Pewne rzeczy powinny zajść i zapewnie zajdą, całkowicie naturalnie. Jak dla mnie gazet może być i 6, jeśli będzie tego wymagać dobrostan Leocji i będą prosperować na zadowalającym poziomie.
Zamordyzm, pierwsze medale, wojsko i monopole
- Franklin Garamond • Stempel
- Namiestnik Palatynatu Leocji
Klasyczny konflikt big endian i little endian?
Pewne rzeczy powinny zajść i zapewnie zajdą, całkowicie naturalnie. Jak dla mnie gazet może być i 6, jeśli będzie tego wymagać dobrostan Leocji i będą prosperować na zadowalającym poziomie.
- George S. Patton • Stempel
- Obywatel
Bardzo tu informatycznie, bardzo :)
Już nawet zapomniałem, jak się musiałem przerzucać z big (Motorola) na little (x86).
I wspomnienia starły mi z pamięci wspomnienie o gazecie :)
Już nawet zapomniałem, jak się musiałem przerzucać z big (Motorola) na little (x86).
I wspomnienia starły mi z pamięci wspomnienie o gazecie :)
(—) George S. Patton
1. Na początku byli Regenci
2. Potem %przyszłem ja
1. Na początku byli Regenci
2. Potem %przyszłem ja
- Helwetyk Romański • Stempel
Pytanie jednak brzmi: od czego zaczynamy? Wiadomo (mam nadzieję…), że powinniśmy kierować się przede wszystkim skutecznością przyjętych rozwiązań, ale rozstrzygnięcie, czy nowych mieszkańców kierujemy do Głosu Leocji, czy też umożliwiamy każdemu założenie agencji prasowej, czy też decydujemy się na jakiś wariant pośredni — powinno zapaść już teraz.Franklin Garamond pisze: ↑22 lis 2019, 22:42Pewne rzeczy powinny zajść i zapewnie zajdą, całkowicie naturalnie. Jak dla mnie gazet może być i 6, jeśli będzie tego wymagać dobrostan Leocji i będą prosperować na zadowalającym poziomie.
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH
Dyniowy Padawan
Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk@gmail.com
To chyba oczywiste, że od jednej agencji prywatnej, a potem się zobaczy. Pomijam BIPalatynatu, ale to chyba jasne, że musimy mieć linię komunikacji.
Poniżej przestawiam komplet regulacji, jakie wydają mi się potrzebne lub wskazane na początku funkcjonowania naszej państwowości (w połączeniu z Aktem o formie rządu). Przez komplet regulacji rozumiem tu zakres spraw do unormowania, nie konkretne propozycje rozwiązań. Zakładając, że moja intuicja odnośnie do kompletności jest zasadna, głośno zastanawiam się, czy nie powinniśmy raczej minimalnie rozszerzyć powołanego aktu i nie tworzyć dodatkowych dokumentów.
Artykuł 1.
Zasady naczelne
- Przebywanie na terytorium Palatynatu Leocji odbywa się z poszanowaniem powszechnie przyjętych zasad współżycia społecznego. W szczególności zabronione są krytykanctwo, prowokacje, zniewagi, zniesławienia, groźby i pozostałe naruszenia dóbr osobistych, w tym prawa do prywatności, oraz inne działania sprzeczne z obowiązującymi przepisami prawa polskiego, w tym poza terytorium Palatynatu Leocji, jeżeli pokrzywdzonym jest mieszkaniec Palatynatu Leocji.
- Palatynat Leocji zachowuje prawo do korzystania z wypowiedzi, treści i danych rozpowszechnionych na terytorium Palatynatu Leocji.
Artykuł 2.Przez obecność obywatela rozumie się zamieszczenie co najmniej pięciu wypowiedzi w okresie ostatnich czternastu dni. Nieobecny obywatel zostaje z mocy prawa złożony ze sprawowanych funkcji publicznych, chyba że zapowiedział Namiestnikom swoją nieobecność. Nieobecny obywatel nie bierze udziału w głosowaniu Senatu zarządzonym podczas jego nieobecności.
NieobecnośćArtykuł 3.Namiestnicy, na wniosek Ministra Spraw Zagranicznych, ratyfikują lub zatwierdzają i wypowiadają umowy międzynarodowe, uznają i wycofują uznanie państwowości innych mikronacji, powołują i odwołują ambasadorów Palatynatu Leocji.
