Zatem idąc za ciosem, mocno testuję ostatnio możliwości wykorzystania systemu sprzedażowego (pewnie zauważyliście. Dodaję sobie nowe produkty, ale nie ma jeszcze zbyt wielu chętnych do kupowania ;( ). Chciałabym opisać w tym poście taki system sprzedażowy, który byłby mój wymarzony, ale oczywiście nie spodziewam się, że uda się go zrobić w całości (ani nawet w niewielkiej części) tak, jak bym sobie to Wunschscenario wyobrażała. Tak czy inaczej zapraszam do dyskusji w kwestii tego, co Waszym zdaniem jest praktyczne, wykonalne, potrzebne lub zbędne, trudne itd. Wszelkie opinie mile widziane.
1. Koszty wytwórcze. (dość ważne moim zdaniem)
To jest pewien temat, który ostatnio wciąż krąży mi po głowie. Bo de facto wykonałam na przykład produkty takie jak biżuteria lub stroje ekskluzywne i w zasadzie ogranicza mnie tylko fantazja i to nie jest do końca OK.
W moim idealnym świecie można byłoby w banku Pollinu wybrać "kategorię produktu" w podziale na branże. Ustalamy wysokość procentową ponoszonych kosztów wytwórczych dla różnych produktów. Np. Motoryzacja 20%, Ubrania 5% itd. Zróżnicowanie wynika z tego, że jednak inne ceny ma piwo a inne statek kosmiczny. Koszty naliczałyby się dopiero po sprzedaży, czyli do wystawcy będą trafiać kwoty pomniejszone o ustalone koszty produkcji.
Jeśli to rozwiązanie, które bardziej przywodzi na mysl stawki podatkowe, nie byłoby dość fajne z różnych względów, można też ustalić koszt wystawienia produktu. Czyli wystawca płaci z góry za koszty. I to też jest fajne, bo jednak trzeba by było trochę się najpierw dorobić, by móc coś sprzedawać i zarabiać na tym.
Albo można ustalić podatek dochodowy w jednej stawce pobierany na koniec okresu rozliczeniowego, np. raz w miesiącu. Ryzyko jest takie, że wystawca przeleje kasę zanim podatek zainkasuje się.
2. Dodawanie produktów
Potrzebujemy zdecydowanie dodać „Ilość na magazynie”. To ułatwi życie 😊 - moje must have
Fajnie byłoby móc dodać obraz / może być, ale nie musi
Potrzeba możliwości edycji towaru po dodaniu. - moje must have
3. Przeglądanie towarów / może być, ale nie musi
Gdyby można było przeglądać towary wystawione w sklepach z możliwością filtrowania po kraju, sklepie oraz kategorii, a także sortowania, byłoby wspaniale 😊Wtedy trzeba by było sklep linkować z forum, żeby można było zgłosić zakup w odpowiednich działach na forum.
4. Kod kreskowy? / tu już włączam fantazję :D
Przyszła mi też na myśl taka rzecz, że można by było linka do towaru przedstawiać w formie obrazka QR kod albo kod kreskowy 😉 Taki gadżet jak z potwierdzeniem płatności.
5. Statystyki sklepu / tu już włączam fantazję :D
Gdyby można było wejść na sklep i zobaczyć statystyki w formie ilości wystawionych produktów, ilośc zakupionych w danym okresie czxasu i listy produktów, to już bym sobie pomyślała: „WOW, Helwetyk jest boski :DDD”