Plejkowy wątek kosmiczny

Tu dyskutujemy na wszystkie tematy niezwiązane z mikronacjami
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Damiano Robingren Stempel

Plejkowy wątek kosmiczny

Post autor: Damiano Robingren »

Ostatnia wiadomość z poprzedniej strony wątku

Plejkowy Wątek Kosmiczny
NAJSZYBSZE CODZIENNE! WIADOMOŚCI KOSMICZNE

Cóż, wstałem dzisiaj rano i zauważyłem, że w głosowaniu zakończonym 3 maja mieszkańcy zagłosowali za utworzeniem miasta Wynik to 212 głosów za i tylko 6 przeciw. Decyzja ta oczywiście była wspierana głównie przez pracowników SpaceX. Ogólnie sama sytuacja mnie nie specjalnie dziwi, bo już w grudniu zeszłego roku SpaceX oficjalnie złożyło wniosek do hrabstwa Cameron o stworzenie miasta o nazwie Starbase, co doprowadziło do właśnie do tych wyborów, które zakończyły się 3 maja 2025 roku. No ogólnie to wynik był niemal pewny, bo 60% uprawnionych do głosowania to pracownicy SpaceX xD
Obrazek
Dzisiaj się zastanawiałem, dlaczego SpaceX aż tak bardzo chciało, aby Starbase uzyskało status miasta. Powód jest bardzo prosty i moje przypuszczenia potwierdza artykuł POLITICO. Ogólnie to w stanach działa to tak, że jako miasto, Starbase może bezpośrednio zarządzać pozwoleniami budowlanymi, co znacznie zmniejszy wszystkie urzędowe opóźnienia. Co ciekawe obecnie tylko hrabstwo mogło zamykać Hwy-4, czyli autostradę łączącą Starbase z placówką Sanchez no i Sanchez z placówką Massey, Teoretycznie status miasta dałby SpaceX kontrolę właśnie nad tą autostradą, co może znacznie przyśpieszyć transport prototypów do poszczególnych placówek.

Źródło informacji:
StarbaseTX na 𝕏
politico.com
cameroncountytx.gov (str. 2)
Damiano Robingren
Prezes firmy BAZTEK, Esperantysta
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
La Esperantismo celas la reciprokan sinkomprenadon kaj
konsekvence ankaŭ estimon kaj amon inter ĉiuj gentoj kaj nacioj.

L.L. ZAMENHOF
Awatar użytkownika

Plejkowy wątek kosmiczny

No a dzisiaj trochę na rozluźnienie zapraszam na dość krótki seans klipów i pięknych ujęć z misji Fram2
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

L.L. ZAMENHOF
Awatar użytkownika

Plejkowy wątek kosmiczny

Plejkowy Wątek Kosmiczny

Dzisiaj w godzinach porannych doszło do wejścia w atmosferę radzieckiej sondy Cosmos 482, która w sumie miała wylądować na powierzchni Wenus w 1972 roku, ale z powodu awarii rakiety nośnej, sonda nigdy nie opuściła orbity okołoziemskiej i przez ponad pół wieku krążyła sobie wokół naszej planety. Dostałem info od Europejskiej Agencji Kosmicznej, która twierdzi, że sonda spadła do Oceanu Indyjskiego jakieś 560 kilometrów na zachód od wyspy Middle Andaman, niedaleko Indonezji.
Obrazek
(klik = filmik)
Ostatni zarejestrowany przelot sondy Cosmos 482 nad sensorem Europejskiej Agencji Kosmicznej miał miejsce o godzinie 08:04 czasu polskiego i został uznany za środek przewidywanego okna deorbitacji, z marginesem niepewności wynoszącym około ±20 minut. Kolejny przelot był spodziewany około godziny 09:50 czasu polskiego, ale nie został już zarejestrowany przez żadne europejskie stacje pomiarowe, co wskazuje na wejście obiektu w atmosferę Ziemi. Na chwilę obecną nie ma żadnych sygnałów, które wskazywałyby, że sonda mogła przemieścić się nad terytorium Polski.

