédéric de Albercique.

No to po leocku wytłumaczę co dalej...
Jako, że pula nagród to 55306,57 palatynów, a zwycięzcy postawili różne wartości to procentowo przypadły im różne udziały w zysku. I tak:
- Franklin Garamond obstawił 1000,00 palatynów (48,046201227% udziału)
- Filip I Gryf obstawił 581,33 palatynów (27,930698159% udziału)
- Pierre-Frédéric de Albercique obstawił 500,00 palatynów (24,023100613% udziału)

Szalenie miło mi zakomunikować, że do zwycięzców trafia następująca nagroda:

@Franklin Garamond
Obrazek

@Filip I Gryf
Obrazek

@Pierre-Frédéric de Albercique - niestety na konto lumeryjskie
Obrazek
Oberhaupt Edelweiss
Obrazek
Awatar użytkownika
Oswald Baskerville Stempel
Kurator Palatynatu Leocji

Post autor: Oswald Baskerville »

07 sie 2023, 21:21
Rozdzielam post, ponieważ chciałem zakomunikować, że wszyscy (no prawie ponieważ 500 palatynów jest do wyrównania, ale jako "bukmacher" mogę wziąć na siebie - zapewne Leszek Karakachanow jeszcze nie przelał).

W puli, głównie dzięki Hewretowi z Gerwenu było aż 55306,37 palatynów. To olbrzmia kwota, jak na warunki mikronacyjne.
I trafi ona do podziału do trzech szczęśliwców, którzy prawidłowo wytypowali zwycięzcę spotkania 2.klasy SLP pomiędzy Kasztelanem Czarnolas a AKS Czarnymi Osiek.
Jak informowałem padł wynik 2:1. A tak właśnie obstawili @Franklin Garamond, @Filip I Gryf i Pierre-Frédéric de Albercique.

No to po leocku wytłumaczę co dalej...
Jako, że pula nagród to 55306,57 palatynów, a zwycięzcy postawili różne wartości to procentowo przypadły im różne udziały w zysku. I tak:
- Franklin Garamond obstawił 1000,00 palatynów (48,046201227% udziału)
- Filip I Gryf obstawił 581,33 palatynów (27,930698159% udziału)
- Pierre-Frédéric de Albercique obstawił 500,00 palatynów (24,023100613% udziału)

Szalenie miło mi zakomunikować, że do zwycięzców trafia następująca nagroda:

@Franklin Garamond
Obrazek

@Filip I Gryf
Obrazek

@Pierre-Frédéric de Albercique - niestety na konto lumeryjskie
Obrazek

Gratulacje, @Franklin Garamond!
(—) Oswald Baskerville, Kurator Palatynatu Leocji
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Ignats ik Ruth Stempel
Przewodniczący Senatu Palatynatu Leocji

Post autor: Ignats ik Ruth »

Ale kwoty! Człowiek ciuła na foreksie drobne denary, a tu przyjdzie jeden z drugim... i tego!
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
(—) Ignats Urban ik Ruth
Lᴇᴏᴄᴋᴀ Pᴀʀᴛɪᴀ Fᴀsᴢʏsᴛóᴡ Jᴇ̨ᴢʏᴋᴏᴡʏᴄʜ
Awatar użytkownika

07 sie 2023, 21:02
Jakoś nie widzę, ale to nie ma znaczenia.
Przyjąłem na potrzeby dalszej dyskusji założenie, że o jakim innym kraju mógł pisać Autor. Tak międzywierszowo, ale, no, tego, prawda.

07 sie 2023, 21:02
Dla każdej mikronacji Cities Skylines się nada. Modów jest od groma i ciut ciut, a za chwilę wyjdzie CS2. Nie mniej nie wiem czy to nie zatraci całej wizualizacji. Owszem plany miast w tej grze chodzą mi od lat, ale ja mam za słąby sprzęt by mi to "fikało".
Opieram swoją wiedzę wyłącznie na gameplayach z Internetu, ale mam wrażenie, że Cities Skylines to gra nastawiona na jednego gracza. Właśnie dlatego Minecraft wydaje mi się tutaj o wiele lepszym punktem odniesienia, z uwagi na jego jednoznacznie „społecznościowy” charakter. No i, chyba (chyba!) Cities Skylines nie dają aż takiej swobody, za przeproszeniem, tworzenia.

07 sie 2023, 21:21
To olbrzmia kwota, jak na warunki mikronacyjne.
Coś pięknego! 🤑
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rynek w Nowym Brzegu”