dzisiaj, dzisiaj usiądę tutaj i wszystko zaaktualizuję, przysięgam!Sheldon Anszlus Robingren pisze: ↑05 kwie 2026, 9:29Dzieje się i to mnie cieszy ❤️ podoba mi się najnowsze zdjęcie ziemi, z widocznymi zorzami i gwiazdami w tle, które udało się uchwycić, dzięki temu, że ziemia była oświetlona światłem odbitym od księżyca 🤍
#HelloWorld
Plejkowy wątek kosmiczny
Plejkowy wątek kosmiczny
Plejkowy wątek kosmiczny
Statek Orion zakończył manewr Perigee Raise Burn, czyli manewr podwyższania periapsis orbity

Plejkowy wątek kosmiczny
(dziwnie się czuję pisząc o rzeczach sprzed trzech dni, no ale niech będzie) Orion wykonuje właśnie manewr TLI, by móc lecieć prosto na Księżyc!!!

Plejkowy wątek kosmiczny
Orion zakończył manewr, a dane wskazują na wręcz IDEALNY przebieg tego manewru, czyli nie przewiduje się żadnej korekty orbitalnej w tej fazie lotu

Plejkowy wątek kosmiczny
Gdy załoga budzi się trzeciego dnia misji to statek Orion obrócił się tak że kamery na panelach słonecznych są skierowane w stronę kapsuły!

W planie na dziś mamy ćwiczenia na rowerze stacjonarnym, przejście na system DSN oraz pokaz resuscytacji krążeniowo oddechowej

W planie na dziś mamy ćwiczenia na rowerze stacjonarnym, przejście na system DSN oraz pokaz resuscytacji krążeniowo oddechowej
Plejkowy wątek kosmiczny
Gówniana sprawa, bo dostałem info o kolejnej (a może bardziej powtórce) awarii toalety na pokładzie statku Orion

Ogólnie Houston uważa, że przyczyną jest zamarznięty otwór wentylacyjny i obecnie ustawiło statek tak aby promienie słoneczne ogrzały ten otwór i być może (oby) stopiły zator︀︀ aha i jakby ktoś kiedyś potrzebował tej wiedzy to gdy toaleta na statku Orion nie działa, to załoga może skorzystać ze składanych pisuarów awaryjnych (zwanych chyba CCU) obecnie toaleta w Orionie jest przeznaczona wyłącznie do wypróżniania się a same zbiorniki CCU zostaną wyrzucone w razie potrzeby :/

Ogólnie Houston uważa, że przyczyną jest zamarznięty otwór wentylacyjny i obecnie ustawiło statek tak aby promienie słoneczne ogrzały ten otwór i być może (oby) stopiły zator︀︀ aha i jakby ktoś kiedyś potrzebował tej wiedzy to gdy toaleta na statku Orion nie działa, to załoga może skorzystać ze składanych pisuarów awaryjnych (zwanych chyba CCU) obecnie toaleta w Orionie jest przeznaczona wyłącznie do wypróżniania się a same zbiorniki CCU zostaną wyrzucone w razie potrzeby :/
Plejkowy wątek kosmiczny
Houston poinformowało załogę misji Artemis 2 że problem z toaletą na statku Orion powinien być teraz już naprawdę rozwiązany
Plejkowy wątek kosmiczny
ufff jesteśmy już w naszej rzeczywistości, dzisiaj to chyba na tyle z takich ważniejszych rzeczy jak mnie nie było i nie wrzucałem update'ów z tej misji, jeszcze raz przepraszam za zwłokę!
Plejkowy wątek kosmiczny
No dobrze, skoro wróciliśmy w pełni do dzisiejszego dnia no to opiszę to co TERAZ dzieje się bo jest serio ciekawie!
WIęc no statek Orion wszedł w strefę wpływu grawitacyjnego Księżyca (choć prawdę mówiąc nieco wcześniej niż przewidywał to pierwotny harmonogram misji), co oznacza, że siła grawitacyjna Księżyca oddziałuje na statek silniej niż siła grawitacyjna Ziemi. Załoga położyła się spać kilkanaście godzin temu, o godz. 10:07:18, a obudziła się o godz. 19:07:18 i większość dzisiejszego dnia poświęcą na wykonywanie zdjęć i obserwacje powierzchni Księżyca. Najbliższe zbliżenie do Księżyca nastąpi gdzieś w okolicy 20:00, a towarzyszyć mu będzie przerwa w łączności.

WIęc no statek Orion wszedł w strefę wpływu grawitacyjnego Księżyca (choć prawdę mówiąc nieco wcześniej niż przewidywał to pierwotny harmonogram misji), co oznacza, że siła grawitacyjna Księżyca oddziałuje na statek silniej niż siła grawitacyjna Ziemi. Załoga położyła się spać kilkanaście godzin temu, o godz. 10:07:18, a obudziła się o godz. 19:07:18 i większość dzisiejszego dnia poświęcą na wykonywanie zdjęć i obserwacje powierzchni Księżyca. Najbliższe zbliżenie do Księżyca nastąpi gdzieś w okolicy 20:00, a towarzyszyć mu będzie przerwa w łączności.

Plejkowy wątek kosmiczny
UWAGA!!! UWAGA!!! STATEK ORION WŁAŚNIE POBIŁ REKORD ODLEGŁOŚCI OD ZIEMI USTANOWIONY PRZEZ APOLLO 13!