Polityka zagranicznaArtykuł 4.Walutą Palatynatu Leocji jest palatyn (₽/₱/♇/₪/☉), dzielący się na 12 lwów i 288 denarów.
WalutaArtykuł 5.
Order i odznaczenia
- Order Leocji — najwyższy order Palatynatu Leocji — jest nadawany obywatelom, którzy położyli wybitne zasługi dla Państwa lub Narodu, odznaczonym co najmniej sześciokrotnie Złotym Krzyżem Zasługi, co najmniej dwunastokrotnie Srebrnym Krzyżem Zasługi lub co najmniej dwudziestoczterokrotnie Brązowym Krzyżem Zasługi. Odznaczonemu Orderem Leocji przysługuje przywilej posługiwania się skrótem „OL” po nazwisku.
- Krzyż Zasługi jest nadawany mieszkańcom, którzy położyli zasługi dla Państwa lub Narodu poprzez czyny wykraczające poza zwykły obowiązek. Krzyż Zasługi dzieli się na trzy stopnie: Złoty, Srebrny i Brązowy.
- Krzyż Ofiarodawców Leocji (2019) jest nadawany mieszkańcom, którzy wsparli materialnie Palatynat Leocji w roku 2019. Odznaczenie krzyżem jest równoważne odznaczeniu Złotym Krzyżem Zasługi.
- Medal Zasługi jest nadawany mieszkańcom, którzy położyli zasługi dla Państwa lub Narodu poprzez zaangażowanie w życie Państwa lub Narodu. Medal Zasługi nie dzieli się na stopnie.
Artykuł 6.Sygnatariusze Deklaracji Niepodległości Palatynatu Leocji nabywają obywatelstwo leockie z mocy prawa.
Przepis wprowadzający
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
- Apolinary Montserrat • Stempel
- Przewodniczący Leockiej Akademii Nauk
- Kontakt:
Po pierwszym przeczytaniu moją uwagę zwrócił art. 5 ust. 1 - zastanawiałem się czy tam jest warunek łączny. Może to moje czytanie jest już wykoślawione, ale proponuję uzupełnić zdanie pierwsze jeszcze jednym spójnikiem lub, chyba że zamysłem jest odznaczenie Orderem Leocji po odznaczeniu Złotymi Krzyżami Zasługi oraz: Srebrnymi lub Brązowymi.
Do rozważenia Najczcigodniejszym podaję jeszcze nazwę Ministra Spraw Zagranicznych. To oczywiście taka subtelna propozycja, ale dla mnie osobiście Leocja jest symbolem pewnego wyzwolenia i nowego spojrzenia na wszystko co dotychczas w mikronacjach funkcjonowało. Może moglibyśmy idąc tym tropem wyzwolić się też z najczęstszego nazewnictwa i posiadać Sekretarza Palatynatu Leocji ds. zagranicznych lub Radcę ds. zagranicznych. A może Grand ds. kontaktów zagranicznych lub coś bardziej egzotycznego - utrzymanego w nieformalnej tradycji nazwisk większości obywateli ;) - Font Palatynatu Leocji ds. zagranicznych... Coś co będzie oryginalnością nazwy budziło zainteresowanie w kraju przyjmującym. :)
Do rozważenia Najczcigodniejszym podaję jeszcze nazwę Ministra Spraw Zagranicznych. To oczywiście taka subtelna propozycja, ale dla mnie osobiście Leocja jest symbolem pewnego wyzwolenia i nowego spojrzenia na wszystko co dotychczas w mikronacjach funkcjonowało. Może moglibyśmy idąc tym tropem wyzwolić się też z najczęstszego nazewnictwa i posiadać Sekretarza Palatynatu Leocji ds. zagranicznych lub Radcę ds. zagranicznych. A może Grand ds. kontaktów zagranicznych lub coś bardziej egzotycznego - utrzymanego w nieformalnej tradycji nazwisk większości obywateli ;) - Font Palatynatu Leocji ds. zagranicznych... Coś co będzie oryginalnością nazwy budziło zainteresowanie w kraju przyjmującym. :)
prof. Apolinary Montserrat OL LAN
Przewodniczący Leockiej Akademii Nauk
Dyrektor Centralnego Szpitala Wojskowego
Redaktor naczelny Głosu Leocji
Dyrektor Centralnego Szpitala Wojskowego
Redaktor naczelny Głosu Leocji
W Leocji rzeczy niemożliwe robimy od ręki,
na cuda trzeba chwilkę poczekać.
