Czyli nie później niż o wchodzie nad nieistniejąca niemiecką Werrą? :D To będzie jakaś 7 rano.Franklin Garamond pisze: ↑30 paź 2022, 22:30Nie powiem, że kiedy słońce wzejdzie na zachodzie, ale wolałbym też nie podawać terminu.
Działo naoliwione?
- Ignats ik Ruth • Stempel
- Przewodniczący Senatu Palatynatu Leocji
Działo naoliwione?
- Franklin Garamond • Stempel
- Namiestnik Palatynatu Leocji
Działo naoliwione?
Nie bądźcie tacy dowcipni, bo Żandarmeria po Was przyjedzie. Ktoś musi udekorować fort portowy przed jutrzejszymi obchodami 😉Ignats ik Ruth pisze: ↑30 paź 2022, 22:39Czyli nie później niż o wchodzie nad nieistniejąca niemiecką Werrą? :D To będzie jakaś 7 rano.Franklin Garamond pisze: ↑30 paź 2022, 22:30Nie powiem, że kiedy słońce wzejdzie na zachodzie, ale wolałbym też nie podawać terminu.
- Ignats ik Ruth • Stempel
- Przewodniczący Senatu Palatynatu Leocji
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Obywatel honorowy
Działo naoliwione?
Czym jest "sport" bez rywalizacji? Niczym. Czy to już koniec, czy "przeszedłem grę"? Czy pokonałem ostatecznego bossa?
Do czego zmierzam. KAPER. Aplikacja autorstwa Czcigodnego @Franklin Garamond wniosła swego czasu wiele do zabaw międzymikronacyjnych. Walka "na morzach i oceanach" skupiła wielu kapitanów, ale jak to bywa z takiego typu rozwiązaniami, które nie są wspomagane przez autora (bez wyrzutów oczywiście!) po miesiącach wszystko padło. Są, a raczej byli pewni wytrwali gracze, co można ocenić po uzyskanych umiejętnościach, którzy spędzili przy tym kilka ładnych dni!
Tacy gracze jak @Sheldon Anszlus Robingren, @Ignats ik Ruth, @Samuel Radziwiłł , @Abrielle Novaroi, @Fatima Popow-Chojnacka, @Anastasia Windsachen, @Leszek Ebe-Grüner, @Helwetyk, @Prokrustes czy @Filip I Gryf pokazali, że spokojna rywalizacja na morzu może wciągać!
Dziś to już upadło, a szkoda, gra dla siebie samego mnie przestała bawić. Osiągnąłem w każdej umiejętności ponad setny poziom. W zasadzie tylko z braku chęci "wykończenia" wszystkich (uchował sie tylko Sheldon) jeden z graczy ma punkty do swojej dyspozycji. Nie wiem czy znajdzie się ktoś jeszcze chętny do zabawy, ale dla mnie pomimo wszystko zabawa była przednia!
Czy możemy liczyć Herr @Franklin Garamond na jakiś update, czy cokolwiek innego, co zmodyfikuje działanie Kapera? Pozdrawiam serdecznie HWG.
Do czego zmierzam. KAPER. Aplikacja autorstwa Czcigodnego @Franklin Garamond wniosła swego czasu wiele do zabaw międzymikronacyjnych. Walka "na morzach i oceanach" skupiła wielu kapitanów, ale jak to bywa z takiego typu rozwiązaniami, które nie są wspomagane przez autora (bez wyrzutów oczywiście!) po miesiącach wszystko padło. Są, a raczej byli pewni wytrwali gracze, co można ocenić po uzyskanych umiejętnościach, którzy spędzili przy tym kilka ładnych dni!
Tacy gracze jak @Sheldon Anszlus Robingren, @Ignats ik Ruth, @Samuel Radziwiłł , @Abrielle Novaroi, @Fatima Popow-Chojnacka, @Anastasia Windsachen, @Leszek Ebe-Grüner, @Helwetyk, @Prokrustes czy @Filip I Gryf pokazali, że spokojna rywalizacja na morzu może wciągać!
Dziś to już upadło, a szkoda, gra dla siebie samego mnie przestała bawić. Osiągnąłem w każdej umiejętności ponad setny poziom. W zasadzie tylko z braku chęci "wykończenia" wszystkich (uchował sie tylko Sheldon) jeden z graczy ma punkty do swojej dyspozycji. Nie wiem czy znajdzie się ktoś jeszcze chętny do zabawy, ale dla mnie pomimo wszystko zabawa była przednia!
Czy możemy liczyć Herr @Franklin Garamond na jakiś update, czy cokolwiek innego, co zmodyfikuje działanie Kapera? Pozdrawiam serdecznie HWG.
Działo naoliwione?
Wszystko można, pytanie tylko jak to zmodyfikować, żeby zachowało grywalność w dłuższej perspektywie? O to się wszystko rozbija.
Działo naoliwione?
Miałem trochę przerwy, ale od jakiegoś miesiąca, nadal próbuję Cię doścignąć :P
Pierwiastek <3Franklin Garamond pisze: ↑02 sie 2026, 21:43Wszystko można, pytanie tylko jak to zmodyfikować, żeby zachowało grywalność w dłuższej perspektywie? O to się wszystko rozbija.
