Tworzenie systemu stopni, oznaczeń itp. - temat roboczy

Zablokowany
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Post autor: Ronon Dex »

Ostatnia wiadomość z poprzedniej strony wątku

Parę "wariacji" z banderą w stylu z dwoma wycięciami... dodałem czerwień z barw narodowych.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Ametyst Faradobus Stempel
Przybysz

Post autor: Ametyst Faradobus »

Ta wersja z orderem by się bardziej nadawała na osobistą banderę/proporzec Namiestników.
PROCESOR DOKTÓR NAUK NET. MAGISTER
Ametyst z rodu Faradobusów

Urlopowany Król Hirschbergii i Weerlandu,
Ponownie Prezydent Republiki Bialeńskiej

Obrazek
Awatar użytkownika
Franklin Garamond Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji

Post autor: Franklin Garamond »

Ronon Dex pisze:
14 paź 2020, 21:43
Obrazek
Dobrze to wygląda.
Ametyst Faradobus pisze:
14 paź 2020, 21:48
Ta wersja z orderem by się bardziej nadawała na osobistą banderę/proporzec Namiestników.
Nie planowaliśmy raczej bandery dla Palatium.
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) Franklin Garamond
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Franklin Garamond pisze:
15 paź 2020, 13:40
Nie planowaliśmy raczej bandery dla Palatium.
A to błąd...bo "yacht" rządowy mógłby być ciekawy... Swego czasu Królowa Wielkiej Brytanii miała jacht na bazie starego niszczyciela. Pod zastanowienie poddaję...

A teraz przykład bandery, której nie proponowałem, tylko dlatego, aby uniknąć podobieństw.

Bandera Marynarki Wojennej Republiki Bialeńskiej:
Obrazek

Inne bandery w Bialenii... W Republice Bialeńskiej Marynarka Wojenna nie ma floty rezerwowej, rezerwą Marynarki Wojennej są gwardie regionalne i lenne, które się mobilizuje na czas "W"

Bandera Rzeszy Bialeńskiej - największy (i najważniejszy) region w Republice Bialenskiej.

Obrazek

Bandera Gwardii Razorna - czyli mojej gwardii lennej, która oczywiście jest rezerwą Sił Zbrojnych RB.

Obrazek

Bandera gwardii lennej mojego sąsiada Thomasa von Lisendorff, z którym razem zarządzamy takim mini-regionem czy Półwyspem Lisewskim.

Obrazek

Bandera gwardii lennej naszego wspólnego znajomego i przyjaciela Ametysta Faradobusa:

Obrazek

To tak na marginesie dyskusji o przyszłej banderze Palatynatu Leocji... tłumaczy to dlaczego nie proponowałem pewnego, popularnego wzoru bandery, a jednocześnie przedstawia bandery państwa jednak zaprzyjaźnionego i mającego bazę wojskową na ternie Leocji.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Prokrustes
Przybysz

Post autor: Prokrustes »

Ronon Dex pisze:
15 paź 2020, 20:30
A to błąd...bo "yacht" rządowy mógłby być ciekawy... Swego czasu Królowa Wielkiej Brytanii miała jacht na bazie starego niszczyciela.
Z punktu widzenia bezpieczeństwa narodowego Namiestnicy powinni mieć do dyspozycji szereg metod ewakuowania się z wyspy. Droga powietrzna to jedna opcja. Droga morska oraz ... podmorska to druga i trzecia. Chociaż wtedy oznaczanie okrętu byłoby wbrew logice.