Nie mam zastrzeżeń. Pytanie tylko o art. 6 — rozumiem, że chodzi o tych, którzy podpisali realnie? Czy wirtualne (—) też będzie wystarczające?
Zamysłem (choć to odważne słowo…) jest tutaj nawet wymienność warunków koniecznych, czyli uprzednie otrzymanie odznaczeń o łącznej wadze równej 24 Brązowym Krzyżom Zasługi, czyli np. 12 Brązowych Krzyży Zasługi, 2 Srebrne Krzyże Zasługi i 2 Złote Krzyże Zasługi, co oznacza odpowiednio „punktację” 1 — 2 — 4. Nie chciałbym, aby regulacja brzmiała tak mocno technokratycznie, ale nie wykluczam tego, że dla czytelności nie będzie wyjścia…Apolinary Montserrat pisze: ↑14 sty 2020, 18:56Po pierwszym przeczytaniu moją uwagę zwrócił art. 5 ust. 1 - zastanawiałem się czy tam jest warunek łączny. Może to moje czytanie jest już wykoślawione, ale proponuję uzupełnić zdanie pierwsze jeszcze jednym spójnikiem lub, chyba że zamysłem jest odznaczenie Orderem Leocji po odznaczeniu Złotymi Krzyżami Zasługi oraz: Srebrnymi lub Brązowymi.
Z mojej osobistej perspektywy: nie wprowadzałbym zbyt wielu narracji kulturowych do nomenklatury. Pozostając w konwencji palatynatu (https://pl.wikipedia.org/wiki/Elektorzy_Rzeszy) domyślną nazwą urzędu byłby tu Kanclerz, ale, prawda… Jeśli sekretarz, to https://pl.wikipedia.org/wiki/Sekretarz ... ostolskiej. ;-)Apolinary Montserrat pisze: ↑14 sty 2020, 18:56Do rozważenia Najczcigodniejszym podaję jeszcze nazwę Ministra Spraw Zagranicznych. To oczywiście taka subtelna propozycja, ale dla mnie osobiście Leocja jest symbolem pewnego wyzwolenia i nowego spojrzenia na wszystko co dotychczas w mikronacjach funkcjonowało […].
Wirtualnie, wirtualnie. Nim byśmy zebrali podpisy…Franklin Garamond pisze: ↑14 sty 2020, 19:55Nie mam zastrzeżeń. Pytanie tylko o art. 6 — rozumiem, że chodzi o tych, którzy podpisali realnie? Czy wirtualne (—) też będzie wystarczające?
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
Ech, żegnaj cudny koncepcie mikronacji korespondecyjnej!Helwetyk Romański pisze: ↑14 sty 2020, 20:15Wirtualnie, wirtualnie. Nim byśmy zebrali podpisy…Franklin Garamond pisze: ↑14 sty 2020, 19:55Nie mam zastrzeżeń. Pytanie tylko o art. 6 — rozumiem, że chodzi o tych, którzy podpisali realnie? Czy wirtualne (—) też będzie wystarczające?
Możemy założyć listę dyskusyjną… 😎Franklin Garamond pisze: ↑14 sty 2020, 20:24Ech, żegnaj cudny koncepcie mikronacji korespondecyjnej!Helwetyk Romański pisze: ↑14 sty 2020, 20:15Wirtualnie, wirtualnie. Nim byśmy zebrali podpisy…Franklin Garamond pisze: ↑14 sty 2020, 19:55Nie mam zastrzeżeń. Pytanie tylko o art. 6 — rozumiem, że chodzi o tych, którzy podpisali realnie? Czy wirtualne (—) też będzie wystarczające?
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
Doczytawszy — jaki jest sens i rola Senatu? Wspominamy o głosowaniach w senacie, ale ja nic nie wiem o żadnym senacie.