Po pierwsze, bardzo mi przykro! Po drugie, w tym większym stopniu cieszy obecność Waszej Ekscelencji w Palatynacie Leocji — wedle wszelkich znaków na niebie i ziemi najstarszej mikronacji przynajmniej pod jednym względem…Heinz-Werner Grüner pisze: ↑02 lis 2020, 18:14Oczywiście, że tak...Helwetyk Romański pisze: ↑02 lis 2020, 17:35Czy aby na pewno Wasza Ekscelencja urodził się w Polsce Ludowej…?
Rekomendacje LAN ws. objęcia ochroną
- Helwetyk Romański • Stempel
- Namiestnik Palatynatu Leocji
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH
Dyniowy Padawan
Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk@gmail.com
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Obywatel honorowy
Po pierwsze, nie mam z tym problemu. Po drugie, mnie również cieszy obecność wśród "rutyniarzy", choć śmiem twierdzić, że w Monarchii wielu młokosów, choć są, równie trudno szukać, a nawet jeśli to "starszyzna" na tyle podbija statystyki, że się "równa" do wieku "peerelowskiego".Helwetyk Romański pisze: ↑02 lis 2020, 18:22Po pierwsze, bardzo mi przykro! Po drugie, w tym większym stopniu cieszy obecność Waszej Ekscelencji w Palatynacie Leocji — wedle wszelkich znaków na niebie i ziemi najstarszej mikronacji przynajmniej pod jednym względem…Heinz-Werner Grüner pisze: ↑02 lis 2020, 18:14Oczywiście, że tak...Helwetyk Romański pisze: ↑02 lis 2020, 17:35Czy aby na pewno Wasza Ekscelencja urodził się w Polsce Ludowej…?
Tym samym zaczyna mnie kusić przeprowadzenie ogólnopollińskiego (brr, ta nazwa) badania, analogicznego do tego, które w ubiegłym roku miało miejsce w Księstwie Sarmacji. Oczywiście, będąc sobą, od razu zastanawiam się, czy w tym celu nie uruchomić podstawowego systemu autoryzacji, opisanego w wątku poświęconym bankowi międzynarodowemu.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑02 lis 2020, 20:56Po pierwsze, nie mam z tym problemu. Po drugie, mnie również cieszy obecność wśród "rutyniarzy", choć śmiem twierdzić, że w Monarchii wielu młokosów, choć są, równie trudno szukać, a nawet jeśli to "starszyzna" na tyle podbija statystyki, że się "równa" do wieku "peerelowskiego".Helwetyk Romański pisze: ↑02 lis 2020, 18:22Po pierwsze, bardzo mi przykro! Po drugie, w tym większym stopniu cieszy obecność Waszej Ekscelencji w Palatynacie Leocji — wedle wszelkich znaków na niebie i ziemi najstarszej mikronacji przynajmniej pod jednym względem…
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
- Obywatel honorowy
Wyniki sarmackie są niewymierne, jeden człowiek w Hasselandzie podniesie wszelkie statystyki. :)
A tak już całkiem poważnie to zadziwiła mnie niska pozycja Starosarmacji. Wywodzą się przecież stamtąd "starsi" mikornacji w ogóle. Jestem jednak w stanie zrouzmieć, że ich charyzma doprowadziła do tego, że młodzi też sie tam osiedlali. Baridas jako "najmłodszy" pasuje idealnie. Bunt i zabawa...
A tak już całkiem poważnie to zadziwiła mnie niska pozycja Starosarmacji. Wywodzą się przecież stamtąd "starsi" mikornacji w ogóle. Jestem jednak w stanie zrouzmieć, że ich charyzma doprowadziła do tego, że młodzi też sie tam osiedlali. Baridas jako "najmłodszy" pasuje idealnie. Bunt i zabawa...
Utopia... Nie ma szans... Pomimo ambicji i prześwietnyc chęci... Bądźmy realistami. Wirtualne życie wymaga jednak pewnego rozgraniczenia....Helwetyk Romański pisze: ↑03 lis 2020, 8:20Oczywiście, będąc sobą, od razu zastanawiam się, czy w tym celu nie uruchomić podstawowego systemu autoryzacji, opisanego w wątku poświęconym bankowi międzynarodowemu.
