Jeżeli nie chętna, posiadająca czas i kompetentna jednostka (której nie ma), i jeżeli nie ogół społeczności — to co nam pozostaje, oprócz „tępego” algorytmu…?Anastasia Windsachen pisze: ↑10 lis 2023, 11:59Przemilczany bo uważam, że może to być bardziej zniechęcające niż nieotrzymanie odznaczenia w ogóle w ramach odgórnej decyzji.Dlatego rzuciłem w eter pomysł comiesięcznego, zautomatyzowanego plebiscytu w gronie obywateli. Ale nie wiem, czy został niezauważony, czy raczej przemilczany. 😜
…i jeżeli chcemy te „ziemniaczane stemple”, co do zasady, zachować (ja bym chciał), powinniśmy wypracować jakiś mechanizm ich efektywnego nadawania; zwłaszcza, jeżeli mają one stanowić kryterium dla odznak.Anastasia Windsachen pisze: ↑10 lis 2023, 11:59Nasze "ziemniaczane stemple" od dawna były wyrazem zauważenia czyjeś aktywności, takiego poklepania po plecach i powiedzenia "dobra robota", motywacji niżeli czymś w rodzaju nagrody w wyścigu szczurów.
Gdyby nie lata doświadczenia w mikronacjach, powiedziałbym, że kilka osób mogłoby monitorować poszczególne, wąskie obszary (infrastruktura informatyczna, kultura, nauka, sport, wojskowość etc.), ale doskonale wiem, że to się może wyłożyć już przy pierwszym podejściu; wystarczy, że jeden kierownik odcinka zaniemoże.
Z powyższymi zastrzeżeniami i gwiazdkami, gdzie moje stanowisko najlepiej podsumują słowa „to ja nie wiem”, to…
…Inicjatywy Miesiąca były w zamierzchłej przeszłości świetnymi przedsięwzięciami.Anastasia Windsachen pisze: ↑10 lis 2023, 11:59Uważam natomiast, że obok nowego sposobu nadawania odznak powinno być prowadzone głosowanie czy też właśnie taki plebiscyt, w którym ludzie zgłaszają jedną osobę, która ich zdaniem zasługuje na dodatkowe odznaczenie za swoje działania dla społeczności.