A tak poważnie, to może system prestiżu? W sensie gracz może zresetować swoje statystyki do podstawy, ale w zamian dostanie jakiś lepszy % przy zdobywaniu punktów?
Na pewno trzeba by było zmniejszyć możliwość zdobywania doświadczenia, gdy przewaga w statystykach między walczącymi jest zbyt duża oraz, żeby strona atakowana miała jakiś % szans na zdobycie doświadczenia przy przegranej.
Działo naoliwione?
Hmm, tylko po co miałby pozbywać się siły, jeśli będąc silnym i tak zdobywa więcej punktów? Może gdyby to dawało modyfikator do rzutów?Sheldon Anszlus Robingren pisze: ↑04 sie 2026, 21:18A tak poważnie, to może system prestiżu? W sensie gracz może zresetować swoje statystyki do podstawy, ale w zamian dostanie jakiś lepszy % przy zdobywaniu punktów?
Tak, pastwienie się nad słabszymi powinno być ograniczone w jakiś sposób. A to brzmi jak łatwe w implementacji rozwiązanie.Sheldon Anszlus Robingren pisze: ↑04 sie 2026, 21:18Na pewno trzeba by było zmniejszyć możliwość zdobywania doświadczenia, gdy przewaga w statystykach między walczącymi jest zbyt duża oraz, żeby strona atakowana miała jakiś % szans na zdobycie doświadczenia przy przegranej.
Można też, zapożyczając z gier przeglądarkowych, nowemu graczowi dać ochronę na jakiś czas, żeby nie mógł być zaatakowany.
A może konwersja punktów na statystyki...
Póki co tylko wypisuję pomysły, żeby mi nie uciekły.
A żeby był jeszcze większy pierdolnik, to przeklejam moją wypowiedź z Edelweiss:
Biorąc pod uwagę, że Kaper powstał jako minigierka zrobiona na kolanie u zarania Stempla, w grudniu 2020, to całkiem nieźle, że wciąż działa. Pod względem technicznym nie mam sobie nic do zarzucenia.
Mechanika jest skrajnie prostacka, a jednak prawie setka ludzi klikała jak opętana przez wiele miesięcy. Nie mnie jednak osądzać czy to wystarczająca miara atrakcyjności.
Gry tego rodzaju są jednak obarczone pewnego rodzaju problemami, które trzeba rozwiązać, żeby były długowieczne w kontekście grywalności.
Pierwszym jest moment końca gry, który musi kiedyś nastąpić, bo inaczej mamy sytuację obecną, w której graczom z czołówki nie chce się, bo nie ma wyzwania w dalszej zabawie. A drugim jest próg wejścia nowego gracza, który nie widzi sensu, bo nie ma szans dogonić czołówki.
Gdyby, wzorując się na nieśmiertelnym X11, wprowadzić sezony, mamy prawie rozwiązany problem pierwszy. Tylko że dochodzi kwestia nagrody, a także początku nowego sezonu. Co z sezonu na sezon zyskują uczestnicy? Co tracą?
W X11 mamy rozwój zawodników, którzy jednak starzeją się i odchodzą na emeryturę, żeby właśnie próg wejścia nie był nadmiernie zniechęcający, a do tego podtrzymywał zainteresowanie i długo grających osób. Co sezon trzeba walczyć o szczyt, bo warunki się zmieniają, siła nie akumuluje się w nieskończoność.
Gdyby ktoś wpadł na to, jak rozwiązać to w Kaprze, a jednocześnie nie skomplikować go ponad miarę, to zapraszam do dyskusji.
- Daniel January von Tauer-Krak • Stempel
- Przybysz
Działo naoliwione?
Zmiany w systemie punktowym - im wyższy poziom tym ciężej wbić punkty.
Dodać załogantów - w sensie zamiast statystyki zatrudniamy npc-ów, których możemy szkolić, możemy ich stracić w walce, możemy pojmać załoganta przeciwnika - tutaj można wykorzystać np. walutę mbp do opłat związanych z załogami.
Możliwość wymiany punktów na nagrody np. w walucie MBP
Dodać załogantów - w sensie zamiast statystyki zatrudniamy npc-ów, których możemy szkolić, możemy ich stracić w walce, możemy pojmać załoganta przeciwnika - tutaj można wykorzystać np. walutę mbp do opłat związanych z załogami.
Możliwość wymiany punktów na nagrody np. w walucie MBP
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Obywatel honorowy
Działo naoliwione?
Miło słyszeć, że ktoś jeszcze wchodzi kaperować. :)Sheldon Anszlus Robingren pisze: ↑04 sie 2026, 21:18Miałem trochę przerwy, ale od jakiegoś miesiąca, nadal próbuję Cię doścignąć :P
Pierwiastek <3Franklin Garamond pisze: ↑02 sie 2026, 21:43Wszystko można, pytanie tylko jak to zmodyfikować, żeby zachowało grywalność w dłuższej perspektywie? O to się wszystko rozbija.
A tak poważnie, to może system prestiżu? W sensie gracz może zresetować swoje statystyki do podstawy, ale w zamian dostanie jakiś lepszy % przy zdobywaniu punktów?
Na pewno trzeba by było zmniejszyć możliwość zdobywania doświadczenia, gdy przewaga w statystykach między walczącymi jest zbyt duża oraz, żeby strona atakowana miała jakiś % szans na zdobycie doświadczenia przy przegranej.