Plejkowy Wątek Kosmiczny
NAJSZYBSZE CODZIENNE! WIADOMOŚCI KOSMICZNE
NAJSZYBSZE CODZIENNE! WIADOMOŚCI KOSMICZNE
Cóż, wstałem dzisiaj rano i zauważyłem, że w głosowaniu zakończonym 3 maja mieszkańcy zagłosowali za utworzeniem miasta Wynik to 212 głosów za i tylko 6 przeciw. Decyzja ta oczywiście była wspierana głównie przez pracowników SpaceX. Ogólnie sama sytuacja mnie nie specjalnie dziwi, bo już w grudniu zeszłego roku SpaceX oficjalnie złożyło wniosek do hrabstwa Cameron o stworzenie miasta o nazwie Starbase, co doprowadziło do właśnie do tych wyborów, które zakończyły się 3 maja 2025 roku. No ogólnie to wynik był niemal pewny, bo 60% uprawnionych do głosowania to pracownicy SpaceX xD

Dzisiaj się zastanawiałem, dlaczego SpaceX aż tak bardzo chciało, aby Starbase uzyskało status miasta. Powód jest bardzo prosty i moje przypuszczenia potwierdza artykuł POLITICO. Ogólnie to w stanach działa to tak, że jako miasto, Starbase może bezpośrednio zarządzać pozwoleniami budowlanymi, co znacznie zmniejszy wszystkie urzędowe opóźnienia. Co ciekawe obecnie tylko hrabstwo mogło zamykać Hwy-4, czyli autostradę łączącą Starbase z placówką Sanchez no i Sanchez z placówką Massey, Teoretycznie status miasta dałby SpaceX kontrolę właśnie nad tą autostradą, co może znacznie przyśpieszyć transport prototypów do poszczególnych placówek.
Źródło informacji:
StarbaseTX na 𝕏
politico.com
cameroncountytx.gov (str. 2)