Międzynarodowy Bank Pollinu: wersja demonstracyjna 🤑

Dbamy o grywalność pollińskiego pieniądza
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Helwetyk Romański Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji

Post autor: Helwetyk Romański »

Ostatnia wiadomość z poprzedniej strony wątku

Benjamin pisze:
15 sie 2024, 0:00
Czy etycz­nym, mo­ral­nym i zgod­nym z Ro­zu­mem i God­no­ścią Mi­kro­nau­ty bę­dzie, po­mi­ja­jąc kwe­stię tech­nicz­nej im­ple­men­ta­cji, uwzględ­nia­nie w sta­ty­sty­kach prze­ka­zy­wa­nych do ISM wy­po­wie­dzi nie­bę­dą­cych po­sta­mi, ale zbli­żo­ny­mi do nich formą, jak na przy­kład ar­ty­ku­łów czy ko­men­ta­rzy do nich, pu­bli­ko­wa­nych poza forum?
Nie w dającej się określić przyszłości — z powodu czynnika ludzkiego. Podstawowe dane (wyłącznie wypowiedzi zamieszczone na forum) muszą pozostać bez zmian, inaczej nie będą porównywalne. Powyższe rozwiązanie wymagałoby wprowadzenia odrębnej kategorii w ISM, co przy obecnym układzie serwisu byłoby nieczytelne. Odrębnym zagadnieniem jest to, że w obecnych realiach funkcjonowania mikroświata takie statystyki miałyby charakter co do zasady krajowy — przytłaczająca większość mikronacji funkcjonuje wyłącznie na forach.

W przypadku zainteresowania mogę natomiast od ręki dodać pod tabelką krajową odsyłacz do pełniejszych statystyk.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH

Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.

IGNATS IK RUTH

Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk​@​gmail.com
Awatar użytkownika
Benjamin Stempel

Post autor: Benjamin »

W międzyczasie dyskusja uciekła w grono rodowe, tak...

A dlaczego odrębna kategoria, skoro to to samo publikowane w innym dziale? (czytać głosem dziecka zadającego pytania niczym w bajce Bluey)
Benjamin Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek
To ten typ od wszystkich stanowisk, co Fatima się z niego śmieje.
ALFRED FABIAN VON HOHENBURG TEHEN-DŻEK
Awatar użytkownika
Sheldon Anszlus Robingren Stempel

Post autor: Sheldon Anszlus Robingren »

Benjamin pisze:
02 wrz 2024, 21:27
W międzyczasie dyskusja uciekła w grono rodowe, tak...

A dlaczego odrębna kategoria, skoro to to samo publikowane w innym dziale? (czytać głosem dziecka zadającego pytania niczym w bajce Bluey)
Mur berliński w wersji mikronacyjnej lub Helwetyk na zakupach dla ISM

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Benjamin Stempel

Nie przesadzajmy z tymi aktami prawnymi...
Benjamin Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Hawert Sroczyński Stempel
Obywatel

Post autor: Hawert Sroczyński »

Benjamin pisze:
02 wrz 2024, 21:43
W Bialenii w latach 2015-2019 wydano 2400 postanowień i rozporządzeń.
dr net. Hawert wicehrabia Sroczyński h. Wiwern, profesor SAN

Obrazek
Awatar użytkownika
Benjamin Stempel

Hawert Sroczyński pisze:
02 wrz 2024, 22:10
Benjamin pisze:
No ale w formie postów?
Benjamin Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Hawert Sroczyński Stempel
Obywatel

Post autor: Hawert Sroczyński »

Benjamin pisze:
02 wrz 2024, 22:24
Hawert Sroczyński pisze:
Benjamin pisze:
No ale w formie postów?
A to różnie. Postanowienia niekiedy zbiorczo w wątku, natomiast rozporządzenia w oddzielnych wątkach.
dr net. Hawert wicehrabia Sroczyński h. Wiwern, profesor SAN

Obrazek
Awatar użytkownika
Benjamin Stempel

Hawert Sroczyński pisze:
03 wrz 2024, 17:08
Benjamin pisze:
02 wrz 2024, 22:24
Hawert Sroczyński pisze:
Benjamin pisze:
No ale w formie postów?
A to różnie. Postanowienia niekiedy zbiorczo w wątku, natomiast rozporządzenia w oddzielnych wątkach.
No to są, w dalszym ciągu, posty. Są zliczane przez ISM.
Benjamin Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Helwetyk Romański Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji

Post autor: Helwetyk Romański »

Benjamin pisze:
02 wrz 2024, 21:27
A dlaczego odrębna kategoria, skoro to to samo publikowane w innym dziale?
Po przespaniu się z tematem, częściowo przyznaję rację (nie mylić z deklaracją wdrożenia, wręcz przeciwnie…), ale zacznę od Discorda Kompasu, skoro się pojawił i w tym wątku.