Prawda? Jestem ciekaw tego, jak te statystyki wyglądałyby obecnie. Po wydarzeniach październikowych nastąpiło trochę migracji do Grodziska.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑04 lis 2020, 0:11Wyniki sarmackie są niewymierne, jeden człowiek w Hasselandzie podniesie wszelkie statystyki. :)
Ale że z czym…? 🤔 Podstawowy system rejestracji użytkowników jest trywialny do napisania, w ciągu paru godzin. Problemem biurokratycznym i logistycznym jest potwierdzanie, że zarejestrowani użytkownicy to faktyczni mieszkańcy danych krajów, ale jest to najzupełniej do przeskoczenia przy założeniu posiadania delegatur w największych krajach. Chyba, że my tutaj o czymś innym…?Heinz-Werner Grüner pisze: ↑04 lis 2020, 0:11Utopia... Nie ma szans... Pomimo ambicji i prześwietnyc chęci... Bądźmy realistami. Wirtualne życie wymaga jednak pewnego rozgraniczenia....Helwetyk Romański pisze: ↑03 lis 2020, 8:20Oczywiście, będąc sobą, od razu zastanawiam się, czy w tym celu nie uruchomić podstawowego systemu autoryzacji, opisanego w wątku poświęconym bankowi międzynarodowemu.
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
- Obywatel honorowy
Nie wątpię, że technicznie to "błahostka" dla Czcigodnego, ale wydaje mi się bank międzynarodowy, wspólny dla wszystkich(bo ja tylko o tym) może być już problemem. Tak mi się wydaje. Obym się mylił. Chętnie bym takie coś zobaczył.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑04 lis 2020, 0:11Utopia... Nie ma szans... Pomimo ambicji i prześwietnyc chęci... Bądźmy realistami. Wirtualne życie wymaga jednak pewnego rozgraniczenia....Helwetyk Romański pisze: ↑03 lis 2020, 8:20Oczywiście, będąc sobą, od razu zastanawiam się, czy w tym celu nie uruchomić podstawowego systemu autoryzacji, opisanego w wątku poświęconym bankowi międzynarodowemu.
Ale że z czym…? 🤔 Podstawowy system rejestracji użytkowników jest trywialny do napisania, w ciągu paru godzin. Problemem biurokratycznym i logistycznym jest potwierdzanie, że zarejestrowani użytkownicy to faktyczni mieszkańcy danych krajów, ale jest to najzupełniej do przeskoczenia przy założeniu posiadania delegatur w największych krajach. Chyba, że my tutaj o czymś innym…?
Bank jako taki — owszem, z powodów natury politycznej mógłby być trudny do uruchomienia (co nie znaczy, że nie byłoby warto spróbować). Tutaj jednak piszę o samej platformie — bazie użytkowników — dla wszystkich zainteresowanych obywateli Pollinu, umożliwiającej łatwą integrację po stronie twórców inicjatyw. Ankieta dotycząca wieku jest możliwym przykładem jej wykorzystania, i skądinąd o tyle nienajlepszym, że potencjalnie zahacza o informacje, którymi ktoś nie chce się dzielić, choćby i anonimowo.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑04 lis 2020, 22:15Nie wątpię, że technicznie to "błahostka" dla Czcigodnego, ale wydaje mi się bank międzynarodowy, wspólny dla wszystkich(bo ja tylko o tym) może być już problemem. Tak mi się wydaje. Obym się mylił. Chętnie bym takie coś zobaczył.
Żeby lepiej zobrazować, co mam na myśli… (z góry przepraszam za potencjalnie niejasną wypowiedź, jestem dopiero przy pierwszej kawie).
W tym momencie, aby wziąć udział w inicjatywie organizowanej w kraju X, konieczne jest dokonanie rejestracji w systemie kraju X. Oczywiście, jest to do przejścia, ale nie każdy musi mieć na to ochotę, zwłaszcza, gdy tych krajów jest kilkanaście. Inicjatyw organizowanych na forach nie przeskoczymy. Tutaj nadal trzeba się zarejestrować w każdym możliwym przypadku. Ale…
Załóżmy, że jakiś kraj chce wystawić księgę pamiątkową z okazji ważnego wydarzenia. Uruchamia prostą podstronę i pozwala podpisywać się użytkownikom za pomocą, na przykład, jednorazowego hasła wygenerowanego na platformie. Inny kraj chce zorganizować maraton, gdzie uczestnicy „odhaczają” swoją obecność na jego kolejnych odcinkach. Jeszcze inny — uruchomić szlak turystyczny, w ramach którego zwiedzający zbierają pieczątki. Jeszcze kolejny — sprzedawać bilety lotnicze. Dla czystej narracji można byłoby w paszportach gromadzić wizy albo pieczątki z przejść granicznych. Ba, same inicjatywy nie muszą być nawet międzynarodowe, z powodzeniem można taką autoryzację stosować do przedsięwzięć krajowych.