Nie mniej używanie specjalnego okrętu pod banderą Namiestników przy okazji podróży zagranicznych byłoby przyjemną odmianą.
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Obywatel honorowy

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Gdyby ewakuacja była konieczna to Monarchia Austro-Węgierska jest w stanie pomóc swoją wspaniałą flotą powietrznych "maszyn przyszłości". Mowa oczywiście o wspaniałych sterowcach. Szybka ewakuacja w nieco ponad tydzień. ;)

A i może przy okazji, jakby Szanowny Pan Dex wykonał mały prezent dla rodziny panującej i zaprezentował(własnego pomysłu) banderę dla powietrznych statków tego typu? Taką tylko dla oznaczenia "monarszej mocy". Ja byłbym rad, ale Habsburgowie to już w ogóle...
Temat oczywiście nic nie zobowiązujący...
(-) bk. Heinz-Werner Grüner
Oberhaupt Edelweiss
Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Prokrustes pisze:
15 paź 2020, 20:52
Z punktu widzenia bezpieczeństwa narodowego Namiestnicy powinni mieć do dyspozycji szereg metod ewakuowania się z wyspy. Droga powietrzna to jedna opcja. Droga morska oraz ... podmorska to druga i trzecia. Chociaż wtedy oznaczanie okrętu byłoby wbrew logice.
Z punktu widzenia bezpieczeństwa to wystarczy udać się do bialeńskiej bazy na północy kraju... bo jak się ma zaprzyjaźniony kraj, który jest zmilitaryzowany niczym (proporcjanoalnie) realowy Izrael (no jeszcze nam sporo do tych proporcji brakuje, ale pracujemy nad tym intensywnie), to raczej bać się nie trzeba...

Prokrustes pisze:
15 paź 2020, 20:52
Nie mniej używanie specjalnego okrętu pod banderą Namiestników przy okazji podróży zagranicznych byłoby przyjemną odmianą.
No właśnie miałem na myśli okręt, który pełniłby role reprezentacyjne...
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Heinz-Werner Grüner pisze:
15 paź 2020, 22:05
A i może przy okazji, jakby Szanowny Pan Dex wykonał mały prezent dla rodziny panującej i zaprezentował(własnego pomysłu) banderę dla powietrznych statków tego typu? Taką tylko dla oznaczenia "monarszej mocy". Ja byłbym rad, ale Habsburgowie to już w ogóle...
Temat oczywiście nic nie zobowiązujący...
A zaproście do odwiedzenia Waszego kraju... czasy, które przyjęliście są ciekawe... to może pogadamy, może sie polubimy i powspółpracujemy.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Obywatel honorowy

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Szanowny Pan nie wie, ale ja wiem, że się lubimy. ;)
No i oczywiście zapraszam. Drzwi do Wiednia i Budapesztu zawsze są otwarte. ;)
(-) bk. Heinz-Werner Grüner
Oberhaupt Edelweiss
Obrazek
Awatar użytkownika
Franklin Garamond Stempel

Post autor: Franklin Garamond »

Nie planowaliśmy, ale to nie tak że byśmy nie chcieli. Do poniedziałku nie zdawaliśmy sobie nawet sprawy, że potrzebna nam bandera dla marynarki. Ja porządną jednostką pływającą na usługach Palatium z całą pewnością bym popływał. Przydałaby się też mniejsza łódź na potrzeby wędkarstwa pełnomorskiego, bo choć realnie do morza mam kawałek, tak bardzo lubię wędkarstwo, a morskie w szczególności. Ale to już tak na marginesie. Możemy je wyróżnić namiestnikowską banderą, bo w sumie czemu nie. Ja bym zatem tę, o której wspominałem, przyjął jako namiestnikowską właśnie.

Czyli do ustalenia pozostaje marynarki, jednostek pomocniczych oraz cywilna. Coś pominąłem?
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) Franklin Garamond
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Franklin Garamond pisze:
15 paź 2020, 22:20
Czyli do ustalenia pozostaje marynarki, jednostek pomocniczych oraz cywilna. Coś pominąłem?
Pytanie czy cywilna ba być odmienna od flagi państwowej? Jeśli tak to nie ma sprawy można pokombinować... Co do bandery dla jednostek pomocniczych to nie wiem czy warto tworzyć odrębną od bandery dla okrętów wojennych, ale jeśli tak to powinna być podobna do bandery wojennej i różnić się np. częściowo kolorystyką lub układem mieszanym pomiędzy banderą cywilną, a wojskową np.

Bandera wojenna (warianty):

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bandera cywilna (tak jak flaga):

Obrazek

Bandera dla jednostek pomocniczych:

Obrazek
Obrazek
Ronon Dex