Celem, jaki stawiam przed ISM, jest to, żeby w możliwie (realistycznie) najlepszy — nie znaczy, że dobry — sposób oddawał aktywność pollińskich mikronacji. Celem, jakiego nie stawiam przed ISM, jest określanie Doktryny Micronation 2.0 i definiowanie tego, jakie kryteria musi spełniać mikronacja, aby być uwzględniana w ISM. Dlatego skrypty uwzględniały aktywność listy dyskusyjnej Wandystanu, a obecnie uwzględniają aktywność Kompasu i ostatniego pozostałego na placu boju dziadowskiego forum, którego pełniej się zintegrować „nie da”. Odpowiednio były to i są główne miejsca publiczne danych mikronacji. W mojej ocenie ISM lepiej spełnia swoją rolę, jeżeli widać w nim, ilu mieszkańców Kompasu było aktywnych w ciągu ostatnich 30 dni. W mojej ocenie ISM lepiej spełnia swoją rolę, jeżeli widać w nim przynajmniej to, że w lipcu zamieszczono w Turetii trzy wiadomości, choć nie wiadomo, kto był ich autorem, więc nie znamy liczby mieszkańców (1? 2? 3?). Wierzę, że każdy odbiorca ma swój rozum, dostrzega te różnice i analizuje przedstawione dane odpowiednio. Rozumiem argumenty przeciwników obecności Discorda Kompasu w ISM. Po prostu ich nie podzielam.

Jeżeli chodzi o artykuły i komentarze — jak na wstępie, częściowo przyznaję rację. Różnica jest subtelna, ale obecnie ISM prezentuje informacje typu „gdzie?” (w głównym miejscu publicznym), a nie „co?” (wypowiedzi, artykuły, komentarze). Uważam, że — owszem — ISM lepiej spełniałby swoją rolę, gdyby prezentował „wszystko”. Nie chcę jednak wrzucić do jednego wora obecnych statystyk, które są statystykami głównych miejsc publicznych, oraz „nowych” statystyk, uwzględniających artykuły, komentarze i — tak — akty prawne zamieszczane w dziennikach urzędowych, nawet ćwirki.

Ktoś powie: „przecież obecnie ISM prezentuje akty prawne zamieszczane na forach”, na co ja odpowiem „oczywiście”. Prezentowane dane dotyczą głównych miejsc publicznych, a nie tego, co jest na nich publikowane. Rozwiązanie jest niedoskonałe, jak same statystyki w pierwszej kolejności. Ma jednak niewątpliwą zaletę: skrajnej prostoty, która sprawia, że ISM działa bez większych potknięć od lutego 2020 roku bez konieczności jego ciągłego doglądania. Wystarczy wgrać gotowy skrypt bez myślenia, zgłosić i gotowe.

Pisząc bez ogródek, nie mam ochoty podejmować tematu. Nakład pracy — tak po mojej stronie, jak i po stronie osób wdrażających oraz monitorujących poprawność konfiguracji nowych skryptów integracyjnych — jest w moim odczuciu nieproporcjonalny do korzyści. Nawet przy zachowaniu obecnego założenia, że w ISM prezentowane byłyby nadal informacje typu „gdzie?” (w głównym miejscu publicznym + w serwisie internetowym = wszędzie), a nie „co?” (wypowiedzi, artykuły, komentarze).

Jeżeli powstanie „nowy, lepszy ISM” — z największą radością umieszczę do niego odsyłacz w prominentnym miejscu tak, aby każdy, kto chce pełniejszych informacji, mógł się z nimi zapoznać. Pliki integracyjne są dostępne, a ich treść z definicji stanowi wiedzę publicznie dostępną. Nie zadeklaruję jednak poświęcenia wielu godzin, tak przy wdrażaniu zmian, jak i przy późniejszym monitorowaniu kilkunastu+ — bo przecież nie jednego czy dwóch — customowych rozwiązań krajowych, które prędzej czy później zaczną się sypać. Tu nie mieszka szczęście.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH

Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.

IGNATS IK RUTH

Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk​@​gmail.com
ODPOWIEDZ

Wróć do „Międzynarodowy Bank Pollinu”