Źródło informacji:
blogs.esa.int
Rzecznik prasowy Polskiej Agencji Kosmicznej
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

L.L. ZAMENHOF
Awatar użytkownika

Plejkowy wątek kosmiczny

Plejkowy Wątek Kosmiczny

Dzisiaj na twitterze pojawił się wpis od Dylan Smalla, który jest związany z zespołem pracowników SpaceX pracujących w Starbase. Autor apeluje do Elona Muska o jego obecność w ośrodku, podkreślając spadek morale wśród pracowników i narastające poczucie wypalenia. Choć pracownicy nadal ciężko pracują, to atmosfera wewnątrz Starbase miała ulec zmianie. To dosyć ciekawe, bo w 2022 roku grupa pracowników została zwolniona po opublikowaniu listu otwartego, w którym krytykowali zachowanie Muska i domagali się poprawy warunków pracy. W liście wskazywali na pilną potrzebę potępienia szkodliwego zachowania Muska w social mediach oraz na konieczność przestrzegania polityki firmy dotyczącej szacunku i bezpieczeństwa w miejscu pracy.
Obrazek
Cóż, wiem, że w przeszłości były dochodzenia, które wykazały liczne naruszenia przepisów BHP w samym SpaceX. Od 2014 roku zliczono ponad 600 przypadków obrażeń pracowników. Pracownicy skarżyli się na brak odpowiedniego szkolenia i ignorowanie procedur bezpieczeństwa. Teoretycznie apel Dylana podkreśla potrzebę większego zaangażowania o dbałość o dobre samopoczucie swoich pracowników. Czy Elon Musk odpowie na ten apel? Wydaje mi się, że nie, ponieważ obecnie w przemyśle kosmicznym musi wydarzyć się coś w stylu katastrofy Challangera albo misji Amos 6 dla SpaceX, żeby coś się rzeczywiście zmieniło.

Źródło informacji:
_DylanSmall_ na 𝕏
theguardian.com
theverge.com
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

L.L. ZAMENHOF
Awatar użytkownika

Plejkowy wątek kosmiczny

Plejkowy Wątek Kosmiczny

Dzisiaj bez źródeł, bo to moje luźne przemyślenia. Zbliżająca się misja Sławosza Uznańskiego to coś, co mogło naprawdę poruszyć ludzi, a zwłaszcza tych najmłodszych. Mieliśmy okazję pokazać, że Polska też ma coś do powiedzenia w kosmosie i że nasza pozycja nie jest taka, jak niektórym się wydaje. Ostatecznie mam wrażenie, że na razie wyszło to wszystko bardzo cicho, bez jakiegoś większego echa. Ja przykładowo zamiast ekscytacji misją, widzę głównie komentarze o tym, ile to wszystko kosztuje i że to tylko pokazówka, jakaś propaganda. I to serio boli, bo Sławosz naprawdę będzie robił na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej serio konkretne i bardzo potrzebne rzeczy. Będą przeprowadzone polskie eksperymenty, polskie badania po raz pierwszy w historii tej stacji. To nie jest żaden turystyczny lot w kosmos, tylko realna misja naukowa. Ale kto o tym tak realnie wie?
Obrazek
Gdyby nie kilka tweetów i parę suchych informacji w mediach, to większość ludzi pewnie nawet by tego wszystkiego nie zauważyła. Dzieciaki w szkołach nie będą czekać na start, bo zwyczajnie nie będą o nim wiedzieć. To była tak świetna okazja, żeby rozbudzić w nich pasję, pokazać, że astronautyka ma realny sens i że kosmos to nie tylko "Gwiezdne Wojny", ale realna przyszłość. Brakuje mi jakiegokolwiek planu, żeby to wszystko jakoś wyglądało. Mam wrażenie, że jest to robione na szybko, bez myślenia. Nawet na początku, przy naborze eksperymentów, czuć było chaos i niestety dwa lata później wcale nie jest lepiej.
Obrazek
No i właśnie dlatego uważam, że powyższy plakat, który jest oficjalnym plakatem pierwszej polskiej misji na Międzynarodową Stację Kosmiczną, nie ma żadnego sensu. To dziecko, które widać na plakacie w zasadzie nie istnieje. Nikogo tym nie zainteresowano. Jest to po prostu smutne, że dzieciaki dowiedzą się o tym już po fakcie. Uważam, że sam cel edukacji, która miała być bardzo istotną częścią misji, została już w 80% zaprzepaszczona. I nikt już z tym faktem raczej nic nie zrobi.
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

L.L. ZAMENHOF
Awatar użytkownika

Plejkowy wątek kosmiczny

Czyżby ktoś z Ministerstwa Edukacji Narodowej czytał moje wpisy?
https://x.com/MEN_GOVPL/status/1925182668225839574
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

L.L. ZAMENHOF
ODPOWIEDZ

Wróć do „Karczma Pod Fortuną”