A już abstrahując od wszystkich możliwości wykorzystania takiej platformy, można byłoby prowadzić automatyczne rankingi aktywności na forach w ramach ISM (obecnie system „nie wie”, że Wasza Ekscelencja w Palatynacie Leocji jest tą samą Waszą Ekscelencją w Monarchii Austro-Węgierskiej).
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
- Obywatel honorowy
W zasadzie niejako "zmuszało by" to do zawarcia jakiejś bliższej współpracy między mikronacjami i podtrzymywania ich. Każdy mógłby widzieć więcej inicjatyw i wybierać te, które go interesują z jednego wspólnego podmiotu. Dobra inicjatywa. Z mojej strony mogę zapewnić, że w MAW byłaby wykorzystywana, a pewnie i moja skromna osoba, "na potęgę"by o niej przypomninała.
Niedawno się zastanawiałem właśnie nad tym czy da radę "skonsolidować" aktywność z różnych mikronacji. Co prawda raczej w celach czysto statystycznych, ale myślę, że skoro technicznie Czcigodny ma takie zdolności to byłoby świetnie. Zresztą każda inicjatywa Czcigodnych jest warta uwagi. Możliwości macie niemalże nieograniczone. ;)
Brawo!
Niedawno się zastanawiałem właśnie nad tym czy da radę "skonsolidować" aktywność z różnych mikronacji. Co prawda raczej w celach czysto statystycznych, ale myślę, że skoro technicznie Czcigodny ma takie zdolności to byłoby świetnie. Zresztą każda inicjatywa Czcigodnych jest warta uwagi. Możliwości macie niemalże nieograniczone. ;)
Brawo!
Pozwolę sobie odnieść się do powyższego fragmentu, bo — moim zdaniem — jest tutaj kluczowy. Jestem daleki od koncepcji podpisywania formalnych porozumień, bo wiadomo, jak różne potrafią być relacje między poszczególnymi krajami i za wszelką cenę chciałbym uniknąć sytuacji, w której z założenia neutralna platforma stałaby się obszarem sporu między istniejącymi blokami.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑05 lis 2020, 11:28W zasadzie niejako "zmuszało by" to do zawarcia jakiejś bliższej współpracy między mikronacjami i podtrzymywania ich.
W moim wymarzonym (mikro)świecie, przedsięwzięcie uzyskałoby błogosławieństwo poszczególnych krajów na zasadzie oficjalnej aprobaty/zachęty do zakładania kont w takim systemie. Same władze krajowe posiadałyby uprawnienia administratorskie, choćby na odcinku powyższych narracyjnych przejść granicznych (czy, przeciwnie, możliwości ustawiania poszczególnym osobom statusu osoby niepożądanej, gdyby system krajowy miał przewidywać ograniczenia).
Tak jak w przypadku ISM — deklaracja uczestnictwa i tak jak w przypadku ISM — żadnej papierologii. 😉
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
- Obywatel honorowy
Dlatego celowo napisałem "zmuszałoby" w cudzysłowie, gdyż formalnie nie chciałbym takiej sytuacji,że wszystko poparte jest papierologią... Tego należy unikać w tym wypadku na pewno. Idea jest wspaniała sama w sobie. Mnie nie pozostaje nic innego jak tylko dopingować do działaniu, chyba, że liczy Czcigodny na jakąś pomoc merytoryczną nie związaną z "szeroko pojętym programowaniem.
Zastanawiam się mocno nad wymiarem wizerunkowym przedsięwzięcia. Intuicja mi podpowiada, że wskazany byłby zakup nowej domeny tak, aby projekt nie był uważany za przedsięwzięcie jednego kraju (tym bardziej, że w praktyce — na co liczę — nie byłby). Szukam nazwy*, która będzie budziła skojarzenia z „paszportem mikronacji”, „przestrzenią”, „współpracą”, „przemieszczaniem się” (niepotrzebne skreślić); wreszcie na tyle neutralnej, że nikomu, kolokwialnie pisząc, nie będzie przeszkadzała. Alternatywnie, po prostu sympatycznej nazwy na motywach jakiegoś elementu wspólnego dla mikronacji.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑05 lis 2020, 16:52Mnie nie pozostaje nic innego jak tylko dopingować do działaniu, chyba, że liczy Czcigodny na jakąś pomoc merytoryczną nie związaną z "szeroko pojętym programowaniem.
Roboczo myślę o „m-Paszporcie” albo „m-Wizie”, jednocześnie zasiewając sam sobie wątpliwość odnośnie do tego, czy to nie nazwy nazbyt współczesne jak na Monarchię Austro-Węgierską, Cesarstwo Bizantyjskie czy Rzeczpospolitą Obojga Narodów.
⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯
* Zastrzegając z góry, w języku polskim albo po łacinie lub nawiązującej do łaciny.
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH