W tym miejscu muszę się podzielić opinią, że nie dość, że w moim odczuciu wizualnie jest ciekawiej (sygnalizując tylko, że całość przesunęła się o kilkanaście pikseli w prawo), to dodatkowo spójniej z historią oraz za ciosem mamy przynajmniej parę obiektów do umieszczenia na mapie. Uproszczenia uproszczeniami, ale tę wieżę odbudowywałbym. Jakie miasto jest tutaj punktem odniesienia?
Tworzenie systemu stopni, oznaczeń itp. - temat roboczy
- Helwetyk Romański • Stempel
- Namiestnik Palatynatu Leocji
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH
Dyniowy Padawan
Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk@gmail.com
- Franklin Garamond • Stempel
To jest kilka zlepionych elementów... cztery są ze Sztokholmu (co biorąc pod uwagę pierwowzór wyspy nie powinno chyba razić, a jeden wciśnięty na ostatni plan to Berlin, ale potrzebowałem jakiegoś kształtu z kopułą.
Nie całość... tylko karabiny, bo najwyższy budynek wcale nie miał być centralnie w osi środkowej (na nowoczesnym pierwowzorze też nie jest). Już poprawione...Helwetyk Romański pisze: ↑08 lis 2020, 14:36sygnalizując tylko, że całość przesunęła się o kilkanaście pikseli w prawo

Mam nadzieję, że nie będziesz się "czepiał" typów dźwigów portowych...

Przyznam, że to co powstało na bazie z Twojej pierwszej sugestii mi się bardziej podoba... może czasem to i prawda, że pierwsza myśl bywa najlepsza.Franklin Garamond pisze: ↑08 lis 2020, 15:12Inspirując się odrobinę tym: https://media.istockphoto.com/vectors/f ... 1211971667
![]()

Szczególnie, że osobiście jestem zdania, że ratownictwo medyczne i straż pożarna to będzie jedna służba czyli ten "dzielony" znak będzie występował jako emblemat na ich kombinezonach. Znak z połączeniem obu "krzyży" lepiej oddaje moim zdaniem jedność i równoważność obu elementów służby ratowniczej.
Że też w tym roku stałem pod tą kopułą, a stawiałem albo na Londyn, albo na Paryż…
W najmniejszym stopniu, dźwigi mamy współczesne. 😉
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
Emblematy służb ratowniczych w ramach Żandarmerii Palatynatu Leocji...

Tutaj emblematy kolorowe, bo ci ludzie nie używają uniformów w zielonym czy maskującym kolorze... oczywiście są członkami Żandarmerii, odbywają odpowiednie szkolenie (broń mają przydzieloną, ale poza szkoleniem w magazynie), ale na co dzień nie chodzą z bronią i wykonują zadania ratownicze.

Reszta emblematów... w zasadzie mamy komplet. Dwie ostatnie zachowując przyjęty układ nieco odróżniające się od pozostałych dla podkreślenia działania " w terenie".

Zastanawiam się też czy codzienny uniform żandarmów nie powinien odróżniać się kolorystycznie w komórkach ratowniczych (nieuzbrojonych na co dzień)... oczywiście zadania ratownicze będą wykonywać w odpowiednich kombinezonach czy strojach (typowych dla ratownictwa medycznego oraz strażaków), ale zastanawiam się czy tych "battle dresów" (do pracy poza "akcją") nie dać im np. błękitnych, zamiast zielonych jak w formacjach "zbrojnych"?

Nie byłbym sobą, gdybym nie zasygnalizował, że najwyższy punkt wyspy leży na wysokości 83 m n.p.m… Formacje skalne w tle wyglądają bardzo dobrze, ale dla konsekwencji poszedłbym w kierunku „rzeczywistych” (gdyby perspektywa zanadto nie przeszkadzała).
Nie wiem, na ile sobie dobrze wizualizuję kolor, ale jeżeli mowa tutaj o ciemniejszym odcieniu niebieskiego, to brzmi godnie.Ronon Dex pisze: ↑09 lis 2020, 19:52Zastanawiam się też czy codzienny uniform żandarmów nie powinien odróżniać się kolorystycznie w komórkach ratowniczych (nieuzbrojonych na co dzień)... oczywiście zadania ratownicze będą wykonywać w odpowiednich kombinezonach czy strojach (typowych dla ratownictwa medycznego oraz strażaków), ale zastanawiam się czy tych "battle dresów" (do pracy poza "akcją") nie dać im np. błękitnych, zamiast zielonych jak w formacjach "zbrojnych"?
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
Nie przesadzasz trochę z tą "dosłownością" przy takich symbolicznych elementach?Helwetyk Romański pisze: ↑09 lis 2020, 21:20Nie byłbym sobą, gdybym nie zasygnalizował, że najwyższy punkt wyspy leży na wysokości 83 m n.p.m… Formacje skalne w tle wyglądają bardzo dobrze, ale dla konsekwencji poszedłbym w kierunku „rzeczywistych” (gdyby perspektywa zanadto nie przeszkadzała).
No, ale OK... wywaliłem góry, wstawiłem mgłę. Mgła chyba czasem w Leocji się zdarza?

Od początku przyjęliśmy założenie spójnej, prowadzonej z żelazną konsekwencją narracji miejsca. Nie wykluczam tego, że bywam tu nieco nieelastyczny, ale z drugiej strony — jeżeli można sobie na tę konsekwencję pozwolić, to dlaczego nie?
Jest przepięknie.
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
Mam prośbę... tylko się nie "czepiaj", że na jednym z emblematów jest Jeep Wrangler, a nasza ŻPL jeździ na Jeepach C5J (bo taki akurat miałem w ilustracyjnej gierce). Ale karabiny się zgadzają... 😁Helwetyk Romański pisze: ↑09 lis 2020, 21:50Od początku przyjęliśmy założenie spójnej, prowadzonej z żelazną konsekwencją narracji miejsca. Nie wykluczam tego, że bywam tu nieco nieelastyczny, ale z drugiej strony — jeżeli można sobie na tę konsekwencję pozwolić, to dlaczego nie?

Na szczęście, aż tak daleko moje OCD nie sięga. 🤣Ronon Dex pisze: ↑09 lis 2020, 21:53Mam prośbę... tylko się nie "czepiaj", że na jednym z emblematów jest Jeep Wrangler, a nasza ŻPL jeździ na Jeepach C5J (bo taki akurat miałem w ilustracyjnej gierce). Ale karabiny się zgadzają... 😁Helwetyk Romański pisze: ↑09 lis 2020, 21:50Od początku przyjęliśmy założenie spójnej, prowadzonej z żelazną konsekwencją narracji miejsca. Nie wykluczam tego, że bywam tu nieco nieelastyczny, ale z drugiej strony — jeżeli można sobie na tę konsekwencję pozwolić, to dlaczego nie?
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH